Fotoradary - ciąg dalszy

• Autor wątku Autor wątku forg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Albo na laser albo na radar - nie ma laserowych radarów.
Ani funkcjonariusze ani jednostka policji nie ma obowiązku okazywać legalizacji osobie, która została zmierzona. Taki obowiązek jest dopiero na życzenie sądu.
W praktyce szanse na to, że urządzenie nie ma ważnej legalizacji jest bardzo znikoma.

mr3m pokaż jakieś skany ewentualnie coś do potwierdzenia tego że podawałeś obcokrajowców i uchodziło ci to płazem, bo na razie tylko słowa słowa słowa nic do rzeczy żadnych konkretnych pism itd.

c-4 a dostałeś jakieś punkty bo mi umknęło ?

Ostatnia edycja:
tylko że auto jest moje a widać że to ja prowadziłem. czy grozi mi sprawa w sądzie i jakie mogą być konsekwencje tego iż czynu?:(:(:(

bolek84 napisał:
mr3m pokaż jakieś skany ewentualnie coś do potwierdzenia tego że podawałeś obcokrajowców i uchodziło ci to płazem, bo na razie tylko słowa słowa słowa nic do rzeczy żadnych konkretnych pism itd.

c-4 a dostałeś jakieś punkty bo mi umknęło ?

jest napisane ze zgadzam sie na mandat 200pln oraz naliczenie 4pkt karnych.

Czy straz gminna posiada na miejscu gotowe druki do wypełnienia o zwrot kosztów czy trzeba takie pismo spłodzić samemu??? mam zamiar stawic sie jutro w charakterze świadka, a mam okolo 130km
Czy ktoś wypełniał taki formularz badz wie jak go samemu sformulowac?

Ostatnia edycja:
Nie spodziewałbym się aż takiego przygotowania z ich strony. Raczej oczekuj zdziwienia gdy upomnisz się o zwrot kosztów.

dzięki, a jaki maja cel zwywac mnie na świadka skoro dalem pisemna odpowiedz ze nie pamietam kto prowadzil bo auto uzytkowaly je 3 osoby.
Beda mnie "prosic" zebym jednak kogos wskazał?

bolek84 napisał:
Zastanawia mnie druga opcja o której pisał jeden forumowicz na początku wątku że przyznał sie on zona i brat.

Bodajże Ansu opisał że został uniewinniony z powodu braku dowodów i ktos tam jeszcze.

Szkoda że ludzie zaczynają coś pisać przed sprawą a po sprawie już większość urywa temat i nie chce dalej się dzielić spostrzeżeniami

przejrzyj moje posty
w odpowiedzi na zdjęcie z tyłu przesłałem SG informacje, ze prowadzilem albo ja - albo żona, oczywiscie udostępniłem dane moje i zony

jak sie łatwo domyśleć - przyszło zaproszenie na przesłuchanie do siedziby SG, nie pojechałem, poprosiłem uprzejmie o przesłuchanie na SG zgodnie z miejscem zamieszkania (we wczesniejszych postach podawałem, na jakie akty prawne należy sie powoływać)

przesłuchano mnie w miejscu zamieszkania

dostałem wyrok skazujący w trybie zaocznym, surowy (pozdrawiam sędziego który nie czyta dokumentacji a tylko przyklepuje wyroki skazujące na wnioski SG/SM)

oczywiście sprzeciw i podczas sprawy na zasadach ogólnych uniewninnienie z ogólnym zdziwieniem sędziego, ze ta sprawa wogole nie powinna trafić do sądu

dla potomnych poprosilem o uzasadnienie na pismie - chyba ze trzy strony, to jest dopiero fascynująca lektura !! :grin::cool:

Ciąg dalszy mojej sprawy. Dla przypomnienia: podczas przesłuchania w SM zeznałem zgodnie z prawdą iż jako użytkownik w określonym na zdjęciu czasie powierzyłem pojazd do użytkowania czterem osobom, które wymieniłem z imienia, nazwiska i adresu.
Właśnie minęło 13 miesięcy od daty wykroczenia a SM nie przesłuchała żadnych z tych osób a ja niczego z SM bądź sądu do tej pory nie otrzymałem.
Z odtrąbieniem końca tematu jeszcze poczekam - zawsze może być jakiś poślizg we wnioskach sądowych.

Mam pytanie: czy straż miejska - na podstawie najnowszych przepisów - jest organem uprawnionym do występowania w charakterze oskarżyciela publicznego w danej sprawie? Dostałam zdjęcie z fotoradaru, ale czy mam obowiązek odpowiadać w jakikolwiek sposób na to pismo?

Teraz mam wezwanie z Kęsowa z 2012-08-30 za wykroczenie popełnione gdy nie było tam jeszcze straży. Ujawnione 2012-10-03
To kto dokonał kontroli, a kto ujawnił? Co mam odpowiedzieć?

Od kiedy istnieje ta sg, a kiedy była międzygminna
BIP
http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j...9IHABw&usg=AFQjCNF2vnu6a7V5kbFXXCljm23m0IbgkQ
K9_FOTORADAR_A_PSZ_copy_640x0_rozmiar-niestandardowy.jpg

Ostatnia edycja:
Była SG później Straż międzygminna, a teraz znów SG od kiedy
Uchwała Nr VI / 30 / 2007 Rady Gminy w Kęsowie z dnia 15 marca 2007 r.
UCHWAŁA NR XIII/77/2011 RADY GMINY W KĘSOWIE z dnia 29 grudnia 2011 r.

Witam, moja sprawa zakonczyla się dzisiaj, takim rezultatem, ze zamiast 300zl mandatu bez wskazania kierowcy dogadalem sie z komendantem SG na 100zł bez punktów bla bla, wilk syty i owca prawie cała, ja jestem zadowolony, 100zl to nie 300;)

Wazna informacja moze komus sie przyda: komendant podkresill ze wybierze dla mnie opcje mandatu karnego bez punktow, na wlasciciela pojazdu gdyż w tym przypadku może manerwować sobie wysokością mandatu jak mu się podoba i w uwagach wpisal trudna sytuację finansowa.

Warto negocjować, pozdrawiam.

Do Uncel
Info o legalności mandatów nie zawierało żadnej konkretnej informacji czy linku do dokumentu prawnego . Ot po prostu ktoś tak napisał . Mógł to byc nawet ktoś ze SG w Kęsowie:wink: Stąd moje powątpiewanie i pytanie -może ktoś wie coś więcej w tym temacie.
Do Ansu
Uchwała którą wymieniłeś z 29XII2011 jest aktualna Należałoby więc przyjąć że SG w Kęsowie nie istnieje.Tylko teraz jak się do tego ustosunkuje MSW zgodnie z tym co napisał Uncle ??? Zrobią wszystko żeby kryć urzędników z Kęsowa wystawiających mandaty bezprawnie -jak to wynika z uchwały. Mając jasno powiedziane że nie istnieje SG można natychmiast podać ich do prokuratora o wyłudzenie,fałszowanie dokumentów,podszywanie się pod instytucję państwową i pewnie znalazłby jeszcze z 10 zarzutów.Takie rzeczy tylko w Posce. Też chętnie poczekam na interpretacje MSW.

cichenson napisał:
Witam, moja sprawa zakonczyla się dzisiaj, takim rezultatem, ze zamiast 300zl mandatu bez wskazania kierowcy dogadalem sie z komendantem SG na 100zł bez punktów bla bla, wilk syty i owca prawie cała, ja jestem zadowolony, 100zl to nie 300;)

Wazna informacja moze komus sie przyda: komendant podkresill ze wybierze dla mnie opcje mandatu karnego bez punktow, na wlasciciela pojazdu gdyż w tym przypadku może manerwować sobie wysokością mandatu jak mu się podoba i w uwagach wpisal trudna sytuację finansowa.

Warto negocjować, pozdrawiam.

Czy negocjowałeś pisemnie, telefonicznie czy moze osobiście?

U mnie sytuacja jest taka, że przekroczenie wynosi wg fotoradaru 22km/h. Nie otrzymałem w dokumentacji zgody komendanta policji na ustawienie fotoradaru, ale jak mniemam nie będzie im trudno to załatwić więc to chyba mało istotna kwestia. Jedyne co chciałbym uzyskać to mniejsza kwota mandatu. Obecnie oświadczenie jest już wypełnione jak wspomniałem wcześniej na 200zł. czy powołując się na
(Dz U. nr 225 z 2007 roku, poz. 1663). Zgodnie z § 23 powyższego Rozporządzenia określa się następujący zakres błędów granicznych:
1) warunkach odniesienia - wynoszą:
a) ± 1 km/h - dla prędkości do 100 km/h,
b) ± 1 % wartości mierzonej - dla prędkości powyżej 100 km/h;
2) znamionowych warunkach użytkowania - wynoszą:
a) ± 3 km/h - dla prędkości do 100 km/h,

b) ± 3 % wartości mierzonej - dla prędkości powyżej 100 km/h.
mogę negocjować zmniejszenie mandatu do 100PLN i zmniejszenia punktów do 2 czy moze lepiej odesłać im oświadczenie gdzie zmienię kwotę z 200 na 100zł i te 4 punkty niech już zostaną. bardzo proszę o podpowiedz.

Proste obliczenia dają 22km/h przekroczone - 3km/h błąd pomiarowy = 19km/h co jest już w innym przedziale mandatowym.
Czy pisać pisma czy moze lepiej dzwonić?

Ostatnia edycja:
Jestem w podobnej sytuacji, bo wczoraj otrzymałem z Kęsowa dokumenciki wystawione przez Straż Gminną w Kęsowie w dniu 26.10.2012 r. Nie zwykłem walczyć jeżeli coś przeskrobałem, ale przypadek tej jednostki mobilizuje mnie do działań.
Po pierwsze: Uchwałą Nr XIII/77/2011 z dnia 29 grudnia 2011 roku utworzono Straż Międzygminną i od jej wejścia w życie w miejsce dotychczasowej Straży Gminnej powstała zupełnie inna jednostka (Straż Międzygminna), która funkcjonowała do chwili obecnej, bo Uchwałą Nr XX/127/2012 z dnia 30 października 2012 roku zmieniono uchwałę w sprawie utworzenia Straży Międzygminnej - zmodyfikowano treść zapisu par. 1. A dokładnie powrócono do wcześniejszej nomenklatury jednostki, czyli Straży Gminnej, która i tak funkcjonuje na obszarze dwóch gmin.
Zatem wszyscy, którzy do wejścia w życie tej uchwały zmieniającej otrzymywali "dokumenciki" sygnowane przez Straż Gminną w Kęsowie mogą spokojnie oczekiwać na ewentualne sprawy sądowe.
Po drugie: Jeżeli przez ponad 10 miesięcy samorządowcy z Kęsowa nie zauważyli tego błędu formalnego, to trudno się dziwić, że ich strażnicy robią w majestacie prawa w konia wielu Obywateli. Perfidne usytuowanie dwóch fotoradarów służy jedynie bezmyślnemu łupieniu kierowców. Mnie złapał fotoradar w szczerym polu i to kilkadziesiąt metrów przed tablicą informującą o końcu terenu zabudowanego. A jak wyjeżdża się z takiej wioski, to normalne że zwiększa się szybkość pojazdu. Skład sędziowski z prawdziwego zdarzenia powinien tak złapanych kierowców uniewinnić, tym bardziej że pierwsze urządzenie nie zarejestrowało przekroczenia prędkości.
Po trzecie: świadectwa legalizacji wykorzystywanych "zabawek" były wystawione na instytucję, która przez okres prawie roku nie funkcjonowała.
Po czwarte: Mamy tu do czynienia z procederem wielokrotnego poświadczania nieprawdy. Nie będę przytaczał tu stosownego par. kk

Jeżeli ktoś ma inne zdanie to proszę o dokonanie wpisu. Ja im tego nie odpuszczę, bo jak działa się na styku prawa to trzeba to robić z głową.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Uchwała Nr XX/127/2012 RADY GMINY W KĘSOWIE z dnia 30 października 2012 roku nie został jeszcze nigdzie opublikowana. Co robi Wydział Nadzoru i Kontroli? Co robi POlicja W dniach 9 – 15 marca 2012r. funkcjonariusze Wydziału Prewencji Komendy Wojewódzkiej Policji w Bydgoszczy przeprowadzili kontrolę Straży Gminnej w Kęsowie.
Urząd wojewódzki po kontroli w kęsowskiej straży gminnej:
Stwierdziliśmy 7 uchybień i powiadomiliśmy prokuraturę

RIO http://www.bydgoszcz.rio.gov.pl/?a=921
Zastanawiam się czy odpowiadać, oczywiście na koszt odbiorcy?

Ostatnia edycja:
Pisałem jakiś czas temu o mojej sytuacji z policyjną alfą ,wiele dowodów przedstawilem sądowi 3 rozprawy się odbyły 3 też przesuwano z racji na chorobę sędziego ale koniec końców pomimo pomiaru iskrą oraz rejestracji kamerą sąd mnie uniewinnił .Decydujący był dowód braku homologacji na połączone działanie kamery ,,polcam'' z radarem iskra1 .Mam pytanie czy w postępowaniu wyjaśniającym przed SM przy wezwaniu w charakterze osoby podejrzanej ,przysluguje mi prawo do odmowy skladania zeznań ? Odmowy w kontekście uniknięcia konieczności wskazania komu powierzylem .Pytam gdyż podejrzanemu takie prawo przysługuje a osobie podejrzanej nie wiadomo oraz jak to się ma do konstytucyjnego zapisu iz każdy jest rowny wobec prawa?

Ansu
Mezczyzna.gif
przestań zaśmiecać forum umieszczaniem ciągle nowych linków na temat jednego fotoradaru. Ile można?

Uchwała zmieniająca nazwę w/w biznesu jest http://bip.kesowo.samorzady.pl/zalacznik/id/2918. Drążę temat, ponieważ również otrzymałem zdjęcie z wakacji od tyłu, zrobione 30.08.2012 roku o godz. 16:44 czyli po za godziną kontroli zawartą w harmonogramie kontroli zaraz po wjeździe do wsi Żalno. Aktualnie analizuję temat pod kątem prawnym.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót