Fotoradary - c.d.

• Autor wątku Autor wątku forg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
czy jasli poproszę o oryginał zdjecia to skierują sprawe do sadu?

WMF napisał:
Witam
Również właśnie dziś dostałem Zdjęcie z formularzem od straży gminnej.

url]

Na zdjęciu widać za samochodem Cysternę (może to jej prędkość wyszła na zdjęciu)
url]

Niestety nie wiem czy to był stacjonarny radar czy trójnóg.

Kolejna rzecz która mnie zaciekawiła to Świadectwo Legalizacji Ponownej (Nie wiem czemu legalizacja jest wystawiona na Prywatną firmę (Chyba dystrybutor radarów)

url]

Zastanawiam się co SG odpisać.
Pozdrawiam

Miałem nie pisać już na tym forum z moderatorami o mentalności SBka , ale....coż chęc pomocy jest ważniejsza.

Zdjęcia są do kosza! Wg instrukcji Multanova 6F nie można tak stawiać FR jak w tym przypadku. Metalowy plotek powoduje odbicia i zmierzona prędkośc może nie być Twoja. To zdjęcie to nie dowód, tylko trzeba pofatygowac się do sądu.

Ostatnia edycja:
Powiedzą ci pewnie : "Przecież dostał pan zdjęcie."

uncle napisał:
Gratuluję! Własnie dałeś panom z SG kolejny argument utwierdzający ich w absolucie swej wszechwładzy, bo byłeś zbyt leniwy, by dochodzić swoich praw, mimo że nie ma nie budzących wątpliwości dowodów na Twoją winę. Równie dobrze mógłbyś wyrzucić 100 zł do śmietnika, no ale najwyraźniej Cię na to stać, drogi Obywatelu.
Bulwersuje mnie taka postawa, bo to właśnie tacy ludzie wychowali nam potwora w postaci SG/SM przekonanego o swojej omnipotencji.

Napisałem ze sie po telefonie zdziwiłem, ze dostałem taka propozycje( bo z reguły to raczej odmawiają) Dokumentów nic nie odsyłałem bo cały czas jeszcze się zastanawiam czy nie powalczyć z nimi. (Na pewno jak im odeśle odpowiedź to nie na ich formularzu.)

ja byłem w podobnej do Twojej sytuacji... zeszli do 50 PLN - ale dla zasady ich poczołgałem korespondencją (to jest przecież koszt dla SM, jak również pracownik kktory na to odpisuje i wysyla !) po czym w sądzie sprawa oczywiście upadła... no ale trzeba było sprzeciw od nakazowego złożyć i do sądu się pofatygować - na szczęście nie miałem strasznie daleko, a i do sprawy podszedłem konsekwentnie

przejrzałem mapy google z satelity i wycięty kawełek zdjęcia to łuk drogi w prawo wiec na sto procent było tam auto i je usunięto. Czy mozna z tym powalczyć?

Witam,
dostałem dzisiaj zdjęcie z fotoradaru. na zdjęciu jest widoczne moje auto, tablica jest dobrze widoczna, auto nie znajduje się na środku fotki tylko bardziej na boku, na zdjęciu widoczne są i znaki drogowe oraz barierka albo płot, które wg instrukcji fotoradaru który zrobił mi zdjęcie nie powinny znajdować się w obrębie gdyż mogą zaburzać pomiar prędkości.

"6. OPIS INSTALACJI, POZYCJONOWANIA I OBSŁUGI PRZYRZĄDU W WERSJACH PRZEWOŹNYCH
Pomiary przy użyciu przyrządu Fotorapid CM można wykonywać z dowolnego miejsca znajdującego się w pobliżu drogi. Przyrząd może mierzyć pojazdy zbliżające się lub oddalające od miejsca pomiarowego.

Zasady dotyczące wyboru miejsca pomiarów
• W wiązce antenowej (ok. ± 8° od osi anteny) nie mogą się znajdować żadne przeszkody, które mogłyby spowodować zakłócanie sygnału radarowego takie jak np. tablice informacyjne, reklamy, znaki drogowe, metalowe płoty. "
Cytat z instrukcji obsługi fotoradaru s.31 -> http://www.dompokus.pl/fotoradary/Fotorapid_CM.pdf

Na załączonym obrazku widoczne wyraźnie mamy dwa znaki drogowe oraz płot.

78f0089940e6181ce7caf7641bef06f4a,4,0.jpg

inspiracją do zastanowienia się nad poprawnością wykonania zdjęcia jest film:
odc. 56 SM Inowrocław błędy fotoradaru - TIR 94km/h na wstecznym i inne szopki "TVBigos Channel" - YouTube

teraz pytanie moje jest następujące:

Czy przyjąć ten mandat? Czy zdjęcie jest wykonane nieprawidłowo?

Ostatnia edycja:
1. Na zdjęciu są metalowe obiekty od których mogły nastąpić odbicia - w większości instrukcji fotoradarów takie ustawienie fotoradaru opisane jest jako błędne- jak jest w instrukcji tego, nie wiem.
2. Na zdjęciu nie widać kierującego, wiec tak naprawdę nie wiadomo kto prowadził, chyba że sprawca się przyzna, lub są świadkowie.
3. polecam do przeczytania
-> http://forumprawne.org/prawo-wykroczen/404716-fotoradary-c-d-86.html#post2314129
-> http://forumprawne.org/prawo-wykroczen/404716-fotoradary-c-d-86.html#post2314169

Ostatnia edycja:
Jakie dane odób należy wysłać w piśmie do SM wskazując na osoby, które mogły kierować autem w czasie popełnienia wykroczenia?

kforum napisał:
Karbonek, o tym masz w art. 54&7 KPSW. W ciągu siedmiu dni od odebrania korespondencji masz wysłać wyjaśnienia do SM. Nie myl tego z obowiązkiem wskazania.
NIE PRAWDA
Przepisz brzni tak =>"osoba ta może nadesłać wyjaśnienia do właściwego organu w terminie 7 dni od odstąpienia od przesłuchania, "
W ciągu 7 dni MOŻESZ wysłac wyjaśnienia. NIE MA obowiązku odpowiedzi
Chyba wszystki SM piszą że ŻĄDAJĄ odpowidzi.

Pewnie, że nie ma obowiązku udzielenia odpowiedzi. Tylko że wtedy SM skieruje wniosek do sądu za niewskazanie a sąd słusznie wyda wyrok, że właściciel nie wywiązał się z ustawowego obowiązku.

Powoli powoli. Zeby zlozyc wnisek o ukaranei do sadu. musza troche kwitów do niego dorobić. przynajmiej przesłuchać.
Bez tego w sądzie właściciel oswiadcza że nie miał obowiazku odpowiadać na list czyli nie było zapytania we właściwej formie.

VelS, nie przesłuchują tylko wysyłają do ciebie korespondencje powołując się na wskazany tu tysiąc razy art. 54&7 KPSW. Jak już chcesz tak walczyć to będziesz musiał w sądzie wykazać, że takich trudności z twojej strony SM nie miałaby i czekałeś na wezwanie na przesłuchanie . Nie wiem co na to sędzia. Może będzie łaskawy dla ciebie.

A dla was to nowinka ? A które SM kierują wnioski do sądu tylko po przesłuchaniu właściciela pojazdu ? Ja wysłałam im oświadczenie, kto mógł korzystać z mojego pojazdu a mimo to i tak SM wysłała wniosek do sądu za niewskazanie bez żadnego przesłuchania .

sąd powinien taki wniosek o ukaranie zwrócić do SM celem uzupełnienia (nie przyjąć)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót