Fotoradary - c.d.

• Autor wątku Autor wątku forg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam,

W zeszłym roku pstrykło mi fotkę radarem Straży Miejskiej w Debrznie. Po pewnym czasie z owej Straży dostałem żądanie wskazania osoby kierującej (zdj zrobione od tyłu więc nie widać kto kierował). Odpisałem listem poleconym, potwierdzenie odbioru wróciło do mnie. Od tego czasu nic się nie działo.

Teraz okazuje się, że Urząd Skarbowy zablokował mi konto bankowe za niezapłacony mandat, zostałem obciążony kosztami administracyjnymi i kto wie co jeszcze. W skarbówce powiedziano mi, że mandat przyszedł i widocznie był awizowany skoro wrócił do nadawcy, co było kompletną bzdurą gdyż żadnego awiza nie było.

Pytanie mam czy ja jestem w stanie cokolwiek teraz zrobić czy jestem skazany na zapłacenie za czyjąś leniwość?

SM w Debrznie przyjmuje tylko wnioski pisemne więc wysłałem im maila z prośbą o skan awiza, by móc rozstrzygnąć czy to ich wina czy wina poczty która olała sprawę.

Co im odpisałeś w liście ? Zgodziłeś się przyjąć mandat ?

Przypadkiem mandat nieopłacony przez 7dni nie jest traktowany jako nieprzyjęcie mandatu?
chyba że został podpisany co jest równoważne z przyjęciem go?
pozdrawiam

Odpisałem że chcę przyjąć ten mandat na siebie

Wedle SM Debrzno:
W przypadku wyrażenia zgody na ukaranie mandatem karnym, Straż Miejska w Debrznie po zweryfikowaniu danych oraz sprawdzeniu poprawności oświadczenia odsyła listem poleconym druk mandatu oraz dwa druki do przelewu.

Link do strony SM Dębrzno

Nic do mnie nie przyszło.

Huher napisał:
Odpisałem że chcę przyjąć ten mandat na siebie
Więc wszystko jest w jak najlepszym porządku. Jak się nie mylę to w 2011r. zmieniły się przepisy w sprawie mandatów przesyłanych pocztą. Po wyrażeniu zgody na mandat, tak jak to ty zrobiłeś, mandat jest kredytowany i nie opłacenie jego powoduje iż ściąganiem jego zajmuje się Urząd Skarbowy.

A jeśli przyjąłem mandat(korespondencja papierowa-poczta) po terminie w jakim SG może go wystawić tj. 180 dni. czy to również oznacza, iż będzie on ściągany jeśli go nie opłacę??

SM odesłało mi skany awiza, na których jest pieczątka mojego urzędu pocztowego. Wychodzi na to, że zawiodła poczta ... masakra

Proszę o poradę prawną.

Wracałem z kobietą z majówki, zmienialiśmy się na trasie.
Po jakimś tygodniu, góra dwóch moja mama (właściciel samochodu) dostała list z SM z fotką od tyłu i ichnimi kwitami.
Prędkość 62KM/h, ograniczenie 50KM/h.
SM mierzyli laserem o błędzie pomiaru +/-2KM/h.
W formularzu została wybrana opcja, że to ja dysponowałem autem w tym czasie.
Jak przyjdzie do mnie kwit, to wyślę do nich pismo, że nie pamiętam kto na tym odcinku jechał i podam siebie i kobietę jako potencjalną osobę, która kierowała pojazdem.
Oboje mamy czyste konto punktowe, więc nie chodzi o branie punktów, ale o sprawiedliwość.

Teraz pytania:

1. Czy na tym etapie postępowania mogą uznać błąd pomiaru na korzyść oskarżonego, co by dawało 60KM/h?
2. Jak ma się do pkt1. rozporządzenie Ministra Gospodarki z dnia 9 listopada 2007r. odnośnie błędu kierowcy wynoszącego maksymalnie 10KM/h?
3. Jeżeli pkt 1 i 2 mają zastosowanie, to zgodnie z sumą błędu fotoradaru i błędem kierowcy, kierujący wtedy pojazdem nie przekroczył wartości błędu dla pomiaru na danym odcinku?
4. Czy sprawa może zostać umorzona, jeżeli nie ustalą czy to ja, czy moja pani kierowała wtedy autem?

Prościej będzie napisać, że jechałeś z koleżanką , zmienialiście się na trasie i nie pamiętacie kto kierował. Muszą przesłuchać wtedy i ciebie i twoją koleżankę. Jeśli oboje tak zeznacie sprawa musi upaść.

Za tydzień będziemy jechali poprzez miejscowość w której było zdarzenie i miałem plan zajechać do SM złożyć wyjaśnienia z moją kobietą.
Wydaje mi się, że nie będę szedł w punkty 1-3 tylko 4.
Po przeczytaniu lektury Fotoradary c.d. rozumiem, że SM nie może skierować sprawy do sądu?

może czy nie może - zapewne skieruje...

a Sąd orzecze grzywnę i doliczy koszta w wysokości 80 pln bez patrzenia w kwity wniosku o ukaranie, taka rzeczywistość

Tyle, że w sądzie sprawa upadnie jeśli oboje zeznają że nie pamiętają kto kierował. A skoro sprawa upadnie to i z kosztów zwolni sąd.

I co wtedy, odwołanie?
Są jakieś wzory takiego odwołania, jaką przyjąć argumentację?
Wyrok będzie zaoczny?
W jaki sposób mogą udowodnić że to ja, albo moja kobieta kierowała wtedy pojazdem?

Nie udowodnią i dlatego za bardzo nie przejmowałabym się nawet jeśli sprawa trafi do sądu.
Karbonek, to nie ty masz udowodnić kto kierował ale SM.

Ostatnia edycja:
do kforum - biore to co jest dozwolone np.oxazepam i mysle że ważniejsza jest od winy rowerzysty powaga podmiotu jakim jest straż gminna/miejska, a wszystkie moje posty maja charakter szkoleniowy -uczta sie strażniki bo wiecznie żył nie będę- to z jaka predkościa w km/h musi biec sprinter kforum odpowiedz

brawo rewt - liczą się tylko fakty

przez 20 lat służby na drodze zęby zjadłem w tym temacie łącznie z orzecznictwem sądów w tych sprawach, więc wydaje mi się ze jestem biegłym ad choc w sprawach ruchu drogowego, jeżeli ktoś uważa inaczej chętnie wymienie poglądy-wachmistrz to tytuł honorowy w WRD KSP nie stopień

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Witam, dopadła mnie SM mam kilka pytań i bardzo proszę o odpowiedź. Wracałem ze szkoły jak co poniedziałek, za zakrętem stali z koszem, jechaliśmy w sznurku jakieś 6-8 aut i maszyna zaczęła strzelać foty jak szalona, ustrzeliła wszystkich. Nie wiem ile jechałem, ale pewnie powyżej 20-30km/h za dużo. W linku zamieszczam zdjęcie zrobione tego samego dnia w jakim miejscu był ustawiony "kosz": http://tnij.org/radar123 Czy stoją poprawnie ?

Teraz moje pytania:
1. Jaka jest szansa, że maszyna uchwyciła 2 pojazdy i fotka wyląduje w koszu ?
2. Jak liczy się prędkość wykroczenia ? Jeżeli jest możliwa pomyłka o 10km/h, ja jechałem powiedzmy te 75km/h czyli moja prędkość jest za duża o 25km/h czy 15km/h ?
3. Samochód zarejestrowany jest jeszcze na poprzedniego właściciela i tablice też są z innego miasta, co teraz ? On dostanie mandat odwoła się i co ? (ten samochód mam od 2 tygodni)
4. Właścicielem pojazdu jest moja mama, to ona podpisała umowę kupna/sprzedaży, posiada prawo jazdy, czy ja mogę przejąć na siebie cały ten mandat i punkty ? Jak to zrobić gdy już dostanę jakieś pismo ?
5. Ile czasu może trwać dostarczenie mandatu do mnie (mojej mamy) i ile czasu mam na zapłatę ?
6. Ile dni czeka się na mandat ? Dostanę go ze zdjęciem ?

Dostanę którąś z tych opcji ?:
- 11-20 km/h – mandat 50 – 100 zł oraz 2 punkty karne;
- 21-30 km/h – mandat 100 – 200 zł oraz 4 punkty karne;
Czy coś się pozmieniało ?
Proszę o rady i dziękuję.

Spróbuję Tobie pomóc, torchę się oczytałem :)

Pokaż, co fotoradar fotografuje, ważny jest kierunek wiązki radiowej.
Walił w tył, czy w przód?
Czy strefa pomiaru była oznaczona znakiem D-51?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót