Firma z tarczą a pracownik...

• Autor wątku Autor wątku petofiego
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

petofiego

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam, mam taką sprawe, pracodawca ( firma ok 200 osob) zachęcał pracowników którzy mogli korzytsac z opieki na dzieci by to robiły z powodu przestoju w pracy, wobec tego cały maj az do dzis przebywałem na opiece nad dzieckiem z powodu covida. 10maja dostalem wyplate 1400zl... która nijak się ma do 80% z moich wyplat ktore powinno wyniesc 3000. wszytskie wnioski złozyłem wiec bylem zdziwiony, a jeszcze wieksze zdziwienie mnie dopadło gdy dostalem telefon z pracy o tym zebym wrocił do pracy bo musze podpisac liste obecnosci za miesiac maj. Zapytalem dlaczego taki przelew dostalem to uslyszalem ze firma dostala pomoc od panstwa i za siedzenie na covidzie wychodzi 1100zl ale mi i tak dolozyli od siebie. Wobec tego nie bardzo rozumiem, skoro skladalem wnioski o opieke ktora jest platna 80% ( gdzie pracodawca zachecal zeby korzytsac z tego bo to odciaza firme) a dostaje ok 30% i karze mi sie wrocic do pracy bym podpisal liste obecnosci za maj w ktorym bylem na opiece... Ktos wyjasni o co chodzi i co robic? dziekuje i pozdrawiam

Ile wynosi Twoja pensja brutto? Ile masz na umowie?

Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka

Moja podstawa to 2300zl, reszta to premia, szkodliwe stazowe itd, srednio za ostatnie 12 miesiecy to ok 4000 netto wiec ok 6000 brutto. Ciekawi mnie dlaczego mam podpisac liste obecnosci za maj skoro dawalem na bieząco wnioski o zasilek opiekunczy z powodu covida

Policzyli Ci od podstawy.

Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka

tzn co mi policzyli od podstawy? bo dla mnie wychodzi ze nie zlozyli moich wnioskow do zusu skoro mowi mi sie by podpisac liste obecnosci za ten miesiac w ktorym przebywalem na opiece. Poza tym nawet jesli to czemu od podstawy a nie srednich zarobkow z ostatnich 12 miesiecy?

Nie wszystkie elementy wynagrodzenia wchodzą do wyliczenia podstawy wymiaru zasiłku.

Odbyłem rozmowe z szefostwem, nie wiem czy dobrze uwazam ale czuje sie oszukany... Pwiedziano mi ze moje wnioski za caly miesiac maj w ktorym przebywalem na opiece nie poszly do ZUSu bo dostali na mnie dofinansowanie i dlatego musialem podpisac liste obecnosci za ten miesiac a kwota ktora dostalem zostala wyliczona w ksiegowosci oraz obnizono czas pracy o 5% i dlatego tyle wyszlo... Na moje to zostalem oszukany poprostu, a gdzie jest chocby najnizsza krajowa?

Powrót