Firma windykacyjna zajęła konto.

• Autor wątku Autor wątku gosica20
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gosica20

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam. Potrzebuję porady. Otóż 3 lata temu wziełam kredyt w banku. Nie miałam problemu z jego spłatą aż do lipca 2012 kiedy straciłam pracę. Moja spłata wyglądała tak, że zalegałam tylko z jedną ratą. Bank postanowił oddać mój dług firmie windykacyjnej i od tamtej pory zaczeły się problemy. Wydzwaniali do mnie, do mojej teściowej, straszyli mnie sądem. Na początku tego roku sprawa ucichła, przestali dzwonić, nie wysyłali już pism. Dzisiaj spojrzałam na konto a tam jest pobrana kwota raty i w tytule pisze że pobrano dla firmy windykacyjnej. Chciałam podkreślić jeszcze, że zalegam tylko z jedną ratą. Nie dostałam żadnego powiadomienia, że pobiorą zaległość z konta a żeby było śmiesznej dzisiaj rano im wysłałam pieniądze. Moje pytanie jest takie czy firma windykacyjna ma takie prawo, żeby bez powiadomienia i bez nakazu sądowego( bo sprawa nie trafiła do sądu) może pobrać sobie pieniądze z mojego konta i na dodatek z pensji męża. Proszę o odpowiedź ponieważ nie wiem co mam zrobić.

"Na rzecz firmy" nie znaczy, ze zajęła firma. Zajął komornik. Bank wystawił BTE, sąd go jedynie zatwierdził. Jeżeli macie wspólne konto, nie ma znaczenia, czyje pieniądze na nim się znajdują.

Tylko, że sprawa nie trafiła nawet do sądu. Przysyłali mi jedynie powiadomienia, jaką mam zaległość nic więcej a wiem z doświadczenia innych osób, żeby trafiła sprawa do sądu to windykacja przysyła pisma informujące, że sprawa trafiła do sądu. Ja nic takiego nie dostałam i wydaje mi się, że ludzie za większe długi otrzymują pisma z sądu a nie o głopie 400 zł.

Bank bez wyroku nie moze wyplacic pieniedzy.Wiec albo byl sad i nic nie wiesz albo bank zrobil to bezprawnie i wtedy z pretensjami do banku

Bank do sądu poszedł jedynie po klauzulę na BTE, więc wszystko się odbyło poprawnie. I zawiadamiać nie musiał.

Bank sie tym juz nie zajmowal tylko firma windykacyjna wiec to nie dlug bankowy

jak bierzemy kredyt w banku to na każdej umowie jest strona o klauzuli wykonalności jeśli się ją podpisuje to widnykator nie ma obowiązku powiadamiać ani sąd ani windykacja o tym że sprawa jest w sądzie.Wiem bo sama jestem tego ofiarą ja nie dość że nie dostałam powiadomienia z firmy windykacyjnej to jeszcze komornik mi zajął wynagrodzenie bez żadnego powiadomienia mimo iż miałam ugodę z firmą windykacyjną i płaciłam ratę 589zł to w 11.2012r zajął mi 497zł a ja nie wiedząc dlaczego i za co na drugi dzień po odebraniu wypłaty wpłaciłam kolejną ratę.Dopiero księgowa w pracy powiedziała mi za co to jest.Przez 4 miesiące płaciłam i komornikowi i windykacji w sumie ok 1.200zł mies.zależy jaki był zarobek w danym mies, dopiero jak poszłam do banku gdzie był brany kredyt i pokazałam potwierdzenia że płaciłam terminowo to sie okazało że nagle przestał pobierać pieniądze z konta w sumie wzioł 2.000.Byłam w sądzie gdzie odbyła się sprawa by obejrzeć akta sprawy bo prawnik powiedział mi że mam takie prawo ksero akt zaniosłam do prawnika który powiedział mi że sąd wydał nakaz komorniczy bo nie miał kompletnych danych ze str windykacji.Oni twierdzili że była przerwa w płaceniu 3 mies.Część pieniędzy które pobrał komornik trafiło na poczet kredytu ale komornik za swoją pracę wzioł prawie też sporą kwotę jak dla mnie których nie odzyskam bo w świetle prawa on wykonywał swoją pracę.
Zanim była rozprawa w sądzie miałam ugodę do czerwca tego roku płacąc ratę 589zł a teraz mam raty do grudnia 2014 roku z ratą 534.55
wniosek nasuwa się sam że warto znać prawo bo będą nas robić w wała albo warto miec dobrego prawnika

A Ja dodam tyle,że windykacja tak naprawde nic nie może zrobić tylko polubownie sie dogadać ponieważ windykacja to tak zwany wolny zawód i każdy może sobie otworzyć firme windykacyjną a nawet wziąść na nią dotacje z UP a jak ktoś mówi że windykacja pobrała mu czy jej kase z konta to napewno chodzi o wydział windykacyjny BANKU!!! nie mylcie pojęć wiem bo sam chodze po tych nierobach komornikach i adwokatach!!!!!!!!

Jak nie masz o czymś pojęcia, to najpierw o tym Dadaś poczytaj.

Powrót