Fotoradary - c.d.

• Autor wątku Autor wątku forg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
ad. 3 - wyślą ci drugi a jak znowu nie odbierzesz to potem zlecą doręczenie Policji, ad 4 - jeśli odbierzesz i nie odpowiesz mogą wysłać od razu do sądu za niewskazanie ( sama to przerobiłam na sobie), ad 5 - prawo nie uprawnia do niewskazania osoby najbliższej w sprawie o wykroczenie, coś tam prokurator kombinuje ale sami zmienili w 2003 roku art 183 kpk a teraz mieszają.

@ emipre

Jak nie odbierzesz poleconego, to jedyne co może SM zrobić to próbować doreczyć pismo za pośrednictwem Policji czy lokalnej SM.
Co do żądań SM to jeszcze raz to napiszę: Jeżeli wzywają cię do wskazania kierującego to mozesz pismo od nich zignorować. Jeżeli żadają wskazania komu został pojazd powierzony to wtedy wskazujesz osoby które mogły w/w pojazdem dysponować w oznaczonym czasie.Na tym twoje obowiązki się kończą.Jeżeli SM ma życzenie to niech sobie prowadzi dalej sprawę.
Proponuję pismo do SM wysłać za pośrednictwem Pocztexu, na koszt odbiorcy, za potwierdzeniem odbioru.

empire napisał:
W moim wezwaniu jest informacja że to postępowanie wyjaśniające prowadzone przez SM na podstawie art. 54 par. 1 oraz par. 6 i 7 kpow oraz że odstępują od przesłuchania mnie w charakterze osoby, co do której istnieje uzasadniona podstawa do sporządzenia przeciwko mnie w niniejszej sprawie wniosku o ukaranie. Termin dali mi 7 dniowy.

Nie jestem prawnikiem, ale moim zdaniem jest to wybieg, aby nikogo nie wzywać na przesłuchanie. Zgodnie z Kodeksem postępowania w sprawie wykroczeń powinni przesłuchać właściciela pojazdu, a jedyna podstawę do odstąpienia od przesłuchania daje Art. 54.
Przepis prawny:
§ 6. Należy niezwłocznie przesłuchać osobę, co do której istnieje uzasadniona podstawa do sporządzenia przeciwko niej wniosku o ukaranie. Osoba taka ma prawo odmówić złożenia wyjaśnień oraz zgłosić wnioski dowodowe, o czym należy ją pouczyć. Przesłuchanie tej osoby zaczyna się od powiadomienia jej o treści zarzutu wpisanego do protokołu przesłuchania; przepis § 4 zdanie drugie stosuje się.
§ 7. Od przesłuchania osoby, o której mowa w § 6, można odstąpić, jeżeli byłoby ono połączone ze znacznymi trudnościami; osoba ta może nadesłać wyjaśnienia do właściwego organu w terminie 7 dni od odstąpienia od przesłuchania, o czym należy ją pouczyć. Odstąpienie od przesłuchania oraz pouczenie dokumentuje się notatką urzędową.

Wiec aby nie generować kosztów - zwrot kosztów świadka, od ręki uznają, że jest on obwinionym i mogą odstąpić od przesłuchania. Oczywiście nie przeszkadza to im, bezpodstawnie w takiej sytuacji, żądać wyjaśnień, i dodatkowo, nie pouczać o prawie do odmowy zeznań. Po prostu po odstąpieniu od przesłuchania, zmieniają status na świadka !!! (na jakiej podstawie?)

PS Jak ma się korespondencyjna wymiana pism pomiędzy SM/SG/ITD a właścicielem bądź kierowcą auta w świetle Kodeksu postępowania w sprawach o wykroczenia Art 40 4
Przepis prawny:
Dowodu z wyjaśnień lub zeznań nie wolno zastępować treścią pism, zapisków lub notatek urzędowych, chyba że ustawa stanowi inaczej.
to jakim dowodem dysponują w/w instytucje jeśli dojdzie do sprawy sądowej, a nikogo nie przesłuchają i nie więc mają protokołu przesłuchania?

Ostatnia edycja:
Witam wszystkich. Przekopałem się już przez kilkaset postów, ale nie mogłem odnaźć identycznej sprawy, więc proszę o pomoc i radę.

Auto służbowe, leasingowe.

W dniu 3/6 fotofadar SM cyknął mi fotkę (skrzyżowanie Dickensa/Grójecka w Warszawie). Satndardowo 3 opcje do wyboru i brak zdjęcia.

W terminie 14 dni odpisałem do SM bazując, na sugestiach jednego z portali motoryzacyjnych, gdzie napisałem, iż straż miejska nie posiada uprawnien do karania przy użyciu fotoradarow stacjonarnych. Poprosiłem rownież o przesłanie zdjęcia oraz kopii homologacji urządzenia. Całośc napisałem jako oświadczenie głównego użytkownika pojazdu.
Odpowiedz%20do%20SM%201.JPG

https://www.dropbox.com/s/6ebe5voes4zpb5t/Odpowiedz%20do%20SM%201.JPG

W odpowidzi, dostałem obszenre wyjaśnienia, iż SM ma takie uprawnienia (do karania za pośrednioctwem stacjonarnych foto...), oraz Wezwanie do osobistego stawiennictwa się w terminie 7 dni w charkterze osoby podejrzanej o popełnienie wykroczenia w sprawie niedopełnienia ustwawowego obowiązku wskazania osoby użytkującej pojazd. Ani zdjęcia, ani chomologacji nie otrzymałem. Nie pamiętam kto jechał autem tego dnia: żona, czy ja.

Co radzicie?
1. Czy powinieniem stawic sie odobiscie czy odpisać pismem?
2. Wskazywać siebie oraz żonę (nie muszę przecieżsam sięoskarżać, ani kogokolwiek z bliskich)?
3. Czy w przypadku stawienia się, mam zażadać sporządzenia proktokołu, kopii dla mnie?
4. Co zrobić, żeby przeciągnąć sprawę do momentu zapadniecia wyroku TK, w sprawie foto. stacjonarnych? Ile to może potrwać.

Dziękuję i pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Witam, kilka dni temu dostałam mandat z fotoradaru. Spodziewałam się tego, bo wiem kiedy radar "pstryknął" fotkę. Mam jednak wątpliwości co do sytuacji. Radar to tzw. śmietnik, który stał przy dwupasmówce. Ograniczenie tam jest bodajże do 50 km. Wątpliwości mam dlatego, że fotka została zrobiona w momencie kiedy wyprzedzał mnie samochód jadący za mną. Na zdjęciu widać to auto, jednak nie na równo ze mną tylko w momencie kiedy zaczął wyprzedzać. Chciałabym się odwołać, jednak nie wiem czy mam jakieś szanse, ale uważam, że tamten pojazd zawyżył odczyt mojej prędkości.

Majkel256 napisał:
Co radzicie?
1. Czy powinieniem stawic sie odobiscie czy odpisać pismem?
2. Wskazywać siebie oraz żonę (nie muszę przecieżsam sięoskarżać, ani kogokolwiek z bliskich)?
3. Czy w przypadku stawienia się, mam zażadać sporządzenia proktokołu, kopii dla mnie?
4. Co zrobić, żeby przeciągnąć sprawę do momentu zapadniecia wyroku TK, w sprawie foto. stacjonarnych? Ile to może potrwać.

Dziękuję i pozdrawiam

1. Jako podejrzany nie masz obowiązku się stawić.
2. Skoro wiesz, że Ty jechałeś, to po co chcesz innych mieszać, tym bardziej, że jest fotka.
3. Protokół przesłuchania zobowiązana jest SM sporządzić, Ty go podpiszesz. Ale kopii nie dostaniesz.
4. Nic

Racja Awokado, że nie musi w tym przypadku stawiać się - tylko dodaj zaraz, że jego niestawiennictwo nie tamuje straży drogi, aby np skierować wniosek do sądu, zgadza się ?

best1000 napisał:
@ emipre

Jak nie odbierzesz poleconego, to jedyne co może SM zrobić to próbować doreczyć pismo za pośrednictwem Policji czy lokalnej SM.
Co do żądań SM to jeszcze raz to napiszę: Jeżeli wzywają cię do wskazania kierującego to mozesz pismo od nich zignorować. Jeżeli żadają wskazania komu został pojazd powierzony to wtedy wskazujesz osoby które mogły w/w pojazdem dysponować w oznaczonym czasie.Na tym twoje obowiązki się kończą.Jeżeli SM ma życzenie to niech sobie prowadzi dalej sprawę.
Proponuję pismo do SM wysłać za pośrednictwem Pocztexu, na koszt odbiorcy, za potwierdzeniem odbioru.

Na wezwaniu mam 3 opcje.
Opcja 2: Jeżeli Pan jako właściciel pojazdu nie kierował w nim w chwili, gdy popełniono w/w wykroczenie, zwracam się do Pana o wskazanie, komu powierzono ten pojazd, przez wypełnienie oświadczenia nr. 2.
Oczywiście w oświadczeniu nr 2 chcą imienia i nazwiska, adres, pesel, telefon, serię i numer dowodu osobistego.

Czyli muszę im odpisać.
1. Mogę poprosić o fotkę z przodu z powodu problemu z przypomnieniem sobie komu powierzyłem pojazd?
2. Mogę oprócz siebie wskazać kilka osób bo nie pamiętam kto z nas prowadził w danym momencie?
3. Muszę podawać wszystkie dane o które proszą czy wystarczy imię i nazwisko?
4. Mogę odpisać mailowo czy lepiej listem poleconym?
5. Mogę dodać że z fotoradaru stacjonarnego nie mają prawa korzystać (Fotorapid SM to chyba stacjonarny?)?

empire napisał:
Czyli muszę im odpisać.
1. Mogę poprosić o fotkę z przodu z powodu problemu z przypomnieniem sobie komu powierzyłem pojazd?
2. Mogę oprócz siebie wskazać kilka osób bo nie pamiętam kto z nas prowadził w danym momencie?
3. Muszę podawać wszystkie dane o które proszą czy wystarczy imię i nazwisko?
4. Mogę odpisać mailowo czy lepiej listem poleconym?
5. Mogę dodać że z fotoradaru stacjonarnego nie mają prawa korzystać (Fotorapid SM to chyba stacjonarny?)?

1. Prosić możesz, ale i tak nie dostaniesz, skoro fotka nie była w raporcie, który przysłali.
2. Możesz wskazać kilkoro osób.
3. Imię, nazwisko i adres, to minimum.
4. Listem poleconym.
5. Możesz, ale zapewne to nie poskutkuje. Ale nie musisz się zgadzać na przyjęcie mandatu.

Tak, możliwość identyfikacji danej osoby.

Czyli w zasadzie nawet imię, nazwisko i adres mogą nie być wystarczające, jeśli pod tym samym adresem zamieszkuję dwóch Janów Kowalskich.

Tak, PoRD:

Art. 78.
4. Właściciel lub posiadacz pojazdu jest obowiązany wskazać na żądanie upraw-nionego organu, komu powierzył pojazd do kierowania lub używania w ozna-czonym czasie, chyba że pojazd został użyty wbrew jego woli i wiedzy przez nieznaną osobę, czemu nie mógł zapobiec.

Awokado, nigdzie nie jest to uregulowane. Jak nie znam adresu to problem straży a nie mój.

To już Twój problem, jak wskażesz osobę, której nie znasz.

Naprawdę ? A jak powiem, że jechał mój kumpel z Warszawy, który co roku jest koło nas na wczasach to co ? Kto ma problem ?:D

Ty, bo twoje wskazanie nie umożliwia zidentyfikowania tej osoby. I lądujesz z grzywną.

awokado napisał:
Ty, bo twoje wskazanie nie umożliwia zidentyfikowania tej osoby. I lądujesz z grzywną.

Kodeks cywilny zezwala na zawarcie ustnej umowy użyczenia i nie określa niezbędnych danych osobowych. PoRD nie uzależnia posiadania uprawnienia do kierowania od faktu zameldowania. Jak najbardziej można zatem użyczyć pojazd osobie Jan Kowalski zameldowany nigdzie.

Umożliwienie bądź nie identyfikacji nie jest powinnością właściciela (lub posiadacza).

witam serdecznie,

w połowie września dostałem zdjęcie od Straży Miejskiej, zrobione z tyłu. W odpowiedzi wysłałem im własnoręcznie napisane oświadczenie, w którym zgodnie z prawdą napisałem, że nie jestem w stanie wskazać kto prowadził samochód w tym dniu, ponieważ kierowców było dwóch i co jakiś czas zmienialiśmy się za kółkiem.
W odpowiedzi dostałem takie pisma:

http://i42.tinypic.com/28rfp1d.jpg

http://i43.tinypic.com/k1djea.jpg

mógłbym prosić o wskazówki, jak dalej się zachować?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót