Fotoradary - ciąg dalszy

• Autor wątku Autor wątku forg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
ravto napisał:
Witam serdecznie Wszystkich.

Mam wielką prośbę... Oceńcie swoimi oczyma ważność tego zdjęcia...

Trzeba zacząć od tego, że to zdjęcie ma nieoryginalny nagłówek. Poprosiłbym o zdjęcie z oryginalnym nagłówkiem bo w tym mogą sobie wpisać co sobie chcą

Proszę nie cytować całych postów, zwłaszcza ze zdjęciami. Ag_Maz

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Witam. Chciałem prosić o pomoc. Otrzymałem wezwanie od SM w charakterze świadka w sprawie o przekroczenie prędkości 22km/h. Fotoradar zrobił zdjęcie 13 września 2011 i taka też data widnieje w polu "Data ujawnienia". Nie jestem właścicielem pojazdu a jego użytkownikiem. Jednak na pewno na zdjęciu jestem ja i jest ono czytelne.

Czy nie jest tak, że straż miejska ma jakiś określony czas na wystawienie mi mandatu? Czytałem kiedyś że jest to 180 dni od ujawnienia wykroczenia. A termin ten minąłby w takim razie w maju 2012 roku. Jaki cel może mieć w takim razie wzywanie mnie po terminie pozwalającym na wystawienie mandatu. Przecież za niecały miesiąc minie rok od zajścia wykroczenia.

Jeżeli SM "przespała" termin na wystawienie mandatu (zgodnie z taryfikatorem 100-200zł + 4pkt) to skieruje z automatu wniosek o ukaranie mnie przez sąd? Czy sąd również zasądzi taką kwotę oraz punkty karne? Proszę o pomoc!

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Czy w takim razie skoro Straż Miejska nie wyrobiła się w terminie wystawienia mandatu to będę musiał zapłacić koszty sądowe? I drugie pytanie czy z wyroku sądu dostanę punkty karne?

Witam,

bardzo proszę o ocenę ważności poniższego zdjęcia. Czy kawałek auta z lewej strony zdjęcia , kwalifikuje je w jakikolwiek sposób do podważenia słuszności wystawienia mandatu 100zł 2 pkt?

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.

z góry dziękuję za pomoc

pozdrawiam

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Zdjęcie prawidłowe, kawałek auta na drugim planie nie przeszkadza.

kornel74 napisał:
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Czy w takim razie skoro Straż Miejska nie wyrobiła się w terminie wystawienia mandatu to będę musiał zapłacić koszty sądowe? I drugie pytanie czy z wyroku sądu dostanę punkty karne?

Prawdopodobnie koszta sądowe Cię nie ominą. Z ciekawości zapytam - czemu tak długo trwało ustalanie kierującego? Coś "czarowaliście", czy poprostu Straż działała opieszale?

Czy od sądu dostaniesz punkty karne? To zależy od tego o co zostaniesz obwiniony. Jeśli o przekroczenie prędkości - to tak. Jesli o nieudzielenie odpowiedzi na pytanie "komu powierzyłeś pojazd..." - to nie.

Btw. - mam prośbę do Moderatorów: ciężko się czyta forum, jeśli usuwacie posty, na które ktoś potem odpowiada (tak jak tutaj - była prawdopodobnie jakaś odpowiedź na post Kornela..).. może zamiast usunięcia poprostu wstawić w czyjś post (jeśli już koniecznie wymaga interwencji) informację, że zawartość została usunięta z powodu naruszenia regulaminu?

Poprawicie mnie jeżeli bredzę.
Jezeli fotkę odczytano np 1.9.2011, SM skierowała wniosek do sądu dziś tj 14.8.2012 to sprawca wykroczeni nie dostanie punktów. Zaniim sąd rozpatrzy sprawę upłynie 1.9.2012. Punkty zostana przypisne z dniem wykroszenia tj 1.9.2011 i po 365 dniach czyli 1.9.2012 zostana zatarte. Wniosek jezeli mija rok od wykroczenie a sprawa trafia do sądu to punktów nie ma (oczywiscie jeżeli sie o 24 pkt nie zahaczy)

RE: Odmówiłem przyjęcia mandat z fotoradaru, ale nie podałem danych kierującego pojaz

Postępowanie SM i Sądu jak najbardziej prawidłowe. Masz obowiązek wskazać, komu powierzyłeś pojazd (ART. 78 ust. 4 PoRD). Odmówiłeś przyjęcia mandatu, więc by zakończyć postępowanie SM musiała skierować sprawę do Sądu. Sam ich do tego zmusiłeś.Trzeba było czytać forum...

mar3m napisał:
Poprawicie mnie jeżeli bredzę.
Jezeli fotkę odczytano np 1.9.2011, SM skierowała wniosek do sądu dziś tj 14.8.2012 to sprawca wykroczeni nie dostanie punktów. Zaniim sąd rozpatrzy sprawę upłynie 1.9.2012. Punkty zostana przypisne z dniem wykroszenia tj 1.9.2011 i po 365 dniach czyli 1.9.2012 zostana zatarte. Wniosek jezeli mija rok od wykroczenie a sprawa trafia do sądu to punktów nie ma (oczywiscie jeżeli sie o 24 pkt nie zahaczy)
Punkty są wpisane do systemu i zawieszone. W momencie wyroku skazującego są odwieszane z datą ujawnienia wykroczenia. System wtedy przelicza ponownie czy nie przekroczono 24 (21) punktów z uwzględnieniem odwieszonych. Jeśli przekroczono to można dostać zaproszenie na ponowny egzamin nawet prawie 2 lata po fakcie. Prawie 2 bo przedawnienie wynosi 2 lata.

Witam. Zwracam się do Państwa z takim problemem. Dostałem przedwczoraj wezwanie w celu wskazania kto kierowal moim autem miesiac temu bo została przekroczona prędkość. Więc sytuacja wygląda tak, ja kierowałem autem i zdjęcie zostało zrobione w Białym Borze z fotoradaru schowanego w koszu na śmieci, najlepsze jest to że zrobiono mi 2 zdjęcia dosłownie w ciągu jednej minuty i dostałem 2 pisma stwierdzające że raz przekroczyłem prędkość o 30 km/h a pare sekund puzniej (już na drugim zdjęciu i piśmie) że przekroczyłem o 20 km/h. W związku z tym pytam się jak to jest możliwe żeby w jednej miejscowości, o tym samym ograniczeniu i w jednej minucie dostać 2mandaty...??? Dodam że ograniczenie było do 40 km a ja jechałem najpierw 70km/h a następnie 60km/h
Prosze o szybką odpowiedz bo chce napisać odwołanie.

JTB napisał:
Punkty są wpisane do systemu i zawieszone. W momencie wyroku skazującego są odwieszane z datą ujawnienia wykroczenia.

Tak, tak ale nie o to mi chodzilo. Wykluczamy przekroczenie 24(21).
Przykład
- 1.3.2011 w kartotece 3 punkty złapane 10.2.2011
- 2.3.2011 ujawnienie wykroczenia za 6 punktów
- 10.2.2012 wymazanie 3 punktów
- 1.5.2012 uprawomocnienie sie wyroku skazującego i odwieszenie 6 punktów
Pytanie Kiedy te 6 punktów będzie wymazane ?
Wg mnie powinny być wymazane (nawet 3.3.2012) w praktyce tego samego dnia co je odwieszono bo minęlo ponad 12 m-c od wykroczenia.

Wymazane zostaną z datą 3.03.2012 ale najpierw cały dorobek punktowy zostanie prześledzony z uwzględnieniem ich istnienia od 2.03.2011 pod kątem przekroczenia maksymalnej dopuszczalnej ilości punktów.

Czarek01 napisał:
... dostałem 2 pisma stwierdzające że raz przekroczyłem prędkość o 30 km/h a parę sekund później (już na drugim zdjęciu i piśmie) że przekroczyłem o 20 km/h. W związku z tym pytam się jak to jest możliwe żeby w jednej miejscowości, o tym samym ograniczeniu i w jednej minucie dostać 2 mandaty...??? Dodam że ograniczenie było do 40 km a ja jechałem najpierw 70km/h a następnie 60km/h

Technicznie jest to wykonalne co najmniej na 2 sposoby:
1. Fotoradar mierzył w dwie strony a Ty minąłeś go a wkrótce po tym wracałeś bo zawróciłeś na skrzyżowaniu
2. Użyto 2 fotoradarów

Przypadek 1 jest zgodny z prawem
Przypadek 2 może być niezgodny z prawem jeśli obaw fotoradary są umieszczone na odcinku obowiązywania tego samego ograniczenia prędkości (nie mylić z tą samą wielkością ograniczenia). Czyli jeśli pomiędzy fotoradarami było skrzyżowanie, znak wprowadzający ograniczenie prędkości, znak znoszący ograniczenie prędkości, początek lub koniec obszaru zamieszkanego, itp. to były to 2 różne wykroczenia.

Reasumując:
- ważne jest co jest na fotkach
- jakie numery fabryczne mają fotoradary z obu pomiarów
- jakie znaki stały pomiędzy nimi

no właśnie ! Jeżeli się nie zahacza o 24(21) to w rok po ujawnieniu wykroczenia ounktów nie są w stanie wlepić !!!!

Czy na zdjęciu z fotoradaru konieczne jest to aby widoczna była twarz kierowcy ? Jeżeli nie jest widoczna lub zdjęcie zostało zrobione z tyłu samochodu czyli samochód jechał oddalająć się od fotoradaru co można w takiej sytuacji zrobić ?

Wtedy można uniknąć kary, ale niestety moderatorzy nie pozwalają na tym forum na udzielenie takiej informacji, więc cicho sza...

altafox napisał:
Czy na zdjęciu z fotoradaru konieczne jest to aby widoczna była twarz kierowcy ? Jeżeli nie jest widoczna lub zdjęcie zostało zrobione z tyłu samochodu czyli samochód jechał oddalająć się od fotoradaru co można w takiej sytuacji zrobić ?

Przypomnij sobie, kto w tym czasie mógł prowadzić twoje auto.
Jeżeli ty i tylko ty, to musisz to zeznać i kary (mandat plus punkty) nie unikniesz, ale niekoniecznie tak musiało być, bo równie dobrze:

1. auto mógł prowadzić Twój kuzyn, obywatel Niemiec albo Rosji. Wtedy wskaż go. Umowy o pomocy prawnej nie przewidują ścigania wykroczeń, więc SM/SG nie będzie go ścigać. Jeżeli jest spoza strefy Schengen (np. Rosja), SM/SG może sprawdzić w straży granicznej, czy ktoś taki był w tym czasie w Polsce. Osób ze strefy Schengen sprawdzić się nie da, bo ruch wewnątrz strefy odbywa się bez kontroli.

2. mogło być to auto ogólnorodzinne i dostępne całej twojej rodzinie, w której każdy ma uprawnienia i swobodny dostęp do samochodu. Niestety, brak wyraźnej fotki uniemożliwia jednoznaczną identyfikację kierowcy, a żadne z was nie pamięta, kto akurat prowadził. Wówczas w liście do SM/SG dokładnie to opisz i wymień wszystkie osoby mogące być POTENCJALNYMI (podkreśl to słowo) kierowcami.
Pamiętaj, że osoby te mogą zostać wezwane na przesłuchanie i jeśli nie potwierdzą twojej wersji, możesz odpowiedzieć za składanie fałszywych zeznań.

3. mogło być to auto ogólnofirmowe i... j.w., ale słowa "członkowie rodziny" zastąp słowem "pracownicy". Reszta j.w.

4. mogłeś jechać razem z kilkoma znajomymi i często zmienialiście się za kierownicą, ale brak fotki uniemożliwia... itd. i reszta j.w.

5. auto mógł prowadzić Twój śp. Wujek, który (świeć Panie nad Jego duszą) tydzień temu, czyli dwa tygodnie po tym, jak fotoradar uwiecznił Twój samochód przekraczający dozwoloną prędkość, opuścił ten ziemski padół.
Wówczas tak właśnie zeznaj. Sprawy, w których oskarżonymi/obwinionymi są zmarli, są z automatu umarzane.
Twój śp. Wujek za owo wykroczenie odpowie co najwyżej przed Sądem... Ostatecznym, ale tylko wtedy, gdy SM/SG znajdzie "chętnego", który dostarczy do kancelarii w/w sądu odpowiednie dokumenty.

To tyle.
Podsumowując: przypomnij sobie jak to było owego dnia tzn. czy to ty osobiście prowadziłeś, czy może zachodzi jeden z przypadków, które opisałem i tak odpisz SM/SG. Pamiętaj, że musisz zeznawać prawdę, a ja bynajmniej nie namawiam cię do zeznawania nieprawdy.

awokado napisał:
Ja bym odpowiedział: powierzyłem któremuś z obywateli Polski - a niech organa ustalają któremu :ok:

Sądzę, że do tego należy podejść tak: kolega odpowiada SM/SG, że auto powierzył grupie osób, wymienia te osoby w sposób umożliwiający identyfikację każdej z nich, sąd je przesłuchuje w charakterze świadków, a one to potwierdzają, więc wyrok uniewinniający.
Ale jeżeli wskazujesz "jakiegoś obywatela Polski", więc sąd wzywa na świadka "jakiegoś" obywatela (np. takiego który w życiu nie widział ciebie na oczy), a ten nijak nie potwierdzi, więc jest to dowód, że nie wskazałeś.

witam,
W dniu 9 sierpnia 2012r. otrzymaliśmy do firmy wezwanie ze SM w sprawie wskazania kierującego pojazdem...
Wezwanie dotyczy przekroczenia prędkości w terenie zabudowanym o 24 km/h.
Sprawa jest o tyle dziwna, e zdjęcie z fotoradaru wykonane zostało 4.11.2011r.
Data ujawnienia (na raporcie z fotografią) 9.11.2011.
Jaki czas ma SM na wystawienie mandatu? Cy mogą tego żądać po 9 miesiącach??

Sprawa dotyczy auta firmowego będącego w leasingu. Czy to może mieć jakieś znaczenie?

@canonierka
Po pierwsze: wezwanie do wskazania kierującego to nie mandat. Stanie się niejako ono mandatem, gdy osoba odpowiedzialna za wskazanie nie zrobi tego.
Po drugie: ukarać za wykroczenie w drodze mandatu SM już nie może (ma 180 dni od ujawnienia), ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby sprawę skierować do sądu, albowiem wykroczenie jeszcze się nie przedawniło. Wszystko wskazuje na to, że tak się stanie.
Po trzecie: wezwanie do wskazania kierującego to czynności wyjaśniające mające na celu ustalenie osoby, którą należy obwinić w sądzie.
Po czwarte: nie ma znaczenia, że auto jest firmowe i/lub leasingowane. Ktoś nim kierował, a właściciel/szef firmy musi tego "ktosia" teraz wskazać.

I po ostatnie: jeśli nie wiesz, co robić, to poczytaj inne posty w tym wątku, a także w innych wątkach ze słowem "fotoradary" w tytule na tym forum.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót