Fotoradary - c.d. c.d.

• Autor wątku Autor wątku forg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
I będziesz czekał do usr... śmierci jak ja;)
Urząd Państwowy, a robią sobie jaja.
Czy moją sprawę skierują bądź skierowali do Sądu czy nadal zwlekają, bo chcą to przedawnić?

@up
miałeś taka samą sytuację jak ja i nic Ci nie przyszło?

Raczej nie taką samą lecz nie jestem w stanie podać kierującego i dlatego poprosiłem ich o zdjęcie.
Napisałem prośbę ze stosownym paragrafem i czekam od września na ich ruch.

...ach życie...

Witam

Zostałem złapany na radar GiTD gdy posiadałem prawo jazdy z nieaktualnym adresem..tu mam problem bo w oświadczeniu nr1. czB wymagają podania numeru prawka a ja jeszcze go nie wymieniłem...Zbliża się termin odesłania oświadczenia do Gitd, a ja dopiero jutro pójdę złożyć wniosek o zmianę danych do starostwa....

Czy GiTD może doczepić się do starych danych gdy podam numer "starego"prawa jazdy? Co o tym myślicie?

Wyśle chyba ze starym numerem...nawet jakby coś zaczeli sprawdzać to zmiany w system już są wbite..Zresztą mandatu raczej nie mają prawa za to wlepić...

Witam - mam 7 dni na odwolanie od nakazu za nie wskazanie kierowcy - zdjecie znajomego na wakacjach - Kanadyjczyk - swiadomie nie wskazalem bo nawet nie znam danych personalnych do formularza - wybralem "droższą" opcję mandatu i zapłaciłem. Czy mam w odwołaniu do Sądu pisać banały że nie znam kolesia i mogę go na Facie zagadać o dane do mandatu :) Ma to sens ? Poz tym chcę uniknąć ewentualnej wyprawy do Kołobrzegu z Wroca... z góry dziekuję i pozdrawiam,

Jedna uwaga do wszystkich odpisujacych do GITD. Wysyłanie pisma na skrytkę pocztową do Raszyna to błąd. Należy pismo wysyłać tak, jak oni - czyli poleconym za zwrotnym potwierdzeniem odbioru - a na skrytce nikt nie pokwituje.

Wysyłamy do głównej siedziby

Główny Inspektorat Transportu Drogowego
Postępu 21
02 – 676 Warszawa

i niech oni we własnym zakresie prześlą osobie, która jest podpisana pod wezwaniem.

Ja wysyłałem na skrytkę do Raszyna za potwierdzeniem odbioru i dostałem zwrotkę po ok. 2 tygodniach.

nakaz1 napisał:
Witam - mam 7 dni na odwolanie od nakazu za nie wskazanie kierowcy - zdjecie znajomego na wakacjach - Kanadyjczyk - swiadomie nie wskazalem bo nawet nie znam danych personalnych do formularza - wybralem "droższą" opcję mandatu i zapłaciłem. Czy mam w odwołaniu do Sądu pisać banały że nie znam kolesia i mogę go na Facie zagadać o dane do mandatu :) Ma to sens ? Poz tym chcę uniknąć ewentualnej wyprawy do Kołobrzegu z Wroca... z góry dziekuję i pozdrawiam,

czyli wybrałeś opcję trzecią i zapłaciłeś mandat bez punktów, a oni dodatkowo wystąpili z wnioskiem o ukaranie do sądu (skutecznym) ?? :o
dobrze rozumiem Twojego posta?

w sprzeciwie od nakazowego właściwie to nawet nie musisz umieszczać żadnej argumentacji, ważna jest formuła "składam sprzeciw od wyroku nakazowego i proszę o rozparzenie sprawy na zasadach ogólnych" no i zmieszczenie się w terminie - przede wszystkim

Witam,
z dwa tygodnie temu przyszlo pismo od GITD na firme ze dany pojazd przekroczyl predkosc. Oczywiscie ja kierowalem, nic im jeszcze nie przeslalem. Co moge w tej sytuacji zrobic? Co sie stanie jak zlekcewaze to pismo?

Witam. Kilka dni temu dostałem smsa z Urzędu Skarbowego że mam się zgłosić w celu egzekucji niezapłaconego mandatu. Poszedłem do urzędu i co się okazało to że mam do zapłaty mandat w wys. 200zł z 07.08.2013. Pani w US nić więcej nie umiała mi powiedzieć na ten temat- o wszelkie informację kazała pytać GITD.
Na wszelki wypadek zadzwoniłem do mojego byłego pracodawcy dla którego pracowałem w zeszłym roku. Okazało się że on otrzymał pismo wydane w dniu 07.04.2014 roku w celu wskazania kierowcy aby nałożyć na niego mandat z tamtego dnia.
Ja nigdy nie zostałem przez nikogo poinformowany o jakimkolwiek wykroczeniu.(pracowałem u niego do 07.02.2014)
Jakie jest moje prawo w tej sytuacji? Pismo przesłane do pracodawcy zostało wydane 07.04.2014- czy ono nie powinno być wystawione w okresie 180 dni od wykroczenia?
Po drugie nigdy niczego nie podpisałem i chciałbym mieć jakiś dowód na to że to ja kierowałem. Chcę zadzwonić do GITD ale chcę się zorientować czy mam jakiekolwiek prawo się odwoływać do tego by nie zapłacić za ten mandat.
Z góry dziękuję za wszelkie informacje

tomek_-k napisał:
Witam. Kilka dni temu dostałem smsa z Urzędu Skarbowego że mam się zgłosić w celu egzekucji niezapłaconego mandatu. Poszedłem do urzędu i co się okazało to że mam do zapłaty mandat w wys. 200zł z 07.08.2013. Pani w US nić więcej nie umiała mi powiedzieć na ten temat- o wszelkie informację kazała pytać GITD.
Na wszelki wypadek zadzwoniłem do mojego byłego pracodawcy dla którego pracowałem w zeszłym roku. Okazało się że on otrzymał pismo wydane w dniu 07.04.2014 roku w celu wskazania kierowcy aby nałożyć na niego mandat z tamtego dnia.
Ja nigdy nie zostałem przez nikogo poinformowany o jakimkolwiek wykroczeniu.(pracowałem u niego do 07.02.2014)

Jeśli pracodawca wskazał Ciebie, to powinieneś dostać pismo od GITD, z propozycją mandatu. Nie dostałeś? Może te pisma też były wysłane na adres firmy, i ktoś odebrał w Twoim imieniu? Sprawdź dokładnie u pracodawcy (chyba że masz z nim na pieńku). A może pamiętasz jakies 'nieodebrane awiza'?

I oczywiście interweniuj w GITD - wygląda na to, że wystawili mandat i wysłali go do egzekucji pomimo tego, że go nie przyjąłeś.

Witam,
Dostałem pismo od straży miejskiej, że kierują moją sprawę w związku z nieodpowiadaniem na wezwania czyli w związku z art. 96 par. 3 k.w. do policji. Moje pytanie brzmi czy po roku czasu od wykrycia wykroczenia przez straż miejską to mogą mi teraz coś zrobić ? Z tego co czytałem w przypadku fotoradarów mają 180 dni. Czy

Dzięki. Pracodawca twierdzi że wysłał tylko to pismo wskazujące i to wszystko. Ja też nic nie otrzymałem. Czy mam prawo się odwoływać skoro tego z zasadzie nie przyjąłem?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót