Witam
w Kobylnicy po 5 rano walnęli fotkę dla pojazdu należącego do mnie. Otrzymałem wezwanie. W związku z faktem iż zdjęcie jest bardzo nieczytelne nie mam bladego pojęcia kto w rzeczywistości kierował pojazdem.
Napisałem cos takiego:
W odpowiedzi na wezwanie z dn. XX.XX.2013 uprzejmie wyjaśniam, iż jestem właścicielem pojazdu, którym rzekomo popełniono wskazane wykroczenie. Ponieważ nie jestem jedynym jego użytkownikiem (i nie prowadzę ewidencji użytkowania) nie jestem w stanie wskazać przez kogo był użytkowany w momencie zdarzenia. Ponadto przesłana fotografia jest tak nieczytelna, że pomimo najszczerszych chęci nie jestem w stanie rozpoznać osoby na niej się znajdującej.
W takiej sytuacji udzielenie informacji dotyczących danych osoby, która prowadziła wówczas pojazd mogłoby narazić mnie na odpowiedzialność z tytułu popełnienia innego wykroczenia. Nie mogę także wykluczyć, że to ja prowadziłem pojazd w dniu zdarzenia. Mając na względzie treść art. 74 § 1 KPK, który w myśl art. 20 § 3 KPW znajduje zastosowanie w sprawach o wykroczenie należy uznać, że mam prawo uchylić się od obowiązku przekazania wskazanych informacji na żądanie Straży Gminnej w Kobylnicy i w żadnym wypadku nie można mówić o powstaniu odpowiedzialności właściciela pojazdu z tytułu nie udzielenia informacji o sobie samym jako osobie, względem której istnieją podstawy do wystąpienia z wnioskiem o ukaranie w postępowaniu o wykroczenie. Doprowadziłoby to do niedopuszczalnego samooskarżania i naruszenia wszelkich uprawnień procesowych służących obronie.
W związku z powyższym wpłacam 100zł (potwierdzenie wykonania przelewu w załączniku) na podane konto z tytułu przekroczenia dozwolonej prędkości przez pojazd będący moją własnością.
Dodam, że odesłałem pusty formularz.
Na stronie sm kobylnica, po uiszczeniu opłaty nie mam już możliwości zalogowania i sprawdzenia statusu sprawy. Wyświetla się informacja w stylu "błędne dane logowania".
Wydawałoby się że sprawa została "załatwiona", ale....
W ostatnim czasie otrzymałem pismo z oskarżeniem z art.96par.3 za NIE WSKAZANIE KIERUJĄCEGO POJAZDEM i wezwaniem do zapłacenia kolejnego mandatu w kwocie 100zl.
Mam pytanie:
1. Jakich dokumentów mogę żądać od sm w sprawie wykonywania zdjęć na drodze krajowej?
- ustalenia miejsca wykonywania pomiarów z Policją ?
- kserokopia homologacji ?
- czytelny podpis strażnika sm a nie jakiś nieczytelny scan ?
2. Czy zgodnie z rozporządzeniem Ministra Infrastruktury z dnia 17 czerwca 2011 r. w sprawie warunków lokalizacji, sposobu oznakowania i dokonywania pomiarów przez urządzenia rejestrujące (Dz. U. Nr 133 , poz. 770), fotoradar zamieszczony na słupie musi być oznakowany w kolorze odbijającym światło lub żółtym? Jeżeli nie jest, bo w ten akurat nie jest pomalowany na żółto do dnia dzisiejszego, to mogę z tego tytułu złożyć odwołanie?
Dziękuję za pomoc