Fotografia vs Prawo.POMOCY

• Autor wątku Autor wątku konduktor1812
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

konduktor1812

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam Ja jako Pasjonat Kolei miałem ostatnio ciekawą sytuacje robiłem sobie hoobbystycznie zdjęcia na peronie dworca głównego gdzie krążą SOKiści,Policja,są kamery itd.I przyczepił się do mnie konduktor że on sobie nie życzy być na zdjęciach a ja mówię że to nie koncert życzeń i że to nie komuna i zakazu fotografowania nie ma mało tego jest Pan w pracy i narażony pan jest na takie sytuacje przy jednoczesnym podpisaniu umowy z koleją.

I moje pytanie brzmi:Czy jeśli na zdjęciu jest dajmy na to pociąg peron dworzec i mało widoczny konduktor ledwo co.To czy muszę go zamazywać twarz jego jeśli daje sobie fotkę na Facebooka np na galerie.Oraz czy jest na to jakaś ustawa czy coś żeby mu następnym razem udowodnić lub komuś innemu.Że nie ma zakazu itd i nic mi zrobić nie może.

Przepisy tego nie reguluja, ale ma prawo nie umieszczania swojego wizerunku na zdjęciach. Moze sobie tego życzyć . ***mod***

P.S. Tez jestem miłośnikiem koleji :D

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Nie ogarniam artykułu jestem zielony jeśli chodzi o dokładna specyfikację prawa.
Czyli jeśli zamarzę mu twarz to po temacie ?

konduktor1812 napisał:
... Czy jeśli na zdjęciu jest dajmy na to pociąg peron dworzec i mało widoczny konduktor ledwo co.To czy muszę go zamazywać twarz jego jeśli daje sobie fotkę na Facebooka np na galerie ....
Nie, nie musisz.
konduktor1812 napisał:
... czy jest na to jakaś ustawa ....
Przepis prawny:
Art. 81.
[Ochrona wizerunku osoby]

1. Rozpowszechnianie wizerunku wymaga zezwolenia osoby na nim przedstawionej. W braku wyraźnego zastrzeżenia zezwolenie nie jest wymagane, jeżeli osoba ta otrzymała umówioną zapłatę za pozowanie.

2. Zezwolenia nie wymaga rozpowszechnianie wizerunku:
1) osoby powszechnie znanej, jeżeli wizerunek wykonano w związku z pełnieniem przez nią funkcji publicznych, w szczególności politycznych, społecznych, zawodowych;
2) osoby stanowiącej jedynie szczegół całości takiej jak zgromadzenie, krajobraz, publiczna impreza.
https://forumprawne.org/prawo-autor...utorskim-prawach-pokrewnych-2.html#post660885

Rozpowszechnianie wizerunku było już wielokrotnie omawiane, użyj opcji Szukaj.

Marek8787 napisał:
Przepisy tego nie reguluja, ...
Nie wypowiadaj się w temacie, którego nie rozumiesz.

O właśnie oto mi chodziło wielkie Dziękuje Panie Leszku ;)

Powrót