Fotoradary - c.d.

• Autor wątku Autor wątku forg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
I co ? Straż Miejska nie odwołała się od tego wyroku ? Uzasadnienie bezsensowne i mijające się z tym co jest zapisane w ustawie PoRD i KPOW.

Podobno nie i to nie jedyny wyrok . Było tez o kobiecie która wygrała ale wyroku całego nie mam. Było też o prawniku i wszystko niedawno w tym roku.

I to uzasadnienie z niczym się nie mija. Ty przeczytaj dokładnie ten artykuły. To że jesteś właścicielem nie oznacza że popełniłeś wykroczenie drogowe . A tylko wobec takiej osoby może kierować SM sprawę do sądu.

A, że sędziowie to nie komputery to sprawy toczą się różnie

Dsad2, mam do ciebie takie pytania :
1. Czym różnią się słowa "są uprawnieni" od "są upoważnieni" ?
2. Jak sądzisz, jeśli SM nie ma prawa kierować wniosków do sądu z art 129b ust 3 pkt 7, to czy ma prawo kierować wnioski z pozostałych artykułów zawartych w art 129b ust 3 PoRD ?

sixteen179 , przecież nikt nie zabrania się pytania przez SM właściciela komu powierzył pojazd !!!
Może się pytać do woli !!! Nikt tego przecież nie neguje

Nie ma jednak uprawnienia , upoważnienia jeśli wolisz do kierowania wzniosu o ukaranie właściciela pojazdu jeśli ten nie podzieli się tą wiedzą.

Ja twierdzę zgoła coś innego. Zwróć uwagę na to, że owe żądanie komu właściciel użyczył pojazd mieści się w ramach uprawnienia SM do kontroli ruchu drogowego. Nowelizacje PoRD i KPOW jasno stanowią, że SM posiada uprawnienie do kierowani wniosków z art. 96/3 kw.
I na koniec postaraj się odpowiedzieć na dwa jakże prościutkie pytania zadane przeze mnie.

sixteen179 napisał:
to czy ma prawo kierować wnioski z pozostałych artykułów zawartych w art 129b ust 3 PoRD ?
Nie da się kierować żadnego wniosku z tego artykułu ponieważ nie stanowi on o żadnym wykroczeniu. Przepis ten wymienia czynności do których uprawniona jest SM (jest to przepis stricte procesowy), a które może wykonywać w sprawach dotyczących wykroczeń ograniczonych zakresem przedmiotowym jej działania.

Ostatnia edycja:
sixteen179 klapki na oczach i wio.
Właściciel nie musi być uczestnikiem ruchu drogowego !!!
A to nie może być oparte na przypuszczeniach.

1 - uprawniony z mocy ustawy , a upoważniony przez uprawnionego
2 - Latencja ładnie ci odpowiedziała już kilkukrotnie

Latencja, naruszam zakaz ruchu , zatrzymuje mnie SM, nie mam przy sobie dokumentów, odmawiam mandatu. Mogą skierować wniosek do sądu z art 95 kw czy nie ? Z twojego - i nie tylko twojego - rozumowania wychodzi że nie mają uprawnień ponieważ jest to zawarte w 129b ust 3 PoRD.
Ja wiem że właściciel pojazdu może nie być kierującym ale USTAWODAWCA zobowiązał go do podania organowi uprawnionemu komu powierzył pojazd. Takie prawo ma m in SM i jeśli odmówi to m in SM od 2011 roku ma prawo kierować wnioski jeśli właściciel odmawia wskazania.
I to nie ja mam klapki na oczach ale wy. To, że to wam nie pasuje to idźcie do ustawodawcy żeby przywrócił brzmienie art 17 kpow i art 129b ust 3 w wersji sprzed 2011 r.

A SM posiada już uprawnienia do zatrzymywania pojazdów w ruchu?

Tak, my mamy klapki, a Ty masz rację. Dobrze.

sixteen179 nie wnikaj w inne kwestie bo tu rozmawiamy o konkretnym przypadku

Jeszcze raz i ostatni ...

§ 3. Organom administracji rządowej i samorządowej, organom kontroli państwowej i kontroli samorządu terytorialnego oraz strażom gminnym (miejskim) uprawnienia oskarżyciela publicznego przysługują tylko wówczas, gdy w zakresie swego działania ujawniły wykroczenie i wystąpiły z wnioskiem o ukaranie

Kto popełnia wykroczenie które ujawnili ? Właściciel ? Nie (ale nawet jesli on to oni o tym nie wiedzą- nie mają dowodów), wiec nie mogą wystąpić z wnioskiem o jego ukaranie w rządnej kwestii a tym bardziej o niewskazanie.

Szkoda że nie pogrubiłeś "w zakresie swojego działania".

rewt napisał:
A SM posiada już uprawnienia do zatrzymywania pojazdów w ruchu?

Tak, my mamy klapki, a Ty masz rację. Dobrze.
Akurat to zły przykład bo mogą zatrzymać kierowce ....

"niestosującego się do zakazu ruchu w obu kierunkach, określonego odpowiednim znakiem drogowym,"

Ale nie mam przy sobie wymaganych dokumentów a to SM może kontrolować na podstawie 129b ust 3 PoRD. Odmawiam mandatu. Mogą skierować wniosek do sądu czy nie ?

Też nie mogą. No proszę..........Ale przecież mają przed sobą kierowcę, który naruszył zakaz ruchu ale nie ma przy sobie dokumentów. To już nic nie rozumiem. Za zakaz ruchu mogą skierować wniosek ale już za brak dokumentów mogę sobie odmówić przyjęcia mandatu i nic mi nie zrobią ? Paranoja hehehehehe

Ostatnia edycja:
Sam nie wierze w to co sie stało i zmuszony jestem prosić o rade .Pisałem o tym że dostałem pismo od SM o przekroczeniu o 7 km predkości na 50 tce . Auto jest na syna wiec syn wskazał na mnie no i odesłał do SM . W piatek dostałem ja wezwanie do wskazania sprawcy wykroczenia ale ???? w piśmie strażnik podaje że przeroczyłem predkość o 17 km na ograniczeniu do 40 ki . Zgłupiałem ! Czyzby w nocy znaki pozmieniali ? Co teraz z tym fantem mam zrobic . Nie dośc że zdjecie od tyłu , cienkie jak rabarbar a wartości dozwolonych kilometrów rosna wraz moim przekroczeniem ! Nie wiem czy śmiac sie czy płakac .Prosze o rade jak sie zachowac !

To był wariacki dzien ale nigdy bym nie pomyślał że aż tak .Podswietle dalszy -a moze wczesniejszy bieg wydarzeń . Wyjechałem z bazy i ujechałem ze 45 km , jestem diabetykiem i poczułem sie troche nijak wiec zawinąłem do pobliskiej stacji paliw gdzie stało sporo cieżarówek na pauzach . Do celu miałem jeszcze stówke , towar musiał byc dostarczony, wiec aby misje dokończyc zaproponowałem kolegom z tirów że jak ktoś ma 3 godzinki czasu , moze zarobic stówkę , potrzeba podjechac moim zestawem tu a tu i wrócić .Podjął sie młody chłopak że moze mi pomóc .kierowca licencjonowany z tira wiec bez zbednych pytan pojechaliśy .Pamietam tylko jego imię , nic po za tym i to on wjechał na ten nieszczesny smietnik . Strażnicy nie wiedzą czego chca, zmieniaja wartości szybciej jak ja reklawiczki a ja mam kłopot jak mam znaleśc człowieka poznanego na goraco , wynajetego na chwilkę .Jak to zebrac do kupy ? :-o

KONAR, powinieneś pisać powieści science-fiction. Ale może SM "łyknie" to i może nawet uniewinnią cię. Powodzenia!

Dla mnie najważniejsza podpowiedż, to fakt otrzymania dwóch wezwan o wskazanie w których sa inne wartości ograniczenia na drodze .Raz było 50 a w drugim piśmie 40 .Czy mozna sie do tego przyczepić bo przekroczenie raz 7 km/h a drugi 17 km/h A to subtelna różnica prawda .Dziekuje

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót