Fotoradar z niemiec przyszedł poleconym. Odbierać?

• Autor wątku Autor wątku nochikain
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nochikain

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,

Podczas wakacyjnej podróży zostałem uwieczniony przez fotoradar na niemieckiej autostradzie :mad: miałem około 120 na ograniczeniu 60. Po cichu marzyłem sobie, że mandacik nie przyjdzie jednak ostatnio (po około miesiącu) zastałem w skrzynce awizo. Co ciekawe w awizo pomylono moje imię (jest Tadeusz zamiast Tomasz). Listonosz dał mi na awizo "cynk" że to z niemieckiej policji więc szybko połapałem sie o co chodzi.

Sprawdziłem wg taryfikatora i "należy" się za to ok. 240 euro. Troszkę mnie to zrujnuje. Tym bardziej, że słyszałem, że niemiecka polcija, w przeciwieństwie do naszej nie poczeka :rolleyes:

Co grozi mi za nieodebranie tego awizo? Czy to, że pomylono moje imię ma jakieś znaczenie? W sumie to nie jestem żaden Tadeusz...

Z góry serdecznie dziekuje za pomoc

Pozdrawiam

za same nie odebranie awiza nie do Ciebie to nic nie grozi :)
niemiecka policja no, nie będzie czekać i poradzą sobie zapewne z namierzeniem Ciebie ale poco Ci to by z 240 zrobiło się co najmniej jeszcze raz tyle
ale żałuj że nie zostałeś zatrzymany bo jak wypisują mandat to masz wrażenie że bardzo żałują że to robią ,a muszą (to jest jak najbardziej serio! )

Witaj,
Warto zapytać prawnika,
1. może warto odebrać a jako, że nie pisane do Ciebie nie będzie skutecznie doręczone.
2. w niemczech kierowca dostaje karę a nie auto więc jest zdjęcie ale ... skuteczność doręczenia
DOBRY Prawnik
Poza tym jak listonosz może wydać jeżeli chodzi o obcą osobę
Adam Kowalski nie jest równy Andrzejowi Kowalskiemu.

Witam.Mam podobny problem.Wracając autem na holenderskich zjazdówkach po niemieckiej autostradzie w okolicy Bielefeld nadziałem się na fotoradar.Po około 2 miesiącach zwykłym listem przyszło niemieckie pisemko ,mówiące o wykroczeniu [na ograniczeniu 100 km miałem 141km] jakieś paragrafy,czas w którym zrobiono fotkę ,data,jaki kilometr autostrady ale nie ma ani jednego słowa ile i za co mam zapłacić. Nie wiem jak mam się do tego odnieść ,ponieważ nie znam niemieckiego.Znajomy policjant [krajowy] powiedział ,że niemcy do nich nic nie wysyłają w tych sprawach.Autko kupiłem w holandii i doszli bez problemu do moich danych.Chciałbym to wyjaśnić i rozwiązać,żeby w przyszłości nie spalić się ze wstydu po pierwszej lepszej kontroli w niemczech.proszę o radę,pozdrawiam.

Witaj, nie chodzi o spalenie się ze wstydu tylko o kasę i punkty (lub zakaz prowadzenia auta po terytorium BRD) wejdz może na strony polonijne w niemczech i poczytaj. Oczywiscie nie wiadomo jak sie zachowac i nikt nie moze pomoc myśle o normalnym wyjaśnieniu dla ogółu.
pozdrawiam

witaj, powinno być na kwicie. Chociaż jako pierwsze wysyłają tzw. "Angorungsbogen" jest to ustosunkowanie się do wykroczenia - czy to własciciel auta prowadził, może miał naprawdę inną szybkość itp., w razie braku odpowiedzi następnie przysyłają mandat. W tym co dostałeś powinno być zdjęcie z fotoradaru. Najepiej jak ktoś przeczyta Tobie pismo (niemieckie)
pozdrawiam

Kwit to Anhorungsbogen , na nim jest data,godzina jaki km autostrady i wypisane paragrafy
$41 Abs.2
$49StVO
$24
$25StVG;11.3.7 BKat
numer filmu i kilka zdań po niemiecku ,nie ma nic o płaceniu-jaka kara-opłata itd.
Z drugiej strony kwitu fota z numerem auta (auto na holenderskich zjazdówkach i zapewne doszli przez to do danych).Prędkość dozwolona 100 km a było z ich opisu 141km.Co wobec tego robić,czekać na bilecik,czy pisać wyjaśnienie albo coś innego?

Witaj, jeżeli wpadniesz na jakiś fajny pomysł dlaczego jechałeś tak szybko lub dlaczego nie mogłeś jechać tak szybko to odpowiadaj ( masz na to 2 tygodnie - jeżeli się nie mylę). Za to wykroczenie mogą przywalić pomiędzy 200 / 300 euro wzyż + zakaz prowadzenia pojazdów mechanicznych na terytorium BRD od 1 miesiąca, mogą być 3 do 6 ( i te radzę wykonać, w r4azie złapania tak jak byś jechał bez prawka / kiedyś przestępstwo) --- następnym razem przekraczaj do 20 km/h lub CB radio ( kilometry przepięknie oznaczone a kierowcy ciężarówek /płacą także małe mandaty/ bardzo pomocni)
pozdrawiam

Witam ponownie,napisałem do nich maila,w języku angielskim potwierdzając swoje dane ,dopisałem wyjaśnienie,że miałem defekt linki prędkościomierza a auto nie posiada tempomatu i poprosiłem o najniższy wymiar kary,wiem,że u nich nie ma przebacz i czekam na odpowiedź.Fotoradar był usytuowany po kilku kilometrowym zjeździe w dół [4 pasy :)] Może nie będzie tak źle ,dam znać co i jak ,dzięki za odp. i pozdrawiam.

Gdybyś miał jeszcze kwit na naprawę tej linki z Polski to myślę, że jadąc NOWYM dl Ciebie autem i nie znając jego prędkości masz duże szanse wyjść z tego bez szwanku. Daj znać jak wyszło Pozdrawiam

Witam
Mam podobny problem, mianowicie dostałem miesiąc temu pierwsze pismo ze zdjęciem, ale nie bylo nigdzie kwoty wiec to olalem. W tym tygodniu dostałem drugie pismo ( poleconym ) tym razem bez zdjecia, ale z kwotą 103euro. Nie ma tutaj podanego żadnego numeru konta. A do Niemiec mam troche daleko, drugi koniec Polski.

Gdzie w Polsce moge taki mandat opłacić?

Pozdrawiam

W końcu przyszła odpowiedź.Mandat w wysokości 181 euro.Nie było wyjścia i 3ba było zapłacić jak się wybiera człowiek w tamte strony ,nawet tylko przelotem. Przekroczenie dozwolonej prędkości w moim przypadku o 41km to widełki od 200 do 1000 ,więc pocieszam się,że pisemko z tłumaczeniem coś pomogło:)

sushii napisał:
Witam
Mam podobny problem, mianowicie dostałem miesiąc temu pierwsze pismo ze zdjęciem, ale nie bylo nigdzie kwoty wiec to olalem. W tym tygodniu dostałem drugie pismo ( poleconym ) tym razem bez zdjecia, ale z kwotą 103euro. Nie ma tutaj podanego żadnego numeru konta. A do Niemiec mam troche daleko, drugi koniec Polski.

Gdzie w Polsce moge taki mandat opłacić?

Pozdrawiam

Powinien być dołączony blankiet wpłaty ,jeśli go nie masz to nr konta podany jest na pierwszej stronie blankietu na dole po lewej ,na każdym powiadomieniu,pozdro.

Sushi ,na piśmie w lewym dolnym rogu jest nr konta a można wpłacić w każdym banku ,tylko weź ze sobą to pismo,ja miałem dodatkowo dołączony blankiet wpłaty,pozdro.

Kupa Kasy, ale faktycznie mogli 500,- i, no właśnie 3 miesiące do pieszych czyli zatrzymanie prawka. A tak poczytaj dokładnie czy nie masz zakazu czasowego prowadzenia pojazdów na terenie BRD

Witam Ja mam taki problem ze w zeszlym roku wracalem z holandii i w niemczech zrobil mi fotoradar zdjecie to bylo jakos koniec pazdziernika czyli minelo juz 9 miesiecy i nic mi nie przyszlo. Teraz potrzebuje ponownie przejechac przez niemcy i obawiam sie ze gdy bym mial jakas kontrole to wtedy bede musial zaplacic ten mandat. Jak myslicie przedawnilo sie to czy ten mandat na mnie czeka za granica??? Aha i dodam ze bylo ograniczenie do 110km/h a ja jechalem jakies 130-140km/h. czekam na odp z gory dziekuje.

W przypadku 'spotkania' z patrolem w sytuacji przekroczenia prędkości dopuszcza się z tego, co wiem dodatkowo 8% z tej prędkości, jaka w danym miejscu obowiązuje, ale niestety nie wiem jak to jest w przypadku radarów. Może ten próg jest większy i po prostu się nie załapałeś (choć wydaje mi się to mało prawdopodobne, to jednak tego Ci serdecznie życzę).

Dobrze, że póki co nie ma umowy pomiędzy Niemcami a Polską, bo przynajmniej punktów nie doliczają. U nich te kasowane są bodajże dopiero po dwóch latach.

W ogóle to polecam 'Schneller als die Polizei erlaubt' na VOX-ie można się czasami dowiedzieć ciekawych rzeczy.

pozdrawiam

Temat już stary, ale dodam do niego opis mojego przypadku. W 2007 roku, wracając z Belgii, przekroczyłem nieznacznie prędkość na jednym z rozjazdów autostrady. Ograniczenie było do 60km/h, natomiast w chwili błysku mój licznik wskazywał niewiele ponad 80. Uwzględniając zamierzony błąd licznikowy, prawdopodobnie rzeczywista prędkość wynosiła poniżej 80km/h. Minęły cztery lata, do dnia dzisiejszego nic do mnie nie dotarło. Od tego czasu miałem w Niemczech dwie kontrole drogowe i sprawdzenie dokumentów w bazie również nie zakończyło się żadną niespodzianką.
Wniosek jest następujący - do wyboru kilka możliwości:
- niewielkie przekroczenie prędkości zostało zignorowane przez Policję;
- zdjęcie wyszło złej jakości;
- nie był to fotoradar, lecz tzw. fotoimitator, który tylko mierzy prędkość i błyska lampą. W Polsce takie urządzenia są stosowane, w Niemczech zapewne też.

Kumplowi przyszlo do domu mandat z wloch, 30 zdjec fotoradar robil od maja 2011 do listopada 2011, ma do zaplacenia 4500euro. :rolleyes:

drugiemu kumplowi 1200 euro czyli 10zdjec z fotoradar. co robic?

Powrót