Fotoradary - ciąg dalszy

• Autor wątku Autor wątku forg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Dsad2 napisał:
Skoro widziałeś że jest tam więcej aut to powiedz to w sadzie.

Mam zamiar przyjąć taką linię obrony - nie pokazano mi zdjęcia (wizerunku), wiec nie mogłem wskazać sprawcy, bo nie pamietalem kto prowadział, ale kątem oka dostrzegłem, że jest na nim kilka aut, (na prawym pasie na wysokosci połowy mojego samochodu biala astra II kombi). Pożyjemy...zobaczymy:-)

Natomiast to nie daje mi spokoju: :tuptup:

Czy straznik miejski ma prawo stwierdzić, ze to ja kierowałem pojazdem bo on mnie rozpoznaje (?) i kierować sprawę do sądu ze wskazaniem mnie jako podejrzanego wbrew mojej woli? To nie jest przekroczenie uprawanień?

Spotkał się już ktos może z taką sytuacją?

Ostatnia edycja:
Witam,
Mam nastepujące watpliwości moze mi kots pomoze je rozwiac,
w dn.23.10.2012 r, w miejscowości Pamiatka Fotoradar (zółty)SM Tarczyn zrobił mi zdjęcie. Przekroczenie o 33km/h na 70. podrózowałem samochodem służbowym. zdjecie z fotoradaru odebrałem w dn.02.01.2013 i w tym samym dniu odesłałem wypełnione oświadczenie o przyznaniu sie do winy za zwrotnym potwierdzeniem odbioru SM odebrała oświadczenie w dn.07.01.2013. w dniu 05.02.2013 odebrałem mandat karny przeslany listem poleconym, data na mandacie w miejscu w którym mam sie podpisać jest wpisana została przez SM i jest tam 29.01.2013. Pytanie brzmi czy nie ma jekiegoś terminu na wystawienie madatu lub może ktos wie dlaczego została tam wpisana inna data? Jest w tym jakiś myk? moze upływał im jakiś termin? prosze o odpwiedz może ktos sie już z tym przypadkiem spotkał. Pozdrawiam Artur.

ozyr22 napisał:
Pytanie brzmi czy nie ma jekiegoś terminu na wystawienie madatu lub może ktos wie dlaczego została tam wpisana inna data? Jest w tym jakiś myk? moze upływał im jakiś termin? prosze o odpwiedz może ktos sie już z tym przypadkiem spotkał. Pozdrawiam Artur.
Myśle że taka hipotetyczna data tak żeby minęło 14 dni na dostarczenie mandatu przez pocztę. Po to żebyś mógł zmieścić się w terminie 7 dni na zapłacenie. A jaki masz z tym problem? Punkty są przydzielane w dniu wykroczenia (chociaż może jest jakiś myk że chodzi o dzień "wykrycia" wykroczenia, czyli analizy zdjęcia).

przemx napisał:
Piteerek65 to tak dla uszczegółowienia to SG Obrowo, a miejscowość Kawęczyn na DK10? Czy jeszcze o inne chodzi?
Rozumiem, że zdjęcia nie załączono?

Tak SG Obrowo , dalej się zgadza .
Zadzwoniłem do nich i Pan komendant powiedział mi że numery odczytali LUPĄ ;-) (pewnie z naklejki ) i że innego zdjecia tzn. takiego na którym jest widoczna tablica rejestracyjna nie ma i mi nie prześlą , natomiat mają dowód dla Sadu !!

Niestety wszystko zmierzy ku temu że trzeba będzie zainwestować w antyradar pewnie Vone

jr-ff napisał:
No tak, ale czy to, że oni nie mają prawa kierować sprawy do sądu za niewskazanie, automatycznie pozbawia mnie jako podejrzanego prawa do wyboru tej opcji?
Straże gminne/miejskie otrzymały prawo oskarżyciela publicznego w sprawach o niewskazanie kierującego. Proszę sobie przeczytać paragraf 129b ustawy prawo o ruchu drogowym, a dokładnie ust. 3 pkt 7.

A od kiedy obowiązuje ten paragraf i z jaką datą wykroczenia sad rozpatrywał sprawę?

Karr napisał:
Sąd nie uważa inaczej. Wskazane orzeczenie dotyczy czasu, kiedy SM/SG nie miała takiego prawa.
Prostuję. Wcześniej pomyliłem się co do daty wskazanej w tym postanowieniu. Ale czy inne sądy orzekają tak samo?
Prawo żądania wskazania kierującego straże dostały z początkiem 2012 r. Zaczęto wychodzić z założenia, że jeśli mają prawo żądania wskazania kierującego, to maja też prawo kierować do sądu za niewskazanie, zgodnie z art. 17:§ 3 Kodeksu postępowania w sprawach o wykroczenia:

Organom administracji rządowej i samorządowej, organom kontroli państwowej i kontroli samorządu terytorialnego oraz strażom gminnym (miejskim) uprawnienia oskarżyciela publicznego przysługują tylko wówczas, gdy w zakresie swego działania w tym w trakcie prowadzonych czynności wyjaśniających ujawniły wykroczenia i wystąpiły z wnioskiem o ukaranie.
Zgodnie z powyższym zakres działania uprawnia do bycia oskarżycielem publicznym w tym zakresie działania.
Przekroczenie prędkości to jedno wykroczenie, a niewskazanie kierującego to inne wykroczenie. Idąc tokiem rozumowania tego sądu, to można pytać, na jakiej podstawie Policja ma uprawnienia do kierowania do sądu za niewskazanie kierującego?

Oczywiście Policja jest uprawniona do bycia oskarżycielem publicznym we wszystkich sprawach o wykroczenia, chyba że ustawa stanowi inaczej. Ponieważ Policja ma prawo wystawiać mandat we wszystkich wykroczeniach, chyba że ustawa stanowi inaczej. Jest tu zachowana zasada pokrywania się zakresu działania prawa do wystawiania mandatu z zakresem bycia oskarżycielem publicznym.

Karr napisał:
Prostuję. Wcześniej pomyliłem się co do daty wskazanej w tym postanowieniu. Ale czy inne sądy orzekają tak samo?
Prawo żądania wskazania kierującego straże dostały z początkiem 2012 r. Zaczęto wychodzić z założenia, że jeśli mają prawo żądania wskazania kierującego, to maja też prawo kierować do sądu za niewskazanie, zgodnie z art. 17:§ 3 Kodeksu postępowania w sprawach o wykroczenia:

Organom administracji rządowej i samorządowej, organom kontroli państwowej i kontroli samorządu terytorialnego oraz strażom gminnym (miejskim) uprawnienia oskarżyciela publicznego przysługują tylko wówczas, gdy w zakresie swego działania w tym w trakcie prowadzonych czynności wyjaśniających ujawniły wykroczenia i wystąpiły z wnioskiem o ukaranie.
Zgodnie z powyższym zakres działania uprawnia do bycia oskarżycielem publicznym w tym zakresie działania.
Przekroczenie prędkości to jedno wykroczenie, a niewskazanie kierującego to inne wykroczenie. Idąc tokiem rozumowania tego sądu, to można pytać, na jakiej podstawie Policja ma uprawnienia do kierowania do sądu za niewskazanie kierującego?

To nie wiem czy dobrze rozumiem:
- strzelaja mi fotkę i teoretycznie przepisy zapewniają mi 3 możliwości:
1 - przyznaje, ze ja kierowałem = mandat/sąd
2 - nie ja prowadziłem, wskazuje kierującego = sprawa przechodzi na wskazaną osobę
3 - nie ja prowadziłem, nie wskazuje kierujacego = madat/sąd

Tylko od strony praktycznej 3 opcja nie istnieje, bo straż miejska jako oskarżyciel publiczny moze stwierdzić, ze ja jestem kierujacym i sprawa idzie do sądu ze wskazaniem mnie jako podejrzanego, a ja nie mam mozliwosci nic zrobic (skorzystać z opcji 3) ?:what:

piteerek65 napisał:
Tak SG Obrowo , dalej się zgadza .
Zadzwoniłem do nich i Pan komendant powiedział mi że numery odczytali LUPĄ ;-) (pewnie z naklejki ) i że innego zdjecia tzn. takiego na którym jest widoczna tablica rejestracyjna nie ma i mi nie prześlą , natomiat mają dowód dla Sadu !!

Niestety wszystko zmierzy ku temu że trzeba będzie zainwestować w antyradar pewnie Vone

No niestety ta Straż Gminna powstała niedawno i wynajmuje bez przetargowo mandat od prywatnej firmy. W związku z powyższym jest on na umowę i trzeba uważać w dwóch miejscowościach na krajowej 10. Pierwsza z nich wskazana przez ciebie to właśnie ten Kawęczyn - fotoradar najczęściej ustawiany za przejściem dla pieszych oraz Zębówiec - fotoradar - dk10 - 330km. Jak już wspominałem ci, jeśli ciebie znaleźli i wiesz, że nie ma pomyłki proponuję przyjąć mandat.

jr-ff napisał:
To nie wiem czy dobrze rozumiem:
- strzelaja mi fotkę i teoretycznie przepisy zapewniają mi 3 możliwości:
1 - przyznaje, ze ja kierowałem = mandat/sąd
2 - nie ja prowadziłem, wskazuje kierującego = sprawa przechodzi na wskazaną osobę
3 - nie ja prowadziłem, nie wskazuje kierujacego = madat/sąd

Tylko od strony praktycznej 3 opcja nie istnieje, bo straż miejska jako oskarżyciel publiczny moze stwierdzić, ze ja jestem kierujacym i sprawa idzie do sądu ze wskazaniem mnie jako podejrzanego, a ja nie mam mozliwosci nic zrobic (skorzystać z opcji 3) ?:what:
Niewskazanie kierującego nie powoduje anulowania wykroczenia przekroczenia prędkości. Teoretycznie, najpierw możesz zapłacić za niewskazanie, a potem organa jakoś udowodnią, że np. Ty prowadziłeś i zapłacisz drugi raz, tym razem za przekroczenie prędkości. Każda z tych kar jest za co innego. Zapłacenie pierwszej nie powoduje anulowania drugiej.
Pozostaje pytanie, czy strażnicy blefują, że oddają do sądu w związku z nieprzyjęciem mandatu za przekroczenie prędkości? Przed sądem oni jeszcze muszą udowodnić, że Ty jechałeś.

Dlaczego sam sobie zaprzeczasz? :) Wcześniej już wywiodłeś, że SM nie mają prawa oskarżać bo choć SM mają prawo pytać to nie maja prawa karać :D Podobnie z ITD to już jest w ogóle państwo bezprawia.

Karr napisał:
Pozostaje pytanie, czy strażnicy blefują, że oddają do sądu w związku z nieprzyjęciem mandatu za przekroczenie prędkości? Przed sądem oni jeszcze muszą udowodnić, że Ty jechałeś.

Z tego co co ja wywnioskowałem po ich zachowaniu to oni wiedzą, ze nie mogą kierować sprawy za niewskazanie. W moim przypadku kilkukrotnie powtarzalem , ze nie pamietam czy to ja prowadzilem pojazd, natomiast strażnik stwierdzil sobie, że on mnie rozpoznaje i od razu pisał papiery do sądu, ze wskazaniem na mnie jako podejrzanego. O niewskazaniu od poczatku nie było mowy, nie miałęm mozliwości skorzystania z tego prawa.

I to mnie zdziwiło, bo teoretycznie mam opcję niewskazania kierującego jako sprawcy, ale to strażnik decyduje a któej opcji mogę skorzystać:what:

W sadzie dla mnie sprawa jest prosta: nie pokazali mi zdjacia, nie moglem się rozpoznać. Czy pamietam czy nie to mi nie udowodnią.

Jancio54 napisał:
Dlaczego sam sobie zaprzeczasz? :) Wcześniej już wywiodłeś, że SM nie mają prawa oskarżać bo choć SM mają prawo pytać to nie maja prawa karać :D Podobnie z ITD to już jest w ogóle państwo bezprawia.

Co wywiódł i kto wywiódł?:)

jr-ff napisał:
Z tego co co ja wywnioskowałem po ich zachowaniu to oni wiedzą, ze nie mogą kierować sprawy za niewskazanie.

Nie przypuszczam, żeby wiedzieli, że "nie mogą" kierować sprawy za niewskazanie do sądu. Nie przypuszczam też, że powszechną praktyką sądów jest oddalanie spraw, w związku z tym, że jakoby straże nie mają prawa kierowania wniosków za niewskazanie.

jr-ff napisał:
I to mnie zdziwiło, bo teoretycznie mam opcję niewskazania kierującego jako sprawcy, ale to strażnik decyduje a któej opcji mogę skorzystać
"Mam opcję niewskazania" znaczy dokładnie "mam opcję popełnienia jednego wykroczenia, aby nie doprowadzić do wykrycia winnego innego wykroczenia".
No cóż, strażnik nie dopuścił do tego, abyś popełnił wykroczenie krycia sprawcy innego wykroczenia.
Inna sprawa, czy na prawdę ma dowody, że Ty prowadziłeś.:)

Ostatnią edycję dokonał moderator:
jr-ff napisał:
Czy straznik miejski ma prawo stwierdzić, ze to ja kierowałem pojazdem bo on mnie rozpoznaje (?) i kierować sprawę do sądu ze wskazaniem mnie jako podejrzanego wbrew mojej woli? To nie jest przekroczenie uprawanień?

Nieśmiało sugeruje spojrzenie na Twój przypadek z innej strony.
O ile sie orentuje Ty nie jesteś właścicielem auta. Właściciel wskazał Ciebie. Poszedłeś do nich i oni zidentyfikowali Cie na fotce i zaproponowali madat za przekroczenie predkości. Możesz odmówic prztjęcia to wtedy do sądu.
O wskazanie pytają sie własciela lub uzytkownika jezeli nie moga sami ustalić kierujacego. Nie ma niestety czegoś takiego jak "prawo do niewskazania" z którego chciałeś skorzystać. Możez niewskazać ale tylko jak sie Ciebie o takiei wskazanie zapytają. Tu uznali ze to niepotrzebne. Przykro ale nie da sie im niczego zarzucić. Jeżeli wyladujecie w sądzie to pokażą fotkę Wyskiemu sadowi, który orzeknie czy mieli racje rozpoznająć Ciebie czy nie mieli racji. Jak sąd przyjmie sprawę do rozpatrzenia to mają 2 lata od cykniecia fotki.
Ogólna reguła jest taka że jezeli właściciela lub wskqazana przez niego osoba widac na focie to kierujący nie ma cywilizowanych metod na uniknięcię mandatu bo wezwą i asami rozpoznają. Po priostu tak to działa niestetu.
Pozostaje kominiarka za kierownicą :cool:

VelS napisał:
O ile sie orentuje Ty nie jesteś właścicielem auta. Właściciel wskazał Ciebie.
IMHO właściciel wskazał komu powierzył auto (wedle PoRD) i każda kolejna osoba ma wybór albo ona jechała albo komuś dalej powierzyła samochód.

elektryk321 napisał:
IMHO właściciel wskazał komu powierzył auto (wedle PoRD) i każda kolejna osoba ma wybór albo ona jechała albo komuś dalej powierzyła samochód.

Pod warunkim że SM Sg ITD sie zapyta.
Jezeli wskazany kierujący poszedł do nich i go zidentfikowali z oblicza to nie musza sie dalej pytac bo efektywnie przeprowadzone postepowanie wyjasniające pozwoliło ustalić sprawcę.

Karr napisał:
"Mam opcję niewskazania" znaczy dokładnie "mam opcję popełnienia jednego wykroczenia, aby nie doprowadzić do wykrycia winnego innego wykroczenia".
No cóż, strażnik nie dopuścił do tego, abyś popełnił wykroczenie krycia sprawcy innego wykroczenia.
Inna sprawa, czy na prawdę ma dowody, że Ty prowadziłeś.:)
I tutaj właśnie jest pies pogrzebany
Czytaj uzasadnienie gdzie sąd powołał się na 129b ust.2
Jeśli nie ma dowodu że to ty popełniłeś wykroczenie - zdjęcie z tylu
to ani nie jestes kierującym pojazd ani uczestnikiem ruchu łamiącym przepisy

Co innego właśnie jak to wyjdzie to tak jak piszesz - zostaniesz podwójnie ukarany

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót