Fotoradary - c.d. c.d.

• Autor wątku Autor wątku forg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
A ponizej wyrok skazujacy:
Sygn. akt IV Ka 615/13

Jedyne co moge doradzić w tej sprawie to złożenie wniosku o kasacje wyroku do prokuratora generalnego

wzór jak w załączniku

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
No właśnie co to jest fotoradar stacjonarny ?
czy radar sprzęgnięty z aparatem fotograficznym na trójnogu jest przenośnym to rzecz oczywista, ale ten sam mix zainstalowany na maszcie jest przenośny czy stacjonarny ?
Jest jakas wykładnia prawna tego zagadnienia, czy jak wszystko w tym kraju pozostaje niedopracowane, by prawo było jak płot, wąż się prześlinie, tygrys przeskoczy, a bydło zostanie, a prościej - prawo to dla tych co w gumiakch chodzą, a jak się ma koneksje i pieniądze to da się rade z prawem

Witam

Wezwanie do wskazania osoby kierującej pojazdem (ze Straży Miejskie z zainstalowanego monitoringu) a w nim:

"10. Prawo wglądu do akt sprawy o wykroczenie (w tym również do obrazu zarejestrowanego wykroczenia) obwiniony nabywa dopiero w sądzie - z chwilą zawiadomienia go o terminie pierwszej rozprawy (art. 67 & 2 oraz art. 38 ust. 1 Kodeksu postępowania w w sprawach o wykroczenia w zw. z art. 156 & 1-4 Kodeks postępowania karnego)"

Czy to oznacza iż jeżeli podam dane i przyjmę mandat to nie mam wglądu w akta sprawy (zwłaszcza zdjęcie) ??

Zajrzałem do tych odnośników z cytatu, nie bardzo mi to rozjaśniło.

Żeby przyjąć mandat trzeba przyzać się do winy, skoro przyjąłeś mandat to wszystko pozamiatane

wachmistrz napisał:
Żeby przyjąć mandat trzeba przyzać się do winy, skoro przyjąłeś mandat to wszystko pozamiatane

a w przypadku kiedy dostałem wezwanie i chcę obejrzeć zapis monitoringu przed przyjęciem mandatu muszą mi takowy zapis udostępnić??

Witam.

Chciałbym się dowiedzieć czy mam jakieś szanse przy odwołaniu się do decyzji. Mianowicie dostałem dzisiaj zdjęcie z fotoradaru przenośnego MultaRadar C od tyłu, z widocznym w tle znakiem drogowym (oświetlonym).

W instrukcji fotoradaru jest napisane:

Czy wg instrukcji mogę wnioskować, że pomiar został sfałszowany przez odbijającą się wiązką promieniową od znaku?

Z powyższej instrukcji tak wynika.

Z góry dziękuję za pomoc.

Fotoradar Goleniowo

witam mam pytanie dostałem pocztę od GITD o przekroczeniu prędkości 30km w miejscu gdzie prędkość jest 40 km co najlepsze w jeden dzień otrzymałem 2 sztuki w jedną i druga stronę .Nie odpisałem im na ich wezwanie do zapłaty bo dla mnie to jest czyste naciąganie. Jadąc całą trasą Kielce / Zawiercie tylko w tym miejscu fotoradar zrobił mi fotki ,czy to nie jest dziwne ? Proszę o fachowe porady co dalej robić .Pozdrawiam Oneva i dziękuję za pomoc w tej sprawie
ps. dodam że zdjęcie zrobił mi Fotorapid CM nr171

RE: Fotoradar Goleniowo

Oneva napisał:
Proszę o fachowe porady co dalej robić

Przeczytać ten watek, a najlepiej i poprzedzające. Będziesz mieć pełną świadomość co zrobić, i jakie mogą być tego konsekwencje. Zarówno te na plus jak i na minus.

@stokles
@pro100
te tematy były wałkowane na forum trza sie cofnąć deko

wachmistrz napisał:
@stokles
@pro100
te tematy były wałkowane na forum trza sie cofnąć deko

Wachmistrz wczoraj czytałem całą noc ale nic podobnego w sensie odbicia wiązki od znaku nie znalazłem, jest napisane gdzieś na którejś stronie o tym że pomiędzy radarem a autem nic nie może stać, jednak w instrukcji obsługi jest napisane że po drugiej stronie drogi też nie może stać taki przedmiot który mógłby odbijać wiązkę.

Czy w tym wypadku jest jakaś szansa (bo naprawdę nie wydaje mi się abym przekroczył prędkość), że mandat zostanie anulowany ze względu na złe ustawienie fotoradaru?

Tak w ogóle to nawet auto jadące w przeciwnym kierunku a będące poza kadrem może fałszować wynik - ale tego nie sposób stwierdzić.

Jericho24 napisał:
Odrzucic tez nie mozna tego, jesli instrukcja o tym mowi. Wszelkie watpliwosci sa rozpatrywane na korzysc oskarzonego.

Moim zdaniem to powinno przesądzać o tym, że każdy "złapany" Fotorapidem na dwukierunkowej jest prawdopodobnie niewinny.
Swoją drogą przy okazji dobrym argumentem byłyby IMO nagrania z własnego wideorejestratora tuż przed fotką.

To jak śmiało pisać do nich takie pismo, że wnoszę o unieważnienie wykroczenia zarejestrowanego przez fotoradar ... z przyczyny złego (zgodnie z instrukcją obsługi fotoradaru) ustawienia go, co spowodowało błędny odczyt prędkości.

?? Czy w jakiś inny sposób uderzać do nich?

PS fotoradar przenośny, fota robiona przez straż miejską

Witajcie
ostatnio otrzymałem zdjęcie od SG w Kobylnicy 61/50km/h z urządzenia TraffiStar SR520.
Jechałem prawidłowo poniżej 55km/h, znam ten radar stacjonarny na pamięć, bo często tędy jeżdżę. Myślałem, że to jakiś błąd i pewnie usuną ale niestety przysłali mi mandat 100zł i 2pkt. Przecież to jest wymuszenie, poradźcie proszę co mogę zrobić. W tle widać barierki metalowe przegradzające oś jezdni i 4 samochody jadące w przeciwnym kierunku, może przez to powstał jakiś błąd, było gorąco temp. w cieniu 32stC bo akurat sprawdziłem, na pełnym słońcu ok. 50stC, miałem włączoną klimatyzację, urządzenie zrobiło co najmniej 2 zdjęcia, twarzy mojej nie widać bo byłem w okularach przeciwsłonecznych.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót