Prośba o pomoc.
Moja Mama odebrała właśnie polecony z SM. Oczywiście przyszło zdjęcie wraz z informacją o wykroczeniu i nałożonym mandacie 6 pkt i 300zł.
Fotoradar przenośny, ustawiony na ul. Gdańskiej w Szczecinie, zdjęcie było zrobione od przodu i widać mnie (jestem współwłaścicielem samochodu).
Problem polega na tym, że jechałem 70km/h, a w chwili zauważenia radaru zacząłem hamować i błysk był dopiero przy ok 65 km/h a więc przekroczenie o 15 km/h , a nie ponad 31. Jest to ulica trzypasmowa, pytanie czy fotoradar nie złapał innego samochodu - tego niestety nie pamiętam- ale jestem święcie przekonany, że prędkość była zdecydowanie mniejsza. Co więcej ustawienie fotoradaru również pozostawia wiele do życzenia, schowany był za metalowymi barierkami. podsyłam link do fimiku z ustawieniem fotoradaru:
Fotoradar na ul Gdańskiej w Szczecinie - YouTube
Teraz powstaje pytanie, co mam zrobić. Owszem przekroczyłem prędkość lecz nie aż tak znacznie, radar ustrzelił mnie niby przy 86 km/h, a jestem święcie przekonany, że nie miałem więcej niż 70km/h w chwili wykroczenia. Oczywiście zdjęcie jest wykadrowane i nie wiadomo czy nie ustrzeliło kogoś innego.
Jutro postaram się zamieścić zdjęcie i wezwanie.
Proszę o porady czy mam się kłócić, że jechałem znacznie wolniej, a fotka być może ustrzeliła inny samochód?