Fotoradary - część II

• Autor wątku Autor wątku Bartata
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
jas55 napisał:
mar3m jeśli przyślą mi zdjęcie z fotoradaru i skorzystam z twojej namowy do podania obcokrajowca, a to nie wyjdzie, to sam z tym nie zostanę, bedziesz musiał mi pomóc.

Art. 18. kodeks karny
§ 3. Odpowiada za pomocnictwo, kto w zamiarze(...)

Art. 255. kodeks karny
§ 1. Kto publicznie nawołuje(...)

Szanowny kolego jas55, wszystkie Twoje posty dot. tego watku i zaczynaja sie od tekstow typu:
Uważaj że jest to wykroczenie, Zastanów się co robisz, nic podobnego, mogą Cię wezwać
, oskarzenie o bycie straznikiem to byloby za duzo, ale jednak przeszukanie archiwum tego watku wskazuje, ze wskazowki mar3m jednak odniosly skutek, a Ty probujesz kazdego za wszelka cene od tego odwlec, ale Twoj ostatni post to juz lekkie przegiecie, zachowaj prosze swoje straszaki dla siebie.

Dzieki. Tak sobie abberuje....
Jade autem na przegląd gwarancyjny np w Bydgoszczy. Zostawiam tam samochód na cały dzien za pokwitowaniem na zleceniu. Komu go powierzyłem ?
- panu Stasiowi z bura obsługi kienta - wystawił zlecenie.
- panu Krzysiow - mistrz na warsztacie wykonuje jazdę próbna,
- panu Zenkowi - mechanik wymienia olej
- panu Czesiowi - elektryk żarówkę wymienił
- pani Zosi - po przeglądzie myje i sprząta samochd.
- panu Jerzemu - szef serwisu
- panu Markowi - dyrektor ASO
- spółce FIKCYJNA Sp. z o.o z siedziba w Warszawie - właścicielowi ASO
każdy z nich miał przez co najmiej chwile auto pod swoją pieczą.
No i jak tu SM zgodnie z prawda odpowiedzieć?
Dopóki Sąd Najwyższy sie nie wypowie .... ja prosty obywatel nie wiem !

witam;
otrzymałem dziś list od straży gminnej w którym było:
- wezwanie o wskazaniu kierującego pojazdem...
- raport ze zdjęciem z fotoradaru
- oświadczenie właściciela pojazdu

w internecie znalazłem taki artykuł:

"Fotografia wykonana przez fotoradar może być dowodem popełnienia wykroczenia i tym samym podstawą do nałożenia mandatu, o ile spełnia pewne wymagania. A te, szczególnie w przypadku urządzeń straży miejskiej, nie zawsze są spełniane.

1. Na zdjęciu z fotoradaru musi być widoczny numer rejestracyjny auta. Ale niekoniecznie tablicy rejestracyjnej, pamiętajmy też o numerze znajdującym się na szybie. Przypomnijmy również, że nie wolno zasłaniać tablic rejestracyjnych. Grozi za to 100 zł mandatu.

2. Na fotografii nie mogą być widoczne dwa samochody, jadące obok siebie.

3. Do zdjęcia powinna być dołączona kopia świadectwa legalizacyjnego fotoradaru a raczej jego kopia.

4. Nie dostaniemy mandatu, o ile od wykroczenia minął rok.

5. Policja i straż miejska mają 180 dni od daty wykonania zdjęcia na wystawienie mandatu. Po tym terminie o grzywnie może zadecydować jedynie sąd. Dlatego warto zwrócić uwagę, kto nas ukarał.

Jeśli którekolwiek z powyższych wymagań nie jest spełnione, warto nie przyjąć mandatu i oddać sprawę do sądu. Kierowca ma na to 7 dni od daty otrzymania przesyłki poleconej ze zdjęciem i mandatem. "

wszystko by się zgadzało, gdyby nie fakt że nie otrzymałem potwierdzenia legalizacji urządzenia którym wykonano zdjęcie...
dobra, przekroczenie może i było, ale miejsce o kontroli prędkości nie było oznakowane...
nie wiem czy SG nie przekracza swoich kompetencji...
czy mogę po prostu nie przyjąć mandatu?
czy mam jakąś szansę uchylenia się od zapłaty?

proszę o radę...
pozdrawiam Kamil

Nie ma obowiązku przedstawiania Ci ani kopii legalizacji ani nawet zdjęcia. Dwa pojazdy na zdjęciu także nie oznaczają automatycznie braku wiarygodności pomiaru - zależy jak są usytuowane oraz jaki fotoradar był użyty.

nie jestem na bieżąco, dlatego wolałem zapytać;]
dzięki za info pozdrawiam

Jakbyś wrzucił zdjęcie to można by było coś więcej powiedzieć.

niestety nie mam skanera... zdjęcie jest ładne:) widać dobrze samochód/tablice rejestracyjne... ale nie widać twarzy - auto jest na tatę, ale tylko ja użytkuję.

Witam . Dostałem zdjęcie z fotoradaru od straży gminnej w Jeżowie. Ogólnie to zdjęcie zrobione z tyłu więc kompletnie mnie nie widać a słyszałem że jak się poda że kierowcą jest obywatel białorusi lub rosji to ponoć z racji że te 2 kraje są poza UE to sprawa z reguły jest umażana bo policja nie może do nich dotrzeć. Czy jest ktoś w stanie zdementować lub Potwierdzić tę informację?

mar3m napisał:
Dzieki. Tak sobie abberuje....
Jade autem na przegląd gwarancyjny np w Bydgoszczy. Zostawiam tam samochód na cały dzien za pokwitowaniem na zleceniu. Komu go powierzyłem ?
- panu Stasiowi z bura obsługi kienta - wystawił zlecenie.
- panu Krzysiow - mistrz na warsztacie wykonuje jazdę próbna,
- panu Zenkowi - mechanik wymienia olej
- panu Czesiowi - elektryk żarówkę wymienił
- pani Zosi - po przeglądzie myje i sprząta samochd.
- panu Jerzemu - szef serwisu
- panu Markowi - dyrektor ASO
- spółce FIKCYJNA Sp. z o.o z siedziba w Warszawie - właścicielowi ASO
każdy z nich miał przez co najmiej chwile auto pod swoją pieczą.
No i jak tu SM zgodnie z prawda odpowiedzieć?
Dopóki Sąd Najwyższy sie nie wypowie .... ja prosty obywatel nie wiem !

A mnie zastanawia jak sąd (jak straż wiejska to domyślam się;)) potraktowałby stwierdzenie, że auto powierzyłem "mojej żonie". Żonę mogę mieć wg prawa tylko jedną (w danej chwili wypełnianai obowiązku wskazania osoby, której powierzyłem), więc to stwierdzenie jednoznacznie określa osobę. Czy takie wskazanie osoby bez podania nawet imienia i nazwiska (o adresie nie wspominając) byłoby potraktowane jako wywiązanie się z obowiązku czy nie.

Wg polskiego prawa rzeczywiście tylko jedną. Wg prawa kilku innych krojów węcej, ale wtedy zostałbyś ukarany !!!

Te 180 dni to jest od zrobienia foty do wysłania pierwszego zawiadomienia do właściciela pojazdu? Czy też od zrobienia foty do wystawienia mandatu? A może od wysłania pierwszego zawiadomienia do wystawienia mandatu?

Z tego wynika, że jeśli na początku grudnia 2011 przysłali mi zawiadomienie, ja wskazałem obcokrajowca któremu wtedy powierzyłem samochód, oni wysłali mi pismo o stawienie się w SM, a ja tego nie zrobiłem, za co wlepili mi karę wynikało by, że nie mają prawa już mnie nękać w tej sprawie. Czy dobrze rozumiem? A co jeśli znowu dostanę karę porządkową?

Fotka z 6.11.2011, fotka wygenerowana 16.12.2011, pismo nr 1 z 16.12.2011.
Następnie odpisałem im komu powierzyłem samochód 28.02.2012 i dostałem od SM wezwanie o osobiste stawienie (pismo z dnia 8.03.2012). Oczywiście ze względu na chorobę lokomocyjną i brak środków finansowych nie zgłosiłem się do jednostki odległej o ponad 300km i dostałem postanowienie od SM o nałożeniu kary porządkowej. Później 15.05.2012 kolejne wezwanie do stawiennictwa w charakterze świadka i ponownie się nie stawiłem ponieważ byłem chory, a na dowód tego wysłałem im zwolnienie lekarskie. Wiem, że na poczcie czeka na mnie kolejna kara porządkowa której jeszcze nie odebrałem.

Od wygenerowania zdjęcia minęło 180 dni, mandatu nie dostałem, sprawa nie została skierowana do sądu, a SM ciągle mnie nęka.

jezeli wyslales im zwolnienie lekarskie to nie mieli zadnego prawa ukarac Cie kara porządkową

Do gonzosc wg mie maja 180 dni na mandat (co minęło 2012-06-13) ale wykroczenie przedawnia sie dopiero po roku od popłnienia czyli do 15-12-2012 moga skierowac wniosek o ukaranie do sądu. Jeżeli zrobią to w tym terminie i sąd przyjmie do rozpatrzenia to przedawnienie przesunie sie o nastepny rok czyli do 15-12-2013. Aby złożyc do sądu musza Cie przesłuchać i usiłują to teraz zrobić. Jeżeli przesłuchają Ci e w char świadka a potem na podstawie tego co zeznałeś zarzuty to spoko. Sąd powinien taki dowód odrzucić. Jeżeli będą chcieli Cie przesłuchać w char osoby obwinionej o popełnienie wykroczenia to możesz odmówić akładania zeznań lub wyjaśnień również nie ma sankcji ze nieprawdę. za

ledzeppelin721 napisał:
W piątek (wczoraj) zapadł wyrok uniewinniający w sprawie o niewskazanie kierującego . Wnioskowała oczywiście Straż Gminna . W jaki sposób mogę otrzymać ten wyrok na piśmie ? Dodam, że byłem obwinionym w postępowaniu , byłem na rozprawie i na ogłoszeniu wyroku.

Możesz opsiać nam jak wyglądała sprawa? Co odpisałeś na żadanie wskazania komu powierzyłeś pojazd? Myślę, że takie opisy sposobu działania wymiaru sprawiedliwości pomogą nam skuteczniej walczyć z nadużywaniem władzy przez straż.

ledzeppelin721 napisał:
Zdjęcie pojazdu od tyłu. Pierwsze pismo od straży o wskazanie kierującego. Odpisałem, że nie pamiętam i wspomniałem, że pojazdem w tym czasie mógł jechać ktoś inny niż ja. Drugie pismo od straży, że mam obowiązek wskazania kto kierował. Odpisałem, że mogłem to być ja, żona lub syn. Podałem oczywiście ich adresy. Następne pismo od straży że nie wywiązuję się z obowiązku wskazania kto kierował . Któregoś dnia dostałem wyrok nakazowy. Złożyłem sprzeciw. Na rozprawę sędzia wezwał mnie i wskazane przeze mnie osoby czyli żonę i syna. Po przesłuchaniu ogłosił wyrok uniewinniający. Czekam teraz na jego uprawomocnienie. Sędzia wskazał, że straż nie wykonała żadnych czynności pod kątem ustalenia kto przekroczył prędkość oraz że ja jako właściciel wywiązałem się z obowiązku wynikającego z art. 96&3 kw. Powiem wam, że byłem bardzo pozytywnie zaskoczony wiedzą sędziego. Byłem pewny że "pójdę do okręgówki".

dwa pytania

wezwano Cie do sadu za niewskazanie, czy sad, ktory Cie wezwal byl to sad ze wzgledu na miejsce Twojego zamieszkania czy siedziby SM ? jesli miejsca zamieszkania to czy robiles cos ku temu, w sensie jakies podania o zmiane etc ?

wezwano Ciebie (zone i syna)jako swiadkow ? wtedy chyba moglbys sie domagac zwrotu kasy za dojazd/dieta/utrata zarobkow etc

jeden wniosek o ktorym trzeba by pamietac przy doborze osob, ktorym powierzylo sie kierowanie autem, aby nie fatygowac wiekszej ilosci osob wskazanie 2 osob powinno raczej rozwiazac sprawe, inaczzej fatygujemy wiecej osob co moze byc dla nich klopotliwe

ledzeppelin721 napisał:
Wniosek poszedł za niewskazanie ale sąd dociekał i tak kto kierował. Sprawa odbyła się w sądzie właściwym dla straży mimo tego, że składałem wniosek o jego niewłaściwości na podstawie art. 4&2 kw. Sędzia powiedział, że tę wątpliwość będę mógł podnieść w ewentualnym odwołaniu do sądu okręgowego o ile wyda wyrok skazujący mnie.
Żona i syn otrzymają zwrot kosztów dojazdu bo byli świadkami , ja oczywiście nie bo byłem obwinionym.

dziekuje, a czy Twoj wniosek o zmiane zlozyles w momencie sprzeciwu wobec wyroku nakazowego ?

żona/syn otrzymaja zwrot tylko za dojazd, pewnie najtanszym srodkiem transportu czyli 2. klasa pkp ?

ledzeppelin721 napisał:
Po otrzymaniu zawiadomienia o rozprawie. Złożyłem kilka innych wniosków ale sąd wszystkie odrzucił argumentując to podobnie jak wspomniałem w #322.
Otrzymają zwrot dojazdem PKS, PKP nie dojechaliby.

rozumiem, w sprawie zwrotu kosztow dla rodziny sprobuj jeszcze powalczyc o diete i utracony zarobek (koszt urlopu bezpłatnego)

Proszę o pomoc w moim przypadku.

Po otrzymaniu zdjęcia wysłałem do straży miejskiej pismo z prośbą o przesłanie m. in. zdjęcia w kolorze i w wyższej rozdzielczości, dokumentu uprawniającego do użycia fotoradaru, dokumentu legalizacji wtórnej itd, a także kilku pytań (właściciel fotoradaru, dokładne jego umiejscowienie itd.), które teoretycznie miały mi ułatwić rozpoznanie sprawcy wykroczenia, w ciągu 14 dni.

W odpowiedzi nie dostałem dokumentów i informacji, o które prosiłem, zamiast nich otrzymałem następujące pismo:
beztytuugoc.png

Co w takiej sytuacji powinienem zrobić?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót