Fotoradary - c.d.

• Autor wątku Autor wątku forg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Miejsce popełnienia wykroszenia jest ok 100km od mojego miejsca zamieszkania.

Tam popełniłeś wykroczenie przekroczenie prędkości, art. 92a KW. Wykroczenie niewskazania , art. 96$3 KW, popełniasz na pewno nie w tym samym miejscu co przekroczenie prędkości. Pomyśl !!!

Panowie i Panie mam pytanko. Jeśli straż miejska zrobiła zdjęcie przenośnym fotoradarem w miejscu gdzie nie ma ostakowania znakiem D-51, to jest taka kontrola legalna i prawidłowa? Dostałem wezwanie od SM w charakterze osoby podejrzanej o popełnienie wykroczenia, jest jakaś możliwość aby nie otrzymać mandatu? Właścicielem jestem ja, auto jest zarejstrowane na poprzedniego właściciela, zdjęcie z fotoradaru jest od przodu i jest tragicznej jakości (ledwo co widac rysy twarzy). Przekroczenie prędkości o 25 m/h

Kforum czy niewskazanie ma zastosowanie wtedy kiedy podam siebie i kobietę jako potencjalnie kierującymi ten pojazd?

Zgodnie z prawem nie. Wskazujesz kto mógł kierować ale niestety nie pamiętasz kto z was mógł popełnić wykroczenie. To musi ustalić organ czyli w twoim przypadku SM albo potem sąd.

No właśnie i tak zamierzam zrobić.
Czy w takiej sytuacji:

1. Mogę wnioskować o przeniesienie sprawy do sądu w moim miejscu zamieszkania?
2. W razie odmowy pkt.1 czy mogę wnioskować o pokrycie kosztów dojazdu do sądu, jak takie koszty obliczyć?
3. Odnośnie pkt.2 czy mają obowiązek zwrócić mi i kobiecie dniówkę z pracy (umowa o pracę)?

Możesz wnioskować o przeniesienie.
Sąd nie zwróci ci kosztów dojazdu bo wezwą cię w charakterze podejrzanego o popełnienie wykroczenia. W takim przypadku zwrot nie należy się.
Jeśli sąd wezwie twoją koleżankę w charakterze świadka to jak najbardziej koszty podróży + utracony zarobek.

Rozumiem, najlepiej więc jak byśmy razem mieli jechać w tym samym czasie, to zwrócą koszty przejazdu (kobiety).
Jak te koszty wyliczyć?

kforum napisał:
Tak więc nie prosiłabym uniżenie ale zażądałabym przeniesienia.

:D

masz choć troche wiedzy praktycznej, czy tak tylko sobie teoretyzujesz ?

karbonek napisał:
Rozumiem, najlepiej więc jak byśmy razem mieli jechać w tym samym czasie, to zwrócą koszty przejazdu (kobiety).
Jak te koszty wyliczyć?

najlepiej na zasadzie kilometrowki, tj. według stawki za km z rozporządzenia ministra transportu x ilosc km (tam i powrot)... przy tak niewielkiej odleglosci hotel nie przysługuje, mogą być dodatkowo jeszcze ewentualnie koszty autostrad i parkingu (koniecznie udokumentowane)

wszystko złożysz grzecznie wraz z wypełnionym kwitem i Wysoki Sąd wykluje za czas jakiś (ale nie spodziewaj sie, że przesadnie szybko) postanowienie w tej sprawie ;)

jezeli przychyli sie do Twojego rozliczenia, to pieniadze kiedys spłyną do Ciebie... ale tez nie spodziewaj sie ekspresu - pomimo, ze powinien to zrobić "niezwłocznie" to zajmie mu to od miesiąca do trzech miesięcy 8)

aha - i sprawdz jeszcze (najlepiej dzwoniąc do własciwego sądu w którym odbędzie się rozprawa) na jakich warunkach rozliczają kilometrowkę - bo praktyk tu co niemiara hehe (np. niektóre sady zwracają tylko 80% stawki, niektóre żądają okazania dowodu rejestracyjnego pojazdu, a inne jeszcze odmienne cuda)

Mam ogromną wiedzę mattyah a zero ignorancji. Jak chcesz pisać żeby pisać to może zacznij pisać wiersze.

Rozprawy Sąd nie przeniesie, co najwyżej może cię przesłuchać Sąd w twojej miejscowości ale i tak wyrok oraz przesłuchanie świadków odbędzie się w Sądzie do którego został złożony wniosek o ukaranie.
Kforum mydlisz oczy ludziom, robisz z siebie eksperta, a widzę że tak nie jest. Na tym forum już byli podobni do Ciebie, a może zmieniłeś tylko nazwę.
Karbonek Ty masz podać komu powierzyłeś pojazd do kierowania lub używania, a nie kto kierował, no chyba że jest widoczny kierowca. Podanie kto mógł kierować jest nie wskazaniem.
Uncle jak ukarzą właściciela czy posiadacza za nie wskazanie to sprawę przekroczenia prędkości zamkną, bo nie mają z kim więcej na ten temat rozmawiać, a Ty i tak zapłaciłeś.

Witam
Pomoże mi ktoś na moje pytanie które było dwie strony wyżej #597 ??

jas55 - z kolei ja widzę , że z ciebie żaden ekspert. Twoim zdaniem gdzie popełniasz wykroczenie niewskazania , panie ekspercie ? W siedzibie SM w której nigdy w życiu nie byłam ? Kombinuj panie "ekspercie" .

A potrafisz "ekspercie" odpowiedzieć na moje jakże proste pytanie ? Zacznij pomagać na forum a nie ignorować ludzi i wywyższać się swoją "ekspercką" wiedzą.

na które niby pytanie, bo pytania jakos nie widze - a tylko zaczepki ad personam... :?

uprzejmie prosze PT Moderatora aby przyjrzał sie kolejnmu wcieleniu KORSY

Gdzie jest miejsce popełnienia wykroczenia niewskazania ? Szanowny "ekspert" wysiadł ze swoją "ekspercką wiedzą" ? Dla przypomnienia post #611

a do kogo pijesz z tym "ekspertem", bo jakoś nie widać przejrzystości w cytowaniu postów ? raz do @jas55, pozniej do posta nr 611 - niby mojego... sensu w tym nijakiego, tylko agresywne bicie piany - o co chodzi KORSA ?

Witam

w Kobylnicy po 5 rano walnęli fotkę dla pojazdu należącego do mnie. Otrzymałem wezwanie. W związku z faktem iż zdjęcie jest bardzo nieczytelne nie mam bladego pojęcia kto w rzeczywistości kierował pojazdem.

Napisałem cos takiego:

W odpowiedzi na wezwanie z dn. XX.XX.2013 uprzejmie wyjaśniam, iż jestem właścicielem pojazdu, którym rzekomo popełniono wskazane wykroczenie. Ponieważ nie jestem jedynym jego użytkownikiem (i nie prowadzę ewidencji użytkowania) nie jestem w stanie wskazać przez kogo był użytkowany w momencie zdarzenia. Ponadto przesłana fotografia jest tak nieczytelna, że pomimo najszczerszych chęci nie jestem w stanie rozpoznać osoby na niej się znajdującej.
W takiej sytuacji udzielenie informacji dotyczących danych osoby, która prowadziła wówczas pojazd mogłoby narazić mnie na odpowiedzialność z tytułu popełnienia innego wykroczenia. Nie mogę także wykluczyć, że to ja prowadziłem pojazd w dniu zdarzenia. Mając na względzie treść art. 74 § 1 KPK, który w myśl art. 20 § 3 KPW znajduje zastosowanie w sprawach o wykroczenie należy uznać, że mam prawo uchylić się od obowiązku przekazania wskazanych informacji na żądanie Straży Gminnej w Kobylnicy i w żadnym wypadku nie można mówić o powstaniu odpowiedzialności właściciela pojazdu z tytułu nie udzielenia informacji o sobie samym jako osobie, względem której istnieją podstawy do wystąpienia z wnioskiem o ukaranie w postępowaniu o wykroczenie. Doprowadziłoby to do niedopuszczalnego samooskarżania i naruszenia wszelkich uprawnień procesowych służących obronie.

W związku z powyższym wpłacam 100zł (potwierdzenie wykonania przelewu w załączniku) na podane konto z tytułu przekroczenia dozwolonej prędkości przez pojazd będący moją własnością.

Dodam, że odesłałem pusty formularz.

Na stronie sm kobylnica, po uiszczeniu opłaty nie mam już możliwości zalogowania i sprawdzenia statusu sprawy. Wyświetla się informacja w stylu "błędne dane logowania".

Wydawałoby się że sprawa została "załatwiona", ale....

W ostatnim czasie otrzymałem pismo z oskarżeniem z art.96par.3 za NIE WSKAZANIE KIERUJĄCEGO POJAZDEM i wezwaniem do zapłacenia kolejnego mandatu w kwocie 100zl.

Mam pytanie:
1. Jakich dokumentów mogę żądać od sm w sprawie wykonywania zdjęć na drodze krajowej?
- ustalenia miejsca wykonywania pomiarów z Policją ?
- kserokopia homologacji ?
- czytelny podpis strażnika sm a nie jakiś nieczytelny scan ?

2. Czy zgodnie z rozporządzeniem Ministra Infrastruktury z dnia 17 czerwca 2011 r. w sprawie warunków lokalizacji, sposobu oznakowania i dokonywania pomiarów przez urządzenia rejestrujące (Dz. U. Nr 133 , poz. 770), fotoradar zamieszczony na słupie musi być oznakowany w kolorze odbijającym światło lub żółtym? Jeżeli nie jest, bo w ten akurat nie jest pomalowany na żółto do dnia dzisiejszego, to mogę z tego tytułu złożyć odwołanie?

Dziękuję za pomoc

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót