Fotoradary - c.d. c.d.

• Autor wątku Autor wątku forg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
@ djok13

Moim zdaniem tak.

@ Zdzishard

Zwrot kosztów należy sie tylko świadkom. Podejrzanym o popełnienie wykroczenia nie.

best1000 napisał:
@ djok13

@ Zdzishard

Zwrot kosztów należy sie tylko świadkom. Podejrzanym o popełnienie wykroczenia nie.

A jeżeli podejrzany ostatecznie zostanie uniewinniony?

Ponadto w tym przypadku jakie były podstawy wzywać go jako podejrzanego? To nadużycie SM, aby nie zwracać kosztów i tyle.

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.

Zdjęcie z fotoradaru zostało zrobione pojazdowi który się oddalał. W wiązce pomiarowej znajduję się także pojazd jadący w przeciwnym kierunku.

Co sądzicie o tym zdjęciu z fotoradaru? Według mnie zdjęcie nie zostało wykonane prawidłowo ponieważ mogło dojść do zakłócenia pomiaru.
Czekam na wasze opinie

Załączniki

Witam! W poprzednim tygodniu otrzymałem list z zawiadomieniem ,że w dniu 03,07,2013 mój samochód przekroczył prędkość ,co wychwycił radar ITD w miejscowości Zblewo. Problem polega na tym ,że nie jestem w stanie wskazać jednej osoby kierującej pojazdem w tym dniu ,gdyż wtedy jeździło nim dwóch różnych kierowców ,a godzina popełnienia wykroczenia też nie daje możliwości weryfikacji. Jutro musiałbym odesłać otrzymane dokumenty ,aby nie otrzymać grzywny ,jednak załączony protokół pozwala na wskazanie jedynie jednej osoby.
Chciałbym dowiedzieć się ,co w takiej sytuacji zrobić.
Dodam ,że mandat nie jest imponujący (100zł i 4 pkt) ,a wykroczenie miało miejsce ponad 500km od mojego domu (zdjęcie z wakacji ) ,więc jeśli sprawa trafi do sądu ,blisko mieć nie bede.
z góry dziękuję za pomoc ,pozdrawiam.

ro_robo napisał:

Zdjęcie z fotoradaru zostało zrobione pojazdowi który się oddalał. W wiązce pomiarowej znajduję się także pojazd jadący w przeciwnym kierunku.

Co sądzicie o tym zdjęciu z fotoradaru? Według mnie zdjęcie nie zostało wykonane prawidłowo ponieważ mogło dojść do zakłócenia pomiaru.
Czekam na wasze opinie
Witam!
Jakim urzadzeniem zostalo wykonane zdjecie?
Odsylam do jego instrukcji, gdyz np w przypadku Fotorapid CM w instrukcji pokazano kilka sytuacji , w ktorych pomiary sa wykonane poprawnie, a wiekszosc z nas powiedzialalby co innego.

ro_robo napisał:
Proszę uzasadnij w jaki sposób oddalający się pojazd mógłby zakłócić pomiar pojazdu zbliżającego, gdy powierzchnia czołowa pojazdu oddalającego się była kilka razy mniejsza niż pojazdu zbliżającego.

W Polsce nie ma zasady precedensu ale mądrzy ludzie, którzy potrafią rozumieć co czytają jakieś wnioski korzystne dla siebie oczywiście wyciągną i nie przestraszą się takich bzdurnych opinii jak te przytoczone przez showteka w poście 461 i mandatów ze stacjonarnych strażnikom nie zapłacą :-D

Zdjęcie z fotoradaru o godz. 3.15 w nocy.

Zagadka — co może zrobić straż, jeśli na wezwanie wskazania osoby, której powierzyłem, stwierdzę, że:
— do godz. 3.15 kierowałem ja,
— od godz. 3.15 kierowała moja żona (długa podróż i się zmienialiśmy).

Po to, żeby straż nie mogła dać mandatu za przekroczenie prędkości (bo nie wiadomo komu), nie mogła złożyć wniosku do sądu za przekroczenie prędkości (bo nie wiadomo przeciwko komu), ani nie mogła ukarać za niewskazanie komu powierzyłem auto (bo wskazałem).

Napisz że jechaliście oboje i nie pamiętacie kto kierował w czasie pstryknięcia. Za nic nikogo nie ukarają bo nie mają ani dowodów ani prawa. A jeszcze jak ze stacjonarnego to już całkiem pozamiatane. Do kosza.

W dniu dzisiejszym mój narzeczony dostał raport od ITD, w tym dniu z którego jest raport jego samochód prowadził mój ojciec lub mama,nie pamiętają kto dokładnie wtedy jechał,a nie ma zdjęcia. czy z ITD są takie same problemy jak z SM? Kogo wskazać jako osobę która było powierzone auto do kierowania? Bo powierzone było mojemu ojcu i pisze,żeby wskazać komu było powierzone. Czy kwota mandatu ulegnie zmianie, jeżeli będzie to inna osoba, w przesłanych dokumentach pisze, że będzie to 100 zł i 4 puknty.

elektryk321 napisał:
Proszę uzasadnij w jaki sposób oddalający się pojazd mógłby zakłócić pomiar pojazdu zbliżającego, gdy powierzchnia czołowa pojazdu oddalającego się była kilka razy mniejsza niż pojazdu zbliżającego.

Kolego widzę że źle zrozumiałeś, sytuacja jest zupełnie odwrotna.
Zdjęcie zostało zrobione pojazdowi który się oddalał i to pojazd zbliżający zakłócił pomiar pojazdu oddalającego się.
Czekam na wasze dalsze opinie na temat tego zdjęcia (foto pochodzi z Fotorapid CM)

Jeszcze raz fotka:

Załączniki

elle019 napisał:
W dniu dzisiejszym mój narzeczony dostał raport od ITD, w tym dniu z którego jest raport jego samochód prowadził mój ojciec lub mama,nie pamiętają kto dokładnie wtedy jechał,a nie ma zdjęcia. czy z ITD są takie same problemy jak z SM? Kogo wskazać jako osobę która było powierzone auto do kierowania? Bo powierzone było mojemu ojcu i pisze,żeby wskazać komu było powierzone. Czy kwota mandatu ulegnie zmianie, jeżeli będzie to inna osoba, w przesłanych dokumentach pisze, że będzie to 100 zł i 4 puknty.

Czytaj poprzednie wiadomości, wszystko masz jak na tacy.

Czytałam,ale większość odnosi się do mandatów od SM, a ja dostałam od ITD,poza tym nie chce chodzić po sądach.A nie jest to gra warrta świeczki,bo miejsce popełnienia wykroczenia jest 400 km od mojego miejsca zamieszkania. Najprawdopodobniej jechał mój ojciec, ale jak później skontrolują i okaże się,że mama, to kto zostanie oskażony poświadczenie niepawdy?

Ostatnia edycja:
IpMan666 napisał:
A jeszcze jak ze stacjonarnego to już całkiem pozamiatane..
Hmm. Ja zrozumiaem z wklejonego linka, ze jednak moga ich uzywac, a przynajmniej beda darzyc do tego ;)

Ostatnia edycja:
ajprawdopodobniej jechał mój ojciec, ale jak później skontrolują i okaże się,że mama, to kto zostanie oskażony poświadczenie niepawdy?

Nikt. Nie podajesz kto kierowal, chyba ze wiesz i masz na to ochote - wtedy jak sklamiesz to byc moze bedzie problem.

Podajesz komu zostal powierzony pojazd. Co ta osoba z nim zrobila nie jest juz twoja sprawa. Mogla sobie szofera wynajac do prowadzenia albo wiezc na lawecie.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót