Fotoradary - c.d.

• Autor wątku Autor wątku forg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
jas55 napisał:
dziękuję za te skany.
czy w życiu prywatnym też tak łatwo plujesz jadem, czy tylko na tym forum.
Jas55 zrozum że ludzie tu plują jadem bo to co SM & ITD wyprawiaja to jest po prostu bandytyzm prawny. Przykład z dziś: SM Kamienica Polska k.Częstochowy. W pierwszym papierze który przysłali do właściciela żądaja podania "kto popełnił wykroczenie polegające na przekroszenieu predkości". Takie pytanie jest dowodem na ich kompetną ignorancje. Oni nie rozumieja że prawo nie pozwala zadawać im takiego pytania, a właściciel może ich wysmiać. Taka komedia w tym państwie trwa juz kilka lat ! Co powiesz Jas55 o ITD odmawiającym wysyłania fotek pomimo rozporządzenia? Kolejne bezprawie ! Te osioły licza że nikt w sporze o 100 czy 200 zł nie doniesie na nich do prokuratury, która też za bardzo sie sprawą nie interesuje. Jak długo to jeszcze bedzie trwało? Czy w tym kraju nie ma siły na kilka tysięcy urzędników nagminnie łamiących prawo? To my obywatele sie za nich zabierzemy? WIĘCEJ JADU na tych łotrów. Nie płacic im ! Iść do sądu by grzywna nie poszła do gminy! Zmuszć ich do wzywania nas na swiadków i rujnowąć ich zwrotami kosztów dojazdu wielokrotnie wyższymi niż mandaty. Czy to jest jedyna droga?

Strażnicy Miejscy Gminni czy Wiejscy + Krokodyle!
Wy się z tego będziecie musieli spowiadać i możecie rozgrzeszenia za recydywę nie dostać. Pamiętajcie że rozgrzeszenie od Pana Wójta sie nie liczy! To forum ma pomóc Wam skończyć codzienne popełnianie grzechów słuzbowych.
Rekomenduje co najmniej rachunek sumienia!

jas55 napisał:
dziękuję za te skany.
2. Moim zdaniem Sąd w Kaliszu popełnił błąd. Ciekaw jestem czy to jest wyrok już prawomocny? Czy straż w Giżycku nie wniosła odwołania od tego wyroku ?
A moim daniem nie popełnił. Właściciel samochodu spróbował nawet wyręczyć SM na własną rękę starając się odkryć kto tego dnia kierował samochodem i popełnił wykroczenie.
Nie było to jego obowiązkiem.
Wystarczyło, że podał iż pojazd był udostępniony np. wszystkim pracownikom firmy. Spełnił tym swój obowiązek i mandat za niewskazanie mu się nie należał.

Jas55, a powiedz mi - przekraczam prędkość w Warszawie ale odmawiam wskazania na przesłuchaniu w Szczecinie - gdzie popełniam wykroczenie 96 kw ? I drugie - przekraczam prędkość w Warszawie ale z domu w Szczecinie wysyłam wam odpowiedź, że odmawiam wskazania. To gdzie popełniam wykroczenie z art. 96 kw ?

Ostatnia edycja:
jas55 napisał:
dziękuję za te skany.
1. Sąd w Giżycku jak najbardziej miał rację, gdyż podejrzany był przesłuchany w straży miejskiej w Kaliszu i to tam popełnił wykroczenie. Więc właściwym Sądem do rozpatrzenia tej sprawy był sąd w Kaliszu..

Przez kilka miesięcy musiałem korespondować z SM w Giżycku. Dla Ciebie Jas55 to całkiem normalna sprawa, co? Ktoś, kto nie wie z kim koresponduje, nagle żąda od niego, by mu napisał, "jakie ma auta, co z nimi robi, kto nimi jeździ, kiedy je myje, kto się nimi zachwyca, kto ma ich dosyć, kto pluje na ich siedzenia kiedy nie widzą tego właściciele"?

Sam poprosiłem o przesłuchanie w w moim miejscu zamieszkania. SM w Giżycku tylko dla tego się na to zgodziło, bo wiedziało, że jak mnie wezwie bezpodstawnie, to za to zapłaci. Wcześniej wysłałem SM w Giżycku pisemną odpowiedź, a SM w Kaliszu tylko to przepisało. Jak chcesz Jas55 (a w końcu zostaliśmy kumplami), prześlę Ci całą korespondencję z tej sprawy. Ale tym razem dostaniesz ją wtedy, gdy ktoś osaczony przez Twoich koleżków będzie potrzebował pomocy.

A w zasadzie Jas55, akurat Tobie tego nie prześlę. Musisz mnie zrozumieć. Ty to wykorzystujesz nie dla obrony prawa (bynajmniej ja to tak odbieram). Ty to tak jakbyś ze wschodu był, a ja nie po to się staram. Ja pracuję dla obrony obywatela, a ty jas55?

Ostatnia edycja:
kforum napisał:
Jas55, a powiedz mi - przekraczam prędkość w Warszawie ale odmawiam wskazania na przesłuchaniu w Szczecinie - gdzie popełniam wykroczenie 96 kw ? I drugie - przekraczam prędkość w Warszawie ale z domu w Szczecinie wysyłam wam odpowiedź, że odmawiam wskazania. To gdzie popełniam wykroczenie z art. 96 kw ?
Moim zdaniem
1. W Szczecinie
2. W Warszawie
Ale gdybym nawet się mylił, to co to ma za znaczenie. Wtedy Sąd z Warszawy przęśle sprawę do Szczecina, i co to zmienia, jak sprawa i tak trafia do Sądu.
Twoje zdanie znam.
Piotr330 napisał:
Jak chcesz Jas55 (a w końcu zostaliśmy kumplami), prześlę Ci całą korespondencję z tej sprawy. Ale tym razem dostaniesz ją wtedy, gdy ktoś osaczony przez Twoich koleżków będzie potrzebował pomocy.
Nie przypominam sobie żebyśmy zostali kumplami, mi Twoja korespondencja wcale nie jest potrzebna. Jeżeli chcesz komuś pomóc to zrób to, a nie uzależniaj tego ode mnie i czemu mówisz przez Twoich koleżków. Uszanuj kogoś kto ma odmienne zdanie, bo gdyby tak nie było, to lała by się tu wazelina jak miedzy Tobą a Kforum, i w żaden sposób niczego rozsądnego nie można by było wypracować. Jeszcze jedno powiedz czy ten wyrok z Kalisza jest prawomocny.

Ponawiam pytanie...

odnosnie mandatu z fotoradaru.
Złapał nas takowy 31 grudnia 2012 roku, w marcu przyszlo zawiadomienie i prosba o podanie kierujacego, odesłalismy z info ze przyjmujemy kare za nie podanie osoby kierujacej. i Od tamtej pory cisza.
Kilka dni temu moj brat jadac naszym samochodem nacial sie na kolejny radar i w kilka dni dostalismy takie samo pisemko, na ktorym doczytalam ze z fotoradaru mozna egzekwowac mandat do 180 dni po wykroczeniu. Czy takie pismo to juz nalozenie mandatu czy dopiero jak dostaniemy fizycznie list z mandatem i przekazem do wypelnienia? Bo jesli by tak było to wykroczenie z zeszlego roku sie przedawnilo?
Jesli nie, po jakim czasie kiedy dalej nie dostaniemy zadnego mandatu mozemy oczekiwac ze juz sie nie pojawi?
Z góry dziekuje za odpowiedzi

kujawiaczkaa napisał:
skoro jako podejrzany to nie masz obowiązku się stawiać, a to ma jedną podstawową zaletę, SM nie ma żadnych dowodów kto prowadził, bo nawet właściciela jako świadka nie przesłuchali więc z czym oni pójdą do sądu? z jakimi dowodami?

w moim przypadku wezwali mnie (po otrzymaniu ode mnie wyjaśnień na piśmie) w charakterze podejrzanego (przekroczenie prędkości). Wysłałam wyjaśnienia, że nie przyjadę i jeszcze raz moje pismo (bo podobno nie dostali :))
Wyrok nakazowy za niewskazanie, Sąd rejonowy podtrzymał :)

Złóż wniosek do RPO lub PG o kasację, wzór był na tym forum

jas55 napisał:

weź już skończ, wiesz co to jest właściwość miejscowa? ile razy można to tłumaczyć,
wiemy że w SM pracują bracia mniejsi rozumem od innych służb, ale żeby aż tak? :o

renatarenata napisał:
w moim przypadku wezwali mnie (po otrzymaniu ode mnie wyjaśnień na piśmie) w charakterze podejrzanego (przekroczenie prędkości). Wysłałam wyjaśnienia, że nie przyjadę i jeszcze raz moje pismo (bo podobno nie dostali )
Wyrok nakazowy za niewskazanie, Sąd rejonowy podtrzymał

przepraszam, ale tak ogólny opis zachowań nie daje żadnej wiedzy, zwłaszcza w
kontekście tego co wyjaśniłaś, bo może wyjaśniłaś że "nie wskażesz" to i nie
ma się co dziwić że sąd skazał.
Odbyła się normalna rozprawa czy wyrok zaoczny otrzymałaś?

Jas55, skoro twoim zdaniem nic to nie zmienia to może powiedz swoim niedouczonym kolegom i sobie samemu , żeby sprawy z art. 96&3 kw przekazywali tam, gdzie wykroczenie zostało popełnione.:D

@kforum, @kujawiaczkaa
Wasze uwagi są zbędne. Mam swoje zdanie. Ja Was w żaden sposób nie obrażam, i niech tak pozostanie. Uważacie inaczej macie do tego prawo, ale nie narzucajcie tego swojego zdania komuś innemu. Skąd w Was tyle jadu?

jas55 napisał:
@kforum, @kujawiaczkaa
Wasze uwagi są zbędne. Mam swoje zdanie. Ja Was w żaden sposób nie obrażam, i niech tak pozostanie. Uważacie inaczej macie do tego prawo, ale nie narzucajcie tego swojego zdania komuś innemu. Skąd w Was tyle jadu?

1. Nasze uwagi nie sa zbedne, bo wytykaja bezprawie w postepowaniu SM + ITD.
2. Obrażasz nasze zdolnosci lczytania ustaw i rozporządzeń za zrozumeineim oraz logicznego myslenia
3. Tak nie pozostanie.
4. Zawsze mamy prawo do przekonywania (narzucania) innym naszych pogladów (naszego zdania)
5. Jad w nas powstaje podczas lektury opisów bezprawia SM + ITD

jas55 napisał:
Nie przypominam sobie żebyśmy zostali kumplami, mi Twoja korespondencja wcale nie jest potrzebna. Jeżeli chcesz komuś pomóc to zrób to, a nie uzależniaj tego ode mnie i czemu mówisz przez Twoich koleżków. Uszanuj kogoś kto ma odmienne zdanie, bo gdyby tak nie było, to lała by się tu wazelina jak miedzy Tobą a Kforum, i w żaden sposób niczego rozsądnego nie można by było wypracować. Jeszcze jedno powiedz czy ten wyrok z Kalisza jest prawomocny.

Szkoda, że nie chcesz nowego kumpla, ale siłą Cię nie zmuszę. Mielibyśmy szansę nawzajem przekonać się do nieco innych poglądów niż obecnie, i przekonywalibyśmy się w cywilizowany sposób, bez zbędnych sprzeczek.

Dziękuję za radę, oczywiście udało mi się już kilku osobom pomóc.

Szanuję zdanie innych osób, pod warunkiem, że nie naruszają moich praw. Akurat Twoje zdanie godzi w moje prawa, które gwarantuje mi Ustawa.

Przykro mi to Tobie uświadomić, lecz nie leje się tu wazelina między mną a Kworum, lecz zdecydowany opór przeciwko Twoim twierdzeniom, jak wspomniałem powyżej, godzących w prawa obywateli. Widocznie dla Kworum jest to tak samo ważne, jak dla mnie, i zamierza Ci o tym przypominać. Dodam, iż nie po to tylu ludzi walczyło o wolną Polskę, by teraz godzić się na przyjmowanie jakichkolwiek kar bez udowodnienia winy ukaranemu. Taki system już był i się nie sprawdził.

Nie mam pojęcia czy wyrok jest prawomocny. Ile się czeka na uprawomocnienie? Oczywiście rozumiem, że chciałbyś zmienić ten wyrok na zgodny z Twoimi oczekiwaniami i póki się nie uprawomocni, jest nadzieja że ktoś to zaskarży, lecz muszę Ci się do czegoś przyznać. Nie będę żałował pieniędzy na adwokatów. Nie zamierzam pozostawić moim dzieciom kraju, w którym wybranym służbom pozwala się nie stosować do prawa.

Ostatnia edycja:
masz rację, do BYGOSZCZY będę jeździł a do Człuchowa i okolic nigdy !!!

Zamiast sie kłucic moze i mi by ktos pomógl? Pytam juz 3 raz a i tak pomijacie moją wypowiedź...:-o
pytanie odnosnie mandatu z fotoradaru.
Złapał nas takowy 31 grudnia 2012 roku, w marcu przyszlo zawiadomienie i prosba o podanie kierujacego, odesłalismy z info ze przyjmujemy kare za nie podanie osoby kierujacej. i Od tamtej pory cisza.
Kilka dni temu moj brat jadac naszym samochodem nacial sie na kolejny radar i w kilka dni dostalismy takie samo pisemko, na ktorym doczytalam ze z fotoradaru mozna egzekwowac mandat do 180 dni po wykroczeniu. Czy takie pismo to juz nalozenie mandatu czy dopiero jak dostaniemy fizycznie list z mandatem i przekazem do wypelnienia? Bo jesli by tak było to wykroczenie z zeszlego roku sie przedawnilo?
Jesli nie, po jakim czasie kiedy dalej nie dostaniemy zadnego mandatu mozemy oczekiwac ze juz sie nie pojawi?

Takie pismo to nie nałożenie mandatu a informacja, że SM czy GITD mają 180 dni na nałożenie mandatu karnego .
Jeśli wykroczenie zarejestrowane 31.12.2012 to przedawni się 31.12.2013 ale jeśli przed 31.12.2013 do sądu trafi wniosek o ukaranie, to wtedy przedawni się 31.12.2014r.
Żeby dostać mandat najpierw SM czy GITD muszą ustalić sprawcę wykroczenia i sprawca musi zgodzić się na jego przyjęcie.

aneczka909 napisał:
pisemko, na ktorym doczytalam ze z fotoradaru mozna egzekwowac mandat do 180 dni po wykroczeniu.

180 dni to termin po którym nie mogą juz mandatu zaproponowć lecz MUSZA do sądu sprawe skierowąć. 181 dnia SM i ITD traci mozliowść proponowania kary zostaje jeno sąd.

Ukarany może zawsze skierować sprawe do sądu jeżeli tylko tak chce odmawiając przyjęcia mandatu. Wtedy SM i gmina nie dostanie kasy z madatu.

W teorii jeżeli madat zostanie przyjmie prez ukaranego i nie zostanie zapłacony w 7 dni to taka sprawa powinna także trafic do sądu ale tego nikt nie kontroluje.

Kto wie dokad idzie kasa z mandatów ITD?
Czy do UW jak z poilicynych czy gdzie indziej?

Po przyslaniu nam tego pisemka odesłalismy czesc C, czyli ze nie podajemy osoby kierującej i przyjmujemy kare w wysokosci 250 zł. Bylo to w marcu. I od tamtej pory nie przyslano nam zadnego druku, a na pisemku jest napisane, ze po odeslaniu do nich wypelnionego formularza, oni odeslą druk do zaplacenia. Wiec ile maja na to czasu? Po jakim czasie mozemy stwierdzic ze sie spoznili i nie musimy placic?

aneczka909 napisał:
Bylo to w marcu. Wiec ile maja na to czasu?
Na mandat tylko 180 dni od odczytania zdjęcia.
wariant A
Mógł list z mandatem zaginąc. Wtedy połapiecie się jak komornik Was skróci o 250 + jego koszty.
Wariant B
Nie zdązyli w 180 dni i skierowali sprawę do sądu. Wtedy połapiecie się jak przyjdzie do Was wyrok nakazowy (jeżeli poczta nie zgubi)

A ja wam jedno powiem kilka osób tu piszących to tuba propagandowa SM i nie powinno to w sumie dziwić więc proponuje pomijać niektóre wypowiedzi i robić swoje.;)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót