Fotoradary - c.d.

• Autor wątku Autor wątku forg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Ponieważ, w wątku kiedyś była dyskusja na temat czy Straże miejsko/gminne maja prawo karać za wykroczenia ujawnione z urządzeń stacjonarnych wrzucam informację o Wystąpieniu Rzeczniczka Praw Obywatelskich do Ministra Transportu, Budownictwa i Gospodarki Morskiej w sprawie zadań straży miejskiej w zakresie kontroli ruchu drogowego.

Rzecznik Praw Obywatelskich

Wybaczcie Panowie i Panie ale nie mam siły czytać tych 3 tematów po 100 stron dotyczących fotoradarów, wiem, że w połowie tego roku część przepisów i uprawnień ITD się zmieniła, więc nie wiem czy te wszystkie porady z internetu by nie reagować są słuszne.
Proszę o poradę lub namiary gdzie jej szukać (np. nr postu).

Sytuacja: pismo z ITD, właścicielem auta kobieta, która jest za granicą jeszcze pół roku, kierował mężczyzna, list odebrany, bo listonosz daje każdemu z rodziny, nie tylko adresatowi.
1. Przyznać się do winy bez sensu - na zdjęcie będzie facet, przyznaje się kobieta - fałszywe zeznania.
2. Ciężko cokolwiek odpisywać bo nie ma właściciela auta w Polsce.
3. Nie pamiętamy kto kierował bo to było w sierpniu.

Pierwszy błąd to odebranie listu. Skoro już odebrany to odpisać GITD, że właściciel pojazdu przebywa za granicą. Na drugi raz nie odbierać poleconych skoro nie możesz potem doręczyć go adresatowi.

Witam
Prośba do Moderatorów .

Może warto by założyć osobny wątek Fotoradary GITD i Fotoradary SM/SG.

Obecnie jest pomieszanie z poplątaniem

Witam. Przeszukałem sporo wątków i nie znalazłem sytuacji którą poniżej opiszę:

Pan X jest właścicielem pojazdu, ponadto pojazd ma współwłaściciela(Pan Y).
W lipcu 2013 ktoś porusza się pojazdem, przekraczając prędkość o 41km/h. Do pana X w listopadzie przychodzi list polecony z GITD(standardowo 3 formularze i informacja o popełnieniu wykroczenia bez zdjęcia). Pan Y(współwłaściciel) nie zostaje poinformowany. Pan X nie jest w stanie jednoznacznie stwierdzić kto prowadził pojazd, dodatkowo w czasie popełnienia wykroczenia znajdował się w pracy, co może udokumentować zaświadczeniem z zakładu pracy. Pan Y(niepowiadomiony przez GITD) też nie może stwierdzić kto poruszał się pojazdem.

Pytania:
1. Czy termin odpowiedzi do 7 dni podany przez GITD traktować poważnie?
2. Czy od razu przesłać zaświadczenie z zakłądu pracy, czy może korespondować z nimi dłużej - a nóż sprawa się przedawni?
3. Czy jeśli właściciel pojazdu nie będzie w stanie wskazać prowadzącego, obowiązek ten spocznie na współwłaścicielu?
4. Czy warto w ogóle odpisywać, czy czekać na drogę sądową i powoływać się na to iż GITD nie może być oskarżycielem publicznym?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam,
Wojciech

Poczytaj wszystkie posty!!!
Dokładnie przeczytaj mój post ze str.79!!!
Nie jestem prawnikiem ale z uwagą poczytałem całość i sam napisałem pismo (tez mam współwłaściciela), za które nikt z prawników mnie nie zganił...więc da się!!! Trzeba się Panie Kolego troszeczkę wysilić...nie idziemy na łatwiznę...
pracowicie zdobyta wiedza w tym zakresie może się przydać jeszcze nie raz...

Dla ułatwienia:
Ad. 1.Termin 7 dni podany przez GITD to ich "wymysł".
Ad. 2. Wysłać "stosowną" odpowiedź na zwykłym papierze - żadnych gotowych formularzy z tej "firmy".
Ad. 3. Jeśli jeden z współwłaścicieli nie będzie w stanie wskazać prowadzącego to faktycznie obowiązek ten spocznie na na drugim współwłaścicielu (tak mi się wydaje)-poczekaj na wypowiedzi prawników.
Ad. 4. Należy odpowiedzieć skoro odebrałeś pismo ale nie na ich drukach -vide mój post ze str. 79.

W wakacje byłem nad morzem strzelono mi w białym borze fotke 41 km na 30. Zdjeice jest tylu samochodu wiec nie widac kierujacego. Mandat maly bo 60 zł, list polecony z fotką został odebrany przez żonę a po powrocie o nim zapomniałem. Dziś przyszedł mandat karny za 300 zl za niewskazanie kierujacego uzytkownika.
Mandat od Straży Miejskiej.

Czy można coś z tym zrobić ??

przyjąć lub nie przyjąć, reszta w tym wątku

W odniesieniu do "wyczynów" komedianta SM z Człuchowa to powiem Wam, że często tam jeżdżę (pochodzę z tego powiatu). SM w Człuchowie rozstawia "skarbonki" o 7.00 rano w niedzielę i zwija o 22.00 - szczególnie w sezonie wakacyjnym...bo te "biedne dzieci do szkół nie mogą bezpiecznie dotrzeć" tak jeżdżą wariaci....

A tu "aktywność" komedianta...
CZŁUCHÓW. Kierowcy oburzeni, a komendant Bulwan spokojny - Tygodnik Człuchowski

Kwestie przejeżdżania na czerwonym świetle komediant rozwiązał tak. Już w zeszły roku "zbudował człuchowski Inteligentny System Kompleksowej Identyfikacji Pojazdów" w oparciu o zwykły system monitoringu. Znam osobiście człowieka, który za "stop klatkę" dostał mandat - odmówił przyjęcia a sąd człuchowski dołożył mu "extra bonus".
CZŁUCHÓW. W lewo na czerwonym bez mandatu - Tygodnik Człuchowski

I to wszystko za 120 tys. zł. rocznie....się nie dziwię skoro przynosi takie zyski gminie:)
POWIAT CZŁUCHOWSKI. Miliony z fotoradarów - Tygodnik Człuchowski

W kontekście doniesień o metodzie "na obcokrajowca" stosowanej przez niektórych desperatów - podobna sytuacja była w SM Kobylnica. Tamtejszy komediant wystosował zapytanie do Straży Granicznej czy "podawany" jako sprawca wykroczenia przez przedsiębiorce ze Słupska obywatel (bodajże Izraela) przekraczał granicę RP - sprawa toczyła się w słupskim sądzie - nie znam wyniku.
Sopot. Do sądu za próbę oszukania strażników gminnych z Człuchowa - Trójmiasto - Sopot - Naszemiasto.pl

Ostatnia edycja:
Z racje tego, iż nie zauważyłem istniejącego tematu o fotoradarach, a mój został właśnie z tego powodu zamknięty, swoje zapytanie zamieszczam tu. Myślę, że tym razem w odpowiednim do tego miejscu.

"Witam. Przez okres ok. 2 tyg poruszałem się tą samą drogą, na której umieszczone są dwa żółte fotoradary. Z informacji z których znalazłem w sieci wynika, iż są to:

"Siewierz - DK 1- fotoradar stacjonarny

Miejscowość:Siewierz - DK1 Częstochowa - Dąbrowa Górnicza
Typ fotoradaru: Fotorapid CM - żółta obudowa - wpięty do systemu CANARD - czynny 24h
Obsługuje: GITD"

Nie wiem czy zostałem złapany, ograniczenie wynosi 70km/h, ja poruszałem się z różną prędkością, myślę że max 90km/h. Nie mam pewności - droga zatłoczona, pełno tirów, noc (dla mnie zupełnie nowe warunki). Szczególną uwagę przykuwałem właśnie do tych rzeczy, zapominając o fotoradarze. Słyszałem, że tolerancja wynosi 10km/h + zawyżający prędkościomierz w samochodzie.

Pytanie jest następujące.
W przypadku, gdy fotoradar przez kilka dni łapie ten sam samochód, co grozi za takie wykroczenia? mandat jest łączony? czy płaci się za każdy osobno? jak wygląda kwestia punktów karnych? "

Obecnie nie mam głowy by przejrzeć 86 stron, i więcej poprzednich tematów o fotoradarach. Strony przeglądałem losowo i nie znalazłem odpowiedzi.

Bardzo prysłbym o szybkom i jasną odpowiedź. Przepraszam też za zamieszanie.

Za każde wykroczenie płacisz osobno i osobno za każde wykroczenie masz liczone punkty.

A więc nie pozostaje mi nic innego, jak tylko czekać.

Dziękuję za odpowiedź.

Cztery lata mam prawo jazdy - zero mandatów, ani razu policja mnie do kontroli nie zatrzymała. A tu przez 2 tygodnie takiego dziadostwa sobie narobiłem. Mam nadzieję, że wyolbrzymiam sprawę (posiadam do tego tendencje), więc i może nie będzie tak tragicznie.

Tak, na pewno nie pozostanę już obojętny wobec przepisów drogowych. Nawet jeśli okazałoby się, iż niepotrzebnie przejmuję się, będzie to dla mnie bardzo skuteczna lekcja.

Jeszcze raz dziękuję.

A mnie ITD ostatecznie zlała, nic mi nie odpisali przez miesiąc czasu więc zgłaszam sprawę do prokuratury.

Ciekaw jestem czy w tej sprawie istnieje możliwość skierowania sprawy do sądu celem wydania decyzji administracyjnej o udostępnieniu zdjęcia

Jasiu ja juz czekam 3 tygodnie tak samo cisza. Nie wiem czy to ruszać czy po prostu zostawić i niech sobie przeleży i samo sie przedawni

uszek7 napisał:
Jasiu ja juz czekam 3 tygodnie tak samo cisza. Nie wiem czy to ruszać czy po prostu zostawić i niech sobie przeleży i samo sie przedawni

Ja też czekam, tyle, że prawie 3 miesiące :) (od 26 sierpnia). I na razie tego nie ruszam. Im dłużej czekam, tym (w przypadku późniejszej obrony) lepiej dla mnie (tak myślę).

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót