Fotoradary - c.d.

• Autor wątku Autor wątku forg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Pieniądze przelali świadkom na konto, nie wiem jak przeliczyli.
O utraconym zarobku nic nie wspominali bo rodzice na emeryturach a mąż zrezygnował bo przy okazji pojechaliśmy sobie do Ustki nad morze.

Witam serdecznie!

Dziś dostałem mandat od straży gminnej za przekroczenie prędkości w terenie zabudowanym. Niestety - zamiast formularzy do wskazania sprawcy czy zdjęcia za pierwszym razem przyszedł od razu mandat na właściciela pojazdu - czyli na mnie... Czy służba ta może wystawić mandat, bez uprzedniego wezwania do wskazania kierowcy?! W końcu to nie ja mogłem być za "kółkiem"...

Pozdrawiam!

Nie ma problemu żebyś odmówił przyjęcia mandatu i odesłał go im z powrotem. Poza tym wysłali mandat bo może już ustalili że to ty jesteś za kółkiem ?

Ostatnia edycja:
Witam
Również właśnie dziś dostałem Zdjęcie z formularzem od straży gminnej.

url]

Na zdjęciu widać za samochodem Cysternę (może to jej prędkość wyszła na zdjęciu)
url]

Niestety nie wiem czy to był stacjonarny radar czy trójnóg.

Kolejna rzecz która mnie zaciekawiła to Świadectwo Legalizacji Ponownej (Nie wiem czemu legalizacja jest wystawiona na Prywatną firmę (Chyba dystrybutor radarów)

url]

Zastanawiam się co SG odpisać.
Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Lotnik22 napisał:
Czy służba ta może wystawić mandat, bez uprzedniego wezwania do wskazania kierowcy?! W końcu to nie ja mogłem być za "kółkiem"...

Pozdrawiam!

a czemu ma "nie móc" ??
ta - jak to nazwałeś "służba" jest zobligowana przepisami to przeprowadzenia postępowania wyjaśniającego - jednym z elementów takiego postępowania może być wniosek do Ewidencji Ludności w miejscu zamieszkania właściciela pojazdu - o podobiznę :cool:

jeżeli zdjęcie z radaru jest czytelne (a to się przecież zdarza) i mocno koresponduje z podobizną Własciciela pojazdu, orzymanym z tegoż referatu - to sprawa jest jasna, nie zawracają doopy, tylko wystawiąją mandat :rolleyes:

oczywiście możesz go nie przyjąć, licząc na to - że sędzia ma słaby wzrok, ale może to być ryzykowne :-P

zdenek123 napisał:
tutaj tez jest inna wazna kwestia jak sklonic organy scigania aby rozprawa w sadzie rejonowym odbyla sie w sadzie wlasciwym dla twojego miejsca zamieszkania a nie siedziby SM, ktora zrobila fotke ?

orbany ścigania to władza wykonawcza, a sądy to władza sądownicza...
zdenek, nie skłonisz w żaden sposób władzy wykonawczej - aby skierowała wniosek o ukaranie do wygodniejszego dla Ciebie Sądu, niestety :cool:

powiem więcej - nawet po otrzymaniu skazującego wyroku w trybie nakazowym, przy składaniu sprzeciwu - też masz prawie zerową szansę, aby rozprawa na zasadach ogólnych odbyła się właściwie dla Twojego miejsca zamieszkania... zapomnij

WMF napisał:
Witam
Również właśnie dziś dostałem Zdjęcie z formularzem od straży gminnej.

wątek cysterny sobie odpuść...
legalizację sobie odpuść

ale nie odpuszczaj tego, ze na zdjęciu twarz kierującego jest raczej nie do rozpoznania :D
zapewne jechałeś z żoną, zmienialiście się podczas podróży - bo to długa trasa była... choć zastanów się, czy Ci się to opłaci, bo po takim wyznaniu SG skieruje wniosek o ukaranie do sądu, a sąd ukarze Cie nakazowo :rolleyes:

oczywiście po sprzeciwie wygrasz i zostaniesz uniewinniony - ale zastanów się, czy kalkuluje Ci się jeździć (i żonie) na rozprawę ?? (bo mandat stosunkowo niewielki)

mattyah napisał:
orbany ścigania to władza wykonawcza, a sądy to władza sądownicza...
zdenek, nie skłonisz w żaden sposób władzy wykonawczej - aby skierowała wniosek o ukaranie do wygodniejszego dla Ciebie Sądu, niestety :cool:

powiem więcej - nawet po otrzymaniu skazującego wyroku w trybie nakazowym, przy składaniu sprzeciwu - też masz prawie zerową szansę, aby rozprawa na zasadach ogólnych odbyła się właściwie dla Twojego miejsca zamieszkania... zapomnij

czyli rozumiem jedyna opcja jest to aby wezwali w charakterze swiadka co umozliwi zwrot kosztow za transport/utracony zarobek,
czyli podanie kilku osób jako potencjalnych kierujących

ja nic takiego nie napisałem

jak podasz kilku "użytkujących" pojazd to owszem, przedłużasz proces (o ile zależy Ci na czasie), ale narażasz ich na wezwanie w charakterze świadka (najpierw do SM/SG, a później do Sądu)

Mnie SM w ogóle nie wzywała tylko od razu nakazowy z sądu.

@kforum :)
SM/SG postępują różnie, tak z praktyki - często jednak niezgodnie z prawem - przyznasz wszak,Ty - jako prawnik, ze skierowanie wniosku za niewskazanie bez przesłuchania to nadużycie, i w Sadzie upadnie :-P

Oczywiście że nadużycie , tak samo jak całe to korespondowanie z SM oprócz przypadku zawartego w art. 54&7 KPSW. Pytanie tylko, która SM ustala czy takie trudności ze stawieniem się u nich występują ? Żadna. A dlaczego ? Oszczędności.

zdenek123 napisał:
ale czekaj w jaki sposób ich przekonać, aby wysłąli mi "zaproszenie" jako świadek ? przeciez ich do tego nei zmusisz..
samo odpisanie i podanie, ze kierujacym mogłba byc osoba A B lub C wraz z danymi kontaktowymi, sprawi, ze wszyscy zostana wezwanie jako swiadkowie ?
Wystarczy ze właścicel napisze donich z3e nie bedzie z nimi prowadził korespondencji i czeka na wezwanie na przesłuchanie. Zaden przepis prawa nie zobowiazuje obywatela do pisania listów do SM i ITD

dajmy spokój - przecież i tak 99% pytających "dostałem zdjęcie, co mam zrobić" nie czyta CAŁEGO wątku ;)

VelS napisał:
Zaden przepis prawa nie zobowiazuje obywatela do pisania listów do SM

velsatisie drogi - owszam, przymusuodpowiedzi nie ma - nie mniej jednak w dużej części przypadków brak odpowiedzi skutkuje nakazowym skazującym, przyznasz chyba...

VelS, nie musisz z nimi korespondować ale wtedy i tak kierują wniosek o niewskazanie. Różnica jest taka, że ja wolałam odpisać bo potem w sądzie sprawa upadła bez najmniejszego problemu bo wywiązałam się z obowiązku wskazania.
Jak już chce się z nimi "lecieć w kulki" to lepszym wyjściem jest nie odbierać od nich pierwszego listu.

Dla nieświadomych Nowelizacja
Kodeks postępowania karnego oraz niektórych innych ustaw1)
Art. 1. W ustawie z dnia 6 czerwca 1997 r. – Kodeks postępowania karnego (Dz. U. Nr 89, poz. 555, z późn. zm.2)) po art. 618 dodaje się art. 618a–618l w brzmieniu:
„Art. 618a. § 1. Świadkowi przysługuje zwrot kosztów podróży – z miejsca jego zamieszkania do miejsca wykonywania czynności postępowania na wezwanie sądu lub organu prowadzącego postępowanie przygotowawcze
– w wysokości rzeczywiście poniesionych racjonalnych i celowych kosztów przejazdu własnym samochodem lub innym odpowiednim środkiem transportu.
§ 2. Górną granicę należności, o których mowa w § 1, stanowi wysokość kosztów przysługujących pracownikowi zatrudnionemu w państwowej lub samorządowej jednostce sfery budżetowej z tytułu podróży służbowej na obszarze kraju.
§ 3. Według tych samych zasad świadkowi przysługuje zwrot kosztów noclegu oraz utrzymania w miejscu wykonywania czynności postępowania.
§ 4. Wysokość kosztów, o których mowa w § 1 i 3, świadek powinien należycie wykazać.
Art. 618b. § 1. Świadkowi przysługuje zwrot zarobku lub dochodu utraconego z powodu stawiennictwa na wezwanie sądu lub organu prowadzącego postępowanie przygotowawcze.
§ 2. Wynagrodzenie za utracony zarobek lub dochód za każdy dzień udziału w czynnościach postępowania przyznaje się świadkowi w wysokości jego przeciętnego dziennego zarobku lub dochodu. W przypadku świadka pozostającego w stosunku pracy przeciętny dzienny utracony zarobek oblicza się według zasad obowiązujących
przy ustalaniu należnego pracownikowi ekwiwalentu pieniężnego za urlop.
§ 3. Górną granicę należności, o których mowa w § 2, stanowi równowartość 4,6% kwoty bazowej dla osób zajmujących kierownicze stanowiska państwowe, której wysokość, ustaloną według odrębnych zasad, określa ustawa budżetowa. W przypadku gdy ogłoszenie ustawy budżetowej nastąpi po dniu 1 stycznia roku, którego dotyczy ustawa budżetowa, podstawę obliczenia należności za okres od 1 stycznia do dnia ogłoszenia ustawy budżetowej stanowi kwota bazowa w wysokości obowiązującej w grudniu roku poprzedniego.
§ 4. Utratę zarobku lub dochodu, o których mowa w § 1, oraz ich wysokość świadek powinien należycie wykazać.
Art. 618c. § 1. Prawo do żądania należności przewidzianych w art. 618a i art. 618b służy osobie wezwanej w charakterze świadka, jeżeli się stawiła, choćby nie została przesłuchana.
§ 2. W przypadku gdy osoba uprawniona do otrzymania należności przewidzianych w art. 618a i art. 618b zostanie wezwana w charakterze świadka w kilku sprawach na ten sam dzień, przyznaje się jej te należności tylko raz.
§ 3. Świadkowi, który zgłosił się bez wezwania sądu lub organu prowadzącego postępowanie przygotowawcze, należności przewidziane w art. 618a i art. 618b mogą być przyznane tylko wtedy, gdy został przesłuchany
-----------------------------------------------------
Im dalej wzywają tym drożej ich to kosztuje. Z Rzeszowa do Człuchowa 700 km x 2 x 0,83 ok 1600,00 zł plus dwa noclegi po 200 zł + 2 dniówki po ok 86 Nalezy sie poswięcić i pojechać i wyciągnąc od nich ok 2200,00 zł Kilku z nas wykona taki numer i to sie oduczą ciagania przez całał Polske. Po otrzymaniu wezwania mozna tez wystapić o wypłacenie zaliczki jak zobacza kwote to sami będą prosić okoliczne SM o przesłuchanie i nie będa ciagać na drug konic Polski.

to napisz jeszcze - ale taką zero/jedynkową, na wprost - instrukcję jak doprowadzić do wezwania jako ŚWIADEK, proszę... :)

Kolego VelS, mógłbyś podać jak wygląda wniosek o zwrot kosztów dojazdu dla świadka>?
powiem szczerze szukałem ale nie znalazłem jakiegoś takiego uniwersalnego pisma na ten temat. może być, link bo nie ukrywam że mogłem również coś przegapić.
myślę że takie pismo przyda się innym przeglądającym ten wątek, o ile nie będą skakać zawsze do ostatniego Postu
pozdrawiam

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót