Fotoradary - c.d. c.d.

• Autor wątku Autor wątku forg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
haidi116 napisał:
Uwaga. Nie mogą karać na podstawie zdjęć ze stacjonarnych fotoradarów - Motoryzacja w INTERIA.PL

Witam,
czy mogę zasugerować się tym artykułem i odmówić przyjęcia mandatu?
Drugie pytanie jak ewentualnie zinterpretować powód odmowy?

Zamiast sugerować się artykułem prasowym wydrukuj sobie Opinię prawną dotycząca uprawnień straży gminnych (miejskich) do używania stacjonarnych urządzeń rejestrujących prędkość (fotoradarów) dostępną pod linkiem:
Opinia prawna w sprawie fotoradarów | Prawo na drodze
Na dniach podobne stanowisko powinno ukazać się na stronach Prokuratury Generalnej.

Nie ma sensu tracić czas na dyskusje z SM w Białogardzie bo oni i tak dopną swego, a sądy z nimi współpracują.

Moja przygoda z Białogardem zaczęła się gdy dostałem propozycję przyjęcia mandatu na 100 zł lub wskazanie osoby kierującej pojazdem (przekroczenie prędkości na 50'tce o 12km/h)
Odpisałem zgodnie z prawdą, że samochodem jechały 2 osoby i nie jestem wstanie wskazać kto kierował w tamtej chwili. Zdjęcie było bardzo nie wyraźne, więc poprosiłem o lepsze zdjęcia i wyraziłem szczerą chęć współpracy w celu ustalenia sprawcy wykroczenia.
Nie odpisali dlatego uznałem że sprawę olali.

Po roku od tamtej sprawy, otrzymałem wezwanie z sądu do zapłaty z grzywną 150 zł i 50 zł opłatami sądowymi.
Przy przekroczeniu o 12km/h sąd podniósł karę o 50% żeby ukarać mnie za brak współpracy z SM ?

Czy komuś udało się nie otrzymać mandatu z Białogardu, a może jest to najbardziej zawzięta SM w Polsce która nie odpuszcza nikomu?

Ostatnia edycja:
Bartek - powinieneś odwołać się od wyroku. Do winy się nie przyznałeś, a SM miała obowiązek odnieść się do Twojego listu i do czasu rozwiania wszystkich wątpliwości żądanie wskazania sprawcy jest niejako w zawieszeniu - nie wyczerpałeś znamion wykroczenia.

Witam

Także otrzymałem zdjęcie za przekroczenie o 11km/h, czyli jechałem 61km/h. Uwzględniając błąd pomiarowy, który wynosi +- 3km/h przyjęcie takiego mandatu chyba mija się z celem ?
Proszę o odpowiedź. Czy straż gminna po odmowie przyjęcia mandatu od razu kieruje sprawę do sądu ?

mistico napisał:
Witam

Także otrzymałem zdjęcie za przekroczenie o 11km/h, czyli jechałem 61km/h. Uwzględniając błąd pomiarowy, który wynosi +- 3km/h przyjęcie takiego mandatu chyba mija się z celem ?
Proszę o odpowiedź. Czy straż gminna po odmowie przyjęcia mandatu od razu kieruje sprawę do sądu ?

Nie sugeruj się błędem pomiarowym gdyż jest on brany pod uwagę tylko podczas legalizacji radaru. Jeżeli radar podczas legalizacji pokaże błąd + - 3 km/h do działa prawidłowo i jest zalegalizowany. Wtedy wynik pomiaru na zdjęciu jest prawidłowy i nie da Ci się jego podważyć.

FranticKK napisał:
Bartek - powinieneś odwołać się od wyroku. Do winy się nie przyznałeś, a SM miała obowiązek odnieść się do Twojego listu i do czasu rozwiania wszystkich wątpliwości żądanie wskazania sprawcy jest niejako w zawieszeniu - nie wyczerpałeś znamion wykroczenia.

Otrzymał z Sądu nakaz zapłaty, więc wyrok jest już dawno prawomocny. Może zapłacić dobrowolnie lub zapłatę pobierze komornik sądowy.

Skoro jest to ostateczny wyrok, to jakieś zdarzenia musiały się "dziać" po drodze, o których nie wiemy. Albo była taka możliwość, ale ze względu na upłynięcie terminu juz jej nie ma. Nie może być chyba tak, ze bez dowiedzenia winy ktoś ma coś płacić... i bez prawa do obrony, wniesienia czegoś do sprawy. Tak mi sie wydaje.

jas55 napisał:
Nie sugeruj się błędem pomiarowym gdyż jest on brany pod uwagę tylko podczas legalizacji radaru. Jeżeli radar podczas legalizacji pokaże błąd + - 3 km/h do działa prawidłowo i jest zalegalizowany. Wtedy wynik pomiaru na zdjęciu jest prawidłowy i nie da Ci się jego podważyć.
Błędnie wnioskujesz, skoro radar nie ma odpowiedniej klasy pomiarowej żeby udowodnić czy przekroczenie było czy nie było to należy przyjąć że go nie było. Nikt nie broni kupować radarów o większej dokładności niż ustawia nakazuje. Nawet w instrukcji do fotoradarów jest to wyłożone że wynik przekroczenia wartości mieszczący się w granicach błędu należy odrzucać. W przypadku SM problem chyba jest głębszy, jeśli radar wykazał przekroczenie prędkości o 11-12km/h to uwzględniając błąd pomiarowy to przekroczenie było od 8km/h, zatem SM nie może karać, ale to ograniczenie sądu nie obowiązuje.

Witam, przepraszam za poprzedni wątek i za zbyt duże zdjęcie.
Mam pytanie czy to zdjęcie zostało zrobione poprawnie?
Bo z tego co usłyszałem w pewnym filmiku na YT - odc. 56 SM Inowrocław błędy fotoradaru - TIR 94km/h na wstecznym i inne szopki "TVBigos Channel" - YouTube Elementy metalowe mogą zakłócać pomiar urządzenia, a na zdjęciu widoczne są 2 metalowe słupy oraz trakcja tramwajowa. Czy to mogło spowodować zakłócenie odczytu?

Link do zdjęcia(nie wstawiam w temacie, bo jest za duże) - http://oi41.tinypic.com/65cv1t.jpg

Witam
Jak powinno wygadać wezwanie na podstawie art 78 ust 4 -co powinno zawierać?

Osoba wezwana musi być o fakcie wezwania powiadomiona w sposób zgodny z obowiązującymi przepisami. Tylko bowiem w takim wypadku można wobec niej wyciągać konsekwencje.

W wezwaniu zostałem pouczony
Z ustaleń Straży Gminnej wynika, że adresat tego pisma był właścicielem/posiadaczem pojazdu w czasie popełnienia wykroczenia. W związku z powyższym, na podstawie art. 78 ust. 4 i 5 oraz art. 129b ust. 3 pkt 7 PRD Straż Gminna żąda wskazania w terminie 7 dni od otrzymania niniejszego pisma, komu został powierzony do kierowania lub używania pojazd w czasie wskazanym w załączonym raporcie z urządzenia rejestrującego. Odpowiedzi można udzielić w formie pisemnej z wykorzystaniem załączonego druku „Oświadczenie”.
W przypadku nieodesłania właściwie wypełnionych formularzy, odrębnym pismem adresat lub jego prawny reprezentant - w przypadku firm - wezwany zostanie do osobistego stawiennictwa w charakterze świadka w siedzibie Straży Gminnej w Kęsowie. W przypadku wezwania stawiennictwo w charakterze świadka będzie obowiązkowe.
Wiec nie odpowiedziałem licząc na wezwanie charakterze świadka, a SM skierowała sprawę do sądu, dlaczego??. Czy tak można, obiecali wezwanie kłamczuchy!!!

jas55 napisał:
Jeżeli na drodze którą jechał był monitoring to ustalą kto kierował. I jeżeli piszą że wiedzą kto kierował, to może tak być i wtedy sprawa przekroczenia prędkości przegrana i dochodzi jeszcze umyślne wprowadzenie w błąd, zastanów się.

"Nie sugeruj się błędem pomiarowym gdyż jest on brany pod uwagę tylko podczas legalizacji radaru. Jeżeli radar podczas legalizacji pokaże błąd + - 3 km/h do działa prawidłowo i jest zalegalizowany. Wtedy wynik pomiaru na zdjęciu jest prawidłowy i nie da Ci się jego podważyć."

@Jas55

Ty wierzysz w te głupoty które tu wypisujesz ???

mistico napisał:
Witam

uparliście się jak osioł z tym błędem pomiarowym +/- radarupamiętajmy o tym, że przekroczenia o + 10 km/h nie są (z fotoradarów) ścigane !!!

to może trochę pokory, i już o te +/- 3 km/h się nie droczmy, hę ?

lukas8295200 napisał:
Bo z tego co usłyszałem w pewnym filmiku na YT - odc. 56 SM Inowrocław błędy fotoradaru - TIR 94km/h na wstecznym i inne szopki "TVBigos Channel" - YouTube Elementy metalowe mogą zakłócać pomiar urządzenia, a na zdjęciu widoczne są 2 metalowe słupy oraz trakcja tramwajowa. Czy to mogło spowodować zakłócenie odczytu?

Link do zdjęcia(nie wstawiam w temacie, bo jest za duże) - http://oi41.tinypic.com/65cv1t.jpg

Mam również pytanie, czy mogę zażądać od Straży takich rzeczy jak:
- oryginalny dowód legalizacji fotoradaru
- chciałbym dowiedzieć się kto robił owe zdjęcie oraz chciałbym zobaczyć jego legitymacje
- pozwolenie zarządcy drogi na to ze mogli tam w tym dniu robić zdjęcia
chciałbym również zobaczyć oryginał zdjęcia, ale nie na komputerze tylko na tym fotoradarze co robił zdjęcie (słyszałem, że muszą je trzymać na fotoradarze)

lukas8295200 napisał:

Przede wszystkim, w zależności jakie to jest urządzenie (w tym wypadku MULTARADAR CM) możesz podważyć wiarygodność pomiaru ze względu na kąt ustawienia urządzenia rejestrującego względem osi jezdni który jak na moje oko nie mieści się w granicach 0-30 stopni, tak jak jest to powiedziane w dokumencie Zatwierdzenia Typu urządzenia oraz w świadectwie homologacji. Jeśli kąt jest większy niż przewidziany dla danego urządzenia, to pomiar taki nie jest dowodem. Samo zdjęcie - słupy, linie telef... jest OK, tu nie ma się chyba do czego doczepić, choć zgadzam się - tak jak z kompasem na łodzi, tak posadowienie urządzenia powinno chyba być sprawdzone pod kątem zakłóceń. W ostateczności przyjąłbym i tę linię. Świadectwo homologacji i uzgodnienia z Policją na pewno mają i to tylko przedłuży proces, a nic nowego nie wniesie, a trudno domniemywać, że brak uzgodnień będzie skutkowało od razu nieważnością zarejestrowanego obrazu. To samo z tym, kto robił zdjęcie... Na pewno maszyna automatycznie je zrobiła, zaś jeśli operator nie miał uprawnień, to tego nie dowiedziesz, bo podadzą Ci legitymacje gościa, który miał takie uprawnienia lub był odpowiednio przeszkolony do rejestrowania zdarzeń. Na ten moment skupiłbym sie na tym czy urządzenie było dobrze ustawione względem osi jezdni. We wszystkich starych urządzeniach ten kąt jest określony jednoznacznie. Musisz dotrzeć do dokumentu Zatwierdzenia Typu dla MULTARADAR CM i zobaczyć jak to ma pracować.

Ostatnia edycja:
Witam! Dostałem dziś wezwanie ze Straży MIejskiej z fotką z fotoradaru - prędkość przekroczona o 24 km/h. Straż nałożyła 4 punkty i 200zł mandatu. W zw. z tą kwotą mam pytanie. Co zrobić, żeby obniżyć tą kwotę do minimalnej, wyznaczonej przez taryfikator dla tego wykroczenia, czyli do 100 zł? Zaznaczam, że nie mam możliwości osobiście stawić się w SM , bo to miejscowość oddalona o ponad 300km od mojego miejsca zamieszkania. Z góry dziękuję.

jas55 napisał:
Jeżeli na drodze którą jechał był monitoring to ustalą kto kierował. I jeżeli piszą że wiedzą kto kierował, to może tak być i wtedy sprawa przekroczenia prędkości przegrana i dochodzi jeszcze umyślne wprowadzenie w błąd, zastanów się.

Hej, mówisz poważnie? Przykładowo jeśli kamera była ustawiona 500m wcześniej to stanowi to niezbity dowód winy? (można się było np. zmienić miejscami po drodze). Po drugie czy chciałoby im się za 100zł bawić w odszukiwanie i przeglądanie kamer z monitoringu?:D (dla mandatu który i tak nie poszedłby dla nich jesli sprawa do sądu).

Witam, mój pierwszy post na forum, przejrzałem temat, co wyjaśniło mi kilka nieścisłości, ale mam do Państwa pytanie:

List od GITD z dnia 17.07.2013, który dostałem dotyczy wykroczenia z dnia 20.11.2012. Przekroczenie o 45 km / godz. Dotyczy jazdy autem służbowym, którego właścicielem jest lizingodawca, więc zapewne kontaktowali się wcześniej zarówno z lizingodawcą jak i moim pracodawcą. Auto być może użytkowałem ja, ale nie jestem w stanie tego stwierdzić bo było to ponad pół roku temu!!! Z tego co czytałem wynika, że skoro minęło już 180 dni to GITD nie może wystawić mi mandatu. Oczywiście do wyboru mam 3 opcje, ale haraczu 500 zł nie zamierzam płacić. Chciałbym się poradzić na jakie kroki się zdecydować:

1. Czy odesłać pismo i przyznać się do winy, mając na uwadze to, że GITD skieruje sprawę do sądu (powyżej 180 dni), który najprawdopodobniej (jeśli zdąży sprawę rozpatrzyć przed upływem roku) klepnie mi taki sam mandat, koszty sądowe i punkty karne?

2. Czy w obliczu braku zdjęcia nie przyjmować zasądzonej kwoty orzeczonej przez Sąd i oczekiwać aż od momentu wykroczenia minie rok i sprawa się przedawni?

3. Nie odpisywać i czekać co się wydarzy

Ja rozumiem wszystko i jeśli popełniłem wykroczenie to podejmuję się ponieść za nie konsekwencje, ale na litość boską nie pamiętam co robiłem prawie 9 miesięcy temu! Oczywiście zdjęcia brak w korespondencji i nie sposób obiektywnie odnieść się do korespondencji GITD.

Bardzo proszę o pomoc, z góry dzięki, pozdrawiam.

jac3nty napisał:
Zamiast sugerować się artykułem prasowym wydrukuj sobie Opinię prawną dotycząca uprawnień straży gminnych (miejskich) do używania stacjonarnych urządzeń rejestrujących prędkość (fotoradarów) dostępną pod linkiem:
Opinia prawna w sprawie fotoradarów | Prawo na drodze
Na dniach podobne stanowisko powinno ukazać się na stronach Prokuratury Generalnej.

już się ukazało i bardzo chętnie podszedłbym na udry ze strażą gminną, gdyby nie chodziło o rozprawy prawie 500km od mojego miejsca zamieszkania. Da się jakoś lokalnie to przeprowadzić? Albo np. złożyć zawiadomienie do prokuratury o podejrzeniu przekroczenia uprawnień przez komendanta straży gminnej i po wyroku skazującym anulować mandat na podstawie art. 5 § 1 pkt 9 Kodeksu postępowania, czyli z powodu braku skargi uprawnionego oskarżyciela?

Do Corsa
Przedanienie to 1 rok jeżeli sprawa nie wpłynie do sądu i 2 lata jak sąd ją przyjmie do rozpatrzenia.

Jakie dane (poza imieniem i nazwiskiem) trzeba podać jeżeli osoba której powierzyłem pojazd w międzyczasie zmarła ? Czy nazwa cmentarza i numer kwatery wystarczy?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót