Fotoradary - c.d. c.d.

• Autor wątku Autor wątku forg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam
możliwe ze ponawiam wątek ale nie bardzo go mogę znaleźć- otrzymałem pozdrowienia z trasy nad nasze morze - czyli zdjecie z fotoradaru -fakt taki że od tyłu widać tylko jakieś auto i przyczepe campingową , brak jakichkolwiek nr rejestracyjnych - takowe sa doklejone z boku i co z takim fantem zrobić - słyszałem ze takie fotomontaże są bezprawne i nie stanowią dowodu w sadzie czy to prawda - proszę o jakąś porade lub odnośnik do podobnej sprawy z góry dziękuje

walecdaras napisał:
Witam
możliwe ze ponawiam wątek ale nie bardzo go mogę znaleźć- otrzymałem pozdrowienia z trasy nad nasze morze - czyli zdjecie z fotoradaru -fakt taki że od tyłu widać tylko jakieś auto i przyczepe campingową , brak jakichkolwiek nr rejestracyjnych - takowe sa doklejone z boku i co z takim fantem zrobić - słyszałem ze takie fotomontaże są bezprawne i nie stanowią dowodu w sadzie czy to prawda - proszę o jakąś porade lub odnośnik do podobnej sprawy z góry dziękuje
Wrzuc zdjecie tutaj. Nr rej. przerob badz zamaz.

Pro100 napisał:
To jak śmiało pisać do nich takie pismo, że wnoszę o unieważnienie wykroczenia zarejestrowanego przez fotoradar ... z przyczyny złego (zgodnie z instrukcją obsługi fotoradaru) ustawienia go, co spowodowało błędny odczyt prędkości.

?? Czy w jakiś inny sposób uderzać do nich?

PS fotoradar przenośny, fota robiona przez straż miejską
Ja bym podal paru mozliwych kierujacych (nie jechales sam) i jednoczesnie napisal o mozliwosci wystapienia blednego pomiary z przyczyn jw.
Moze odstapia, a moze sprawa pojdzie do sadu.

Ostatnia edycja:
Jericho24 napisał:
Ale co da to nagranie? Wskazan predkosciomierza przeciez rejestrator nie nagrywa.
To taka moja swobodna refleksja, że wtedy można wykazać, że pomiar radarowy pewnie był zaburzony pojazdem z naprzeciwka, który nie znalazł się w kadrze. Choć w zasadzie taka możliwość i bez dowodu w postaci nagrania moim zdaniem podważa jakiekolwiek zdjęcie na drodze dwukierunkowej.

Ostatnia edycja:
SławAnonim napisał:
To taka moja swobodna refleksja, że wtedy można wykazać, że pomiar radarowy pewnie był zaburzony pojazdem z naprzeciwka, który nie znalazł się w kadrze. Choć w zasadzie taka możliwość i bez dowodu w postaci nagrania moim zdaniem podważa jakiekolwiek zdjęcie na drodze dwukierunkowej.
Jesli producent fotoradaru sam pisze o mozliwosci wystapienia zaklocen pomiaru w pewnych warunkach, to sprawa powinna byc wygrana przez oskarzonego.

cezaryy napisał:
Witajcie
ostatnio otrzymałem zdjęcie od SG w Kobylnicy 61/50km/h z urządzenia TraffiStar SR520.
Jechałem prawidłowo poniżej 55km/h, znam ten radar stacjonarny na pamięć, bo często tędy jeżdżę. Myślałem, że to jakiś błąd i pewnie usuną ale niestety przysłali mi mandat 100zł i 2pkt. Przecież to jest wymuszenie, poradźcie proszę co mogę zrobić. W tle widać barierki metalowe przegradzające oś jezdni i 4 samochody jadące w przeciwnym kierunku, może przez to powstał jakiś błąd, było gorąco temp. w cieniu 32stC bo akurat sprawdziłem, na pełnym słońcu ok. 50stC, miałem włączoną klimatyzację, urządzenie zrobiło co najmniej 2 zdjęcia, twarzy mojej nie widać bo byłem w okularach przeciwsłonecznych.

Natrafiłem jeszcze na ciekawy wyrok sądu, w którym mandat został odrzucony z powodu zdjęcia z fotoradaru stacjonarnego (tak jak w moim przypadku), ponieważ straże gminne/miejskie nie mają uprawnień do korzystania z takich urządzeń. Fragment poniżej + link do całości artykułu. Mogę się powołać na ten artykuł?

"Przepisy zmienionej ustawy Prawo o ruchu drogowym jasno w wyraźnie zakreślają kompetencję Straży Miejskiej wyłącznie do dokonywania kontroli w zakresie ruchu drogowego do wykorzystania urządzeń rejestrujących przenośnych lub zainstalowanych w pojeździe (art. 129b ust. 4 ww. ustawy). W przypadku zarejestrowania naruszenia zasad ruchu drogowego przez przyrządy kontrolno-pomiarowe zamontowane na stałe do dokonywania kontroli jest uprawniona jedynie Inspekcja Transportu Drogowego (art. 129a ust. 1 pkt 3a). Jest to zmiana stanowiąca istotę nowelizacji przepisów prawa o ruchu drogowym - przeniesienie kompetencji ze Straży Miejskich i Gminnych na Inspekcję Transportu Drogowego. Nie ma przy tym żadnych wątpliwości, że urządzenie, które miało zarejestrować naruszenie przez obwinionego zasad ruchu drogowego, jest zamontowane na stałe. Nie jest to urządzenie przenośne. Czujnik rejestrujący wjazd pojazdu jest zamontowany w jezdni, a więc nie da się go przenosić."
IV Ka 206/13 treść orzeczenia - Portal Orzeczeń Sądu Okręgowego w Szczecinie

Witam,
dostałem dziś wezwanie do wskazania kierowcy od straży miejskiej w białym borze. Zdjęcie zrobione jest z tyłu pojazdu i nie widać kierowcy. Jechaliśmy w kilka osób i co jakiś czas robiliśmy zmiany w prowadzeniu pojazdu. Na dzień dzisiejszy nie jestem w stanie ocenić kto w danym momencie kierował pojazdem. Czy lepiej wskazać siebie jako kierowcę czy mogę napisać jak było i że nie jestem w stanie wskazać kierowcy który w danym momencie kierował? Czy mogę dostać mandat, sprawę w sądzie za nie wskazanie sprawcy?

Witam serdecznie
Dostałem zdjęcie ze stacjonarnego fotoradaru od straży miejskiej w tył...
z tego co wiem, SM nie może korzystać ze stacjonarnych,
w dodatku fotoradar nie był oznaczony na żółto i mam zdjęcie fotoradaru sprzed 2 dni, że faktycznie jest szary, bo znowu tamtędy przejeżdżałem.

Dodam, że zdjęcie jest zrobione 13 lipca, a pismo z 22 lipca, ale ja dostałem je dopiero 2 dni temu,
ponieważ jeszcze nie przerejestrowałem auta i fota przyszła do poprzedniego właściciela, który mi je odesłał.

Co zalecacie zrobić z tym fantem?

Ostatnia edycja:
@pro100
po raz kolejny radze, jeśli fotka z tylu lub z przodu z niewyraźnym wizerunkiem szofera można odpisać i tylko tak powtarzać nawet w sądzie bo tam sprawa niechbnie trafi, naucz sie tego na pamięć albo zapisz se na kartce bo w sadzie z wrażenia możesz w galoty narobić i zapomnisz co miałeś powiedzieć
W odpowiedzi na „wezwanie” z dnia xxxxxx roku sygn. SG. informuje, że w dniu xxxxxx roku, nie byłem kierujacym pojazdem w m. Chociwel.
Ponadto realizując swoje prawo do obrony, wynikające z art.2 i art.31 Konstytucji RP w związku z art.14 ust.3 lit.(g) Międzynarodowego Paktu Praw Obywatelskich i Politycznych, (Polska ratyfikowała Międzynarodowy Pakt Praw Obywatelskich i Politycznych w 1977 r. ) w tym w szczególności prawo do uchylenia się przed denuncjacją osób najbliższych, czy wręcz samo denuncjacją, jako okolicznością uchylającą bezprawność wykroczenia z art.96 par.3 kw, oraz posiłkując się argumentami zawartymi w uzasadnieniu wniosku Prokuratora Generalnego z dnia 12 lutego 2013 roku, do Trybunału Konstytucyjnego RP w sprawie stwierdzenia niezgodności z Konstytucją RP przepisów art. 96 par. 3 kw (str. 28 – 49) nie udzielę żadnych informacji w tej sprawie, o ile nie zostanę wezwany i przesłuchany w charakterze świadka w tej sprawie. Pismo które mi doręczono w dniu 18.06.2013 nie zawiera żadnej podstawy prawnej by mogło być uznane za wezwanie świadka na przesłuchanie.
Z uwagi na powyższe należy uznać, iż w tym stanie rzeczy, obowiązek o którym mowa w art.78 ust.4 ustawy z dnia 20 czerwca 1997r. - prawo o ruchu drogowym (Dz.U. Nr 108, poz.908 z 2005r. z późn.zm.) nie istnieje.

Ostatnia edycja:
POOWER napisał:
Witam serdecznie
Dostałem zdjęcie ze stacjonarnego fotoradaru od straży miejskiej w tył...
z tego co wiem, SM nie może korzystać ze stacjonarnych,
w dodatku fotoradar nie był oznaczony na żółto i mam zdjęcie fotoradaru sprzed 2 dni, że faktycznie jest szary, bo znowu tamtędy przejeżdżałem.

Co zalecacie zrobić z tym fantem?

Z tym czy może czy nie to jest to jest lewo a nie prawo. Jednak przed chwilą się dokopałem do informacji, że jeśli SG/SM nie posiada pozwolenia od GiTD o używaniu fotoradaru stacjonarnego to sąd taką sprawę umoży.

informuję, że w dniu 6 sierpnia 2013 roku Sąd Okręgowy VI Wydział Karny Odwoławczy w Słupsku (sygn.akt VI Ka 386/13) prawomocnym orzeczeniem uniewinnił mnie w sprawie o to, że w dniu 31.10.2011 r. o godzinie 15.16 w miejscowości KOBYLNICA ul.Witosa kierując pojazd nr. rej GD……… nie zastosowałem się do znaku ograniczającego prędkość do 50 km/h, jadąc z prędkością 63 km/h – tj. o popełnienie wykroczenia z art.92 a kw.

W uzasadnieniu uniewinniającego mnie wyroku Sąd stwierdził, że od października 2010 roku Straż Gminna w KOBYLNICY nie posiada żadnych uprawnień do korzystania z fotoradaru stacjonarnego znajdującego się przy ul.Witosa w Kobylnicy, a uzyskany w ten sposób materiał dowodowy /wydruk z fotoradaru / nie jest dowodem w sprawie, gdyż pozyskiwany jest nielegalnie.
Są precedensy!!! Sądy Okręgowe w Słupsku oraz w Szczecinie zakwestionowały uprawnienia straży gminnej do używania fotoradaru stacjonarnego! | Prawo na drodze

kuba435 napisał:
Witam,
dostałem dziś wezwanie do wskazania kierowcy od straży miejskiej w białym borze. Zdjęcie zrobione jest z tyłu pojazdu i nie widać kierowcy. Jechaliśmy w kilka osób i co jakiś czas robiliśmy zmiany w prowadzeniu pojazdu. Na dzień dzisiejszy nie jestem w stanie ocenić kto w danym momencie kierował pojazdem. Czy lepiej wskazać siebie jako kierowcę czy mogę napisać jak było i że nie jestem w stanie wskazać kierowcy który w danym momencie kierował? Czy mogę dostać mandat, sprawę w sądzie za nie wskazanie sprawcy?

Jeżeli bardzo chcesz zasilić budżet SM to oczywiscie mozesz podać, ze to ty prowadziłeś, albo napisać, ze nie jesteś w stanie podać kto wtedy samochód użytkował. Jestem przekonany, że SM w Białym Borze bardzo się ucieszy...
Ja proponuję abyś podał stan faktyczny, czyli jeżeli samochód użytkowało w oznaczonym czasie kilka osób, to podać dane wszystkich tych osób, wysłać odpowiedź ( nie korzystając z druku przysłanego przez słynną SM ) poleconym za ZPO i tyle...

best1000 napisał:
Jeżeli bardzo chcesz zasilić budżet SM to oczywiscie mozesz podać, ze to ty prowadziłeś, albo napisać, ze nie jesteś w stanie podać kto wtedy samochód użytkował. Jestem przekonany, że SM w Białym Borze bardzo się ucieszy...
Ja proponuję abyś podał stan faktyczny, czyli jeżeli samochód użytkowało w oznaczonym czasie kilka osób, to podać dane wszystkich tych osób, wysłać odpowiedź ( nie korzystając z druku przysłanego przez słynną SM ) poleconym za ZPO i tyle...

Ok ale jesli napiszę tak jak było to czy mogą mi założyć sprawę w sądzie bądź czy mogą wzywać nas na przesłuchania? Czy nie będą wieksze koszty niż zapłacę ten mandat i będę miał spokój?

kuba435 napisał:
Ok ale jesli napiszę tak jak było to czy mogą mi założyć sprawę w sądzie bądź czy mogą wzywać nas na przesłuchania? Czy nie będą wieksze koszty niż zapłacę ten mandat i będę miał spokój?

Jeżeli podasz nazwiska osób które mogły użytkowac pojazd w oznaczonym czasie to spełniasz obowiazek właściciela pojazdu wynikajacy z PoRD.
Na przesłuchania zawsze mogą wzywać, z tym że zazwyczaj wzywają jako obwinionego ( w takim wypadku na wezwanie nie reagujemy - nie mamy obowiązku odwiedzać zapraszajacych ) a nie jako świadka bo świadkowi przysługuje zwrot kosztów dojazdu a oczywistym jest, że to się nie opłaca im finansowo.

Jak im napiszesz, ze nie pamietasz kto prowadził to będa starali się wlepić ci mandat za niewskazanie albo skierowac wniosek do sadu.

No tak tylko że mandat to 80 zł a gorzej jeśli zaczną nas wzywać lub do sądu to i w pracy trzeba będzie wolne brać nie wiem czy jest to gra warta świeczki :)

witam
rozumiem że mam kierować się zaleceniami wachmistrza o nieujawnianiu kto kierował bo nie było widać kierowcy -rozumiem ale jeżeli ktoś mógłby wyjaśnić jak się ma sprawa ze zdjęciem bez nr rejestracyjnego ? jest to prawomocne czy nie ? skoro widać nr dopiero po obróbce cyfrowej to prędkość też przecież mogli sfabrykować no nie :cool:. kiedyś gdzieś czytałem że to nie jest materiał dowodowy dla sądu jak sprawa faktycznie wygląda?

dla uściślenia podam ze miało to miejsce w zeszłym roku -2012 -wezwanie ze względu na brak nr na oryginalnym zdjęciu olałem i nie zareagowałem jak również na ich pisma , no więc nieroby skierowały sprawę do sadu rejonowego w Szczecinku , gdzie to sąd ukarał mnie za to że -,, byłem właścicielem zespołu pojazdów z przyczepo o nr ...i nie wskazałem kto tym zestawem kierował - zgodnie z art. 96 $3ks '' od wyroku tego złożyłem odwołanie i teraz dostałem wezwanie dostawienia się w sadzie jako obwiniony . i co dalej posiłkować się tym co radzi wachmistrz -o nieustaleniu kierowcy skoro go nie widać czy powoływać się na fałszowanie zdjęcia za brak nr rejestracyjnego ?

kuba435 napisał:
No tak tylko że mandat to 80 zł a gorzej jeśli zaczną nas wzywać lub do sądu to i w pracy trzeba będzie wolne brać nie wiem czy jest to gra warta świeczki :)

Napiszę jeszcze raz :

Na wezwanie w charakterze obwinionego nie trzeba się stawiać. Nie grożą z tego powodu żadne konsekwencje.
Przy wezwaniu w charakterze świadka przysługuje zwrot kosztów, czyli jeżeli pojedziesz samochodem to kilometrówka + utracone zarobki + ewentualne inne koszty ( np. nocleg w hotelu ). Z tego powodu rzadko która SM wzywa w charakterze świadka ( nieopłacalne finansowo ).

@ walecdaras
Aby udzielić ci odpowiedzi, potrzebne jest więcej informacji. Przydatna jest np. treść pisma które otrzymałeś.

Ostatnia edycja:
oczywiście wyrok wydany bez udziału stron w postepowaniu nakazowym

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót