Fotoradary - część II

• Autor wątku Autor wątku Bartata
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
"Pajda" czyli potocznie ukaranie cię. Sprzeciw od nakazowego powoduje że sąd rozpatruje Twoje wykroczenie w trybie zwyczajnym. Tryb jawny czy niejawny posiedzenia sądu to zupełnie inna bajka niż tryb rozpatrywania postępowania czy to w trybie zwyczajnym czy np. przyspieszonym - mylisz pojęcia.
Twoje uczestnictwo w rozprawie przeprowadzane w trybie zwyczajnym po złożeniu sprzeciwu od wyroku nakazowego jest fakultatywne a nie obligatoryjne. Najczęściej sądy zawiadamiają o terminie rozprawy ale Twoja obecność nie jest obowiązkowa. Lepiej jednak stawić się bo możesz składać wyjaśnienia, wnioski, itp.

rozumiem, dziękuję
nie pamiętam, czy w moim sprzeciwie domagałem sie (prosiłem uprzejmie) o tryb jawny :)
(o ile taka prosba oczywiscie sad w jakikolwiek sposób zobowiązuje)

Wniesienie sprzeciwu i brak obecności nie mają większego sensu gdyż sąd na 99% postanowi jak w nakazowym z tym, że będą większe koszty.

Dostałem postanowienie o nałożeniu na mnie kary porządkowej w kwocie 250 zeta za nie stawienie się na przesłuchaniu. Do postanowienia dołączony jest blankiet wpłaty z nazwą i numerem konta SM. Czy czasem opłata za karę porządkową nie powinna trafić na konto skarbu Państwa?

Gonzosc, a która SG jest taka cwana. Daj nam znać to inni będa wiedzieć jeżeli by na nich trafili.

Gonzosc, a w jakim charakterze Cie wzywali?

Przepraszam za mały off-topic - ale muszę sie z Wami podzielić pewną "nowością":
Otóż Straż Miejska w Białym Borze udostępniła na swojej platformie służącej do sprawdzania statusu wykroczenia możliwość opłacania mandatów przy pomocy.. szybkich płatności PayU..
Normalnie witki opadają - biznes jak na allegro :P

https://status.municypalni.pl/index.php?straz=smbialybor&strona=3

Witam

Dzisiaj dostałem pismo od straży miejskiej które wygląda tak:

Hosting Zdjęć-img013.jpg

I teraz mam pytanie czy straż miejska może dopiero po 14 przysłać takie wezwanie? Czy muszę się stawić w terminie 7 dni czy po prostu odpuścić sprawę? Dodam że żadnego zdjęcia z fotoradaru nie dostałem, tylko to pismo które zamieściłem.

Pozdrawiam

Łgarze - w ostatnim akapicie sugerują Ci, że "należy podać informacje o dochodach" - owszem - oni powinni je podać we wniosku do sądu - ale Ty nie masz obowiązku ich o swoich dochodach informować..

Generalnie coś bym im odpisał, żeby potem 250 zeta kary porządkowej nie zarobić...

W ewentualnej odpowiedzi nie zapomnij dodać:

Zgodnie z Kodeksem Hammurabiego § 2. Jeśli obywatel czary obywatelowi zarzucił i nie udowodnił (mu) tego, ten któremu czary zarzucono do Rzeki wejdzie, w Rzece się zanurzy, jeśli Rzeka dosięgnie go, oskarżyciel jego domostwo jego zabierze. Jeżeli człowieka tego Rzeka oczyści go i zostanie zdrowy, ten który czary mu zarzucił zostanie zabity, ten zaś, którego Rzeka oczyściła domostwo oskarżyciela swego zabierze.

Ciekawe czy zrozumieją ironię ;)

Czyli jak rozumiem próbują mnie naciągnąć na zapłatę mandatu który się przedawnił? Co w takim razie powinienem im odpisać żeby mnie już nie nękali pismami i wezwaniami?

Zadzwoń do nich albo im odpisz że na podstawie art. 45&1 Kodeksu Wykroczeń twoje wykroczenie jest już przedawnione i jeśli dalej będą cię nękali to złóż zawiadomienie do prokuratury za to, że przekraczają swoje uprawnienia. Nie maja prawa już cię "ścigać". :D:D:D

Dziękuje za poradę tak właśnie uczynię.
Pozdrawiam

ciag dalszy kwestii presji na karanie kierowcow mandatami jako oplate administracyjna

Posłanki PO chcą za wszelką cenę zostać bohaterkami dowcipów o blondynkach i proponują zmiany w przepisach o ruchu drogowym | wPolityce.pl | codziennie ważne informacje ze świata polityki

pamietam kiedys kidawa-blonska w polsat news stwierdzila, ze niedawna podwyzka skladki rentowej po stronie pracodawcy przyczyni sie do zmniejszenia bezrobocia,

jestem przerazony, ze tacy ludzie tworza prawo w 40 milionowym kraju

Bo, jak mówił Lec, trzeba odróżnić prawodawstwo od ustawodawstwa.

Tu mam do Ciebie pytanie.
Czy podczas przesłuchania "osoba co do której istnieje podstawa do sporzadzenie wniosku o ukaranie" ma obowięzek zeznawać prawdę i jest sankcja za nieprawdę czy tez może bezkarnie łgac albo odmawiać odpowiedzi?
Jeśli na podstawie okoliczności zorientujesz się, że przesłuchanie brnie w stronę zrobienia z ciebie obwinionego możesz kłamać. Jest postanowienie Sądu na ten temat. UCHWAŁA Z DNIA 26 KWIETNIA 2007 R. I KZP 4/07.

Ostatnia edycja:
Słuchajcie krótkie - pytanko - dostałem piękną fotę z tyłu - czy odpowiedź z udzieleniem komu powierzyłem samochód, wskazując osobę mieszkającą i zameldowaną w USA załatwia sprawę lub z Włoch ?

Ostatnia edycja:
ok, rozumiem.
A co się dzieje z mandatem i jakie może być postępowanie, gdy się poda tragicznie zmarłego, to juz pytam z ciekawości, bo kilkadziesiąt stron wcześniej ktoś podsuwa takie rozwiązanie ?
Zapytam więcej - jakie dane MUSZĘ podać straży wiejskiej, bo piszą o Peselach itp. Jak to jest w praktyce, co muszę podać ? Imię i nazwisko nie wystarczy ? Adres ?

Ostatnia edycja:
Ten artykul w Dziennilu Bałtyckim to sciema i lipa.Dziennikarz dał się nabrac SM

Po pierwsze nieprawda jest że trzeba podać pełne dane Art 78.4 PoRD tego nie wymaga

Po drugie nieprawda jest że trzeba podać kierowce Art 78.4 PoRD inaczej to formułuje

Po trzecie jezeli koleś podął tego obcokrajowca w odpowiedzi na list ze SM to jaki prtzepis prawa złamał. Żaden ! Korespondencja kierowana do SM nie jest przesłuchaniem w char swiadka. żaden przepis prawa nie stanowi sankcji za łgarstwo w takim liście.
Ten artykuł jest kolejnym przykładem jak dziennikarze robieni w balona przez SM SG ITD pisza bzdury które częśc nieświadomych czytelników bierze za stan faktuczny.
Jeżeli ktoś wierzy w to co Dziennik Bałtycki to proszę by to na forum sformułował zarzut jaki może byc postawiony gościowi z Sopotu.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót