Fotoradary - c.d. c.d.

• Autor wątku Autor wątku forg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Tak, byl opisany przez uzytkownika przypadek gdzie zostal wezwany, przyznal sie i przyjal mandat w wysokosci 50pln, a nastepnie wystawil im rachunek z tytulu bycia swiadkiem na 300+ pln, i tenze zwrot otrzymal.

Nawet gdyby uznali, ze jest podejrzanym w trakcie to i tak zwrot nalezy sie z powodu rozpoczecia i zakonczenia procedury dla swiadka, niezaleznie co sie z nim dalej dzieje.

Nie widzę działu " Powitalnia" , więc przy okazji pisania posta witam wszystkich.

Otrzymałem od SG wezwanie odnośnie przekroczenia prędkości o 23 km/h - zdjęcie zrobione od tyłu. Było za szybko , wiec będzie trzeba ponieść konsekwencje , ale czytając wezwanie i załączniki zacząłem się zastanawiać nad ich treścią. Nie potrafię wklejać skanów , więc pocytuję.
1.OŚWIADCZENIE nr1
"Oświadczam , iż załączona do wezwania fotografia wykonana w dniu...etc."
WARIANT I
"Przedstawia mnie jako osobę kierującą powyższym pojazdem , którym popełniono zarejestrowane wykroczenie. Tym samym przyznaje się do popełnionego wykroczenia drogowego polegajacego na ...etc"
WARIANT II
Przedstawia mnie, jako osobę kierującą zarejestrowanym pojazdem , ale nie wyrażam zgody na ukaranie mnie grzywną w formie mandatu karnego"
WARIANT III
Odmawiam przyjęcia mandatu oraz złożenia wyjaśnień w niniejszej sprawie w szczególności w sprawie powołanych powyżej dowodów(w tym fotografii)

Pytanie: W związku z tym ,że zdjęcie jest zrobione od tyłu i kierowca jest niewidoczny , to czy SG ma prawo żądać ode mnie oświadczenia ,że rozpoznaję sie na zdjęciu ? Czy nie jest to proponowanie ze strony SG by złozyc fałszywe zeznania?

Druga sprawa.
Jak rozumieć art54 par.1 oraz 6 i 7 kodeksu postępowania w sprawach o wykroczenia , na który w pierwszym zdaniu wezwania powołuje się SG? To co udało mi się znaleźć odnośnie powyższego aktu prawnego , to jedynie zapis o Policji. O SM/G nie ma mowy.
Bardzo proszę o odpowiedź na moje pytania. Pozdrawiam.

Skoro jak piszesz chcesz ponieść konsekwencje, to napisz im oświadczenie, że ty kierowałeś, podaj im swoje dane i czekaj na mandat od nich. Nie ma obowiązku wypełniania ich świstków.

kforum napisał:
Skoro jak piszesz chcesz ponieść konsekwencje, to napisz im oświadczenie, że ty kierowałeś, podaj im swoje dane i czekaj na mandat od nich. Nie ma obowiązku wypełniania ich świstków.
Napisałem ,że będzie trzeba , a nie ,że chcę ;) Szukam odpowiedzi na nurtujące mnie pytania i stąd moja na tym forum obecność. Może nie trzeba bedzie:)

Cytuję :
"Było za szybko , wiec będzie trzeba ponieść konsekwencje , "
Zdecyduj się na coś.

kforum , jeśli chcesz mi pomóc , to pięknie proszę , jeśli nie to trudno , może ktoś inny zechce odpowiedzieć na moje pytania. Czy Twoja postawa jest taka w stosunku do wszystkich , którzy mają status "początkujący" , czy tylko ja sobie z niewiadomych mi przyczyn jakoś na nią zasłużyłem?

kforum napisał:
Nie jestem do końca pewna, czy jeśli wezwą nas jako świadka a na miejscu ustalą, że ten wezwany świadek to sprawca wykroczenia, to czy zwrócą koszty dojazdu. Może ktoś tu z forumowiczów spotkał się z taką sytuacją ?

Wzywany jest jako świadek o ile pamiętam 618c1 KPK przyznaje zwrot kosztów nawet jeżeliswiadek nie zostanie przesłuchany. Nigdzie nie ma przepisu odbierającego świadkowi prawo do zwrotu kosztów w przypadku gdzy zostaną my postawione zarzuty czy zostanie obwinonym. On jedzie do nich jako swiadek,.

Qbel napisał:
Pytanie: W związku z tym ,że zdjęcie jest zrobione od tyłu i kierowca jest niewidoczny , to czy SG ma prawo żądać ode mnie oświadczenia ,że rozpoznaję sie na zdjęciu ? Czy nie jest to proponowanie ze strony SG by złozyc fałszywe zeznania?

Druga sprawa.
Jak rozumieć art54 par.1 oraz 6 i 7 kodeksu postępowania w sprawach o wykroczenia , na który w pierwszym zdaniu wezwania powołuje się SG? To co udało mi się znaleźć odnośnie powyższego aktu prawnego , to jedynie zapis o Policji. O SM/G nie ma mowy.
Bardzo proszę o odpowiedź na moje pytania. Pozdrawiam.

1. mają prawo żądać, Ty masz napisać prawdę,
2. przeczytaj art. 56 kodeksu postępowania w sprawach o wykroczenia.

@Qbel

SM może jedynie żądać od ciebie wskazania komu powierzyłeś do kierowania lub używania samochód w określonym czasie...
Jak o to nie pytają to nie musisz z nimi prowadzić żadnej korespondencji...
A opinii użytkownika jas55 nie traktuj poważnie, on stale wyskakuje z takimi bezsensownymi odpowiedziami. Pewnie jest funkcjonariuszem SM...

Qbel napisał:
kforum , jeśli chcesz mi pomóc , to pięknie proszę , jeśli nie to trudno , może ktoś inny zechce odpowiedzieć na moje pytania. Czy Twoja postawa jest taka w stosunku do wszystkich , którzy mają status "początkujący" , czy tylko ja sobie z niewiadomych mi przyczyn jakoś na nią zasłużyłem?

SM ma prawo zapytać o to komu powierzyłeś pojazd do użtykowania lub kierowania. Ty możesz odpowiedzieć, że powierzyłeś sobie i Xsińskiemu. Mozesz w takim przypadku spodziewać się jakiś spraw w sądzie , ale wygrasz, bo nie jest powiedziane , że trzeba wskazać dokładnie jedną osobę.
Pytania z seri "kogo widzę na zdjęciu" są moim zdaniem przesłuchowaniem świadka. Korespondencyjnego przesłuchiwania świadka nie przewiduje kodeks postępowania w sprawach o wykroczenia, więc zgłoś do prokuratury złamanie prawa przez SM - to nic nie kosztuje, a być może pomożesz złapać przestępcę w mundurze.
To SM ma obowiązek udowodnić Ci, że to Ty prowadziłeś auto, a nie na odwrót. Jeśli dobrze to rozegrasz to "wieśniaki" w przypadku zdjęcia od tyłu są na straconej pozycji - i to całkowicie zgodnie z prawem.

Ostatnia edycja:
Tyle że Qbel chyba nie szuka rady jak uniknąć kary, bo jak sam napisał popełnił wykroczenie i trzeba ponieść tego konsekwencje.
Tyle było pisania w tym wątku o zdjęciach z fotoradarów "od tyłu" że każdy nawet "ćwierćinteligent" poradziłby sobie z sytuacją taką jaką ma Qbel. Oczywiście zero grzywny i zero punktów karnych.:D

Ostatnia edycja:
Dzięki za odpowiedzi na moje pytania.

kforum, poluzuj rajstopki i się nie spinaj.

Materiał prasowy ,który tu przytoczono ,jest niekompletny.Nie tylko o te dwa przypadki chodzi ,ale o wszystkie stacjonarne fotoradary straży miejskich/gminnych są nielegalne. Miejscowi sędziowie walą prawem jak cepem na korzyść SM ,szacun dla sedziów , którzy respektują prawo.

Witam,
chciałabym uzyskać Państwa opinię odnośnie tego przypadku, gdyż w takiej sytuacji znalazłam się pierwszy raz i nie wiem czy nie ma jakiejś pomyłki ze strony Straży Miejskiej.
Otóż na początku grudnia zeszłego roku (2012) otrzymałam od Straży Miejskiej zdjęcie z fotoradaru z dnia 24/08/2012 oraz takie oświadczenie, gdzie miałam wybrać przypadek który mnie dotyczy. Wybrałam przypadek 3, ponieważ minęło od tego zdarzenia trochę czasu i nie pamiętałam kto w danym momencie mógłby jechać samochodem. Czyli zgodziłam się na zapłatę 400 zł bez punktów.
Takie oświadczenie wysłałam mailem 04/12/2012 r.
05/12/2012 otrzymałam potwierdzenie , że wiadomość została wyświetlona na komputerze odbiorcy.
Czekałam na ten mandat 400 zł, niestety zamiast tego 29/07/2013 roku dostałam pismo od Straży Miejskiej, że w związku niewskazaniem osoby kierującej, zostanie sporządzony wniosek o ukaranie do Sądu Rejonowego. Zastanawia mnie dlaczego w tym piśmie jest data 11/12/2012 jako data nie wskazania ? skoro skan wysłałam 04/12/2012, a odczytany został 05/12/2012? I dlaczego zamiast mandatu na kwotę podaną w przypadku 3 otrzymałam takie pismo? czyżby jakiś błąd ze Straży Miejskiej?
Rozumiem , że w tym przypadku nie obędzie się już bez sprawy w Sądzie?
Co sądzicie o tej sprawie?
Pozdrawiam

Prośba o pomoc.

Moja Mama odebrała właśnie polecony z SM. Oczywiście przyszło zdjęcie wraz z informacją o wykroczeniu i nałożonym mandacie 6 pkt i 300zł.

Fotoradar przenośny, ustawiony na ul. Gdańskiej w Szczecinie, zdjęcie było zrobione od przodu i widać mnie (jestem współwłaścicielem samochodu).

Problem polega na tym, że jechałem 70km/h, a w chwili zauważenia radaru zacząłem hamować i błysk był dopiero przy ok 65 km/h a więc przekroczenie o 15 km/h , a nie ponad 31. Jest to ulica trzypasmowa, pytanie czy fotoradar nie złapał innego samochodu - tego niestety nie pamiętam- ale jestem święcie przekonany, że prędkość była zdecydowanie mniejsza. Co więcej ustawienie fotoradaru również pozostawia wiele do życzenia, schowany był za metalowymi barierkami. podsyłam link do fimiku z ustawieniem fotoradaru:

Fotoradar na ul Gdańskiej w Szczecinie - YouTube

Teraz powstaje pytanie, co mam zrobić. Owszem przekroczyłem prędkość lecz nie aż tak znacznie, radar ustrzelił mnie niby przy 86 km/h, a jestem święcie przekonany, że nie miałem więcej niż 70km/h w chwili wykroczenia. Oczywiście zdjęcie jest wykadrowane i nie wiadomo czy nie ustrzeliło kogoś innego.

Jutro postaram się zamieścić zdjęcie i wezwanie.

Proszę o porady czy mam się kłócić, że jechałem znacznie wolniej, a fotka być może ustrzeliła inny samochód?

SławAnonim - jak chcesz wiedzieć więcej polecam przeczytać cały ten watek, z watkami wcześniejszymi (na początku każdego jest link do poprzedniego wątku), Pozwala to wyrobić sobie swoje własne stanowisko. I co moim zdaniem najważniejsze, dowiedzieć się jakie konsekwencje można ponieść stosując pewne rozwiązania.

Witam, jakie konsekwencje poniosę za nieodebranie listu poleconego od GITD (prawdopodobnie fotoradar)? Jest to pierwszy list (info od znajomego listonosza, a mnie nie będzie do końca m-ca w miejscu zameldowania). Czy jakieś dalsze postępowanie będzie prowadzone mimo nieodebrania czy zawieszone i poczeka aż się pojawię?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót