Fotoradary - c.d. c.d.

• Autor wątku Autor wątku forg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
RE: Fotoradary - c.d.

makpan napisał:
No i jest kolejna odsłona. Przyszło wezwanie dla żony na przesłuchanie w charakterze świadka.
Żona już "przesłuchana", więc teraz to już chyba sąd. I mam kilka pytań:
1. gdzie odbędzie się rozprawa - tam gdzie zrobiono zdjęcie, w Warszawie (GITD ujawnienie wykroczenia), w Poznaniu (tam miały miejsce przesłuchania), czy w sądzie właściwym dla mojego miejsca zamieszkania?
2. jeśli w którymś z trzech pierwszych miejsc, to czy mogę pisać o zmianę sądu?
3. kto kieruje wniosek do sądu skoro ITD nie może?

a sprawa toczy się w sprawie czego? przekroczenie prędkości
czy niewskazanie?

Przekroczenia prędkości, wskazanie było na żonę (pisałem o tym w poście 463)

Żona przyznała się ?

Jeśli są tam mądrzy w tym GITD to nie skierują sprawy do sądu bo w sądzie upadnie na 100% skoro ani ty ani żona nie rozpoznajecie na zdjęciu kto kierował. Musisz czekać na to, jakie kroki podejmą.

Dziękuję za szybką odpowiedź ;)

przedstawione jej zostało to o co została obwiniona?

wypytywali ją o dochody, majątek, rodzinę na utrzymaniu?

1. tam gdzie zrobiono zdjęcie
2. możesz pisać, ale czy to coś da - wątpię
3. itd o prędkość może

Pytanie tylko kogo wezwą jako podejrzanego a kogo jako świadka. Nie można przecież dwóch osób wezwać jako podejrzanych do sprawy z art. 92a kw. :D

kujawiaczkaa napisał:
wypytywali ją o dochody, majątek, rodzinę na utrzymaniu?
nie, żadnych takich pytań nie było

dobrze by było brać od nich ksero zeznań, tyle że nie chcą dawać

Więc przesłuchali ją jako świadka ? Wniosek o zwrot kosztów dojazdu złożyła oczywiście ?

kforum napisał:
Pytanie tylko kogo wezwą jako podejrzanego
na moim przesłuchaniu inspektor sugerował skierowanie wniosku do sądu dla mnie jako "osoby co do której istnieje ..." coś tam

Tak, jako świadka i tak złożyła wniosek

Witam. Nie wiem, czy piszę we właściwym dla sytuacji miejscu, dlatego proszę o wyrozumienie. Dziś tj. 02.12.2013 r. otrzymałem: Anhörung im Bußgeldverfahren, coś jak wezwanie do przesłuchania, czy coś w ten deseń, odpowiednie postępowanie przed mandatowe. Teraz tu się nasuwa moje pytanie, czy ja mam obowiązek wypełnić papierki i wysłać im informacje przez nich oczekujące, by otrzymać mandat? Dodaję tylko informacje, że zdjęcie zostało uchwycone 29.09.2013r. a prawo unijne ma swoje początki od 7.11.2013r. Czy prawo działa wstecz? Proszę o adekwatne odpowiedzi.

makpan napisał:
na moim przesłuchaniu inspektor sugerował skierowanie wniosku do sądu dla mnie jako "osoby co do której istnieje ..." coś tam

hehe, ciekawe jakimi dowodami dysponują, że chcę kierować taki wniosek do sądu:lol:

A po co im dowody ? Takie ich podejście do wykroczeń.... :rolleyes:
Najgorsze, że często sąd w nakazowym potrafi to klepnąć

kforum napisał:
Pytanie tylko kogo wezwą jako podejrzanego a kogo jako świadka.

nikogo nie wezwą, do wydania wyroku nakazowego sad przecież nie potrzebuje nikogo przed swoim obliczem :cool:

Witajcie

Moi drodzy mam pytanie, dzisiaj dostałem list od Straży miejskiej w Tarczynie ze zdjęciem, dozwolona prędkośc 70km/h , jechałem 102km/h , najdziwniejsze w tym wszystkim jest to, że no dobra ograniczenie tam było ale ostrzeżenie przed fotoradarem ? Nie.. Zdjęcie zrobione jest z bardzo wysokiej odległości, ledwo co było widać błysk, myśleliśmy że to fotoradar z drugiej strony zrobił zdjęcie i tak delikatnie się odbiło, jednak dzisiaj otrzymałem list. Przed nami kilka samochodów jechało dużo szybciej i im nie błysneło ? Co zrobić w tej sytuacji ? Wydaje mi się że to zdjęcie nie było zrobione z fotoradaru stacjonarnego ( żółtego ), a jesli było to był zawieszony wysoko.

Dodam że w kopercie mam jeszcze oświadczenie pouczenie oraz świadectwo legalizacji pionowej. Prędkościomierz kontrolny do pomiaru predkości pojazdów w ruchu drogowym o nazwie REDFLEXred-speed , legalizacja ważna do 30 czerwca 2014.

Ostatnia edycja:
Gontar3d napisał:
Co zrobić w tej sytuacji ?

Gontar3d napisał:
dozwolona prędkośc 70km/h , jechałem 102km/h

tu nie udzielamy porad jak ominąć prawo, więc zapłać mandat, bądź mężczyzną
i przyjmij to na klatę, skoro byłeś na tyle głu.i żeby dać się złapać w siatkę, jak
murzyni

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót