fotoradary nowy temat

• Autor wątku Autor wątku Janusz.C.M.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
A czy Straż Miejska też nie ma obowiązku?

Czy tylko ITD ma taki obowiązek?

Czy wynika to jakiegoś artykułu czy z wyroku TK?

Wynika to z obecnych przepisów prawa. Żaden przepis nie obliguje SM do udostępniania zdjęcia włascicielowi pojazdu . Z tego powodu jeśli własciciel pojazdu nie pamieta kto w określonym czasie mógł uzytkować jego pojazd, to podaje SM osoby, które mogły to czynić a SM musi dalej prowadzić czynności wyjaśniające aby ustalać sprawcę wykroczenia z fotoradaru.

miedzianek napisał:
właściciel lub posiadacz pojazdu jest obowiązany wskazać na żądanie uprawnionego organu, komu powierzył pojazd do kierowania lub używania w oznaczonym czasie

Do KIEROWANIA lub UZYWANIA
Otóż to. Czyli już wiesz, gdzie był Twój błąd?

Wskazujesz tego, komu powierzyłeś do kierowania, a nie kierującego.

Reasumując, myślę, że najlepszą opcją będzie stawić się w wyznaczonym terminie, być dobrze przygotowanym i pamiętać o prawie odmowy zeznania, a na koniec ewentualnie złożyć oświadczenie do akt odpowiedniej treści:D

Jeśli masz po drodze, czas i wiesz co mówić to jedź.
A tak to wystarczy, że w piśmie podasz osoby z imienia, nazwiska i ich adresy.
Wybór należy do Ciebie.

Post 412:mad::confused:

FreeG, a jak ty rozumiesz sformułowanie "powierzyć komuś pojazd do kierowania w oznaczonym czasie" ?:D

A co jest niejasnego w tym zwrocie? Moim zdaniem jest on w pełni czytelny i jednoznaczny.

Ripper napisał:
A co jest niejasnego w tym zwrocie? Moim zdaniem jest on w pełni czytelny i jednoznaczny.

A to,ze do kierowania powierzamy jakiemus kierowcy,a do uzytkowania-niekoniecznie. Moge sobie w nim zrobic magazynek,spac-wtedy nie jestem kierowca a uzytkownikiem. Jesli uzyczam do kierowania bratu,to wiem,ze on kierowal w ktoryms momencie. Dalej juz GITD/SG musi go wypytywac,czy byl w tym momencie kierowca czy tez uzyczyl samochod innej osobie do kierowania/uzywania

W sumie do uzytkowania to pewnie chodzi o dluzszy okres czasu(np pozyczam na tydzien,a zdarzenie ma miejsce 3ciego dnia uzyczenia),a do kierowania-w danym momencie zajscia(jade z kumplem,zmienilem sie,on kierowal i wiem to)

A jak wygląda pod względem prawnym, że jeśli przyjmuję mandat to np. 200 PLN i 4 pkt, a jak nie jestem w stanie wskazać to 350 PLN lub 500? Czy jest na to jakiś artykuł?

Ja z chęcią zapłacę 200 PLN bez wskazania prowadzącego.

chebanowy napisał:
Wynika to z obecnych przepisów prawa

Nie byłbym taki pewien. Ten przepis TK uznał za niekonstytucyjny.

jack182 napisał:
prawie odmowy zeznania

składania wyjaśnień, obwiniony nie składa zeznań tylko wyjaśnienia

jack182 napisał:
Czy jest na to jakiś artykuł?

Art. 96 ust. 3 Kodeksu wykroczeń stanowi, że karze grzywny podlega ten, kto wbrew obowiązkowi nie wskaże na żądanie uprawnionego organu komu powierzył pojazd do kierowania lub używania w oznaczonym czasie.

Przepis jest konstytucyjny. Na 15 sędziów TK tylko 3 zgłosiło votum separatum :)

Ale czy 200 zł to już nie powiem. Grzywna w postępowaniu mandatowym co do zasady może wynieść 500 zł.

Oczywiście grzywny nie nakłada się w sytuacji, gdy pojazd został użyty wbrew woli i wiedzy właściciela przez nieznaną osobę czemu nie mógł zapobiec.

miedzianek napisał:
Jesli uzyczam do kierowania bratu,to wiem,ze on kierowal w ktoryms momencie.
Nie - jedyne co wiesz, to fakt, że użyczyłeś mu pojazd do kierowania. Nie jest to jednoznaczne z wiedzą i obowiązkiem wskazania kierującego, który dopuścił się wykroczenia.

FreeG napisał:
Nie - jedyne co wiesz, to fakt, że użyczyłeś mu pojazd do kierowania.

Myślę, że chodziło autorowi o zamianę kierowców w czasie jazdy. Wtedy wiedzą kto kiedy prowadził przy wspólnej podróży.

Co jednak nie zmienia faktu, że nie ma podstawy prawnej, by od właściciela auta żądać wskazania kierującego.

FreeG napisał:
Co jednak nie zmienia faktu, że nie ma podstawy prawnej, by od właściciela auta żądać wskazania kierującego.

Co ??????????????? Bzdura!
Art. 78 ust. 4 Ustawy prawo o ruchu drogowym

Właściciel lub posiadacz pojazdu jest obowiązany wskazać na żądanie uprawnionego organu, komu powierzył pojazd do kierowania lub używania w oznaczonym czasie, chyba że pojazd został użyty wbrew jego woli i wiedzy przez nieznaną osobę, czemu nie mógł zapobiec.

Musi wskazać kierowcę, a ponadto może zostać ukarany za niewskazanie. Pisałem już o tym:
Principium napisał:
Art. 96 ust. 3 Kodeksu wykroczeń stanowi, że karze grzywny podlega ten, kto wbrew obowiązkowi nie wskaże na żądanie uprawnionego organu komu powierzył pojazd do kierowania lub używania w oznaczonym czasie.

Ponadto mówiłem, że zapis jest konstytucyjny ale przytoczę:

WYROK Trybunału Konstytucyjnego z dnia 12 marca 2014 r. sygn. akt P 27/13
Art. 96 § 3 ustawy z dnia 20 maja 1971 r. – Kodeks wykroczeń (Dz. U. z 2013 r. poz. 482, ze zm.) jest zgodny z art. 2
Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej oraz nie jest niezgodny z art. 42 ust. 1 Konstytucji.

Toteż bzdurą i nieprawdą jest, że nie ma podstawy prawnej i że nie trzeba wskazać kierującego. Podstawa jest i to pełnoprawna podstawa.

@Principium - proponuję najpierw nauczyć się czytać ze zrozumieniem zarówno przepisy, jak i wyjaśnienia na forum, a potem się "wywnętrzać". I proszę o zakończenie już dyskusji na temat tego, kogo ma obowiązek wskazać właściciel/posiadacz, bo było to już wyjaśniane en razy.

@Principium

O czytaniu ze zrozumieniem napisał @Ripper, więc nie będę powielał. Naprowadzę Cię jednak z dobrej woli, a może zauważysz różnicę:

1. kierujący, który popełnił wykroczenie
2. osoba, której powierzono pojazd do kierowania

FreeG napisał:
Naprowadzę Cię jednak z dobrej woli, a może zauważysz różnicę:

1. kierujący, który popełnił wykroczenie
2. osoba, której powierzono pojazd do kierowania

Ta różnica nie ma znaczenia! Kto nie umie czytać ze zrozumieniem? Polecam wyrok, który przytoczyłem przeczytać ze zrozumieniem.
Wskazanie na żądanie uprawnionego organu komu właściciel lub posiadacz pojazdu powierzył pojazd do kierowania lub używania w oznaczonym czasie nie przesądza o odpowiedzialności wskazanej osoby za wykroczenie drogowe. Odmowa może jednak skutkować odpowiedzialnością właściciela lub posiadacza pojazdu za wykroczenie określone w art. 96 § 3 k.w.

Czyli ma wskazać kierującego. To czy ten wskazany kierujący popełnił wykroczenie to już sprawa pomiędzy organem a samym wskazanym kierującym.

FreeG napisał:
O czytaniu ze zrozumieniem napisał @Ripper, więc nie będę powielał.

Ja nawet nie muszę pisać o tym bo to samo wynika z tego co napisałem wyżej :)

To Twoje chwytanie się na siłę za słówka niczego nie zmienia. Mało tego, jest nieudolne.
Od kiedy obywatel miałby wskazywać kto popełnił wykroczenie? O tym rozstrzyga sąd.

Ripper napisał:
proszę o zakończenie już dyskusj

Dyskusja jest najczęściej kończona jak staje się niewygodna :)

Principium napisał:
Dyskusja jest najczęściej kończona jak staje się niewygodna :)
Jest niewygodna, bo jest bezsensowna (nie rozumiesz nawet tego, co sam cytujesz) i zaśmieca temat.
Jeżeli potrzebujesz dalszego wyjaśnienia tego czym różni się kierujący popełniający wykroczenie od osoby, której powierzono pojazd do kierowania, to załóż własny temat i w nim o to zapytaj. Może się ktoś zlituje - chociaż nie wiem, czy da się tą kwestię wyjaśnić jeszcze prościej.

Principium napisał:
To Twoje chwytanie się na siłę za słówka niczego nie zmienia. Mało tego, jest nieudolne.
Zmienia i jest udolne. W prawie karnym rozumienie znaczeń określonych słów ma istotne znaczenie dla właściwej interpretacji przepisów, a w efekcie odkodowaniu normy prawa karnego. O tym jak duże znaczenie ma właściwe rozumienie słowa dowiesz się np. czytając orzecznictwo i komentarze do przepisów 159 kk oraz 280 § 2kk, w szczególności słowo "posługuje się" ma inne znaczenie niż "używa" (A. Marek, Komentarz do art. 280 kk, teza 20). Podobnie i w tej sprawie, czym innym jest wskazanie osoby, której powierzono pojazd do prowadzenia, a czym innym wskazanie osoby, która kierowała.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót