Fotoradary - ciąg dalszy

• Autor wątku Autor wątku forg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
No dobrze ale w jakim stopniu SG mogą kombinować przy fotce?

Nie ma żadnych przepisów regulujących jak bardzo mogą przy fotce „kombinować”.
Jeśli masz wątpliwości sąd > biegły - wtedy biegły poprosi sąd o zdjęcie w oryginalnym formacie i sprawa się wyjaśni.

Tak sobie mysle....
Fotograficy uzywaja takeigo malutkiego instrumentu, który nazwac można repetytorem flasha. On słuzy do uruchamiania nawet kilku lamp błyskowych od błyksu innej lampy, uruchamianej bezpośrednio aparatem fotograficznym Gdyby takie cus wraz z lampa błyskową położyc pod podprzednia szyba kolo nalepki to błysk FR uruchomiłby kontrbłysk lampy w samochdzie skierowanej w kierunku FR. Ciekaw jestem czy dałoby sie cokolwiek z takiego zdjecia odczytać.

Nie wszystkie FR mają lampy błyskowe. Poza tym z testów wynika, że rejestrację nadal dałoby się odczytać przy takich „wynalazkach”

@adas221

Twoje zdjęcie zostało wykonane urządzeniem MultaRadar CM. Wygląda na prawidłowe - pomiar dotyczy auta jadącego z tyłu.

Mało czytelny jest nagłówek ale jeśli jako kierunek (pod słowem "Dir") jest strzałka w górę czyli oddalające się to trudno będzie fotkę podważyć.

kamils111 napisał:
Witaj junior_ek.
Przeczytałem wszystkie Twoje posty, ale żaden z nich nie zawiera takiego postawienia sprawy jakie ja proponuję (może jest to niezgodne z prawem - proszę o oświecenie):
Z uwagi na fakt, że przysługuje mi prawo odmowy składania zeznań (również osobistego?) to na podstawie art. 49 par. 2 kpwsow nie można na mnie nałożyć kary porządkowej za niestawienie się na przesłuchanie.
Co Wy na to Szanowni forumowicze?

Proszę o opinie.

JTB napisał:
@adas221

Twoje zdjęcie zostało wykonane urządzeniem MultaRadar CM. Wygląda na prawidłowe - pomiar dotyczy auta jadącego z tyłu.

Mało czytelny jest nagłówek ale jeśli jako kierunek (pod słowem "Dir") jest strzałka w górę czyli oddalające się to trudno będzie fotkę podważyć.

A jak wygląda sprawa kopi legalizacji fotoradaru i tego ze przede mną jedzie jeszcze jeden pojazd ??

Nie zdarzyło mi się jeszcze spotkać z brakiem legalizacji - dbają o to wszyscy, a przesyłać nie mają obowiązku.

Tamten pojazd był w wiązce wcześniej - jeśli przekraczał prędkość to pewnie też dostał fotkę.

Nie ma się do czego przyczepić na tej fotce.

JTB napisał:
Nie zdarzyło mi się jeszcze spotkać z brakiem legalizacji - dbają o to wszyscy, a przesyłać nie mają obowiązku.

Tamten pojazd był w wiązce wcześniej - jeśli przekraczał prędkość to pewnie też dostał fotkę.

Nie ma się do czego przyczepić na tej fotce.

Czytałem że do zdjęcia powinno być dołączone świadectwo legalizacji fotoradaru ale pewny nie jestem dlatego się pytam

Obecnie nie ma obowiązku wysyłania zdjęcia nawet. Szanse na to, że z legalizacją coś nie gra są praktycznie zerowe.

JTB napisał:
Obecnie nie ma obowiązku wysyłania zdjęcia nawet. Szanse na to, że z legalizacją coś nie gra są praktycznie zerowe.

Czyli do niczego nie można się doczepić ??? Ja jednak napiszę do nich i poproszę o wyjaśnienie moich wątpliwości oraz o kopie legalizacji i pozwolenia od policji na ustawienie fotoradaru zobaczymy jaka będzie reakcja

Legalizacje fotoradarów są na stronie w necie. Ale, zabijcie mnie, nie pamiętam na której ;-)

Na stronie GITD ale tylko dla ich urządzeń. Część SM/SG też umieszcza na swoich stronach.

@adas321
Ten kierunek jest energetycznie nieopłacalny. Legalizację mają na pewno ok podobnie jak uzgodnione z policją miejsce pomiaru. Jeśli z tym drugim coś było nie tak - pomiar nadal jest ważny. Szkoda energię tracić w tym kierunku.

Słabo widać na tej Twojej fotce - tam jest 67km/h? Jeśli tak to nawet nie ma się co powoływać na błąd pomiarowy (±3km/h do 100km/h) bo i tak nie zmieni Ci to kwalifikacji czy punktów.

sykacz napisał:
Legalizacje fotoradarów są na stronie w necie. Ale, zabijcie mnie, nie pamiętam na której ;-)

Są na stronie gitd ale nie mogę znaleźć tam fotoradaru który zrobił mi fotke

Bo Twój nie jest zarządzany przez GiTD tylko przez SG.

Zgodnie z nowym taryfikatorem to nawet 14km/h ;)

Nie ma prawnego obowiązku uwzględnienia błędu pomiarowego natomiast przy podaniu podstawy czyli Rozporządzenia Ministra Gospodarki z 9.11.2007 w sprawie wymagań, którym powinny odpowiadać przyrządy do pomiaru prędkości pojazdów w ruchu drogowym, oraz szczegółowego zakresu badań i sprawdzeń wykonywanych podczas prawnej kontroli metrologicznej tych przyrządów pomiarowych (Dz. U. 225/2007 poz. 1663) - dłużej to się nie mogło już chyba nazywać.

Chodzi dokładnie o §23 ust. 2:
w znamionowych warunkach użytkowania
a. ±3km/h dla prędkości do 100km/h
b. ±3% dla prędkości powyżej 100km/h

Ostatnia edycja:
A na jakiej podstawie ta tolerancja do 10km/h występuje? Szukam i szukam i nie mogę znaleźć odpowiedniego przepisu (może źle szukam?)

Na podstawie taryfikatora, który aktualnie przewiduje sankcję za przekroczenie co najmniej o 11km/h. Plus błąd pomiarowy daje 14km/h

hmm, mam przed sobą taryfikator i tam na pozycji 36. jest opisane wykroczenie do 10kmh - do50zł. Stary on jakiś czy co? Możesz podać datę tego rozporządzenia?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót