C.D. mojej sprawy (link do sprawy:
http://forumprawne.org/prawo-wykroczen/322654-fotoradary-czesc-ii-39.html#post1743881)
Dzisiaj dwukrotnie udało mi się dodzwonić do SM w Debrznie.
Po pierwsze, zapytałem dlaczego nie zostanę przesłuchany w miejscu mojego zamieszkania
odp SM: Proszę pana, inne jednostki nie mają pieniędzy ani czasu aby przesłuchiwać osoby na nasz wniosek.
riposta JA: byłem w jednostce policji, pod którą podlega moja miejscowość i powiedziano mi, że zaden wniosek o przesłuchanie mojej osoby do nich nie wpłynął, a jeżeli coś takiego miało by miejsce to zostałbym przesłuchany
SM:Tak, ale cała dokumentacja jest u nas, rozumie Pan?
JA: Nie
SM: Jeżeli wpłynie do nas wniosek o przesłuchanie Pana w innym miejscu niż SM Debrzno rozpatrzymy
JA: Wnioskowałem o to kilkukrotnie
...
Sprawa dotycząca rozliczenia mojego dojazdu do SM w Debrznie. Poinformowałem ich że artykuł narzucający podróż pociągiem czy autobusem jest uznany za niekonstytucyjny. O dziwo o tym wiedzieli i powołali się na jakiś dokument z 30 maja 2012, który otrzymali z MSW, podpisany przez panią XXX dot. wątpliwości w kwestii należności świadków i stron w postępowaniu. Zacytowano mi jego najważniejsza część, w której zrozumiałem, że podróż ma być rozliczana na zasadach podróży służbowej.
JA: Skoro podróż służbowa, to dlaczego nie otrzymałem 50% kwoty na poczet mojej podróży o która wnioskowałem?
SM: Bo czegoś takiego się nie robi
JA: rozporządzenie w sprawie wysokości oraz warunków ustalania należności przysługujących pracownikowi zatrudnionemu w państwowej lub samorządowej jednostce sfery budżetowej z tytułu podróży służbowej na obszarze kraju, rozdział 2 § 11.
"Na wniosek pracownika pracodawca przyznaje zaliczkę na niezbędne koszty
podróży krajowej, w wysokości wynikającej ze wstępnej kalkulacji tych kosztów."
SM: No ale czegoś takiego się nie robi
JA: To najlepiej wziąć kodeks postępowania i wykreślić to co Wam nie odpowiada w nim tworząc swoje prawo...
Poprosiłem o przesłanie mi kopii tego dokumentu z MSW na maila, ale powiedzieli że nie wiedza czy mogą coś takiego udostępnić... Przepisy prawne, które obywatel ma znać i nie mogą być udostępnione obywatelowi?
Ponieważ nie mogłem znaleźć wymienionego dokumentu w sieci wykonałem telefon do MSW z zapytaniem o ww dokument, odesłano mnie do departamentu nadzoru gdzie nikt dzisiaj nie odebrał telefonu, w każdym bądź razie w poniedziałek będę próbował.
Drugi telefon do SM Debrzno odebrała inna osoba, więc pokrótce opowiedziałem jej o co mi chodzi. O dziwo kojarzą mój telefon sprzed kilku dni. Ale co mnie mnie zaskoczyło. Jak poinformowałem że jednostka policji wyraziła chęć przesłuchania mnie u siebie, to pan ze SM Debrzno odpowiedział: tak, ale my nigdy nie kierujemy takich wniosków, mamy takie prawo ale to od nas zależy czy z niego skorzystamy.
JA: Prawo dotyczące możliwości przesłuchania mnie w moim miejscu zamieszkania w kontekście artykułu mówiącego o poszanowaniu dobra osobistego obywateli, czyli prowadzeniu działań tak aby mu nie szkodzić stanowi wręcz obowiązek!
SM: Nie ma takiego obowiązku.
JA: To co w takim razie zrobiliście aby spełnić warunek dotyczący poszanowania dobra osobistego obywatela?
SM: Wszystko
JA: Proszę mi wymienić chociaż jedną rzecz
SM: Ja jestem tylko "pionkiem" i nie umiem panu odpowiedzieć na takie pytania.
JA: To poproszę mnie połączyć z osobą kompetentną lub najlepiej komendantem
SM: Komendant na urlopie...
Poinformowałem ich o wpłynięciu sprawy do Prokuratury, podziękowałem za informacje i się rozłączyłem. C.D.N.
Pozdrawiam