Fotoradary - c.d.

• Autor wątku Autor wątku forg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Rozporządzenie Ministra Gospodarki
z dnia 9 listopada 2007
Przepis prawny:
§ 22. Wskazania przyrządów powinny mieścić się w granicach błędów granicznych dopuszczalnych przy następujących znamionowych warunkach użytkowania:
(...)
2) temperaturze otoczenia zawartej w zakresie wartości mieszczących się w granicach określonych przez producenta, jednak nie mniejszym niż zakres od 0 °C do +50 °C;

Proszę o odpowiedzi na pytania i ew. poprawki, co do poniższego trybu:
Otrzymałem standardowy druk z GITD-fotoradar stacjonarny, jako osoba której powierzono samochód, jednakże termin 180 dni (od momentu ujawnienia wykroczenia) już minął.
Jak mniemam niezależnie od tego co zaznaczę i tak sprawa trafi do sądu:
nie jestem do końca pewien czy to ja prowadziłem samochód dlatego chciałbym zapoznać się ze zdjęciem i zastanawiam się nad wyborem trybu:
1. przyznanie się do winy (ja prowadziłem) i przyjęcie mandatu-> Sąd-> tryb nakazowy (jeśli wina oczywista), ew. w przypadku sprzeciwu normalna rozprawa;
2. niewskazanie kierującego i przyjęcie mandatu-> Sąd-> tryb nakazowy (jeśli wina oczywista) i tutaj sąd może odrzucić wniosek (patrz wyroki sądów w Warszawie), jeśli nie to też mogę złożyć odwołanie od wyroku nakazowego;
3. przyznanie się do winy i nie przyjęcie mandatu;
Należy podkreślić, iż przypadek 1 i 3 ma inną niż 2 podstawę wystąpienia do Sądu przez GITD z wnioskiem o ukaranie!
Natomiast pytania są następujące:
- czy po ewentualnym wydaniu wyroku nakazującego mam prawo wglądu do akt sprawy, tj. do czasu wniesienia ew. sprzeciwu, czy już mam na etapie skierowania wniosku do sądu (dostęp do zdjęcia)?
- co jeśli po zaznaczeniu opcji 1 okaże się, że ze zdjęcia widać, iż jest to inna osoba niż ja - czy grozi mi jakaś odpowiedzialność i czy wtedy możliwym jest jednak uniknięcie grzywny?
- czy jest jakaś różnica z punktu widzenia sądu gdy zaznaczę opcję 1 lub 3?
- czy w przypadku wybrania opcji 2 i braku możliwości ustalenia kierowcy-nieczytelne zdjęcie (przy założeniu, że sąd nie odrzuca wniosku GITD o ukaranie w trybie art. 96.3 prawa o ruchu drogowym) mam realną możliwość obrony przed sądem ze względu na nie pamiętanie kto kierował samochodem?
- czy w przypadku wybrania opcji 2 w zakresie powierzenia pojazdu świadek może powołać się na odmowę składania zeznań, gdy osobą oskarżoną jest członek rodziny (art. 182 KPK)?
- z tego co się orientuje, w przypadku wniesienia sprzeciwu od wyroku nakazowego wszystkie ustalenia z postępowania przygotowawczego, np. zeznania świadków nie mogą być dowodem w sprawie czy to prawda? (jeśli tak to jaka jest podstawa prawna?)
Prośba o opinie?

kujawiaczkaa napisał:

Teraz nie pozostaje nic innego w przypadku mandatów od ITD ... jak tylko powoływać się na pismo ITD. Bo mp. przesłanka w postaci "zbyt dużego ruchu na ulicy" będzie bardzo często spełniona. A brak telefonu w okolicy radaru - czyżby inspektorzy nie mieli w ogóle telefonów (prywatnych, czy to służbowych) ?

Generał Połeć ( nawiasem mówiąc jest on policjantem oddelegowanym do GITD aby ustawiać fotoradary ) jest moim ulubionym policjantem !!!!!!! I jak to w "Misiu" Barei było : "Ja wam wszystko wyśpiewam" :D:D:D

sixteen179 napisał:
Generał Połeć ( nawiasem mówiąc jest on policjantem oddelegowanym do GITD aby ustawiać fotoradary ) jest moim ulubionym policjantem !!!!!!! I jak to w "Misiu" Barei było : "Ja wam wszystko wyśpiewam" :D:D:D

Cóż, ustrój się zmienił, milicję zastąpił policja a metody niektóre pozostały bez zmian. Jaki generał, taka policja i ITD :beer:

Generalnie prawodawca wespół z ITD wpaja nam, że przepisy to są tylko dla frajerów, bo mądrzejszy doszuka się z nich legislacyjnych dziur a wyżej postawiony złapany za rękę ustami swojego rzecznika powie, że to nie jego ręka.
Poszanowania dla przepisów ruchu drogowego to trzeba uczyć nie tylko mandatami. Cała ta nauka idzie w las jak np. teki generał swoim zachowaniem pokazuje, że płacić wcale nie trzeba a ograniczenia nie są dla wszystkich. Ot, kolejny raz robi się z obywateli "tata wariata". Wszak jeden minister nazwał kierowców przekraczajacych prędkość "mordercami". To generał jest "mordercą w mundurze" ? A mordercy w mundurze to dla jakich ustrojów są charakterystyczni ?

aarreekk napisał:
Teraz nie pozostaje nic innego w przypadku mandatów od ITD ... jak tylko powoływać się na pismo ITD. Bo mp. przesłanka w postaci "zbyt dużego ruchu na ulicy" będzie bardzo często spełniona. A brak telefonu w okolicy radaru - czyżby inspektorzy nie mieli w ogóle telefonów (prywatnych, czy to służbowych) ?

To smutne ale oficjele GITD bredzą. Ostatnio tak bardzo nerwowi są, że piszą co popadnie nie zastanawiając się nawet, że się ośmieszają.

Stom - z ustawy Prawo o Ruchu Drogowym jasno wynika , że GITD nie ma prawa kierować wniosków o niewskazanie. Kiedyś było to przerabiane ze strażami miejskimi ale ustawę zmieniono .

Ta, szkoda tylko że niektóre sądy o tym nie wiedzą.

Ann8 nie przyjmujcie mandatu, do sądu. Był to fotoradar przenośny, bez indukcji w jezdni. Sprawa do wygrania.

Pan z Fiatem - odwołać się nie przyjmować, ale wskazać kierowcę. Wygrasz.

sixteen179 napisał:
Stom - z ustawy Prawo o Ruchu Drogowym jasno wynika , że GITD nie ma prawa kierować wniosków o niewskazanie. Kiedyś było to przerabiane ze strażami miejskimi ale ustawę zmieniono .
Otóż prawo zmieniono w postaci dodania zapisu o prawie SM do "żądaniu wskazania kierującego"(129b.3.7 prawo o ruchu drogowym:"strażnicy gminni (miejscy) są upoważnieni do... żądania od właściciela lub posiadacza pojazdu wskazania komu powierzył pojazd do kierowania lub używania w oznaczonym czasie") ale nie dodano delegacji do możliwości kierowania wniosku do sądu-brak skargi uprawnionego oskarżyciela i np. sąd w Warszawie oddalił wniosek SM:
http://www.gophoto.it/view.php?i=http://i.minus.com/iyFPvgzGWCQGT.jpg#.UTt5bjc6fa1

dziwnie wygląda ten odpis wyroku, który tu wrzuciłeś
no i po co to zamazywanie syg. akt sprawy? skoro to wszystko i tak jest jawne?

Jakiego wyroku? Ja widzę postanowienie.
kujawiaczka jak masz wątpliwości to zawsze możesz zadzwonić do Przewodniczącej XI Wydziału Karnego SR Warszawa Śródmieście Pani Aleksandry Smyk i zapytać ją czy dnia 9 stycznia br. wydała postanowienie tej treści.

Zagadnienie oznakowania fotoradaru barwą żółtą:
- Czy ITD może nakładać mandaty na podstawie zdjęć wykonanych stacjonarnym urządzeniem rejestrującym umieszczonych w obudowie nie oklejonej barwą żółtą jest działaniem zgodnym z przepisami, jeśli stacj. urządzenie rejestrujące zostało zamontowane przez ITD po 28 czerwca 2011r?
Mam pewne wątpliwości, a obowiązek oznakowania barwa żółtą - z tego co się orientuję - spoczywa na zarządcy danej drogi?
Jakie macie opinie na ten temat na gruncie obowiązujących przepisów?

Stom - a ty myślisz że sędziowie to bogowie ? To zwykli ludzie i niestety - znam to ze swoich batalii w sądach - ich wykształcenie bardzo często nie idzie w parze z wydawaniem sprawiedliwego wyroku.

Ostatnia edycja:
Fotoradary oklejone muszą być do połowy lipca 2014 roku. Obecnie GITD odstępuje nawet od umieszczania fotoradarów w siwych słupach, choć w niektórych delegaturach są one montowane. Oto cytat z Interii

"Obecnie tylko nowo instalowane urządzenia (od 1 lipca 2011 r.) muszą mieć żółtą odblaskową barwę. Natomiast fotoradary (pomalowane na szaro) zainstalowane przed tą datą, mogą być zgodnie z prawem używane prawie przez 3 lata bez specjalnej folii.
W pierwszej kolejności oznakowane będą urządzenia w miejscach szczególnie niebezpiecznych.

Oklejenie wszystkich fotoradarów na żółto będzie obowiązkowe dopiero od lipca 2014 r."

Obecnie jednak zgodnie z informacją ze strony Forum CB radio - CBmania.eu skupia się na stacjonarnych słupach wpiętych do CANARD, tu rodzą się zdjecia - nawet 400 dziennie.

Sprawa fotoradarów osiągnęła już granice absurdu. Oto przed Sądem Rejonowym w Kościerzynie toczy się rozprawa przeciwko rowerzyście Patrykowi Wałdochowi. W jego przypadku fotoradar straży miejskiej zarejestrował wykroczenie drogowe polegające na przekroczeniu prędkości o 16 km/h (chłopak jechał na rowerze 46 km/h w miejscu gdzie jest ograniczenie do 30 km/h), a "sprawca" przytomnie odmówił przyjęcia mandatu.
zob. Rowerzysta z Kościerzyny wykreuje orzecznictwo? - Gorący temat - Czytaj - www.lex.pl
Rowerzysta odpowiada przed sądem... za przekroczenie prędkości
Rowerzysta Koscierzyna - NaszeMiasto.pl

Ostatnia edycja:
Witam. Mój mąż dostał w ostatnim czasie mandat ze zdjęciem ( było pokazane, kto jedzie samochodem), czy mimo tego jest możliwość wysłania i zapłacenia tego mandatu jako 'zgoda na mandat, za niewskazanie kierującego'?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót