SM i fotoradary stacjonarne
SM nie ma prawa ich uzywać - kolejny wyrok
Wyłączony fotoradar w Charbrowie - 4 listopada 2013
"Dowodem, że ustawodawca świadomie nie upoważnił straży gminnych i miejskich do posługiwania się fotoradarami stacjonarnymi, jest stenogram z obrad połączonych Komisji Infrastruktury i Komisji Administracji i Spraw Wewnętrznych. Poprawka zgłoszona podczas prac komisji przepadła 35 głosami sprzeciwu przy czterech za i jednym wstrzymującym się."
I przytoczony scenogram w artykule
http://orka.sejm.gov.pl/Biuletyn.nsf/wgskrnr6/ASW-224
"Poseł Janusz Dzięcioł (PO)

anie przewodniczący, chciałbym wnieść o zmianę brzmienia art. 129b ust. 4. Proponuję, aby ustęp ten miał następujące brzmienie – „strażnicy gminni (miejscy) mogą dokonywać na drogach gminnych, powiatowych i wojewódzkich oraz drogach krajowych z wyłączeniem autostrad i dróg ekspresowych czynności z zakresu kontroli ruchu drogowego
z użyciem stacjonarnych, przenośnych bądź zainstalowanych w pojeździe urządzeń rejestrujących w oznakowanym miejscu oraz czasie uzgodnionym z właściwym komendantem powiatowym (miejskim) lub Komendantem Stołecznym Policji”.
--
obecnie obowiązjący:
4. Strażnicy gminni (miejscy) mogą dokonywać na drogach gminnych, powiato-wych i wojewódzkich oraz drogach krajowych w obszarze zabudowanym, z wy-łączeniem autostrad i dróg ekspresowych, czynności z zakresu kontroli ruchu drogowego
z użyciem przenośnych albo zainstalowanych w pojeździe urządzeń rejestrujących w oznakowanym miejscu i określonym czasie, uzgodnionymi z właściwym miejscowo komendantem powiatowym (miejskim) lub Komendan-tem Stołecznym Policji.
--
Przewodniczący poseł Zbigniew Rynasiewicz (PO)

ziękuję bardzo. Gdy wróci pan przewodniczący Tchórzewski, to poproszę go oczywiście o opinię. Pana ministra również za chwilę poproszę o opinię, ale może najpierw pan przewodniczący podkomisji.
Poseł Krzysztof Tchórzewski (PiS):
Podkomisja nie podzieliła poglądu pana posła.
Przewodniczący poseł Zbigniew Rynasiewicz (PO):
Czy dla wszystkich pań i panów posłów ta poprawka jest jasna? Dotyczy ona rozszerzenia na wszystkie drogi krajowe, na cały obszar gmin, nie tylko w terenie zabudowanym. Proszę, panie ministrze.
Sekretarz stanu w MI Tadeusz Jarmuziewicz:
Panie przewodniczący, Wysokie Komisje. Zaproponowana zmiana nie dotyka tego, co jest w tej ustawie najważniejsze. Ideą ustawy jest to, aby stawianie fotoradarów nie miało charakteru fiskalnego. Fotoradary powinny być ustawiane tylko w miejscach, gdzie jest niebezpiecznie. W związku z tym, ta zmiana nie dotyka tego problemu. To Wysokie Komisje czeka w tej chwili podjęcie decyzji, czy w miejscach niezabudowanych na terenie gminy fotoradary będzie stawiała Inspekcja czy wójt. To państwo musicie podjąć taką decyzję, bo z punktu widzenia funkcjonowania systemu jest to kompletnie obojętne.
Przewodniczący poseł Zbigniew Rynasiewicz (PO):
Dziękuję bardzo. Kto z pań i panów posłów jest za przyjęciem poprawki zgłoszonej przez pana posła Dzięcioła dotyczącej nowej treści art. 129b ust. 4 w zmianie nr 5 w art. 1? 4 głosy za. Kto jest przeciw? 35 posłów. Kto się wstrzymał? 1 osoba. Dziękuję."
EDIT
zdenek123 uprzedził mnie ale myślę że temat dobrze rozszerzyłem