Fotoradary - c.d. c.d.

• Autor wątku Autor wątku forg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Nie wiem skąd wzięło się takie przypuszczenie w podanym artykule. Z ustawy Prawo o Ruchu Drogowym jasno wynika , że strażnicy mogą używać fotoradarów i stacjonarnych i przenośnych:
2. Strażnicy gminni (miejscy) są uprawnieni do wykonywania kontroli ruchu drogowego wobec:

1) kierującego pojazdem:

a) niestosującego się do zakazu ruchu w obu kierunkach, określonego odpowiednim znakiem drogowym,

b) 333) naruszającego przepisy ruchu drogowego, w przypadku ujawnienia i zarejestrowania czynu przy użyciu urządzenia rejestrującego;

Z tego co napisałeś nie wynika, że w artykule nie mieli racji. Zaryzykuje i zobaczę co z trgo
wyniknie. Wiesz może jakie dodatkowe koszty poniosę jesli przegram sprawę. Do zapłaty mam 200zł x2 ( dwa zdjecia z roznych gmin) bo jechalem nad morze nasze piekne. Jedną fotkę widziałem. Fotoradar stał 100 m za znakiem w polu.

kforum napisał:
Nie wiem skąd wzięło się takie przypuszczenie w podanym artykule. Z ustawy Prawo o Ruchu Drogowym jasno wynika , że strażnicy mogą używać fotoradarów i stacjonarnych i przenośnych:
2. Strażnicy gminni (miejscy) są uprawnieni do wykonywania kontroli ruchu drogowego wobec:

1) kierującego pojazdem:

a) niestosującego się do zakazu ruchu w obu kierunkach, określonego odpowiednim znakiem drogowym,

b) 333) naruszającego przepisy ruchu drogowego, w przypadku ujawnienia i zarejestrowania czynu przy użyciu urządzenia rejestrującego;

Widocznie dla Ciebie jasno nie oznacza tak samo jasno dla innych.
Ujawnianie za pomocą stacjonarnych urządzeń rejestrujących zainstalowanych w pasie drogowym dróg publicznych następujących naruszeń przepisów ruchu drogowego:
a) przekraczania dopuszczalnej prędkości,
b) niestosowania się do sygnałów świetlnych
– z zastrzeżeniem art. 129b ust. 3 pkt 3, należy do Inspekcji Transportu Drogowego.
Z tego dla mnie jasno wynika, a chyba i tych od artykułu, że stacjonarne są zainstalowane w pasie drogowym.
Zastrzeżenie dotyczy
3) używania urządzeń rejestrujących, z tym że w przypadku używania urządzenia zainstalowanego w pojeździe w czasie pracy urządzenia pojazd nie może znajdować się w ruchu;
Tu znowu jasno ustawodawca określił podział stacjonarne dla ITD, a te w samochodach na postoju dla SM I SG. Niestety zarówno jedni jak i drudzy tej jasności nie dostrzegają w oślim pędzie za kasą. Gorsze że tej jasności nie widzą w MSW, gdzie im takie wytyczne udostępniają a także w prokuraturze która umarza postępowania, a także w sadach, a co gorsza tych odwoławczych czego przykład był ostatnio na forum zamieszczony. Widocznie niektórzy maja jasność półmroczną.

Patrolmk, musisz się stawić skoro masz wezwanie jako świadek. Dostaniesz zwrot kosztów podróży i ewentualnie utraconego zarobku.
Co do samego wykroczenia ty wywiązałaś się ze swojego obowiązku i nie mogą obwiniać ciebie o niewskazanie kierującego. To, że twój były zmienił adres czy nr telefonu to już problem SM a nie twój.

Witam,
Dostałem zdjęcie od tyłu od SM. Wskazałem brata mieszkającego na stałe na drugim końcu świata jako osobie której użyczyłem pojazd (przyleciał do kraju na pogrzeb i jechaliśmy na niego razem). W odpowiedzi dostałem pismo od SM, że ustalili, że to ja kierowałem i albo przyjmuje mandat albo sprawa do sądu. Co robić? Sprawa toczy się ponad 300km od miejsca zamieszkania i tyczy się małej kwoty

Jak zdjęcie od tyłu to mogłeś im napisać, że nie pamiętasz kto kierował, podać do tego dane brata i sprawa zakończona. Ciekawe jak oni to ustalili skoro zdjęcie od tyłu ?

Ostatnia edycja:
@ kezman9

Jeżeli zdjęcie było zrobione od tyłu to nie ma możliwości ustalenia kto kierował. Dla mnie to zwyczajna próba wyciągnięcia od ciebie pieniędzy.
Ja bym zignorował ich pismo i poczekał na rozwój wydarzeń.
Jeżeli podałeś im komu powierzyłeś samochód, to nawet jak skierują wniosek do sądu to tam przegrają.

Ostatnia edycja:
best1000 napisał:
@ kezman9

Jeżeli podałeś im komu powierzyłeś samochód, to nawet jak skierują wniosek do sądu to tam przegrają.

Podałem im dokładny adres brata po czym dostałem wspomniane pismo o ustaleniu mnie. Nie chcę dostać wyroku nakazowego dlatego odpiszę im, że odmawiam przyjęcia mandatu i podtrzymuje oświadczenie o tym komu użyczyłem samochód. Boję się tylko wezwania mnie przed sąd w charakterze obwinionego (czyli bez zwrotu kosztów dojazdu).

Niestety Kezman ale tak było w moim przypadku . Mimo tego że podałam osoby , które mogły kierować autem ( też zdjęcie z tyłu ) to i tak SM skierowała wniosek za niewskazanie. Oczywiście sprawę wygrałam ale do sądu miałam dużo bliżej niż ty.
W przypadku skierowania przez SM wniosku o ukaranie za niewskazanie możesz podnieść kwestię właściwości sądu. Niewskazania nie popełniasz wszak tam gdzie przekroczenie prędkości, prawda ?

kforum napisał:
Niestety Kezman ale tak było w moim przypadku . Mimo tego że podałam osoby , które mogły kierować autem ( też zdjęcie z tyłu ) to i tak SM skierowała wniosek za niewskazanie. Oczywiście sprawę wygrałam ale do sądu miałam dużo bliżej niż ty.
W przypadku skierowania przez SM wniosku o ukaranie za niewskazanie możesz podnieść kwestię właściwości sądu. Niewskazania nie popełniasz wszak tam gdzie przekroczenie prędkości, prawda ?

Hej,
Ja wypełniłem ten ich druczek i w punkcie II wskazałem mojego brata jako osobę, której użyczyłem samochód. Wskazałem tylko jedną konkretną osobę. Nie bawiłem się w "samochód mogli prowadzić A, B, C ..." ani "nie pamiętam komu użyczyłem" . Myślisz, że na tej samej podstawie co Twoją mogą skierować moją sprawę do sądu?

Nie mogą za niewskazanie bo wskazałeś. Tyle, że ja też wskazałam kto mógł kierowac i nie powinni kierować za niewskazanie a skierowali. W każdym bądź razie w twoim przypadku ty wskazałeś kto kierował więc i tak w sądzie wniosek przeciwko tobie upadnie.

Ja bym szedł do Sądu, dla zasady. Zresztą niedawno byłem. SM stosuje różne zagrywki przy kierowaniu spraw do sądu. W moim przypadku skierowali sprawę do sądu za niewskazanie ( choć wskazałem dwie osoby, wraz z adresem zamieszkania - zdjęcie od tyłu... ) a do sądu nie przekazali pisma, w którym wskazałem dwóch kierujących, sąd nie wiedząc, że kogoś wskazałem, wydał wyrok w trybie nakazowym... złożyłem sprzeciw i po 10-minutowej rozprawie jestem niewinny.

@kforum i @piotr_gd dzięki za odpowiedzi.
Ja nie chciałem dostać nakazowego z odległego sądu dlatego wskazałem zgodnie z prawdą jedną osobę, a nie dwie czy trzy. Czyli mogę spodziewać się zagrywki z ich strony ze wnioskiem do sądu za niewskazanie:mad:

możesz, niestety...
i możesz się spodziewać też skazującego nakazowego, choć jest promil szansy na odrzucenie wniosku przez sąd :(

Sądy to nic strasznego, SM straszą skierowaniem wniosku do sądu i tym, że sąd może wymierzyć grzywnę do 5000 zł. Prawda jest taka, że sądy wymierzają grzywnę równą mandatowi a więc jeśli SM proponuje 200 to sąd też da 200 a nie 5000zł. No chyba, że się obrazi sąd i na własne życzenie nadstawisz policzek ;) A jak dostaniesz nakazowy do składaj sprzeciw, i wtedy może wyjaśnienia pisemne wystarczą, bez stawiennictwa osobistego.
Powodzenia wszystkim!!
PS kezman9, ja też wskazałem zgodnie z prawdą dwie osoby :)

Pamiętajcie, w sądzie nie liczy się prawda, liczą się dowody!!

best1000 napisał:
@ kezman9

Jeżeli zdjęcie było zrobione od tyłu to nie ma możliwości ustalenia kto kierował. Dla mnie to zwyczajna próba wyciągnięcia od ciebie pieniędzy.

Jeżeli na drodze którą jechał był monitoring to ustalą kto kierował. I jeżeli piszą że wiedzą kto kierował, to może tak być i wtedy sprawa przekroczenia prędkości przegrana i dochodzi jeszcze umyślne wprowadzenie w błąd, zastanów się.

kforum napisał:
Patrolmk, musisz się stawić skoro masz wezwanie jako świadek. Dostaniesz zwrot kosztów podróży i ewentualnie utraconego zarobku.
Co do samego wykroczenia ty wywiązałaś się ze swojego obowiązku i nie mogą obwiniać ciebie o niewskazanie kierującego. To, że twój były zmienił adres czy nr telefonu to już problem SM a nie twój.

Dziękuję ślicznie za odpowiedź . Poinformuje was o dalszym przebiegu sprawy. Pozdrawiam .

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót