Fotoradary - ciąg dalszy

• Autor wątku Autor wątku forg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Ripper napisał:
I to jest właśnie niestety przerażająca mentalność typowego polskiego kierowcy:"Nie mam autostrady, więc będę zasuwał 140km/h krajówką. Nie po to kupiłem beemkę, żeby się tłuc z Wrocławia do Warszawy przez 5 godzin!"
Nawet gdyby policja położyła lagę na pijanych kierowców i pozwoliła im jeździć do woli, to choćby nie wiem, jak się starali, nie zabiją nawet połowy ludzi, których zabija co roku ta mentalność.

ponownie sie z Toba, troche offtopowo ale jezscze kilka slow, jak najbardziej takie zachowania sa naganne, ja tylko pisze o powodach tego, w Polsce w wyniku wypadkow w ciagu jednego roku panstwo traci szacunkowo ze 30 czy 40 mld zlotych, szacunkowo (koszty sluzb, wiekszosc ginacych to ludzie pracujacy podatki, glowy rodziny etc) jesliby takie pieniadze zainwestowano w rozwoj autostrad, oszczedzilibysmy spore pieniadze..

mattyah napisał:

3 lipca zapadł wyroku uniewinniający w mojej sprawie (wykroczenie, rozprawa na zasadach ogolnych po sprzeciwie) - jak rozumiem, jest on juz "prawomocny" ?

czy wobec jego prawomocności którakolwiek ze stron (np SM) ma jeszcze możliwość składania jakiejkolwiek apelacji ?

Kodeks postępowania w sprawach o wykroczenia.

Art. 105 par. 1
Apelację wnosi się na piśmie w terminie 7 dni od daty otrzymania wyroku wraz
z uzasadnieniem, chyba że ustawa stanowi inaczej.

Art. 35 par. 1
Wyrok sądu pierwszej instancji uzasadnia się i doręcza stronie wraz z uzasadnieniem jedynie na jej żądanie zgłoszone w zawitym terminie 7 dni od daty jego ogłoszenia, chyba że ustawa stanowi inaczej.

Zatem jeśli SM nie wniosła apelacji, to temat już masz odfajkowany.
A jeśli wniosła, to czekaj na info z sądu okręgowego.

ale to ja wnioskowalem o wyrok z uzasadnieniem :cool:
nie w celu apelacji - bo wyrok uniewinniajacy, tylko w innych celach

i teraz pytanie - do art 105 par 1. - czy chodzi o otrzymanie pierwotnego wyroku (termin), czy ponowne otrzymanie wyroku (tego z uzasadnieniem) ?
czyli zażądanie przeze mnie wyroku z uzasadnieniem zniosło uprawomocnienie sie pierwotnego wyroku ?

przepraszam za koślawy język, mam nadzieje ze wiadomo o co mi chodzi

@mattyah
Żądanie uzasadnienia wyroku ma na celu (kolokwialnie mówiąc) bliższe z nim zapoznanie, aby strona zdecydowała, czy chce apelować.
Właśnie dlatego zastanawiające jest, po co uzasadnienie stronie która wygrała i nic już więcej w apelacji nie uzyska. Ale nieważne.
I na to zażądanie od sądu uzasadnienia strona ma tydzień.
Po otrzymaniu owego uzasadnienia sąd rozpoczyna pisanie uzasadnienia, które następnie doręcza stronie, która tego uzasadnienia zażądała.
Wtedy strona ma kolejny tydzień na zapoznanie się z uzasadnieniem i podjęcie decyzji co do tego, czy warto apelować.
Żądanie uzasadnienia w żaden sposób nie może ani podważyć wyroku ani go uprawomocnić. A pojęcia zniesienia prawomocności nawet nie ma.
I jeszcze jedno, ale ważne: apelacja nie może pogorszyć sytuacji prawnej strony, która apeluje tzn. gdybyś w pierwszej instancji dostał grzywnę np. 100zł i zechciał się odwołać, to sąd drugiej instancji nie może tej kary podnieść. Mógłby tylko wtedy, gdyby razem z tobą apelował również oskarżyciel domagający się podniesienia kary.

Witam
Dostałem zdjęcie z fotoradaru SG (zdjęcie z tyłu) na zdjęciu widać pojazd jadący przede mną czy takie zdjęcie jest ważne ??? A i jeszcze czy powinienem dostać ze zdjęciem kopie homologacji ??

ganhoff napisał:
@mattyah
Żądanie uzasadnienia wyroku ma na celu (kolokwialnie mówiąc) bliższe z nim zapoznanie, aby strona zdecydowała, czy chce apelować (...)

@ganhoff

bardzo dziękuję za precyzyjne wyjaśnienia, rozumiem, że odebranie uzasadnienia w dniu dzisiejszym nie ma zadnego wpływu na status (prawomocność) wyroku wydanego na początku lipca

jeszcze raz dziękuję

Witam, może ktoś będzie wiedział o co chodzi i jak wyjaśnić sytuację...otóż w ostatnim czasie, dostaliśmu 3 mandaty z fotoradarów, wszystkie z przekroczeniem o 23 km, czyli mandat 4 punkty i 200 zł i tutaj we wszystkich trzech było tak samo, ale jeśli wybieramy opcję bez punktów to w jedym z Brzezin - płacić trzeba 250 zł, w drugim z Krośniewic - 300 zł, a z Łodzi - 500 zł.Jak to jest?, każda straż miejska ma swój taryfikator??jak to jest, że jest tak potężna różnica między wysokością mandatu bez punktów, między Brzezinami i Łodzią, i dlaczego wogóle są różnice???nie mogę tego pojąć...

@boczarna
Taryfikator obowiązuje dla przekroczenia prędkości i istotnie dla przekroczenia między 20 a 30 km/h jest to 200 zł i 4 pkt.
To, co nazywasz "opcją bez punktów", jest de facto grzywną za niewskazanie, komu użyczyło się pojazd w danym czasie i to nie objęte jest taryfikatorem, ale jest uzależnione od widzimisie strażnika. Plusem tej opcji jest to, że możesz tu negocjować, na co z kolei nie masz szans przy opcji z punktami.
Niewskazanie komu użyczyło się pojazd i poddanie karze z tego tytułu z reguły również kończy postępowanie.
Opcji bez punktów nie ma, gdy jesteś zatrzymany na gorącym uczynku tzn. np. ustrzelony suszarką a nie fotoradarem.

Ostatnia edycja:
@adas321

Poczytaj inne posty w tym wątku oraz poprzednim (tj. Fotoradary - część ii) to będziesz wiedział, jak się bronić w przypadku zdjęć, na których nie widać twarzy kierującego np. zdjęć od tyłu oraz jakich kontrataków na owe obrony ze strony SM/SG oczekiwać.

junior_ek napisał:
Truszcz
Sam toczę boje z Firmą Straż Miejska, siedziba w Debrznie. Kazali mi przyjechać na przesłuchanie 600 km, aktualnie złożyłem zażalenie do sądu na karę jaką mi zasądzili za niestawiennictwo. Czekam na jakiś wyrok.
Ostatnio znalezione w sieci SuperPolonia.info - Ciekawostki polskie: Firma Straż Miejska - ciekawostki, Debrzno, Polska, straż miejska
Możesz coś bliżej wyjaśnić (być może taki los również mnie czeka). Rozumiem, że nie stawiłeś się do osobistego przesłuchania, dostałeś karę ileś tam PLN, ale do jakiego sądu złożyłem zażalenie i na jakiej podstawie.

Chciałbym poruszyć jeszcze jeden aspekt wezwania do osobistego stawienia się na przesłuchanie, a w przypadku niestawienia się jego ukarania.
Zgodnie z art. 48 par.2 k.p w s. o w. nie można ukarać osoby której przysługuje prawo odmowy zeznań. W pouczeniach na wezwaniu SG jest zapis mówiący, że "Jako osoba co do której istnieje uzasadniona podstawa do sporządzenia przeciwko niej wniosku o ukaranie przysługuje Panu prawo odmowy złożenia wyjaśnień oraz zgłoszenia wniosków dowodowych".
Czy jeżeli po zakwestionowaniu jednoznaczności pomiaru (patrz mój przypadek) strażnicy wezwaliby mnie na przesłuchanie to Waszym zdaniem mogę odmówić stawienia się powołując się na powyższe?

Prawo do odmowy składania wyjaśnień, nie daje uprawnień do odmowy stawiennictwa na przesłuchanie. Otrzymujesz wezwanie do osobistego stawiennictwa, stawiasz się na przesłuchanie i wtedy korzystasz z prawa odmowy składania wyjaśnień.

kondzi24 napisał:
Prawo do odmowy składania wyjaśnień, nie daje uprawnień do odmowy stawiennictwa na przesłuchanie. Otrzymujesz wezwanie do osobistego stawiennictwa, stawiasz się na przesłuchanie i wtedy korzystasz z prawa odmowy składania wyjaśnień.

No patrz - a ja myślałem, że np. podejrzany może "olać" takie wezwanie. Mógłbyś mi podać podstawę prawną twego twierdzenia?

kondzi24 napisał:

Według cytowanego przeze mnie zapisu nie chodzi o to co napisałeś, że na podstawie prawa do odmowy składnia zeznań mam prawo do odmowy stawiennictwa na przesłuchanie.
Art. 49 par.2 k.p. w s. o w. mówi jedynie (i albo aż tyle), że zapisu par. 1 o karaniu nie stosuje się do osoby, której przysługuje prawo odmowy zeznań.
Proszę o właściwą interpretację osób bardziej ode mnie rozeznanych w temacie.
PS. W moim poprzednim poście jest błąd, chodzi oczywiście o art. 49 a nie 48

Witaj junior_ek.
Przeczytałem wszystkie Twoje posty, ale żaden z nich nie zawiera takiego postawienia sprawy jakie ja proponuję (może jest to niezgodne z prawem - proszę o oświecenie):
Z uwagi na fakt, że przysługuje mi prawo odmowy składania zeznań (również osobistego?) to na podstawie art. 49 par. 2 kpwsow nie można na mnie nałożyć kary porządkowej za niestawienie się na przesłuchanie.
Co Wy na to Szanowni forumowicze?

Zerowe zdjęcie z fotoradaru

Witam, dostałem o to takie zdjęcie od straży gminnej.

Przeszukałem forum ale nie znalazłem jedno znacznej odpowiedzi, czy na podstawie takiego zdjęcia na którym nie widać nic nawet czy to jest samochód osobowy czy dostawczy można wystawic mandat? Numer rejestracyjny został wklejony obok czyli obrabiali zdjęcie.

Witam
Dostałem zdjęcie z fotoradaru SG (zdjęcie z tyłu) na zdjęciu widać pojazd jadący przede mną czy takie zdjęcie jest ważne ??? Zdjęcie jest tak małe że nie widać na zdjęciu jaki to jest fotoradar ani nie dostałem żadnej kopi świadectwa legalizacji. Co mam z tym fantem zrobić przyjąć mandat czy nie ??? Po niżej link do zdjęcia z fotoradaru

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3d63d153dabd4049.html

Ostatnia edycja:
RE: Zerowe zdjęcie z fotoradaru

Maciula napisał:
Witam, dostałem o to takie zdjęcie od straży gminnej [...]Przeszukałem forum ale nie znalazłem jedno znacznej odpowiedzi, czy na podstawie takiego zdjęcia na którym nie widać nic nawet czy to jest samochód osobowy czy dostawczy można wystawic mandat? Numer rejestracyjny został wklejony obok czyli obrabiali zdjęcie.

To co wkleiłeś jest marnej jakości to co ma SG powinno mieć jakość lepszą. Naogół nie przykładają się do dobrej jakości fotek. Prawo nie wymaga żadnej minimalnej jakości lub czytelności zdjęcia. Jak masz wątpliwości - sąd > biegły.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót