Witam serdecznie,
Dnia 17.08, jadąc do Szczecinka na wysokości gminy Kęsowo, zostało mi zrobione zdjęcie fotoradarem Fotorapid CM 049. Pomiar wskazał 68km/h, co w mojej opinii nie było poprawną wartością, ponieważ zbliżając się do niego dostosowałem prędkość do ograniczenia. Nie zwracałem dokładnie uwagi na prędkość z jaką jechałem, więc nie mam 100% pewności, że nie jechałem za szybko, jednak prędkość 68km/h budzi moje wątpliwości.
Na zdjęciu widoczny jest drugi pojazd, który wyjeżdża z terenu zabudowanego.
Po przeczytaniu specyfikacji danego fotoradaru, dowiedziałem się, że oznaczenie K:Z oznacza kierunek jazdy fotografowanego pojazdu (zbliżanie), co sugeruje pomiar prędkości mojego pojazdu.
Mimo wszystko nie jestem do końca przekonany o słuszności skierowania grzywny w moją stronę. Mam więc prośbę o komentarz do osbób, które być może kiedyś znalazły się w podobnej sytuacji i mają w tej kwestii większe doświadczenie.
Mandat wyniósł 100zł i 2pkt, więc nie ma tragedii, nie uchylam się od odpowiedzialności, jeżeli rzeczywiście przekroczyłem prędkość to zapłacę, jednak chciałbym mieć maksymalną pewność, że to ja zawiniłem.
Co sądzicie?
Zdjęcie dostępne pod linkiem poniżej:
Zapodaj.Net - Darmowy hosting zdjęć i obrazków bez rejestracji! - 39cb70236599c.jpg
Z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam,