Witam.
Otrzymałem mandat z fotoradaru stacjonarnego od straży gminnej w Człuchowie.
Fotka zrobiona z tyłu.
Odpowiedziałem cytując stanowisko prokuratora generalnego (o brakuj uprawnień SM do używania fotoradarów stacjonarnych).
Wczoraj otrzymałem pismo z informacja, ze nie wywiązałem się z obowiązku podania komu udostępniłem pojazd. Napisali, że zgodnie z nowelizacją Ustawy o Ruchu Drogowym także SM i SG ma prawo do zażądania takich informacji. Nie znalazłem takiego zapisu w nowelizacji ustawy. Czy ktoś może widział ten zapis i jest w stanie wskazać mi gdzie on się znajduje? Dodam, że w Ustawie o zmianie ustawy Prawo o ruchu drogowym (...), nie znalazłem punktu, który wskazany jest w Ustawie o Ruchu Drogowym (w załczniku nr 30) czyli Art.1 punkt 6a (lub b). Jest tylko punkt 6 gdzie wymienione są stanowiska w straży miejskiej (aplikant, itd....).
Widziałem tutaj na forum orzeczenie sądu, gdzie napisano, iż po nowelizacji SM i SG ma prawo żądania podania takich danych ale nie ma prawa wystąpienia do sądu w przypadku niedopełnienia tego obowiązku. Czy to ma sens? Skoro ma prawo to może go chyba dochodzić przed sądem ?