Fotoradary - c.d. c.d.

• Autor wątku Autor wątku forg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
brzmi tak - wyrok nakazowy w imieniu RP , Sąd Rejonowy w Szczecinku w składzie itp. i tak ja napisałem poprzednio za winnego popełnienia zarzucanego mu czynu tj o wykroczenie z art96 $3 ks oraz art. 24$1 i $3 ks wymierza kare grzywny + koszta.- a teraz wezwanie obwinionego z sadu - jest obowiązkowe pod rygorem przymusowego doprowadzenia - normalnie jaja jakieś jak skazańca za Smoleńsk

sory ale to było w 2012 ja pisałem olałem to - dostałem dwa ;) , jedno z Dąbek za samo auto z tyłu tez doklejona tablica obok zdjęcia , po dwóch pismach odpuścili - drugie ze SZczecinka ci ni odpuścili i założyli sprawę w swoim sadzie - wezwanie w związku z ujawnieniem wykroczenia zarejestrowanego w Szczecinku ul pilska co jest uwidocznione na zdjęciu -tu podany nr model i o homologacji - a teraz najlepsze
- na zdjęciu widać auto z przyczepo campingową calutka biała tylko lapy się świecą a nr rejestracyjny leży jakby na ulicy :-o czyli doklejony przez fotoshopa już od razu !!! a obok zdjęcia powiększenie tablicy rejestracyjnej - teraz jest kwestia jak obronić się w tym sądzie -od tego wyroku w postępowaniu nakazowym za już nie to przekroczenie prędkości a za niewskazanie sprawcy poprzez olanie ich pism - na żadne nie odpowiedziałem jedynie dopiero złożyłem odwołanie od tego wyroku nakazowego i dostałem wezwanie .
mnie cały czas uczyli że zdjęcie które nosi znamiona obróbki cyfrowej nie jest dowodem w sadzie a tu wyrok w postepowaniu nakazowym czyli oni je uznali i jak tu teraz się bronic podważć zdjęcie czy już tylko bronic się od wyroku o niewskazania sprawcy ?

Faktycznie sm wystąpiła z wnioskiem o ukaranie w postepowaniu zwyczajowym o to że nie wskazałem sm osoby która kierowała zespołem pojazdów .
w odpisie wyroku z Sądu pisze że w razie wniesienia sprzeciwu wyrok traci moc , spraw podlega ROZPOZNANIU NA ZASADACH OGÓLNYCH- ALE CZY TU CHODZI O rozpatrzeni sprawy przekroczenia prędkości czy niewskazania sprawcy ?

Ostatnia edycja:
Pytanie, kiedy te pisma dostałeś. Bo moze być np. tak, że wykroczenie się przedawniło.
Drugie pytanie, to takie jak dokładnie wyglądało pismo, bo byc może SM używa wzoru pisma w którym nie jest jasno sformułowana ich prośba.

To czy zdjecie jest obrabiane czy nie, to nie ma teraz znaczenia. Dostałeś wyrok nakazowy za niewskazanie .

Ano tak- wykroczenie 30.07.2012 ich wezwanie z 17.12.2012 o wskazanie kto kierował - pojazdem - nie zestawem pojazdów jak mówią później ,następnie było jakieś pismo z ponownym wezwanie do dostarczenia danych ale niestety nie mam , ich wniosek o ukaranie w postęp zwycz z dnia 29.03.2013 o to ze w okresie od 04.01.2013.do 29.03.2013 będąc włascieielem zestawu pojazdów - tylko na jakiej podstawie skoro zdjęcie zfałszowane -obrobione - ale kit nie wskazałem kto kierował - wyrok z dnia 13.05.2013 odwołanie złożone skutecznie -teraz wezwanie z art. 96$3 jako obwiniony

Ostatnia edycja:
Przy okazji jak tolerować te zdjęcia po obróbce przecież to jawne fałszerstwo skoro je obrobiono to prędkość też mogli samowolnie zmienić ?Ja rozumiem że to tylko 100 zł + 2 pkt ale idzie o zasadę żeby im nie pozwalać na tego typu praktyki . Oni tylko na to liczą . Że wezmą kasę bo nikt nie będzie robił rabanu o 100 , ale do cholery powiedziałem że nie odpuszczę im takiej fałszywki a i tak przejdzie widze im to bokiem bo odpowiadać ma za niewskazanie - wiadomo już że się powołam na amnezje i bo jechał ze mną ojciec teść i żona i pomroczność jasna nie pozwala wskazać kto wtedy kierował ale czy to wystarczy w sądzie ?

Ostatnia edycja:
best1000 napisał:
Na wezwanie w charakterze obwinionego nie trzeba się stawiać. Nie grożą z tego powodu żadne konsekwencje..

nie obwinionego, ale PODEJRZANEGO
i wtedy konsekwecje (finansowe) w przypadku niestawiennictwa grożą... ale można powoływać się na odpowiedni art. ustawy o strażach gminnych i prosić (bo nie żądać) przesłuchania przez SM właściwą dla miejsca zamieszkania...

Witam.
Otrzymałem mandat z fotoradaru stacjonarnego od straży gminnej w Człuchowie.
Fotka zrobiona z tyłu.
Odpowiedziałem cytując stanowisko prokuratora generalnego (o brakuj uprawnień SM do używania fotoradarów stacjonarnych).
Wczoraj otrzymałem pismo z informacja, ze nie wywiązałem się z obowiązku podania komu udostępniłem pojazd. Napisali, że zgodnie z nowelizacją Ustawy o Ruchu Drogowym także SM i SG ma prawo do zażądania takich informacji. Nie znalazłem takiego zapisu w nowelizacji ustawy. Czy ktoś może widział ten zapis i jest w stanie wskazać mi gdzie on się znajduje? Dodam, że w Ustawie o zmianie ustawy Prawo o ruchu drogowym (...), nie znalazłem punktu, który wskazany jest w Ustawie o Ruchu Drogowym (w załczniku nr 30) czyli Art.1 punkt 6a (lub b). Jest tylko punkt 6 gdzie wymienione są stanowiska w straży miejskiej (aplikant, itd....).
Widziałem tutaj na forum orzeczenie sądu, gdzie napisano, iż po nowelizacji SM i SG ma prawo żądania podania takich danych ale nie ma prawa wystąpienia do sądu w przypadku niedopełnienia tego obowiązku. Czy to ma sens? Skoro ma prawo to może go chyba dochodzić przed sądem ?

walecdaras napisał:
powołam na amnezje i bo jechał ze mną ojciec teść i żona i pomroczność jasna nie pozwala wskazać kto wtedy kierował ale czy to wystarczy w sądzie ?

Wkleje cytat wypowiedzi Pana Tomasza Parol z 3obiegu.:

"Pamiętajmy, to organ musi nam udowodnić, że jesteśmy sprawcami. Wszystkie mandaty opierają się na jednym, na przyznaniu się. Gdy się nie przyznamy, a nie musimy bo samo wysłanie nam wezwania zostaje dokonane na podstawie przepisu dotyczącego podejrzanego to nic nie będą mieli. Podobnie z wezwaniem na świadka, gdy nim jesteśmy nie musimy się oskarżać, wskazywać kogoś z rodziny i ryzykować odpowiedzialność karną za fałszywe oskarżenie wskazując osobę obcą (zawsze tego dnia mógł dać żonie poprowadzić). A sam brak pouczenia zwalnia nas nas z obowiązku jakiegokolwiek działania. Gdy ktoś nas próbuje mimo to zdyscyplinować i ukarać, składamy zawiadomienie o przestępstwie poświadczenia nieprawdy przez urzędnika, wyłudzenia i oszustwa (wysyłane do prokuratury i kopia do samego urzednika) wraz z odmową złożenia zeznań (powołując się na przepisy dotyczące zarówno podejrzanego jak i świadka) i po temacie. Żadne tam oświadczenia, wzory, deklaracje i odmowy przyjęcia mandatu. Jak będę miał chwilę czasu to przygotuję wzory takich zawiadomień."

"A co jeśli jakaś służba daną sprawę skieruje do sądu w przypadku braku naszej reakcji?
Ba, z powodu braku pouczeń nie możemy ponosić negatywnych konsekwencji procesowych z tytułu naszego zachowania lub braku reakcji – to ważny przepis, bo wyklucza podanie nas do sądu. Jeśli mimo to ktoś obciąży nas jakimś mandatem, to proszę do mnie przysłać taki mandat pomogę pro publico bono, znajdę pełnomocnika i wybiorę się z kamerą na taki proces (jeśli do niego wątpię, bo brak pouczenia go wyklucza) by ostatecznie zdemaskować bezprawie urzędników.
Pamiętajmy też, że na wszystkie ustalenia i mandat mają 180 dni od namierzenia radarem, potem się sprawa tak czy siak się przedawnia i mandatu wystawić nie mogą.
"

Zrodło: Mandat? Podetrzyj się wezwaniem! | 3obieg.pl

Ostatnia edycja:
mattyah napisał:
nie obwinionego, ale PODEJRZANEGO
i wtedy konsekwecje (finansowe) w przypadku niestawiennictwa grożą... ale można powoływać się na odpowiedni art. ustawy o strażach gminnych i prosić (bo nie żądać) przesłuchania przez SM właściwą dla miejsca zamieszkania...

Na etapie postępowania wyjaśniającego nazwijmy taką osobę "podejrzanym" choć ten termin w kpsw jest nieco inaczej używany.
Nie zgadzam się z tym co piszesz. To SM/G ma obowiązek przesłuchania (lub może od niego odstąpić) - art 54 kpw. Nie wynika z tego obowiązek stawienia się przez podejrzanego. Co więcej w art 49 ewantualne kary nałożyć można na świadka, biegłego, specjalistę, tłumacza. Nie ma na tej liście podejrzanego.

Do jacrez:
Interesujący ciebie przepis zawarty jest w art. 129b ust. 3 pkt. 7 ustawy Prawo o ruchu drogowym: "W ramach wykonywania kontroli ruchu drogowego w zakresie, o którym mowa w ust. 2 (tj. wobec kierującego pojazdem lub uczestnika ruchu naruszającego przepisy) strażnicy gminni (miejscy) są upoważnieni do żądania od właściciela lub posiadacza pojazdu wskazania komu powierzył pojazd do kierowania lub używania w oznaczonym czasie".

@ walecdaras

No to za przekroczenie prędkości mandatu już nie mogą ukarać.
Jeżeli w treści pisma było żądanie wskazania kierującego pojazdem ( a nie osoby której został pojazd powierzony do użytkowania lub kierowania ), to na takie pytanie nie masz obowiązku odpowiadać.

@ mattyah

Mylisz się. Tylko osoba wzywana w charakterze świadka ma obowiązek stawienia się na wezwanie.Jeżeli uważasz inaczej, to podaj podstawę prawną.
Oczywiście mowa o wezwaniach od SM, Policji, GITD itp...
Na wezwanie do Sądu należy się stawić...

witam
niestety nadal nie wiem co robić, u mnie tak jak pisałem nie reagując na pisma sm skierowało sprawę do sądu rejonowego w Szczecinku-wniosek o ukaranie w postępowaniu zwyczajnym za nieujawnienie im kto kierował zestawem pojazdów- otrzymałem wyrok- grzywnę - od którego się odwołałem . Teraz mam się stawic w sądzie w charakterze obwinionego o 96 $3 i czy w sądzie nadal będę twierdził że nie pamiętam kto kierował - czy to wystarczy ?
Czy muszę przy tym podawać podstawy prawne -na co się powołuje odmawiając wskazania kierującego ? czy jeżeli nadal będę szedł w uparte i twierdził ze nie pamiętam mogą mnie ukarać?

Ostatnia edycja:
@jac3nty
Dziękuję za odpowiedź.
Tak więc zamierzam napisać, że jechałem ja i moja żona i nie wiem kto prowadził akurat auto, gdyż zmienialiśmy się.

@walecdaras

Jeżeli w piśmie od SM było rzeczywiście żądanie wskazania kto w oznaczonym momencie kierował pojazdem to nie musiałeś odpowiadać na takie pytanie, bo zgodnie z PoRD właściciel pojazdu jest zobowiązany na żądanie uprawnionych organów wskazać komu powierzył samochód do używania lub kierowania w oznaczonym czasie a to nie jest to samo.I takiego argumentu możesz użyć w sądzie. Jeżeli w piśmie było żądanie wskazania komu pojazd został powierzony do używania lub kierowania w oznaczonym czasie, to chyba pozostaje argumentacja wachmistrza...

best1000 napisał:
@ mattyah

Mylisz się. Tylko osoba wzywana w charakterze świadka ma obowiązek stawienia się na wezwanie.Jeżeli uważasz inaczej, to podaj podstawę prawną.
Oczywiście mowa o wezwaniach od SM, Policji, GITD itp...
Na wezwanie do Sądu należy się stawić...

masz rację, przepraszam za zamieszanie :(

Witam;
dostałem wczoraj wniosek nakazowy z sądu z uznaniem mojej winy,nie byłem powiadomiony o posiedzeniu nie napisali żadnego uzasadnienia zostałem pozbawiony jakiejkolwiek obrony,koszty sądowe zostały oczywiście doliczone.Pytanie moje brzmi czy warto pisać odwołanie?
Sprawa dotyczy zdjęcia z fotoradaru [st.89] na którym widnieje mój samochód a tak że znajdują się znaki drogowe których nie powinno być tak mówi instrukcja fotoradaru.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót