Fotoradary - c.d.

• Autor wątku Autor wątku forg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
jas55 napisał:
Uchwała Sądu Najwyższego - Izba Karna
z dnia 30 listopada 2004 r.
I KZP 26/2004

Odpowiednie stosowanie - z mocy art. 41 § 1 kpw - w postępowaniu w sprawach o wykroczenia przepisu art. 183 § 1 kpk, w jego brzmieniu ustalonym przez ustawę z dnia 10 stycznia 2003 r. o zmianie ustawy - Kodeks postępowania karnego (Dz. U. 2003 r. Nr 17 poz. 155), nie oznacza, aby osoba przesłuchiwana w charakterze świadka (składająca oświadczenie dowodowe w tym charakterze) w sprawie o wykroczenie mogła uchylić się od odpowiedzi na pytanie, jeżeli jej udzielenie mogłoby narazić osobę dla niej najbliższą na odpowiedzialność za wykroczenie.Przytaczam fragment Uchwały SN

Tak, natomiast w myśl w/w art. to my mamy obowiązek wskazać komu powierzyliśmy pojazd.

A co jeśli to właściciel prowadził pojazd, i skorzysta z prawa domowy odpowiedzi na to pytanie, gdyż musiałby wskazać na samego siebie?
Nie ma obowiązku dostarczania dowodów na siebie!
Więc w przypadku zdjęcia z fotoradaru bez widocznej twarzy kierowcy jaki dowód na popełnienie przez właściciela pojazdu ma SM?

kforum napisał:
najbardziej prawidłowe bo podajemy dane męża czy brata czy ojca tak jak sobie życzy tego organ nie narażając się na odpowiedzialność z art. 96&3 kw.
Pytanie jak długo jeszcze będzie mężem albo bratem. Gdybym miał taka siostrę to więcej bym się do niej nie odezwał.

Witam mam do was jedno pytanie na które potrzebuje dość pilnej odpowiedzi.

Właściciel pojazdu dostał list ze zdjęciem z fotoradaru stacjonarnego wraz z całą dokumentacją. Pomiar wykazał przekroczenie prędkości o 27 km/h (77/50). Proponowany mandat 200zł i 4 punkty w przypadku podania sprawcy, w przeciwnym 300 zł 0 punktów. Zdjęcie z owego fotoradaru jest wykonane tyłem do samochodu tak więc widać tylko numery rejestracyjne pojazdu. Nie widać kto kierował autem. Właściciel pojazdu odesłał list do Straży Gminnej i wysłał ksero dowodu osobistego dwóch osób które mogły w tym momencie kierować autem. Jak w tej sytuacji może zachować się straż gminna. Miejsce wykonania zdjęcia oddalone jest o około 100 km od miejsca zamieszkania osób mogących w tym momencie prowadzić samochód, który został zarejestrowany fotoradarem.

Z góry dziękuje za odpowiedź.

mogą wezwać na świadka właściciela pojazdu i tą wskazaną dwójkę,

jeśli wezwą jako świadków pisać wniosek o zwrot poniesionych kosztów oraz
utraconego zarobku

Nie mogą a powinni. Często jednak pomimo takich wyjaśnień i tak kierują sprawę do sądu za "niewskazanie" co oczywiście jest łamaniem prawa ale obywatela trzeba co najmniej zastraszyć i narazić na koszta skoro ma odwagę podnieść rękę na "organy".

Czyli osoba1 będzie wskazywala osobe2 a osoba2 będzie wskazywac osobe1. I co na to sad? Cala sytuacja miala miejsce ponad 2 miejsce dwa moesiace temu. Jestem ciekaw wyjaśnienia tej sytuacji. Ponadto właściciel auta poprosil o zdjecie z przodu w celu identyfikacji osoby prowadzącej auto

Mam pytanie o sławną ostatnio "Odpowiedź Prokuratury Generalnej na wniosek Komendanta Straży Miejskiej w Szczecinie o wniesienie kasacji od wyroku Sądu Okręgowego w Szczecinie, który uchylił wyrok sądu rejonowego i umorzył postępowanie w sprawie o wykroczenie drogowe"
Jaką takie stanowisko ma moc prawną? Czy to stanowisko będzie jeszcze dyskutowane przez wyższą instancję? Czy sądy w Polsce mają obowiązek się do niego stosować? I wydawać podobne wyroki i podobnych sprawach?

Oraz takie same pytania mam odnośnie "Odpowiedzi Prokuratury Generalnej na pismo Zastępcy Komendanta Straży Miejskiej m. st. Warszawy dotyczące wykorzystywania przez straż gminną (miejską) tzw. fotoradarów stacjonarnych"

Dostałem pismo od SM M. St. W-wa z trzema opcjami do wyboru (bez zdjęcia). Chcę napisać odwołanie w tym kierunku oraz nawiązać do Postanowienia SN I KZP 15/10 mówiącego, że nie mogą oskarżyć mnie jako właściciela ponieważ prawo daje im możliwość oskarżania tylko kierującego lub uczestnika ruchu. Wydaje mi się to dobrą drogą.

Czy warto w tym samym piśmie pisać, że ja jako właściciel nie pamiętam kto kierował moim samochodem w dniu XX - mogła to być osoba X lub Y?

Ricoh90, wystarczy że np i jedna i druga osoba zeznają, że nie pamiętają kto kierował pojazdem w chwili "pstryknięcia". Dalej to już straż i sędzia muszą główkować jak znaleźć sprawcę wykroczenia. Tzn straż musi dostarczyć sędziemu takie dowody, które jednoznacznie i bez wątpliwości przekonają sędziego kto siedział za kółkiem.
Ja znam sprawę, gdzie żona mówiła że to ona kierowała ale mąż również kategorycznie twierdził, że to on kierował.Sędzie się pośmiał i oczywiście sprawa umorzona ze względu na niewykrycie sprawcy.

ale "niepamiętanie" może przeistoczyć się w obwinienie o niewskazanie,
tu chyba lepiej wskazywać, zgodnie z prawdą, mąż na żonę, żona na męża,
takie niedające się rozwiać wątpliwości mogą działać tylko w jednym kierunku

Kujawiaczka, jechali oboje ale nie pamiętają kto kierował w momencie pstryknięcia.

mało tego... bardzo chcieli by pomóc i wskazać kto z nich kierował, ale wobec upływu czasu oraz braku zdjęcia obawiają się pomyłki i fałszywego wskazania

mattyah napisał:
mało tego... bardzo chcieli by pomóc i wskazać kto z nich kierował, ale wobec upływu czasu oraz braku zdjęcia obawiają się pomyłki i fałszywego wskazania
czyli wg powyższego na pytanie SG/SM powinnam wskazać, w tym wypadku jakieś 11 osób???

Ostatnio rozmawialem z osoba, ktora dostala mandat z fotoradaru w wysokosci 100zl, ale napisala pismo do gminy o zmniejszenie wymiaru kary i ostatecznie zaplacila 50zl. Ja ostatnio dostalem mandat w wysokosci 200zl - za przekroczenie predkosci o 29km/h. Dla przekroczen od 21km/h do 30km/h mozna przyznac kare kierowcy w wysokosci od 100zl do 200zl. Mandat dostalem od ITD, a nie SM. Czy jesli chcialbym napisac takie pismo, to powinienem je skierowac bezposrednio do ITD?

witam

1) czy straż miejska ma prawo wysyłać zdjęcie z fotoradaru czy nie ma prawa?
2) straż miejska ma prawo wystąpić do urzędu miasta z wnioskiem o skan/ksero dowodu osobistego (właściciela pojazdu) ? Jaka jest ewentualnie podstawa prawna?
3) Straż miejska nie wysyła pouczeń o przysługujących prawach - to powód do unieważnienia mandatu?

mam jeszcze pytanie jeśli sprawa zostanie skierowana do sądu rejonowego
A) jakiej kary mogę się spodziewać - koszty mandatu karnego + koszty sądowe
i jak długo to trwa. konieczne są osobiste stawiennictwa w sądzie, czy odbywa się całość zaocznie?

Pozdrowienia
zuraw09@wp.pl

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót