Fotoradary - część II

• Autor wątku Autor wątku Bartata
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
do komunikatora - muisiałeś być na sprawach ??? bo ja nie bardzo mam czas żeby uczestniczyć w tych farsach

Komunikator napisał:
Nie musiałem ale byłem - lubię oglądać komedie w wykonaniu straży na żywo i na rozprawie mogłem spokojnie zgłosić wnioski.

a czy pisales jakies wnioski o przeniesienie sprawy do sadu rejonowego wg Twojego miejsca zamieszkania ?

Cześć,
Dostałem właśnie dzisiaj, przed chwilą :) tytuł wykonawczy na mandat kredytowy od SM którego w życiu na oczy nie widziałem, gdyż standardową korespondencję - "...przyznaj się, wskaż..." itd. wywaliłem miesiąc temu do kosza. Od tej pory nie dostałem nic z sądu... co jest ?? Na jakiej podstawie ten tytuł ?????

pozdrawiam
truszcz

Witam,
chciałbym opisać mój przypadek i prosić o radę. W zeszłym roku ustrzelil mnie fotoradar w nie moim samochodzie. Właściciel samochodu wybrał opcję 3 i odesłał pismo do GITD. OD tamtej pory nie przyszedł żaden mandat ani żadne pismo odnośnie tej sprawy. Teraz przyszło pismo, ze w związku przesłanym przez właściciela pojazdu pismem, i tym że przekroczyli czas ukarania właściciela pojazdu mandatem przekazują sprawę do sądu, i prosza o wypełnienie kolejnego formularza co ma niby ułatwić sprawę i zapobiec dodatkowym kosztom. Czy ktoś z szanownych forumowiczów miał taki przypadek?
Czy jeżeli nie zmieścili się w terminie mogą teraz żądać czegokolwiek dalej?
Jak odpisać na to pismo i co w tej sytuacji będzie najlepszym rozwiązaniem?
Postaram się za kilka godzin wrzucić skany tego co przyszło pocztą.
Dziękuje za wszelkie informacje i porady.
Pozdrawiam

Jakiś czas temu otrzymałam mandat za przekroczenieprędkości w ciągu 7 dni od jego otrzymania uiściłam zapłatę. Po pewnym czasie ptzyszło do mnie pismo z SG w Kęsowie, że nie opłaciłam mandatu, przesłali mi dokumenty do wwyjaśnienia tej sytuacji. Odpisałam im, że mandat w wys. 100 zł opłaciłam, dołączyłam potwierdzenie zapłaty mandatu.
Jednak za jakiś czas otrzymałam wyrok nakazowy gdzie muszę zpłacić 50 zł. W wyznaczonym terminie złożyłam sprzeciw i nie wiem co teraz gdyż SG w Kęsowie zwróciła mi różnicę w wys 50 zł.
Proszę o informację czy odbędzie się jakaś rozprawa w sądzie, czy otrzymam jakieś pismo z sądu dotyczące tej sprawy???

Opcja 3, mialem na myśli nie wskazanie kierującego i przyjęcie mandatu 400zł bez punktów karnych.
Poniżej zamieszczam skany otrzymanych ostatnio pism.

Pismo przewodnie:

Załącznik:

Rewers załącznika:

Fotoradar mnie złapał 12.07 zeszłego roku. Bo rozumiem że od tej daty liczy się rok po którym się przedawnia?

Czy w momencei jak odpisze na te pisma czas na ukaranie być odliczany od nowa? Proszę o poradę.

Pozdrawiam

Wybaczcie literówki, nie mogę znaleźć opcji edycji postu.

witam \
i też dziękuję za takie forum jednak to dotyczy wszystkich kierowców:{
jak kolega wyżej po części proszę o info moja sytuacja jest podobna
zdjęcie zrobione 21.06 2011 zdjęcie otrzymane dziś po rozmowie tel z sm w sz-nie musze wybrać 1 z 3 opcji ponieważ auto jest służbowe flota aut na zdjęciu wiadomo widać ale .... przekroczenie 90/50 wg dokumentu .
pytanie co można zrobić ?
ps. oczywiście stargardzka 77 nie oznaczona do kontroli prędkości

.. czy po roku zdjęcie wykroczenia się przedawnia = kilka dni zostało.

300 zł 6pkt lub 400zł bez pkt
bardzo proszę o info

Gilu ten list od GITD to skandal. Pełen ściem. Świeżbi mnie ręka by napisać do ich Szefa że jaja sobie robią. Pisanie że masz prawo złożyc wyjasnienie na ich druku to oszustwo. Masz prawo złozyc je na piśmie. Nastepni oszuści wmawiający obywatelom ze muszą wypełnić ich rubryki. Kłamia ze powinieneś złożyc prawidłowo wypełnione oświadczenie. NIgdzie nie ma obowiązku zrobienia tego w ciągu 7 dni. To kolejne oszustwo. Oni musza skierowac sprawe do sadu w miejscu Twojego zmieszkania bo wykroczenie które popełniłeś to niewskazanie i popełniłeś je w swoim domu nieskazując komu powierzyłeś pojazd. Te gamonie straszą Cie że jak nie podasz tego o co prosza to Cie wezwą na przesłuchanie do siedziby GITD czyli Warszawy. Oni bez tych danych będą mieli trudności z wrzuceniem sprawy do sądu bo sędziowie życzą sobuie mieć te informacje a ty nie masz obowiązku im ich podać. Wielu sędziów zaczęło odrzucać wnioski bez danych o dochodach obwinionego. Ponadto ITD ma prawo przesłuchiować tylko i wyłącznie prowadząc kontrole w firmie. Ustawa o transporcie drogowym nie daje im prawa do przesłuichiwania osób fizycznych. Kolejne oczustwo to charakter w jakim pisza ze Cie przesłuchaja czyli osoby co do której istnieje podstawa do sporzadzenia wniosku itd. Przesłuchwiać można w charakterze świadka kub obwinionego. Boją sie to napisać bo wtedy dadzą Ci cynk że jako obwiniony możesz odmówić składania zeznań.

Do ludzi z ITD czytająceych to forum.
-----------------------------------------------
Zastanówcie sie co robicie. List wysłany do Gilu12 to karygodne oszustwo. Uważajcie co czynicie bo traficie kiedyś na mnie lub kogoś innego kto ma pojęcię o Kodeksie Postępowania w Sprawach o Wykroczeniach i narobi Wam gnoju za oszukiwanie obywateli. To co piszecie to szantaz (wezwanie do Wawy jak Wam rubryk nie wypełnię) i żerowanie na nieswiadomosci prawnej większości obywateli. Rekomenduje gorąco by autor tego pisma podszedł do najbliższej ściany i puknął o nią głową. Jest szansa że oprzytomnieje bo to co napisał swiadczy że był nieprzytomny.

mar3m napisał:
(...)Oni musza skierowac sprawe do sadu w miejscu Twojego zmieszkania bo wykroczenie które popełniłeś to niewskazanie i popełniłeś je w swoim domu nieskazując komu powierzyłeś pojazd.(...)

mar3m dobry tekst!
chcialbym Cie prosic o wyjasnienie jednej kwestii, hipotetyczna sytuacja, dostaje zdjecie od tylu od SM, po odpisaniu ze przyznaje sie lacznie np 3 osoby, to wtedy juz SM nie ma prawa podac do sadu za przekroczenie predkosci ? wtedy juz musza to potraktowac jako niewskazanie ? i tez podaja do sadu..

@Komunikator: Zdjęcia nie przyszło, jedynie pisma do wypełnienia i odesłania. Jak pisałem, na dostarczonych drukach zostało zaznaczone, że nie wskazuję kierowcy i zgadzam się na ukaranie mnie mandatem 400zł bez punktów karnych. Mandat ten jednak nigdy nie dotarł - dotarły te pisma, które przedstawiłem powyżej.

@mar3m: Dziękuję za wyczerpującą wypowiedź w mojej sprawie, rozumiem że to pismo to wielki pic na wodę i że nie odpowiedzenie na nie niczym nie grozi? Czy może powinienem odpisać własnym pismem , ew. odesłać jedynie podając tylko jakieś wyjaśnienia? Jeżeli tak to jakie? Od kiedy liczy się czas po jakim wykroczenie się przedawnia? Od momentu cyknięcia fotki czy od momentu dostarczenia przez GITD do mnie pisma?

Pozdrawiam

Przedawnienie liczy sie od ujawnienia wykroczeniea. Trwa rok a jezli złoża wniosek do sądu a tem go przyjmie do rozpatrzenie to przedwnieni po 2 latach. Onie interpretują to ze od zczytania dysku z FR. Olanie ich pisama może spowodować konsekwencje o których piszą np wezwanie Ci edo siedziby GITD na przesłuchanie, któego w mojej opinni nie mają prawa przepropwadzić. Oni w ten łobuzerski sposób przypominaja Ci o Twoim PRAWIE złozenie wyjasnień a nie obowiązku ich złożenia. Moga miec kłopot ze złozeniem wniosku do sądy beż danych o które sie dopominają.

DO zdenka 123 z relacji ludiz na forum wynika że wskazanie więcej niż jednej osoby jest przeważnie traktowanie przez nich jako niewskazanie. I tak to ciagną. NIe wnioskuja za przekroczenie bo nie maja żadnych dowodów kto je popełnił.

mar3m napisał:
DO zdenka 123 z relacji ludiz na forum wynika że wskazanie więcej niż jednej osoby jest przeważnie traktowanie przez nich jako niewskazanie. I tak to ciagną. NIe wnioskuja za przekroczenie bo nie maja żadnych dowodów kto je popełnił.

dzieki, zatem wnioskuje, ze przynajmniej w teorii powinien wzywac sad wlasciwy wg miejsca zamieszkania a nie siedziby SM, a z tego co widze na forum wiele osob bylo wzywanych do sadow gdzies na pomorzu daleko od domu..

-> mar3m, masz gdzieś "podpierdadło" że ITD nie może do siebie wzywać w charakterze świadka (i w ogóle) pod rygorem jakich kolwiek sankcji?. Tylko to w ich interesie leży aby podjechać do klienta?

Za niedługo się do nich wybieram, wskazałem kilka osób... ciekawe jak szybko zmieni sie harakter mojej wizyty.

Był już ktoś w ITD na kawie?

Tiriri
Ustawa o transporcie drogowym
Art 73.4 W toku kontroli inspektor może przesłuchiwać świadków
czyli "poza tokiem" nie może przesłuchiwac świadków a obwinionych nawet w toku kontrolini nie może przesłuchiwać wg mnie
Art 70.1 Czynności kontrolnyhch tylko po doręczeniu upowaźnienia
Art 70,1,1b,b w upowaznieniu firma przedsiębiorcy musi bys wskazana
czyli w osób prywatnych nie może prowadzić kontroli a tym samym przesłuchiwać ich.

to co napisał mar3m wczoraj o 21.13 to kompletna bzdura, znalazłem 7 miejsc w których się minął z prawdą, proszę więc użytkowników o nie branie tego wpisu na poważnie, to forum ma służyc pomocą, nie wypisywaniem łagodnie mówić nieprawd, niestety brak czasu uniemożliwia teraz odpisanie, postaram się wieczorem, a jak ktoś chce pytać o coś to zapraszam na mail

ale przecież nie ma posta mar3m z wczoraj z godziny 21.13 :)

@maruder-ek : jako glowny zainteresowany chetnie przeczytam co masz do powiedzenia w tej sprawie. Pozdr.

mar3m napisał:
Gilu ten list od GITD to skandal. Pełen ściem. Świeżbi mnie ręka by napisać do ich Szefa że jaja sobie robią. 1)Pisanie że masz prawo złożyc wyjasnienie na ich druku to oszustwo. Masz prawo złozyc je na piśmie. 2)Nastepni oszuści wmawiający obywatelom ze muszą wypełnić ich rubryki. Kłamia ze powinieneś złożyc prawidłowo wypełnione oświadczenie. NIgdzie nie ma obowiązku zrobienia tego w ciągu 7 dni. To kolejne oszustwo. 8 )Oni musza skierowac sprawe do sadu w miejscu Twojego zmieszkania bo wykroczenie które popełniłeś to niewskazanie i popełniłeś je w swoim domu nieskazując komu powierzyłeś pojazd. 3)Te gamonie straszą Cie że jak nie podasz tego o co prosza to Cie wezwą na przesłuchanie do siedziby GITD czyli Warszawy. 4)Oni bez tych danych będą mieli trudności z wrzuceniem sprawy do sądu bo sędziowie życzą sobuie mieć te informacje a ty nie masz obowiązku im ich podać. Wielu sędziów zaczęło odrzucać wnioski bez danych o dochodach obwinionego. 5)Ponadto ITD ma prawo przesłuchiować tylko i wyłącznie prowadząc kontrole w firmie. Ustawa o transporcie drogowym nie daje im prawa do przesłuichiwania osób fizycznych. 6)Kolejne oczustwo to charakter w jakim pisza ze Cie przesłuchaja czyli osoby co do której istnieje podstawa do sporzadzenia wniosku itd. Przesłuchwiać można w charakterze świadka kub obwinionego. Boją sie to napisać bo wtedy dadzą Ci cynk że 7)jako obwiniony możesz odmówić składania zeznań.

Do ludzi z ITD czytająceych to forum.
-----------------------------------------------
Zastanówcie sie co robicie. List wysłany do Gilu12 to karygodne oszustwo. Uważajcie co czynicie bo traficie kiedyś na mnie lub kogoś innego kto ma pojęcię o Kodeksie Postępowania w Sprawach o Wykroczeniach i narobi Wam gnoju za oszukiwanie obywateli. To co piszecie to szantaz (wezwanie do Wawy jak Wam rubryk nie wypełnię) i żerowanie na nieswiadomosci prawnej większości obywateli. Rekomenduje gorąco by autor tego pisma podszedł do najbliższej ściany i puknął o nią głową. Jest szansa że oprzytomnieje bo to co napisał swiadczy że był nieprzytomny.
Odpowiedź odniosę do poszczególnych stwierdzeń kolegi (włączyłem w jego wypowiedź odpowiednie odnośniki ;) ).
Ad. 5) Przywołana podstawa prawna (ustawa o transporcie drogowym) ma się jak pięść do nosa do sprawy prowadzonej przez nich (GITD) o przekroczenie prędkości, marm3m, przeczytał coś, ale nie przyjmuje do wiadomości (albo nie wie), że upoważnienie ustawowe organu do różnych działań może wynikać z różnych podstaw. To akurat postępowanie toczy się w oparciu o art. 129b i 129g ustawy Prawo o ruchu drogowym, które to przepisy upoważniają do prowadzenia czynności wyjaśniających GITD, a zgodnie znowu z przepisami Kodeksu postępowania w sprawach o wykroczenia, przesłuchanie np. świadka to jeden z możliwych elementów realizowanych w toku takich czynności. STWIERDZENIE WIĘC ŻE NIE MAJĄ ONI PRAWA WEZWAĆ DO STAWIENNICTWA JEST NIEPRAWDĄ
Ad. 1) i 2) Jeżeli mają prawo wezwać do stawiennictwa, to czy ich działanie polegające na umożliwieniu sprawcy realizacji swego obowiązku w sposób mniej go obciążający (wypełnienie w sposób poprawny oświadczenia i odesłanie go w określonym przez organ terminie) może być uznane za bezprawne??? Niestety żaden sąd tego nie kupi. Organ jako reprezentant państwa ma obowiązek stosować takie działania które jak najmniej obciążają obywatela. poza tym, w tym piśmie które jest wklejone jest tylko prośba o wypełnienie i odesłanie a nie żądanie tego.
Ad. 3) w tym piśmie nie ma nic o wezwaniu do warszawy, za to po wejściu na ich stronę (GITD) ustaliłem że mają w kraju co najmniej 10 delegatur, wezwania wychodzą z wawy, pewnie dlatego, że jak wynika z nagłówka tam jest ich centrum automatycznego nadzoru, ale pewnie delegatury właśnie po to są by obrabiać to co niezbędne w terenie.
Ad. 4) tak jak chyba sam pisałem już w tym wątku, takie elementy jak informacje o zatrudnieniu czy stanie majątkowym są obligatoryjne dla wniosku wnoszonego przez organ do sądu i sądy zwracają takie sprawy gdzie tego brak (czasem) tyle, że zwracają je wtedy gdy organ nie usiłował ustalić tych danych, a nie tam, gdzie obwiniony odmówił udzielenia takiej informacji lub nie odpowiedział na pytanie. Z własnego przykrego przypadku mogę stwierdzić, że przy odwołaniu się od wyroku wydanego w pierwszej instancji przy braku informacji o źródle utrzymania i majątku, sąd II instancji utrzymał w mocy wyrok bo to ja nie chciałem podać danych o swoich zarobkach, wiec stwierdzili, że nie mam się co czepiać (tak w skrócie)
Ad. 6) w jakim charakterze mogą przesłuchiwać??? oczywiście świadka (jeśli nie jest się jeszcze sprawcą wykroczenia, to jednak nie dotyczy tej sytuacji, bo jak widać po pismie którego skan jest przed oświadczeniem, ktoś już przyznał się do popełnienia wykroczenia i chciał przyjąć mandat, tylko oni nie nałożyli), a czy można w charakterze obwinionego w tym przypadku? art. 20 kpow stanowi, że obwinionym jest osoba, przeciwko której wniesiono wniosek o ukaranie w sprawie o wykroczenie do sądu. Tu nie ma jeszcze wniosku, więc odpada przesłuchanie jako obwinionego, za to w art. 54 par 3 jest stwierdzenie, że należy natychmiast przesłuchać osobę co do której istnieje uzasadnienie do skierowania przeciwko niej wniosku o ukaranie i to chyba stąd właśnie takie określenie oświadczenia i taki charakter będzie przesłuchania.
Ad. 7) Jeśli ktoś ma status obwinionego to nie składa zeznań a wyjaśnienia, więc nie ma czegoś takiego jak prawo do odmowy składania zeznań przez obwinionego ;)
Ad.8 ) miejscem popełnienia wykroczenia jest zgodnie z kpow miejsce w którym sprawca działął, zaniechał działania albo gdzie nastąpił skutek. Jeśli to bardzo potrzebne znajde po raz drugi. Gdzieś w necie jest kilka postanowień i późniejszych wyroków gdzie sądy sobie przekazały sprawę właśnie o niewskazanie do sądu właściwego dla siedziby straży miejskiej, gdyż tam właśnie organ się dopiero zapoznał z oświadczeniem.
Nie kocham akurat GITD, czy innych tego rodzaju firm bo nie potrafią robić dobrze tego do czego są stworzeni, ale jeśli już się pisze, że w konkretnym piśmie są oszustami, szantażystami, że żerują na nieświadomości prawnej obywateli i rekomenduje się gorąco, by autor tegoż pisma podszedł do najbliższej ściany i się puknął, czyli bardzo ostro i po chamsku jednak się pisze, to trzeba chyba jednak wiedzieć co się pisze, a nie tylko podkreślać jakim to się nie jest specjalistą od kodeksu postępowania w sprawach o wykroczenia (tym bardziej, że chyba do końca tak nie jest ;) )
to by było na tyle, jeśli jakieś pytanie do mnie chętnie odpowiem tu lub na email.

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót