Fotoradary - c.d.

• Autor wątku Autor wątku forg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Dsad2 napisał:
Punkty sa dopisywane do ewidencji kierowcy.
Każda ewidencja jest prowadzona wg jakiegoś "przewodnika" (np wg Pesel, nr prawa jazdy, nazwisko kierowcy). Co jest tym "przewodnikiem" w cytowanej tu ewidencji kierowców?

NOWY 200 ja zgadzam się w pełni z tym co powiedzieli .Choćby brak pouczenia jak i przyjecie mandatu którego nie wystawiono gdyż nieznany jest sprawca .To chyba mówi samo za siebie.

Dzięki za odpowiedź. W takim razie napiszę pismo tak jak radził pan Tomasz Parol i zobaczymy jak to będzie.

nowy200 napisał:
Nie przebrnąłem przez te wszystkie reklamy, ale jeżeli profesjonalizm materiału oceniać po opisie pod nim, to chyba nie warto.
"Kierowcy, którzy otrzymają mandat od straży miejskiej z fotoradaru nie muszą go przyjmować - twierdzi Prokuratura Generalna."
Czyżby Prokuratura Generalna właśnie się zreflektowała, że obywatel ma prawo nie przyjęcia mandatu? Nie sądzę... :D

szymekkrusz napisał:
14 dni na udostępnienie fotki na podstawie :

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA TRANSPORTU, BUDOWNICTWA I GOSPODARKI MORSKIEJ 1)
z dnia 23 kwietnia 2013 r.
w sprawie obrazów i danych utrwalonych przez Głównego Inspektora Transportu Drogowego za pomocą
stacjonarnych urządzeń rejestrujących zainstalowanych w pasie drogowym dróg publicznych
OK, ale to dot. GITD. Czy jest podobny przepis dot. SM/SG?

Odpowiedź "nie ma" jest trochę nieścisła. Przepis, również odnośnie straży, kiedyś był (chociaż w innym brzmieniu), ale został uchylony. Do września 2011 r. obowiązywało Rozporządzenie Prezesa Rady Ministrów z dnia 22 lutego 2002 r. w sprawie nakładania grzywien w drodze mandatu karnego i pkt. 6 stanowił:

"W przypadku stwierdzenia wykroczenia za pomocą urządzenia pomiarowego lub kontrolnego, rejestrującego obraz, funkcjonariusz, nakładając na sprawcę wykroczenia mandat karny zaoczny, może wysłać mu przesyłka poleconą odcinki „A”, „B i „C” formularza, wraz z zarejestrowanym obrazem, po usunięciu z niego wizerunków innych osób niż sprawca zarejestrowanego wykroczenia".

Następnie na mocy § 1 pkt. 4 b) Rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 7 września 2011 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie nakładania grzywien w drodze mandatu karnego (Dz.U. 2011 Nr 187 poz. 1116) powyższy zapis usunięto, wobec czego straż gminna (miejska) utraciła podstawę prawną do wysyłania zdjęć. Niektóre straże nadal jednak wysyłają zdjęcia, ponieważ chcą ściągnąć z mandatów jak najwięcej pieniędzy, ale robią to bez podstawy prawnej (co nie oznacza, że robią to nielegalnie).

robia to nielegalnie. pare stron temu przedstawiono odpowiednie zapiski

Makulaturę też wysyłają niezgodnie z prawem, i coś z tym robisz ?

Kiedyś też skłaniałem się do twierdzenia, że straże robią to nielegalnie, ale obecnie uważam, że nie ma w tym nic nielegalnego. Osobiście wolę zapoznać się wcześniej ze zdjęciem (wysłanym nawet bez podstawy prawnej), gdyż od razu wiem na czym stoję i jaką przyjąć linię obrony, czy straż dysponuje moim wizerunkiem, czy też nie. Gdyby nie pazerność straży, które za wszelką cenę chcą nałożyć grzywnę w postaci mandatu karnego, to zdjęcie mógłbym zobaczyć dopiero w sądzie, a jazda na drugi koniec Polski raczej się nie kalkuluje. Dlatego twierdzę, że straże wysyłając nam zdjęcia, robią nam wręcz przysługę i ułatwiają nam obronę i nie widzę w tym nic nielegalnego.

jac3nty, moim zdaniem makulatura powinna być wysyłana tylko i wyłącznie w przypadku zaistnienia okoliczności zapisanych w art. 54&7 kpow. Tymczasem SM robi to sztampowo nie pytając się właściciela pojazdu czy da radę do nich przyjechać . Ponadto SM ma jeszcze do dyspozycji art. 12a swojej ustawy. Ale wiadomo - oszczędności ....

Bardzo prosze o aktualne informacje czy ITD nadal nie ma a może już ma ? możliwości prawnych do kierowania wniosków do sądu o ukaranie za niewskazanie sprawcy ?

Ostatnia edycja:
To czekamy do grudnia na orzeczenie Sądu Najwyższego...

dziekuje za materialy, na podstawie artykulu z tego serwisu prawonadrodze.org.pl,
wynika, ze tak naprawde:
nie ciąży (przyp. na mnie) też żaden obowiązek współpracy z organami ścigania w zakresie wyjaśnienia okoliczności czynu

ciekawy jest tez aspekt braku pouczenia o prawie do odmowy składania wyjaśnień i jego konsekwencje dla dalszego ciągu sprawy

nie ma tu niestety poruszonego watku o mozliwosci kierowania przez GITD wnioskow do sadu,

niestety co do materialu na stronach TVP, mam z nimi problem od jakiegos czasu: "Przepraszamy material niedostepny", ale z tego co widze w necie, duzo ludzi ma ten problem, tytul wspomina o SM, ale moze to samo dot. GITD

Rafostry, w tym artykule brakuje mi jeszcze oskarżenia SM i GITD o terroryzm finansowy. :D

kforum - jak poszukasz to jest w innym artykule :D na tym, wskazanym wyżej, portalu.
Nie będę podawał kolejnego linka, aby nie zarzucono mi reklamowania.
Autor ten sam - Tomasz Parol. Bardzo emocjonalnie i trochę fanatycznie podchodzi do Straży Wiejsko Gminnych i ITD, co nie zmienia faktu iż moim zdaniem podnosi racjonalne argumenty w sprawie radarów.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót