Fotoradary - c.d.

• Autor wątku Autor wątku forg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Pojawia się inne pytanie ktorego nie rozkminiałem . Po wygranej sprawie czy jest możliwość zalożenia sprawy SM za fałszywe oskarżenie .Wszak sąd stwierdził iz jestem niewinny.

No czekam bo to dopiero 5dni temu zlożylem .Ale prokurator to sobie może dawac do zrozumienia .... zawiadamiasz i oczekujesz jego działania scigania przestępcow .Ja zawiadomilem kilka lokalnych portali żeby pomogly drążyć sprawę. Jeśli prokurator odmawia to żądaj na piśmie zobaczymy czy znajdziesz takiego co odmówi.A strażnik karany ... przestaje byc strażnikiem i nastepny zmieni swoje postępowanie w sprawach.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Bełkot urzędniczy. Tak to się ma. Ja zaproponowałabym im dokładne zapoznanie się z rozporządzeniem.

Ma sie tak że sprytnie piszą ,,może przyjąc grzywne'' :o hmmm a ja myślalem że grzywny nakłada sąd . Odpisać im że może dali by uprawnienia do prowadzenia postępowania wyjaśniającego wowczas moglbyś ustalić .. Odpisać że art 183par1 kpk stosowany z upoważnienia art 41par1 kpwsow.że art 74par1 kpk z upoważnienia art 20par 3 kpwsow. I podstawowe pytanie w jakim charakterze jesteśmy pytani ,osoby podejrzanej , świadka , bieglego?:cool:

Ostatnia edycja:
Tak doczytalem że w postaci mandatu tylko jak juz tak to niebawem zaczniemy dostawac wypłaty w postaci hmm naturalnej powiedzmy. No jak sie ma po prostu maja burdel niby napisali dobrze ale nowak jakieś rozporządzenie wydal że na wniosek można obejrzec ale to jeszcze nie oznacza że mamy już im odpowiadać . Jest szereg możliwości .

. Oświadczenie o odmowie zeznań na podstawie art. 54 § 6 kpwsow

2. Oświadczenie o odmowie zeznań i dostarczania dowodów na podstawie 74 § 1 kodeksu postepowania karnego w związku z art. 20 § 3 kpwsow.

3. Oświadczenie o odmowie zeznań w charakterze świadka i stawienia się na podstawie art. Art. 182 Kpk w związku z Art. 41§ 1. kpwsow oraz o uchyleniu się od odpowiedzi na pytanie o sprawcę wykroczenia na podstawie Art. 183.§ 1. Kpk w związku z Art. 41§ 1. kpwsow z obawy przed odpowiedzialnością karną za fałszywe oskarżenie osoby niewinnej.

4. Przypomnienie, że w związku z brakiem pouczenia na wezwaniu o prawach podejrzanego, obwinionego i świadka, do czego organ był zobowiązany art. 16 Kpk §§ 1 i 2 w zw. z art. 8 kpwsow wzywany nie może zostać ukarany ani mandatem, ani grzywną ani karą porządkową, oraz skierowaniem sprawy do sądu gdyż nie może ponosić ujemnych skutków procesowych.

5. Informację, że macie państwo podejrzenie, że permanentny brak pouczeń o prawach przy pełnych pouczeniach o grożacych sankcjach jest wprowadzony z premedytacją, gdyż ma doprowadzać ludzi do stanu samooskarżania się w przypadku gdy nie muszą tego robić, oskarżania rodziny w przypadku gdy nie muszą tego robić oraz do wyboru między narażaniem się na odpowiedzialność karną za fałszywe oskarżenie (gdy nie wiedzą lub nie pamiętają) a grzywnę za niewskazanie sprawcy – czego nie muszą robić, co stanowi przestępstwo przekroczenia uprawnień przez funkcjonariusza i usiłowania wyłudzenia pieniędzy na masową skalę, oraz zrobienie sobie z tego stałego żródła dochodu z którego finansowane jest przecież wynagrodzenie funkcjonariuszy oraz premie. Jeszcze jedna próba wyłudzenia a na funkcjonariusza który się pod nią podpisze i komendanta, który wprowadził bezprawne wzory dokumentów zostanie do prokuratury okręgowej złożone doniesienie o podejrzeniu popełnienia przestepstwa.

6. Złożenie zapytania o podstawę prawną nadesłania zdjęcia i żądania ustosunkowania się do niego właściciela pojazdu, co stanowi działanie wbrew rozporządzeniu Prezesa Rady Ministrów z dnia 7 września 2011 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie nakładania grzywien w drodze mandatu karnego, gdzie uchylono zapisy § 7 ust. 6 rozporządzenia w sprawie nakładania grzywien w drodze mandatu karnego i wbrew brzmieniu z art. 67 § 2 ustawy z dnia 24 sierpnia 2001 r. – Kodeks postępowania w sprawach o wykroczenia oraz art. 38 § 1 Kodeksu postępowania w sprawach o wykroczenia w związku z art. 156 § 1-4 ustawy z dnia 6 czerwca 1997 r. – Kodeks postępowania karnego.

7. Jeśli już zdążyłeś się przyznać albo kogoś wskazać dodaj do tych dokumentów wycofanie oświadczenia woli złożonego w dniu… o takiej a takiej treści z powodu braku znajomości swoich praw, co było wynikiem niedopełnienia obowiązku pouczenia przez …(tu nazwisko funkcjonariusza, stopień i nazwa formacji…) i poucz, że na odstawie podstępem uzyskanego oświadczenia organ nie może cię ukarać w żaden sposób ani skierować sprawy do sądu, gdyż nie możesz ponosić ujemnych skutków procesowych bezprawnego postepowania SM, SG lub GITD.

Wysyłamy poleconym za potwierdzeniem odbioru zostawiając sobie kopie.

Aż tyle trzeba zrobić by zabezpieczyć się przed bezprawiem. Gdy organ mimo wszystko coś wykona przeciwko nam zawiadamiamy prokuratora. Proszę dać znać w takich przypadkach.

Link do wzorów odpowiedzi na wezwanie oraz do dokumentów mogących doprowadzić do kasacji wyroku (dokumenty widoczne tylko dla zarejstrowanych i zalogowanych użytkowników 3obieg.pl)

http://3obieg.pl/wzory-dokumentow-dotyczace-obrony-przed-mandatami tyle trzeba aby zabezpieczyc się przed SM i inspekcją transportu

Ostatnia edycja:
kforum napisał:
Ma to się tak, że ITD na wniosek udostępnia zdjęcia.

Nie udostępnia. Albo odpisują, tak, jak jasiowi z poprzedniej części wątku (że niby nie jest uprawniony do składania wniosku), albo całkowicie lekceważą wniosek, jak w moim przypadku. Mój wniosek odebrali 28 sierpnia. Minęły prawie 2 miesiące i kompletnie żadnej reakcji. Ani na tak, ani na nie. Nie słyszałem jeszcze o żadnym przypadku, żeby ktoś otrzymał zdjęcie na wniosek.

Trzeci obieg , chciałem w całej tej dyskusji podać właśnie ta stronę, ale widzę, że sporo znających prawo moderatorów oburza się, że dyskusja w tym temacie pozwala na uniknięcie kar.

Donar, nie udostępniają bo im się po prostu nie chce a nie że prawo tak mówi. Jeszcze raz powtarzam, jeśli wniosek jest dobrze uzasadniony to w/g rozporządzenia ministra Nowaka mają obowiązek udostępnić.

GITD jak tylko może wzbrania się przed udostępnianiem zdjęć. Powód jest prosty, na blisko połowy zdjęć nie widać kto prowadził pojazd (nierozpoznawalny wizerunek osoby, zdjęcie od tyłu samochodu itp.) i to tylko ośmiesza tą instytucję. W ten sposób wywiera się nacisk na kierującego (w domyśle właściciela pojazdu), który niepewny czy aby inspekcja nie posiada niezbitego dowodu w postaci jego zdjęcia jako sprawcy wykroczenia, będzie bardziej "chętny" do przyjęcia mandatu.

W związku z kilkakrotnie podnoszonym na tym forum problemem, że GITD nie udostępnia właścicielom pojazdów na ich wniosek zdjęć z urządzeń rejestrujących proponuję zastanowić się nad formą zaskarżenia bezczynności GITD, tzn. do kogo można skarżyć się na działanie Inspekcji?

Moim zdaniem do prokuratury, art. 231 kk, czyli niedopełnienie obowiązków i celowe działanie f-usza publicznego na szkodę interesu prywatnego.

kforum napisał:
Moim zdaniem do prokuratury, art. 231 kk, czyli niedopełnienie obowiązków i celowe działanie f-usza publicznego na szkodę interesu prywatnego.

Zamierzam to właśnie uczynić, czekam tylko na kolejną odpowiedź na kolejny wysłany wniosek. Jak tym razem dostane odmowę wysyłam donos do prokuratury z art. 231 kk. Pytanie tylko czy będą mnie wzywać do Warszawki na przesłuchanie.

Prokurator może zlecić czynność przesłuchania jednostce policji właściwej dla twojego miejsca zamieszkania.

Czyli czekam na polecony z ITD i wysyłam polecony do Prokuratury w Warszawie z zawiadomieniem o możliwości popełnienia przestępstwa

@ jasiu79 - Konkretnie to wysyłasz Zawiadomienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa. Co do prokuratury to zapewne będzie to Prokuratura Rejonowa Warszawa - Mokotów.

Przy okazji, czytając ROZPORZĄDZENIE MINISTRA TRANSPORTU, BUDOWNICTWA I GOSPODARKI MORSKIEJ z dnia 23 kwietnia 2013 r. w sprawie obrazów i danych utrwalonych przez Głównego Inspektora Transportu Drogowego za pomocą stacjonarnych urządzeń rejestrujących zainstalowanych w pasie drogowym dróg publicznych tak sobie myślę, że:
- Rozporządzenie określa sposób, tryb oraz warunki techniczne gromadzenia, przetwarzania, udostępniania i usuwania przez Głównego Inspektora Transportu Drogowego utrwalonych obrazów i danych w sprawach naruszeń przepisów ruchu drogowego, o których mowa w art. 129g ust. 1 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. – Prawo o ruchu drogowym.
Tak więc, moim zdaniem wniosek o udostępnienia zdjęcia powinien być adresowany bezpośrednio do organu jakim jest Główny Inspektor Transportu Drogowego. Wtedy, gdy organ nie udostępni zdjęcia można wysyłać Zawiadomienie do Prokuratury, w innym przypadku tak jakby nie ma "sprawcy".
Nie jestem też pewien, czy w przypadku nieudostępnienia zdjęcia przez Głównego Inspektora Transportu Drogowego nie przysługuje skarga w trybie Kodeksu postępowania administracyjnego do jego przełożonego tj. do Ministra Transportu.

Ostatnia edycja:
Idąc dalej... A może tak dobrym wyjściem byłby pozew zbiorowy osób, którym GITD nie udostępnił zdjęcia na złożony zgodnie z prawem wniosek? Zapewne w skali kraju takich osób jest już kilkaset lub nawet kilka tysięcy. Każdy przeznaczyłby na to kilkadziesiąt złotych lub trochę więcej, a jakaś dobra kancelaria prawna by się tym zajęła. Na pewno głośno byłoby o tym w mediach i byłaby okazja "dowalenia" inspekcji. Jest to moja luźno rzucona myśl, gdyż nie wiem czy instytucja pozwu zbiorowego obejmuje w ogóle taką sytuację.

O co chcesz ich pozwać?
Donos do prokuratury jak najbardziej ale pozew? Nie bardzo wiem o co. Skarga jak najbardziej ale co im minister zrobi?

kforum napisał:
Donar, nie udostępniają bo im się po prostu nie chce a nie że prawo tak mówi. Jeszcze raz powtarzam, jeśli wniosek jest dobrze uzasadniony to w/g rozporządzenia ministra Nowaka mają obowiązek udostępnić.

Z tym się zgadzam. Ale jest różnica pomiędzy "mają obowiązek", a tym, co napisałaś poprzednio: "Ma to się tak, że ITD na wniosek udostępnia zdjęcia". Nie pisz, że udostępniają, jeśli faktycznie tego nie robią, bo wprowadzasz ludzi w błąd.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót