Fotoradary - c.d. c.d.

• Autor wątku Autor wątku forg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
zostałeś skazany w trybie nakazowym - norma (norma, ze nie byłeś powiadomiony itd.)
złożyć sprzeciw możesz (powinieneś lub nie) w terminie 7 dni... czy warto ? to już sam rozważ :cool:

wtedy będziesz musial stawić się przed obliczem sadu i dowodzić swoich racji - ale jakoś nie wydaje mi się, że jego magnificencja sąd uzna Twoje racje w postaci znaków drogowych w tle...

02.06.2013 zdjęcie dostałem po tygodniu,udałem się osobiście do SG przyjęcia mandatu odmówiłem,strażnik spisał moje zeznania i sprawa poszła do sądu.
Czyli na wygraną nikłe szanse?

A co widać na zdjęciu ???
Przyznałeś się, do popełnienia wykroczenia ?

reslaw napisał:
02.06.2013 zdjęcie dostałem po tygodniu,udałem się osobiście do SG przyjęcia mandatu odmówiłem,strażnik spisał moje zeznania i sprawa poszła do sądu.

szanse na grzywnę w trybie nakazowym są prawie stuprocentowe

reslaw napisał:

Przesłuchiwany byłeś jako świadek czy jako podejrzany?

Przyznałem się tylko do tego że ja prowadziłem samochód.

Czyli lepiej zapłacić i zapomnieć...
Tylko nasuwa się pytanie po co ta instrukcja fotoradaru skoro strażnicy nie muszą się do niej stosować.

Ostatnia edycja:
jaka instrukcja

edit
-------
aha, instrukcja fotoradaru :)
ano jakby się do niej stosowali, to by budżetu narzuconego przez miasto/gminę nie wyrobili

tylko, ze sąd w nakazowym nie analizuje NIC (a tym bardziej instrukcji radaru) tylko skazuje - bo czasu nie ma, a góra wniosków rośnie...

Ostatnia edycja:
NIe napisałem, że lepiej zapłacić i zapomnieć.
Jeżeli uważasz, ze pomiar został wykonany nieprawidłowo to możesz się odwoływać.

powiem szczerze że nie wiem czy byłem przesłuchiwany jako świadek czy oskarżony,w wniosku o ukaranie i wyroku nakazowym pojawia się słowo obwiniony

Witam wszystkich na forum.
Jakiś czas temu właściciel pojazdu, którym jechałem razem z dziewczyną otrzymał od SM wezwanie do wskazania kierującego/użytkownika pojazdu. Właściciel odesłał własne pismo (nie na ich formularzach), pocztexem, gdyż tylko ta usługa pozwala wysłać list na koszt odbiorcy. SM tego listu nie przyjęła (śledzenie przesyłki na stronie internetowej poczty) pewnie z uwagi na koszt przesyłki. Co mogę teraz zrobić? Dodam, że za żadne skarby nie chcę narażać właściciela na ciąganie po sądach i placówkach SM (100km od miejsca zamieszkania). Czy jest szansa, że wezwą jednak właściciela na świadka?
Bardzo proszę o poradę.

best1000
a jakie są koszty procesu sądowego [po wyroku nakazowym doliczyli 80zł ]?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót