M
mattyah
Stały bywalec
- Odpowiedzi
- 435
frostbitten napisał:Czy jest szansa, że wezwą jednak właściciela na świadka?
Bardzo proszę o poradę.
jest bardzo duża szansa, granicząca z pewnością
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
frostbitten napisał:Czy jest szansa, że wezwą jednak właściciela na świadka?
Bardzo proszę o poradę.
Zglebiam wlasnie temat walki z fotoradararmi i natrafilem na info ze SM nie jest uprawnionym oskarzycieleme na podstawie art. 5 § 1 pkt 9 kodeksu postępowania w sprawach o wykroczenia, wiec na jakiej podstawie kieruja oni wnioski do sadow?Student8 napisał:Witam, nie znalazłem odpowiedzi na mój przypadek z Kobylnicą, więc rozwijam tutaj ... otóż kilka miesięcy temu dostałem fotke z fotoradaru w Kobylnicym ze niby przejechalem na czerwonym swietle, 300 zł bla bla trzeba zaplacić jak nie to wniosek do sadu o ukaranie. Smieszna sytuacja jest taka, ze to jest niemożliwe, zeby to byla moja osoba - jak byk nawet na fotce zrobionej z przodu auta za kółkiem siedzi łysy gościu, a u mnie włos na gumę stoi jak trzeba zawsze - mneijsza o to - chodzi, ze to ja. Dzwoniac z wyjasnieniami do goscia ze strazy, ktory przyrzadzil to pismo, dowiedzialem sie, ze niejaki Damian D. z firmy, w ktorej kiedys pracowalem podal moje danne jako osoby kierujacej w tym dniu autem firmowym, co jest klamstwem. Jeszcze w tym samym dniu odeslalem faxem to pismo z uzupelnionym polem na wyjasnienia, ze to nie ja bla bla, ze w tym dniu nawet nie bylem pracownikiem tej firmy i nawet niech sobie sprawdza zdjecie z dowodu osobistego, ze koles za kolkiem no nie wyglada na tego oskarzonego... do brzegu ... dzisiaj bedac w rodzinnej miejscowosci, gdzie mam meldunek i gdzie przychodzi do mnie poczta, a ojciec ja mi odbiera znalazlem wyrok nakazowy + doreczenie odpisu wyroku nakazowego, ze jestem winny popelnienia wykroczenia i 300zl + 50 tytulem zryczaltowanych wydatkow postepowania i 30zł tytulem oplaty ... mozecie mi powiedziec wtf? i czy lać po mordach od razu czy szukac innego rozwiazania ?
Zapraszam tutaj:jirki napisał:Witam. Mam bardzo naglącą sprawę/pytanie.
przeglądałem posty dotyczące fotoradaru, ale generalnie nie znalazłem satysfakcjonującej mnie odpowiedzi.
Sprawa dotyczy prowadzenia motocykla. Chciałbym się dowiedzieć, co mi grozi za przekroczenie prędkości i trzaśnięcie zdjęcia z fotoradaru, który stał za plecami. znaczy robił zdjęcia od tyłu (niestety motocykl ma właśnie tam tablicę rejestracyjną). Czy po przepisach zmienionych 19 stycznia tego roku jest jakaś szansa na wyratowanie się z sytuacji płacenia mandatu?
Pozdrawiam i czekam na odpowiedź.
Jericho24 napisał:
Jericho24 napisał:Szukalem w internecie ale nie znalazlem, który artykul/paragraf mowi, iż wszelkie niedomówienia itp. nalezy rozpatrzyć na korzysc oskarzonego, a wiec wykonany pomiar powinien zostac uznany za nieprawidlowy.
VelS napisał:Założe się że nie masz statusu oskarżonego. Czy prokurator przedstawił Ci akt oskarżenia?
W tej sytuacji wszelkie wątpliwości nie będą rozstrzygane na Twoją korzyść. Niestety !
Ja bym tak na pewniaka nie brał pod uwagę wspomnianej przez Ciebie instrukcji.Jericho24 napisał:NIe mam.
Na razie jest to pierwsze pismo z SM, a chce im pokazac ze poamir moglbyc bledny i wrazie czego bede to wykazywal w sadzie jesli trzeba, a wszelkie niedomowienia i niescislosci rozpatruje sie przeciez na korzysc oskarzonego/obwinionego/podejrzanego czy jak tam zwal.
Poza tym instrukcja FR sama mowi o mozliwosci wystapienia przeklamania pomiaru w pewnych warunkach. Jesli te warunki beda spelnione (a tego wykluczyc nie moga, bo miejsce fotki ewidentnie na to wskazuje), to operator nie powienien tego pomiaru brac pod uwage.
Czy to bedzie art. 5 § 2 k.p.k.?
jas55 napisał:Ja bym tak na pewniaka nie brał pod uwagę wspomnianej przez Ciebie instrukcji.
Zatwierdzenie typ fotoradar ma – więc GUM przebadał go i na taką okoliczność.
Świadectwo legalizacji fotoradar (zakładajmy) ma - wydał je Okręgowy Urząd Miar i Wag, więc pomiarów dokonuje prawidłowo.
jas55 napisał:Ja bym tak na pewniaka nie brał pod uwagę wspomnianej przez Ciebie instrukcji.
Zatwierdzenie typ fotoradar ma – więc GUM przebadał go i na taką okoliczność.
Świadectwo legalizacji fotoradar (zakładajmy) ma - wydał je Okręgowy Urząd Miar i Wag, więc pomiarów dokonuje prawidłowo.
Ja napisałem o zatwierdzeniu typu przez GUM, a TY o legalizacji, co do legalizacji to masz rację.rafostry napisał:To ze GUM zatwierdził legalizacje przyrządu oznacza jedynie, że przyrządem da się zmierzyć coś z założoną tolerancja/dokładnością przy zachowaniu określonych warunków pomiarowych. Jak ich nie spełnisz pomiar może być obarczony dużym błędem.
Moim zdaniem po to żeby GUM mógł to zbadać.Jericho24 napisał:Jakby zawsze dokonywal prawidlowo to po co wzmnianka producenta w instrukcji?