Witam.
Przeczytałem wszystkie wątki od początku do końca prawie 400 stron odnośnie fotoradarów itd. Z tego co zauważyłem mar3m podaje ciągle jedno i to samo że trzeba podać obcokrajowca albo osobę zmarłą, a sam jak pisał miał tylko 2 fotki.
Dziwne że ciągle są dywagacje itd. nie ma konkretnego sposobu, wiadomo ile jest sadów tyle jest sędziów a każdy z nich interpretuje inaczej.
Mam taki sam przykład jak wszyscy fotka zrobiona od tył, jechal brat i żona standardowa procedura A,B,C itd to wszyscy wiedzą.
Pokusiłem się o telefon do SG z zapytaniem czy jeżeli wskaże dwie osoby co dalej, usłyszałem że ja sie wywiązałem z Art 78 ust.4 i że sprawa mnie nie dotyczy i na sprawie w sądzie też mnie nie będzie.
Zapytałem ile mam dni na odesłanie pisma, powiedział mi że mam 7 dni więc jak tu pisali zapytałem żeby mi przytoczył jakiś art czy co kolwiek co wskazuje na termin 7 dni, po czym oburzony powiedział że chyba się nie dogadamy.
Teraz tak napiszę oczywiście pismo w którym wskazuje 2 osoby którym użyczyłem auto ale niestety nie moge konkretnie wskazać osoby która sie dopuściła wykroczenia ponieważ zdjęcie jest zrobione tyłem i poproszę o zdjęcie wyraźne i czytelne , przyjdzie za pewnie im pismo czy kierowały jak obydwoje napiszą że kierowały ale nie są wstanie powiedzieć która kiedy i o której godzinie. To co dalej zapewne wnioski czy znów się cofnie SG do mnie i sprawę wniosą że nie podałem kierującego.
Zastanawia mnie druga opcja o której pisał jeden forumowicz na początku wątku że przyznał sie on zona i brat.
Bodajże Ansu opisał że został uniewinniony z powodu braku dowodów i ktos tam jeszcze.
Szkoda że ludzie zaczynają coś pisać przed sprawą a po sprawie już większość urywa temat i nie chce dalej się dzielić spostrzeżeniami
Pytanie odnośnie zdjęcia fotoradar typu FOTORAPID CM w tabelce na gorze zdjęcia jest kierunek pomiaru oddalanie teraz moje pytanie czy na zdjęciu czyli w opisie zdjęcia prędkość itd powinien być znaczek że właśnie pomiar jest w kierunku oddalającym czy może nie, a może ten fotoradar nie ma takowych funkcji ?
Z tego co wyszukałem na internecie odnośnie tego fotoradaru to : zdjęcia barwne o rozdzielczości 10.2 do 12 megapixeli,
rejestruje pojazdy nadjeżdżające i oddalające się,(ww. funkcję może realizować jednocześnie dla obu kierunków)
rozpoznaje kierunek ruchu pojazdów,
rozróżnia samochody osobowe i ciężarowe,
rejestrację zdarzeń w dzień i w nocy,
automatycznie korektę ustawień dozwolonych prędkości w nocy,
liczby pojazdów przekraczających dozwoloną prędkość.
Czyli jak mierzy w obydwu kierunkach na raz to lipa