Witam,
Przejrzałem temat pobieżnie bo dość obszerny

... a sprowadza mnie tu pismo, które otrzymałem od SM o następującej treści:
"Na podstawie art. 54 K.p.o.w wzywa się Pana/Panią w sprawie przekroczenia prędkości w charakterze strony do złożenia wyjaśnienia w Straży Miejskiej w ****** ul. ***** w dniu .......... w godzinach od 7:30 do 21:30"
w miejscu "*" są wpisane miejscowość, ulica i numer.
Miejsca "...." są pozostawione puste.
Pismo zostało dostarczone przez miejskiego posłańca a odbiór potwierdzony z datą przez moją żonę.
Do pisma została dołączona fotografia na której jest jeden z moich samochodów sfotografowany od tyłu. (pismo zawiera informację o typie fotoradaru, dopuszczalnej prędkości, numerze i ważności świadectwa legalizacji, itp.)
Linia obrony będzie taka, że jak będzie trzeba to wskażę, że samochód pozostaje w dyspozycji mojej i mojej żony z którą mam współwłasność (samochód zarejestrowany tylko na mnie). Nie neguję, że faktycznie ktoś kto jechał samochodem przekroczył prędkość.
Pytanie podstawowe jest takie czy w ogóle muszę na tę chwilę składać jakiekolwiek wyjaśnienia do SM skoro nie wpisali żadnej daty ? Czy mam jakiś ustawowy termin zgłoszenia się pod wskazany adres w celu "złożenia wyjaśnień" od momentu potwierdzenia odebrania takiego wezwania skoro żadnego pouczenia wewnątrz nie ma ??
P.S. Do Sądu właściwego do miejsca popełnienia wykroczenia nie mam daleko
Z góry dziękuję za pomoc.