Fotoradary - c.d.

• Autor wątku Autor wątku forg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
oj, słabo w szukaniu, słabo...

Zasady zwrotu kosztów stawiennictwa świadków

to akurat dotyczy konkretnego Sądu - ale już pisałem kiedyś, że poszczególne sądy mają uprawnienia do wydziwiania - stąd ten akurat wymaga kopii dowodu rejestracyjnego (inne często raczej nie)

edit
------------

jak by kto nie zauważył - wniosek jest na dole podlinkowanej strony, underlined

Dziękuję, spotkałem się z takimi wnioskami(widziałem już tę stronę), ale właśnie mnie dziwiło to wydziwianie w stawce za dojazd. Również nie ma w niej nic na temat dojazdu choć by taxi, jak wiemy nie zawsze mamy możliwość dotrzeć własnym autem czy komunikacją miejską. Ten link już czytałem ale właśnie te inne możliwości dojazdu mnie nurtują, dodam że nie wybieram się nigdzie, jednak studiując od dawna ten tema nie spotkałem się z konkretnymi wypowiedziami poza wypowiedzią o wynajmie auta na podróż z wypożyczalni i przedstawienia faktury za to.
czy tak samo jest w przypadku przedstawienia faktury za przejazd taxi>?
Pytam, ponieważ gdyby mnie spotkało takie coś, a szykuje się jako świadek ale w sprawie cywilnej, to czy nie mając dostępu do auta mogę zadzwonić po taxi?
czy to już będzie przesada z mojej strony?
chodzi mi o znalezienie dobrego środka ale przy tym żebym nie tracił całego dnia, bo pracuję od rana do wieczora. każda godzina to dla mnie zarobek, z którego wolałbym nie rezygnować.
Dziękuję mattyah za wstawienie linku, na pewno będzie pomocny dla ludzi czytających to forum.
pozdrawiam

taxi ??
jeszcze niedawno miałeś możliwość (tylko) zwrotu pkp II klasa/pks... hehe taxi się zachciewa ? poczekaj jeszcze z 20 lat :-)

Za chwile ktoś wpadnie na pomysł ze nad morze to samolotem a potem taxi :)

Witam,
Panowie, pytam tak na wszelki wypadek, bo mam być świadkiem w pewnej sprawie, a tylko w tym temacie można się coś o tym dowiedzieć, tym bardziej że jest to zgodne z tematem:)
na 90% dam sobie radę autem, ale wolę wiedzieć jak to wygląda prawnie.
Nie powiem że na prawdę nie widzi mi się ta wycieczka, bo mam nie wiele do powiedzenia, ale chciałem się jakoś przygotować,
ale mimo to dziękuję za odpowiedzi.
pozdrawiam

napomnę że chodzi o odległość 18km. nie ma tragedii, i na 99% będę miał jakieś auto do dyspozycji, ale jak się nie zapytasz to się nie dowiesz.
raz jeszcze dziękuję za odpowiedź, i jeśli to możliwe proszę mi potwierdzić że nie ma takiej możliwości, jak nie będzie innej możliwości zapłacę z własnej kieszeni. nie będzie to problemem, ale zawsze wolę wiedzieć.
raz jeszcze pozdrawiam

Witajcie.
Mam dzisiaj taką sprawę
Dostałem zdjęcie z 21.06.2012r. (czyli prawie rok od zdarzenia)
Straż Miejska, zdjęcie od tyłu.
Jakim paragrafem się podeprzeć w wypadku przedawnień? Czy w ogóle można w tym wypadku podciągać to pod przedawnienie- z tego co wiadomo mają 180 Dni na ukaranie.
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam

Twoja sprawa przedawnia się 21.06.2013r więc jeszcze jest czas aby SM przesłała wniosek do sądu i jeśli sąd wszcznie postępowanie do 21.06.2013 to twoje wykroczenie przedawnia się 21.06.2014r (art. 45&1 KW).
180 dni to SM ma ale na ukaranie cię mandatem co nie ma nic wspólnego z przedawnieniem.

kforum napisał:
Z tego co wiem to GITD nie ma prawa kierować wniosków o ukaranie za tzw niewskazanie. Nie słyszałam też aby przekazywali je policji.
Co do braku zdjęcia to w maju tego roku weszły w życie przepisy wedle których możesz złożyć wniosek do GITD o jego udostępnienie. Rozporządzenie to było na tym forum prezentowane.

Czy ktoś mi może w takim wypadku wytłumaczyć, najlepiej na swoim własnym doświadczeniu albo innych osób, jak wygląda postępowanie w przypadku odesłania oświadczenia o odmowie przyjęcia mandatu? Kto wtedy kieruje sprawę do sądu? Czy mam zadzwonić do nich i o to zapytać? Skoro takową opcję dają, bo dać muszą, to możliwe jest, aby prawnie nie byli do tego przygotowani?

A może mają ustalone, że to ty kierowałeś ? Odmówisz przyjęcia mandatu za prędkość i sprawa do sądu. Może najpierw złóż wniosek o fotkę z fotoradaru ?

Rozumiem, że sprawa do sądu, bo informują mnie o tym w oświadczeniu, które mogę wybrać. Pytam jedynie czy GITD ma uprawnienia do kierowania spraw do sądu o ukaranie mnie, bo w tej kwestii czytałem różne opinie?

Za przekroczenie prędkości mogą skierować wniosek do sądu.

Ja się milo zdziwiłem. Zadzwoniłem do SG skąd dostałem fotkę po krótkiej rozmowie z Komendantem ustaliłem ze przysyłam wariant 3 (Czyli nie potrafię wskazać kierowcy bo jechało kilka osób i biorę mandacik 100 (bez Pkt) na siebie)
Zdaje sobie sprawę że pewnie bym wywalczył w sądzie inny wynik, ale po zastanowieniu stwierdzam ze przy 100 to nie ma sensu.

Oni liczą na takie myślenie.
Czy mandat bez punktów jest zgodny z prawem?
Według kodeksu drogowego jest mandat karny+punkty.

WMF napisał:
Ja się milo zdziwiłem. Zadzwoniłem do SG skąd dostałem fotkę po krótkiej rozmowie z Komendantem ustaliłem ze przysyłam wariant 3 (Czyli nie potrafię wskazać kierowcy bo jechało kilka osób i biorę mandacik 100 (bez Pkt) na siebie)
Zdaje sobie sprawę że pewnie bym wywalczył w sądzie inny wynik, ale po zastanowieniu stwierdzam ze przy 100 to nie ma sensu.
Gratuluję! Własnie dałeś panom z SG kolejny argument utwierdzający ich w absolucie swej wszechwładzy, bo byłeś zbyt leniwy, by dochodzić swoich praw, mimo że nie ma nie budzących wątpliwości dowodów na Twoją winę. Równie dobrze mógłbyś wyrzucić 100 zł do śmietnika, no ale najwyraźniej Cię na to stać, drogi Obywatelu.
Bulwersuje mnie taka postawa, bo to właśnie tacy ludzie wychowali nam potwora w postaci SG/SM przekonanego o swojej omnipotencji.

Osobną sprawą pozostaje, że uchylenie się od obowiązku wskazania kierującego nie zwalnia Cię z odpowiedzialności za wykroczenie, jeśli Ty prowadziłeś pojazd, i nadal możesz zostać za nie ukarany. Co więcej, jeśli rzeczywiście Ty kierowałeś, a wybrałeś "wariant 3", to mogłeś uczynić siebie winnym za wykroczenie wprowadzenia w błąd instytucji użyteczności publicznej z art. 66 Kodeksu Wykroczeń (kara aresztu, ograniczenia wolności lub grzywna 1500 zł) lub nawet przestępstwa zeznania nieprawdy z art. 233 Kodeksu Karnego (pozbawienie wolności do 3 lat).
Także jeszcze raz serdecznie gratuluję :beer:

EDIT:
karbonek napisał:
Oni liczą na takie myślenie.
Czy mandat bez punktów jest zgodny z prawem?
Według kodeksu drogowego jest mandat karny+punkty.

Jasne, że liczą na takie myślenie, o czym świadczy śmiechu warte pismo, które kolega obywatel dostał (link), w którym SG jawnie zniechęca nieświadomych swoich praw ludzi do korzystania z drogi sądowej. Bo "dodatkowe koszty", bo "uciążliwość", bo "uproszczenie procedury"... No Panie! Widzisz, a nie grzmisz?

W zeszłym roku trafnie zwracała na to uwagę posłanka Elżbieta Rafalska i poseł Jarosław Katulski, ale, jak widać, nic z tym do dziś nie zrobiono.

Ostatnia edycja:
Nie wiemy co było widać na zdjęciu. Jeśli nie widać twarzy kierującego to SM aż zaciera ręce jak właściciel płaci "bez bicia" za tzw niewskazanie.
Jeśli twarz kierującego wyraźna i jest nim właściciel to SM i tak ma prawny obowiązek ukarać jeszcze i za prędkość. Oby to pana WMF nie spotkało.

kforum napisał:
Nie wiemy co było widać na zdjęciu. Jeśli nie widać twarzy kierującego to SM aż zaciera ręce jak właściciel płaci "bez bicia" za tzw niewskazanie.
Jeśli twarz kierującego wyraźna i jest nim właściciel to SM i tak ma prawny obowiązek ukarać jeszcze i za prędkość. Oby to pana WMF nie spotkało.

Wiemy, co było na zdjęciu:
WMF napisał:
Witam
Również właśnie dziś dostałem Zdjęcie z formularzem od straży gminnej.

url]

Na zdjęciu widać za samochodem Cysternę (może to jej prędkość wyszła na zdjęciu)
url]

Niestety nie wiem czy to był stacjonarny radar czy trójnóg.

Kolejna rzecz która mnie zaciekawiła to Świadectwo Legalizacji Ponownej (Nie wiem czemu legalizacja jest wystawiona na Prywatną firmę (Chyba dystrybutor radarów)

url]

Zastanawiam się co SG odpisać.
Pozdrawiam

No to jedyna nadzieja , że kierowca to nie właściciel pojazdu. Sama bardzo w to wątpię czytając powyższy post pana WMF.
Karbonek, o tym masz w art. 54&7 KPSW. W ciągu siedmiu dni od odebrania korespondencji masz wysłać wyjaśnienia do SM. Nie myl tego z obowiązkiem wskazania.

Ostatnia edycja:
Witam
Dostałem dziś zdjecie "od tyłu" od SG z Wałcza i przed moim autem wstawiony jest biały prostokąt który może sugerować, iz na zdjęciu ujęty jest tył drugiego auta. Moje pytanie to czy SG może posługiwac sie takim zdjeciem?

Jeśli jadą w tym samym kierunku to odmówiłabym przyjęcia mandatu.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót