Fotoradary - część II

• Autor wątku Autor wątku Bartata
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
O zwrot kosztów dojazdu i utraconej dniówki wnosisz oczywiście do organu, który Cię wzywa. Najlepiej zrób to na piśmie w okienku podawczym za potwierdzeniem odbioru a oni niech potem myślą. ;)

Jadę wezwany jako użytkownik wskazać komu powierzyłem pojazd do użytkowania.

Złożę w takim razie w "organie". Gdzieś czytałem żeby złożyć to w tyn samym dniu.

kokokokoSMspoko napisał:
O zwrot kosztów dojazdu i utraconej dniówki wnosisz oczywiście do organu, który Cię wzywa. Najlepiej zrób to na piśmie w okienku podawczym za potwierdzeniem odbioru a oni niech potem myślą. ;)

trzeba by dodac, ze jesli chodzi o koszty dojazdu to najtanszym srodkiem, np II klasa PKP, nie sadze aby zwrocili za wahe

Dokładnie zdenek123 tak jak piszesz ale coś zwrócą i koszty im rosną :D:D:D

Ktoś kiedyś przytaczał jakieś przepisy mówiące o możliwym zwrocie za dojazd własny.

Poza tym, złożę i zobaczymy jak się do tego odniosą. Generalnie bilans na pewno będzie dla mnie dodatni bo "pomimo usilnych starań, nie jestem w stanie wskazać kierowcy, w związku z tym spełniając obowiązek ustawowy oświadczam, że pojazd w danym czasie został przeze mnie powierzony do użytkowania następującym osobom: 1, 2, 3, 4."

Mogą rodeque powiedzieć, że wskazując cztery osoby nie wywiązałeś się z obowiązku wskazania. Miejscem popełnienia tego wykroczenia tj. z art. 96&3 kw w Twoim przypadku będzie siedziba straży . Będziesz musiał jeździć na rozprawy ale już jako obwiniony a tu zwrotu kosztów dojazdu już nie będzie. Chyba że sąd będzie cię jedynie zawiadamiał o rozprawach.

Słuszna uwaga - ale liczę się z tym. Tam na trasie fajna wędzarnia jest i smaczną rybkę dają.

Spróbuję jeszcze im delikatnie napomknąć że nie mają prawa wg wyroku SN do oskarżania mnie z paragrafu o niewskazanie (zdjęcia z września zeszłego roku)

kokokokoSMspoko napisał:
Mogą rodeque powiedzieć, że wskazując cztery osoby nie wywiązałeś się z obowiązku wskazania. Miejscem popełnienia tego wykroczenia tj. z art. 96&3 kw w Twoim przypadku będzie siedziba straży . Będziesz musiał jeździć na rozprawy ale już jako obwiniony a tu zwrotu kosztów dojazdu już nie będzie. Chyba że sąd będzie cię jedynie zawiadamiał o rozprawach.

no wlasnie o to sie rozchodzi a podobno mozna zlozyc wniosek o przeniesienie rozprawy do sadu ze wzgledu na swoj adres zamieszkania,
ba ostatnio ktos pisal, ze taka zmiana zaszla bez wniosku danej osoby, jak widac roznie do tego podchodza sady..

Rodeque - straże od stycznia 2011 mają uprawnienia do kierowania wniosków za niewskazanie kierującego.
Zdenek123- wniosek jako strona zawsze możesz złożyć. W Polsce co sąd to inna interpretacja prawa podobnie zresztą jak to jest np w urzędach skarbowych.

kokokokoSMspoko napisał:
Rodeque - straże od stycznia 2011 mają uprawnienia do kierowania wniosków za niewskazanie kierującego.

Od stycznia 2011? Myślałem że to jakoś w tym roku dopiero zmienili?

W moim przypadku niewskazania po sprzeciwie do wyroku nakazowego sprawa została przeniesiona przez sąd odwoławczy do sadu najbliższego miejscu mojego zamieszania bez mojej ingerencj. A już się pakowałem z myślą o wycieczce nad morze. Jestem po pierwszej rozprawie. Sędzia nie był pewien co Komendant SM miał na myśli uznał, że sprawa jest bez sensu i zostanę uniewinniony. SM wezwała mnie do wskazania kto popełnił wykroczenie i przedstawiła inna homologacje w sądzie jak na wezwaniu i inne bzdury. Następna rozprawa w przyszły tygodniu. Nie zostałem wezwany tylko powiadomiony ustnie, ale chyba się zjawie aby przypadkiem mnie nie skazali. O wyniku postaram się poinformować.

Ostatnia edycja:
ansu napisał:
W moim przypadku niewskazania po sprzeciwie do wyroku nakazowego sprawa została przeniesiona przez sąd odwoławczy do sadu najbliższego miejscu mojego zamieszania bez mojej ingerencj. A już się pakowałem z myślą o wycieczce nad morze. Jestem po pierwszej rozprawie. Sędzia nie był pewien co Komendant SM miał na myśli uznał, że sprawa jest bez sensu i zostanę uniewinniony. SM wezwała mnie do wskazania kto popełnił wykroczenie i przedstawiła inna homologacje w sądzie jak na wezwaniu i inne bzdury. Następna rozprawa w przyszły tygodniu. Nie zostałem wezwany tylko powiadomiony ustnie, ale chyba się zjawie aby przypadkiem mnie nie skazali. O wyniku postaram się poinformować.

a czy ta SM skierowala sprawe do sadu po tym jak wskazales kilku potencjalnych kierowcow po fotce od tylu ?

Z zasady nie kłamię.
Odpisałem, że nie będę odpowiadał na takie pytanie i wypełniał ich formularza.
Odmawiam odpowiedzi na WEZWANIE z dnia xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx i wypełnienia przesłanego OŚWIADCZENIA , ponieważ moim zdaniem może ono naruszać prawo, między innymi z art. 231 KK
W oświadczeniu proponując mi PRZYPADEK III, rezygnuje się z ustalenia rzeczywistego sprawcy wykroczenia i czyni mi się propozycję zapłaty 300zl, w zamian nie będą ewidencjonowane w systemie ewidencjonującym punkty karne. Wezwanie to niekoniecznie zmierza do ustalenia rzeczywistego sprawcy wykroczenia, istotne jest jedynie to, aby do kasy urzędu miasta wpłynęła grzywna.
13f708030ef077ba.jpg

Ostatnia edycja:
JTB napisał:
Czyli pomiar odcinkowy czy tylko oznaczenie możliwego miejsca pomiaru na tym odcinku?

Użyłem mało trafnego sformułowania. Chodziło mi o możliwy pomiar prędkości na odcinku. Jak tak będą robić na każdej drodze, która geometrycznie i techniczne jest przystosowana do jazdy z prędkością 70km/h to pomiar będzie możliwy w całym mieście przez 10km. Gratulacje dla GDDKiA.

Ta ustawa fotoradarowa, którą uchwalił rząd to kolejny bubel, który nijak nie ma się do rzeczywistości i nie poprawia bezpieczeństwa. Aby poprawić bezpieczeństwo trzeba przebudować drogi, oddzielić ruch pieszych od ruchu rowerowego i kołowego, powycinać drzewa w skraju jezdni. Poza tym nic nie zastąpi rozsądku, świeżości i refleksu kierowcy. Okres przejściowy 3 lata na oznakowanie fotoradarów to skandal.

kokokokoSMspoko napisał:
Ansu - udzielenie odpowiedzi straży po 7 dniach w żadnym wypadku nie jest automatycznie popełnieniem wykroczenia z art. 96 &3 kw. Termin 7 dni w tym przypadku jest tylko terminem tzw instrukcyjnym. Jeśli w ciągu 7 dni nie udzielasz wyjaśnień na piśmie, straż ma obowiązek ustalić dlaczego tak się stało ale ideologia straży polega na zastraszaniu właścicieli i składają przeciwko nim wnioski o ukaranie. Łamią prawo ale obywatele wystraszeni wyrokami nakazowymi biegną do kasy i płacą aż miło dla Rostowskiego . :D

Uważaj że jest to wykroczenie z art. 96 &3 kw. Po tym terminie wyślą sprawę do Sądu że nie wskazałeś komu powierzyłeś pojazd do kierowania lub używania.

kubususul napisał:
Okej, decyzja podjęta. Ma ktoś może gotowe pisemko do straży, gdzie wskazuje się osobę spoza Polski ? Mógłbym bardzo ładnie prosić o podesłanie (przez pw bym podał mejla).

Zastanów się co robisz. Możesz za to odpowiedzieć karnie.
Art. 234. kodeksu karnego
Kto, przed organem powołanym do ścigania lub orzekania w sprawach o przestępstwo, w tym i przestępstwo skarbowe, wykroczenie, wykroczenie skarbowe lub przewinienie dyscyplinarne, fałszywie oskarża inną osobę o popełnienie tych czynów zabronionych lub przewinienia dyscyplinarnego, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

a w najlepszym wypadku

Art. 65. kodeksu wykroczeń
§ 1. Kto umyślnie wprowadza w błąd organ państwowy lub instytucję upoważnioną
z mocy ustawy do legitymowania:
1) co do tożsamości własnej lub innej osoby,
2) co do swego obywatelstwa, zawodu, miejsca zatrudnienia lub zamieszkania,
podlega karze grzywny.
§ 2. Tej samej karze podlega, kto wbrew obowiązkowi nie udziela właściwemu
organowi państwowemu lub instytucji, upoważnionej z mocy ustawy do legitymowania,
wiadomości lub dokumentów co do okoliczności wymienionych w § 1.

Czy SM może zmusić mnie do przyjechania do nich na przesłuchanie w charakterze świadka ponad 200 km?
Na każde takie wezwanie pisze im, że do za daleko i wnoszę o możliwość przesłuchania w miejscu mojego zamieszkania przez inna SM lub policję. Natomiast oni nic z tego sobie nie robią i kolejne wezwania, a jak się nie stawiłem po raz kolejny do nałożyli karę porządkową 250 zł, a że to 3 wezwania na jeden dzień to razem 750 zł. Oczywiście złożyłem o uchylenie kary ale nie wiem jaki efekt będzie.

Nie chce jechać do nich, ponieważ wiem że spawa skończy się w sądzie za niewskazanie. Wolałbym być przesłuchiwany na miejscu u mnie, bo wtedy właściwy sąd będzie w miejscu mojego zamieszkania i zaoszczędzę sobie na wyjazdy do sądu.

Paaawel - jeśli nie możesz się z nimi dogadać to musisz jechać a oni muszą ci zwrócić koszty dojazdu czy utracony zarobek.
Jas55 - to że procedura straży jest niezgodna z prawem to wiem. Przytoczyłeś art. 234 kk w odniesieniu do postu Kubususula - a zastanawiałeś się kiedyś jak ów art 234 kk ma się do funkcjonariuszy straży która np obwinia z art 96&3 właściciela pojazdu mimo , że wskazuje kto w oznaczonym czasie mógł kierować pojazdem ? I to bez przeprowadzenia żadnych czynności wyjaśniających. Pamiętaj, że każdy kij ma dwa końce i kto mieczem wojuje ten od miecza może zginąć :D:D:D

Ostatnia edycja:
kokokokoSMspoko napisał:
Paaawel - jeśli nie możesz się z nimi dogadać to musisz jechać a oni muszą ci zwrócić koszty dojazdu czy utracony zarobek.

Jeżeli będę musiał to pojadę, mam własną działalność i nie bardzo wiem jak mam udokumentować moje utracone zarobki.

Czy jak będę jechał własnym samochodem to zwrócą mi za dojazd (oczywiście tak jak za PKS), czy jednak mogą nie zwrócić jak nie mam biletów?

W związku z tym, iż do przejechania mam ponad 250 km, a do stawienia się zazwyczaj mam wyznaczoną godzinę 8 rano to da się podciągnąć to pod dietę i nocleg? Mogę jechać przecież 10 km/h aby bezpiecznie dotrzeć, a komunikacją publiczna na tak wczesną porę i tak nie dotrę.

Czy jak nie będą chcieli zwrócić mi za dojazd, utracone zarobki, dietę (podróż ponad 1 dzień) to mogę im pismo takie zostawić za potwierdzeniem odbioru i poprosić o odpowiedź na piśmie dlaczego nie z podaniem podstawy prawnej?

Na twoim miejscu od razu zostawiłbym im takie pismo. Podstawy prawne znajdziesz bez problemu przeglądając chociażby to forum.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót