Fotoradary - ciąg dalszy

• Autor wątku Autor wątku forg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam,
Mam pytanie, czy ważne są zdjęcia z fotoradaru wykonane poza godzinami pracy straży gminnej (pn-pt 7.30-15.30)? (Fotoradar przenośny, gmina Kęsowo)
Dzięki za info, Pozdrawiam

Dark_James napisał:
witam

pokrótce: jakiś czas temu dostałem list od SM z fotką i wezwaniem do stawienia się na komendzie. ponieważ odebrałem to po terminie stawienia się olałem temat. wysłali kolejne na co ja korzystając z przysługujacych mi praw przesłałem wyjaśnienia listownie.
Napisałem im, że nie pamiętam kto ale mogłem to być ja lub żona. Ponieważ na zdjęciu nie widać twarzy kierowcy nie mogę zidentyfikować kierujacego a auto jest tak wykadrowane, że 1/3 z tyłu jest obcięta więc nie mogę zidentyfikować miejsca. No i spokój - do dzisiaj
Dostałem wyrok nakazowy, że nie wywiązałem się z obowiązku wskazania kierowcy i z art 96 par3 kw walą mi 200zł

Nie rozumiem tego gdyż wskazałem kierujących a z winy SM nie mogłem w 100% zidentyfikować który prowadził

Odwołać się, czy też nie ma sensu

ma sens jak najbardziej, i to nie "odwoływać się" tylko zlozyc sprzeciw od wyroku nakazowego ;)

(w terminie bodajże 7 dni, wiec sie pośpiesz)
oczywiscie, o ile masz w miare blisko do sadu aby sie stawic na rozprawe na zasadach ogolnych....

przeobiłem dokładnie taki sam scenariusz, poczytaj moje wczesniejsze posty...

nowy_kierowca napisał:
Witam,
Mam pytanie, czy ważne są zdjęcia z fotoradaru wykonane poza godzinami pracy straży gminnej (pn-pt 7.30-15.30)? (Fotoradar przenośny, gmina Kęsowo)
Dzięki za info, Pozdrawiam

a ograniczenie prędkości było z obowiazywaniem 7.30-15.30 ?? ;)

mattyah napisał:
ma sens jak najbardziej, i to nie "odwoływać się" tylko zlozyc sprzeciw od wyroku nakazowego ;)

(w terminie bodajże 7 dni, wiec sie pośpiesz)
oczywiscie, o ile masz w miare blisko do sadu aby sie stawic na rozprawe na zasadach ogolnych....

przeobiłem dokładnie taki sam scenariusz, poczytaj moje wczesniejsze posty...

ok do sądu mam 20 km bo zrobili to na wiosce niedaleko

ale ale - czy SM ma prawo do skladania wniosku o ukaranie z art96 par 3 kw
z tego co wiem to nie mają - jak nie wykryją to mają przekazac sprawę policji - a nie wykryją bo nie mają fotki stad ten wniosek

chyba ze cos sie zmienilo :confused:

Mnie w ogóle dziwi sprawa, że policja może wystawić mandat do 500zł za niewskazanie sprawcy, a przypadku skierowaniu sprawy do sądu podobno nawet 5000zł, przecież, po pierwsze jest prawo domniemania niewinności, a drugie, jak policja może kazać składać fałszywe zeznania, jak może istnieć prawo, gdzie właściciel pojazdu jest zobligowany do podania sprawcy, przykładowo samochód użytkowany w firmie i jeździ nim np: nawet 10 osób, a sam właściciel nigdy, do tego mandat przychodzi po kilku miesiącach i jak ma niby właściciel samochodu/firmy wskazać sprawcę wykroczenia? Nie kapuję tego, co w takim przypadku można zrobić?

PS: tak ma mój znajomy z pewnej firmy i jakieś tam przypuszczenia mamy, bo rozmawiał z pracownikami i jeden mowił, że może to on, ale żaden dziennik uzytkowania samochodu przeciez nie jest prowadzony, więc podanie przypuszczalnej osoby, która zawiniła, jest chyba sprzeczne z prawem, bo równie dobrze, ta osoba może być niewinna.

michal9o90 napisał:
jak może istnieć prawo, gdzie właściciel pojazdu jest zobligowany do podania sprawcy,

A gdzie wyczytałeś, że właściciel pojazdu ma podać sprawcę wykroczenia?? Jeśli zabierasz się za krytykę prawa to przynajmniej zapoznaj się z nim.

Nie znam się na nim w ogóle, przecież to chyba widać, inaczej nie pisałbym tutaj, gdybym je znał, napisałem tylko to co piszą w necie a nawet na stronie GITD

"Przypominamy, że w myśl art. 78 ust 4 ustawy Prawo o Ruchu Drogowym , właściciele pojazdów są zobligowani do wskazania na żądanie Głównego Inspektoratu Transportu Drogowego, komu powierzyli pojazd w oznaczonym czasie tj. w momencie zarejestrowania naruszenia. W innym przypadku zagrożeni będą grzywną sądową w wysokości do 5000 PLN co stanowi dziesięciokrotność najwyższego mandatu."

I interpretuje to na swój prosty chłopski rozum, nigdzie nie napisałem, że znam się na prawie, "komu powierzyć" to dla mnie to samo co wskazać sprawcę, bo kto to zrobił jak nie ten co miał auto w tym czasie. Więc, nie wiem po co ta nieuprzejmość od razu, nie każdy jest specem od wszystkiego.

Twój chłopski rozum źle to interpretuje. Powierzyć komuś pojazd to znaczy przekazać danej osobie kluczyki, dokumenty od samochodu, bądź wskazanie kto miał wolny dostęp do tych rzeczy. Jeżeli oświadczysz, że samochodem kierowała dana osoba w momencie dokonania wykroczenia (nie mając de facto takiej wiedzy) a finalnie okaże się, że kierowała nim zupełnie inna osoba, możesz być narażony na odpowiedzialność karną za fałszywe oskarżenie (art. 234 KK).

Witam,jestem tu nowy,znalazlem wiele podobnych tematow jednak zaden mi nic nie podpowiedzial wiec z gory przepraszam jesli cos pominolem.
Jakis czas temu dostalem fotke z fotoradaru za przekroczenie predkosci o 22km.(miejscowosc dzwonowo fotoradar nalezy do SM)w miejscu zabudowanym jednakrze w tej miejscowosci nie ma radaru ani zadnego oznakowania ze on jest.(prawdopodobnie smietnik) na zdjeciu widnieje ja i rowezysta nadjezdzajacy z naprzeciwka,byl bym glupcem twierdzac ze to rowezysta przekroczyl predkosc jednakrze tego nie wykluczam.Mandatu nie przyjolem,zostalem wezwany w charakterze swiadka do lokalnej policji na zeznanie kto prowadzil.w puzniejszym terminie w charakterze oskarzonego.Nie przyznalem sie do winy.W raporcie poprosilem o pozwolenie od glownego komendanta o pozwolenie na stawianie w tym miejsci i tym czasie tego radaru.
Po miesiacu dostalem wyrok nakazowy z grzywna 200zl plus 50+30.Chce napisac odwolanie tylko pytanie czy wogole sie oplaca.Radar byl gdzies tam ukryty za plotem,niewidoczny,pozatym nieoznakowany na dodatek na zdjeciu jest inny kierowca nadjezdzajacy z naprzeciwka. prosze o jakis kometaz w tej sprawie,czy mam szanse czy sobie odpuscic i zaplacic.

Czy miał ktoś do czynienia ze SM z Bobolic? Spodziewam się listu od nich i nie wiem czy pisemne wskazanie potencjalnego użytkownika z zagranicy wystarczy, czy wzywają osobiście do SM w charakterze świadka?

Mandat z fotoradaru a dwóch współwłascicieli

Witam,

Przegladalem forum ale nie znalazlem odpowiedzi na moje pytanie...

Chodzi o to, ze posiadam samochod, ktorego wlascicielem jestem ja i moj ojciec - ze wzgledu na znizki... Jak wyglada sprawa kiedy fotoradar zrobi mi zdjecie?

Zalozmy ze ja jade tym samochodem i ja popelniam wykroczenie dostaje list ze strazy miejskiej ale na zdjeciu ciezko rozpoznac czy to ja czy ojciec. Odpisuje i wskazuje ze to ojciec prowadzil. Pewnie przychodzi pismo do ojca ze ja go wskazalem jako osobe ktora popelnila wykroczenie natomiast on odpisuje albo stawia sie do strazy miejskiej i mowi ze to nie on ale syn.

Na zdjeciu nie widac kto to. Ja nie przyznaje sie ale wskazuje sprawce. Ojciec nei przyznaje sie ale wskazuje sprawce.

I co dalej?? Pytam czysto teoretycznie bo na szczescie nie mialem jeszcze takiej przygody ale na przyszlosc... Zebym wiedzial co robic :D

Czyżby furtka jak uniknąć mandatu z fotoradaru ???

Ministra Gospodarki z dnia 9 listopada 2007 roku w sprawie wymagań metrologicznych… przyrządów pomiarowych (Dz. U. Nr. 225 poz. 1663)

„§ 26.1. Miejsce zainstalowania i użytkowania przyrządu powinno być tak dobrane, aby warunki otoczenia mieściły się w granicach określonych w § 22 pkt 2 i 3 i przyrząd nie był narażony na zaburzenia przekraczające warunki graniczne określone w § 29 ust. 1„

„§ 22 Wskazania przyrządów powinny mieścić się w granicach błędów granicznych dopuszczalnych przy następujących znamionowych warunkach użytkowania:
(…)
2) temperatury otoczenia zawartej w zakresie wartości mieszczących się w granicach określonych przez producenta jednak nie mniejszym niż zakres od 0 do +50 °C.
3) wilgotności względnej powietrza w zakresie od 20% do 95%;”

jest ok... bo temp można sprawdzić zawsze... ale....

§ 29. 1. Ustala się następujące warunki graniczne zaburzeń, których wpływ na działanie przyrządu podlega sprawdzeniu podczas badań typu:
1) pole elektromagnetyczne - o charakterze sinusoidalnym modulowanym sygnałem sinusoidalnym o częstotliwości 1 kHz, współczynniku modulacji 80 % i wartościach w zakresie częstotliwości:
a) od 27 MHz do 1 GHz - wartość pola elektromagnetycznego o natężeniu 10 V/m,
b) od 1,4 GHz do 2 GHz - wartość pola elektromagnetycznego o natężeniu 20 V/m;
2) wyładowania elektrostatyczne - o wartości napięcia probierczego:
a) 6 kV - dla wyładowania bezpośrednio przez kontakt z przyrządem,
b) 8 kV - dla wyładowania przez powietrze,
c) 8 kV - dla wyładowania pośredniego do płyt sprzęgających, poziomej i pionowej;

I teraz powiedzcie czy to jest mierzone ?!?!?!?!?!?!?!?!!?

Artykuł:
Strzał w kolano | Damsko. Męsko.

Dsad2 napisał:
Czyżby furtka jak uniknąć mandatu z fotoradaru ???
Oczywiście, że możesz uniknąć płacenia grzywny, jeżeli wymienione warunki graniczne zostały podczas pomiaru przekroczone.

Ripper napisał:
Oczywiście, że możesz uniknąć płacenia grzywny, jeżeli wymienione warunki graniczne zostały podczas pomiaru przekroczone.

A to nie powinno działać tak ze organ wystawiający powinien sprawdzić i posiadać papier na to ze w danym miejscu te warunki są spełnione.
Warunki pogodowe mozna sprawdzić w imgw a resztę?
Skąd oni wiedza ze te normy są spełnione?
Odpowiem nie wiedza.

I tu jest pole do kombinowania przez chcących uniknąć kary.
Tylko trzeba to ugryźć z dobrej strony.

Dsad2 napisał:
A to nie powinno działać tak ze organ wystawiający powinien sprawdzić i posiadać papier na to ze w danym miejscu te warunki są spełnione.
Oczywiście, że tak, o ile taki wymóg wynika z jakiegoś przepisu.
Wynika?

Może i nie wynika... a przynajmniej ja nie widzę takiego przepisu
Co nie oznacza ze przed sadem można tym się bronić i zarządzać przedstawienia takiego dokumentu

A i jeszcze ta kwestia Nie widać Cię, nie zapłacisz mandatu?
Może być precedensowy wyrok
Artur Wdowczyk nie powiedział kto prowadził i wygrał.

Wprawdzie tutaj sie pojawia kwestia inna jak bylo skierowany wniosek do sadu... kto prowadził .. czy komu powierzył

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Witam,

Następująca sytuacja: dostałem w lipcu zdjęcie z fotoradaru z SM Brzeziny, nie przyznałem się, wybrałem za to opcję zakończenia postępowania poprzez ukaranie mnie za niewskazanie sprawcy, przyszedł mandat karny, zapłaciłem. Uznałem sprawę za zamkniętą, tak zresztą było napisane, że ta opcja kończy postępowanie.

Teraz po kilku miesiącach, w tej samej sprawie, przychodzi pismo, że zaniechali przesłuchania mnie w charakterze osoby podejrzanej ze względu na znaczne trudności (mieszkam w Łodzi więc do Brzezin mam całe naście kilometrów) ale ustalili (nie wiadomo jak), że to ja byłem sprawcą więc mam się przyznać (i zapłacić drugi mandat).
Dla mnie to pachnie próbą ukarania drugi raz jakby w tej samej sprawie.

Co zrobić ? Odpisać, że przyjąłem mandat za niewskazanie sprawcy i sprawa powinna zostać już zamknięta ? A może od razu skarga do naczelnika SM za nękanie ? A może jednak się przyznać ? Przy pierwszym piśmie pokazali zdjęcie ale było b. mało wyraźne, w dodatku w okularach słonecznych.

Ostatnia edycja:
Witam. Dostałem dziś zdjęcie od SG Kęsowo. Na zdjęciu widoczne są dwa samochody. Szczerze, to znam okolice Kęsowa i wiem gdzie te wszystkie fotoradary stoją, jeżdżę w tych małych wioseczkach, raczej 50-55km/h (po tym jak dostałem zdjęcia za 62km/h i 63km/h w ŻALnie). Tamte zdjęcia mocno mnie zdenerwowały...(fotoradar ustawiony tam jest 20 metrów za tablicą ŻALno, gdzie nie ma absolutnie żadnego przejścia dla pieszych, przystanku autobusowego, czy nawet drogi do szkoły) ale dobra zapłaciłem. Mówi się trudno.
Tym razem dostałem zdjęcie z miejscowości która ma może 300metrów. A mianowicie Łyskowa. Pamiętam ten dzień, bo jechałem z moją babcią i ojcem, i w ogóle się nam nie spieszyło. Z resztą to było święto zmarłych. Wtedy nikomu nie powinno się spieszyć. Na zdjęciu widoczne są dwa samochody (dwie Skody). I teraz dziwne jest to trochę, bo nie wiem co ono przedstawia. Czy ja kogoś wyprzedzam.. czy ten samochód obok mnie stoi... w każdym razie na zdjęciu widać oba od przodu. Teraz mam pytanie. Czy mogę nie przyjmować mandatu i jak uzasadnić jego bezzasadność?
Wcześniej czytałem, że w przypadku zdjęć na których widać dwa samochody zdjęcie można wyrzucić do kosza... Ale czy tak jest również w tym moim przypadku.

https://docs.google.com/open?id=0BzLTylu2shk7c3UybHZOSzU0bXc

No i jeszcze chciałbym zauważyć, że straż gminna do fotografii i raportu z urządzenia nie dołącza ani zezwolenia na postawienie radaru w tamtym miejscu, ani nie ma informacji w którym kilometrażu ten radar stał, ani nie widać dokładnie terenu zabudowanego, no i nie przesyłają choćby kopii świadectwa legalizacji urządzenia pomiarowego.

Ostatnia edycja:
Dsad2 napisał:
Co nie oznacza ze przed sadem można tym się bronić i zarządzać przedstawienia takiego dokumentu
Można zażądać wszystkiego, nawet przedstawienia świadectwa szczepień psa policyjnego, tylko w czym miałoby to pomóc, skoro dokument taki nie jest do wykonania pomiaru przez prawo wymagany.

Co innego, gdybyś Ty przedstawił np. dokument, z którego wynika, że w danym miejscu i czasie warunki graniczne dla aparatury pomiarowej były przekroczone, np. temperatura była za niska.

Dsad2 napisał:
Artur Wdowczyk nie powiedział kto prowadził i wygrał.
Nie rozumiem, co dziwnego jest w tym wyroku. Skoro nie można ustalić, kto popełnił wykroczenie, to nie można nikogo za nie ukarać.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót