Fotoradary - ciąg dalszy

• Autor wątku Autor wątku forg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Z tego co ostatnio piszą w prasie i na portalach, fotoradary nie do końca działają wg prawa więc jak się tu odnieść do wcześniejszych zaplaconych juz mandatów

Zielak1988 napisał:
Co zrobić w takiej sytuacji? czekać na działania ze strony straży gminnej, czy wysyłać jakiegoś rodzaju sprostowanie?
Co mi może grozić w przypadku, kiedy się pomyliłem?

mogę się mylić, ale wg mnie jeśli jesteś właścicielem pojazdu i wskazałeś żonę, to ona dostanie takie samo pismo jak ty z "propozycją" przyznania się i przyjęcia mandatu lub wskazania kierowcy, który w tym czasie kierował pojazd. jeśli to nie ona była, to powinna wskazać osobę która kierowała czyli (wg. powyższego) Ciebie.

Po jakimś czasie zostaniecie wezwani na wyjaśnienia do SG, gdzie usłyszycie kilkukrotnie "za składanie fałszywych zeznań ... itd", "czy jest Pan/Pani pewna, że tak właśnie było"... i tym podobne ...

Witam
Otrzymałem wezwanie od ITD.Oczywiście bez zdjęcia.Zadzwoniłem zeby sie dowiedziec kto jechał(mezczyzna czy kobieta) ale dowiedziałem sie ze zdjecie niestety nie umozliwia nawet rozpoznania płci.
Sprawa dość odległa bo sprzed 3 miesiecy.
Moje pytanie brzmi: W jakich przypadkach ITD moze wezwac do złożenia wyjasnien na miejscu?
Czy wezwanie zawsze oznacza wycieczkę do Warszawy?
Przeciez to z automatu powoduje ze nie chce się walczyc bo koszty podróży 300 km w obie strony są równe mandatowi a cały dzien stracony.

Sytuacja podobna do tej, jaką opisuje pavel1380: również GITD, również bez fotki. Pismo z dnia 26.09, wykroczenie z dnia 10.05. Czy oni mogą w ogóle mi to przysłać po takim czasie? Gdzieś wyczytałem, że termin mają 3 miesiące, nawet jeśli to będzie od daty ujawnienia, to przecież 4.5 miesiąca to przesada... Proszę o szybką odpowiedź i pozdrawiam serdecznie :-)

Panowie mialem fotke w plecy podałem kilka osób ktore mogły prowadzic straz wezwała ich w charakterze podejrzanego. Czy musza sie stawiac czy mogą nie przychodzic i np pisemnie zarzadac dowodów lub odmówic składania zeznan. W wezwaniunie ma nic o karze porzadkowej

20121010194202.jpg
[/URL]

Mam taki problem :)
Dopuszczalna prędkość 40km/h, przekroczenie od 21km/h(61km/h)
Czy wszystko tutaj jest tak jak trzeba? Inne pojazdy, zdjęcie na ostrym zakręcie, rowerzysta, ustawienie samego FR.

Zdjęcie wyk urzadzeniem Integra nr fab. 0088
Wydruk wyk przez eM@ndat Enterpreise ver. 2.0.9.7

a moim zdaniem rozpoznanie sprawcy wykroczenia na podstawie tego zdjęcia jest niemozliwe... w przypadku, gdy autem mogło dysponować kilka osób, a własciciel nie jest pewien kto z nich użytkował auto w tym momencie to sprawa jest wątpliwa - do uniewinniającego rozstrzygnięcia w sądzie (o ile wlasciciel zdecyduje sie na taka scieżke oczywiscie)

Patrząc na jakość fotografii stwierdzam, że sam Louis Daguerre wstydziłby się nią pochwalić światu. Do tej pory sądziłem, że w skrzyniach są montowane urządzenia elektryczne, podczas gdy bardziej prawdopodobna jest camera obscura. Jednak z pracowni ciemni należy strażników przeszkolić.

Bardziej poważnie - @mattyah, gdyby tylko SM to interesowało... I tak będzie wniosek do sądu o odmowę wskazania kierującego pojazdem.

no bedzie, to jasne

dlatego napisalem, ze sprawa jest do obronienia - ale w sądzie, i to po sprzeciwie od skazującego nakazowego - pod warunkiem, ze Wlaściciel pojazdu obierze taką ścieżkę... (czyt, ze ma niedaleko do miejsca wykonania fotki/siedziby SM/siedziby sądu)

Witam.Chciałbym otrzymać informacje dotyczącą opisu zdjęcia które otrzymałem.co wynika z tych oznaczeń oprócz godziny, prędkosci i dnia.Już dawno zapomniałem o tym błyśnięciu bo byłem pewien że to facet z naprzeciwka dostał.Ja ruszałem ze świateł autem dostawczym, przejechałem jakies 100m do fotoradaru.I głowe daje sobie urwać że nie jechalem 66. Na zdjęciu zasłaniam auto z naprzeciwka, widac kawałek jego tablicy.Ale najbardziej ciekwi mnie informacje z tego paska.Prosze o pomoc-jaki jest kierunek pomiaru-do czy odjeżdzajacy i ta literka L czy prędkosci.Pozdrawiam
011026372-Fotoradar.html
[/url] http://www.aukcjoner.pl/gallery/011026372-Fotoradar.html#I2

Mam taką ciekawostkę jak na zdjęciach dwa razy to samo z różnymi datami odczytu czy to jest fałszerstwo ze strony SG

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
tomussz napisał:
Mam taką ciekawostkę jak na zdjęciach dwa razy to samo z różnymi datami odczytu czy to jest fałszerstwo ze strony SG
Bzdura. Data rejestracji wykroczenia jest ta sama. To po prostu dwa wezwania dotyczące tego samego wykroczenia.

W dodatku to drugie jest już po terminie.
Wykroczenie popełniono w sierpniu 2011.

nagel napisał:
20121010194202.jpg
[/URL]

Mam taki problem :)
Dopuszczalna prędkość 40km/h, przekroczenie od 21km/h(61km/h)
Czy wszystko tutaj jest tak jak trzeba? Inne pojazdy, zdjęcie na ostrym zakręcie, rowerzysta, ustawienie samego FR.

Zdjęcie wyk urzadzeniem Integra nr fab. 0088
Wydruk wyk przez eM@ndat Enterpreise ver. 2.0.9.7

Ten pomiar zrobiony jest urządzeniem Integra B, które mierzy prędkość najszybszego celu pod warunkiem, że stanowi co najmniej 1/10 wszystkich celów. Pomiar dotyczy pojazdu zbliżającego się czyli tego, którego przód widać. Kwestia kąta pomiarowego jest nieistotna gdyż urządzenie to nie przelicza wyniku względem kąta wiec każdy pomiar pod większym kątem niż 0° jest na korzyść kierującego. Nie widać w kadrze także niczego co mogłoby zakłócić pomiar.

sykacz napisał:
W dodatku to drugie jest już po terminie.
Wykroczenie popełniono w sierpniu 2011.
Dostałeś to razem ?
Jesli tak specjalnie wysłali dwie wersje z data wsteczna że niby już Cie informowali i liczą że zapłacisz

JTB napisał:
Ten pomiar zrobiony jest urządzeniem Integra B, które mierzy prędkość najszybszego celu pod warunkiem, że stanowi co najmniej 1/10 wszystkich celów. Pomiar dotyczy pojazdu zbliżającego się czyli tego, którego przód widać. Kwestia kąta pomiarowego jest nieistotna gdyż urządzenie to nie przelicza wyniku względem kąta wiec każdy pomiar pod większym kątem niż 0° jest na korzyść kierującego. Nie widać w kadrze także niczego co mogłoby zakłócić pomiar.
A rowerzysta mógł być najszybszy .. czyz nie ?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót