fotoradary nowy temat

• Autor wątku Autor wątku Janusz.C.M.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Miesiąc temu fotoradar zrobił mi zdjęcie, dzisiaj przyszedł mi list od GITD (mam wypełnić jakieś tam bzdety i odesłać to a wtedy zostanę ukarany mandatem), od razu zacząłem buszować po internecie w celu znalezienia odpowiedzi na pytanie "Co zrobić aby nie zapłacić". Znalazłem informację, że od czerwca 2014 roku GITD ma obowiązek dołączać zdjęcie jednak ja takowego zdjęcia nie dostałem. Co mam z tym zrobić? Zapłacić, zwrócić się do sądu czy poczekać aż oni to zrobią? Miło byłoby gdyby udało się nie płacić tego mandatu. Liczę na waszą pomoc, pozdrawiam ;).

Witam! W grudniu 2013 na trasie zostałem zaszczycony pamiątkową fotką. Przez lenistwo urzędników minęło 180 dni od wykroczenia czyt. sprawa została skierowana do sądu. Dzisiaj dostałem pismo i 400 zł grzywny, ale brak jakichkolwiek informacji na temat danych do przelewu. Czy ktoś może mi podpowiedzieć gdzie mam wnieść opłatę? Pozdrawiam.

Destix, masz prawo złożyć wniosek do ITD o udostepnienie zdjęcia.
Mateusz, podejrzewam, że nr konta na które masz wplacić grzywne znajdziesz na stronie internetowej sądu . Poza tym najpierw wyrok musi się uprawomocnić i może wtedy wyślą ci nakaz płatniczy ze wskazaniem nr konta.

Chebanowy, jak ten wniosek ma wyglądać? Jest gdzieś jakiś wzór tego?

Witam! W grudniu 2013 na trasie zostałem zaszczycony pamiątkową fotką. Przez lenistwo urzędników minęło 180 dni od wykroczenia czyt. sprawa została skierowana do sądu. Dzisiaj dostałem pismo i 400 zł grzywny, ale brak jakichkolwiek informacji na temat danych do przelewu. Czy ktoś może mi podpowiedzieć gdzie mam wnieść opłatę? Pozdrawiam.

Z GITD czy ze straży miejskiej ? nie miałeś wcześniej żadnej korespondencji z organu który wystąpił o ukaranie do sądu ?

Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad. Najpierw dostał właściciel pojazdu (jestem współwłaścicielem) później ja informacje o tym że zostałem wskazany, później coś tam jeszcze. Ja odsyłałem wszystko z dnia na dzień, na odpowiedzi z ich strony czekałem długo. Szczerze mówiąc nie wiedziałem, że istnieje coś takiego jak przekazanie sprawy do sądu po 180 dniach

Pierwsze słyszę że GDDKiA może karać mandatami albo występować jako oskarżyciel publiczny. Może ktoś inny z forumowiczów się spotkał ? To faktycznie opieszałość tutaj wygrała. A tak z ciekawości co z punktami karnymi ?

Główny Inspektorat transportu drogowego. Przepraszam ale nie jestem zagłębiony w temacie i rzuciłem głupote z pamięci

Witam, otrzymałam mandat i "quiz" do wypełnienia od SG za przejazd na czerwonym świetle.

"Quizu" nie wysłałam ponieważ nie jestem w stanie wskazać kto prowadził auto. Na trasie często kierowcy się zmieniają a nie prowadzę żadnej ewidencji kto i kiedy kierował. Napisałam pismo z prośbą o nagranie.

W odpowiedzi dostałam informacje o urządzeniu że jest to kamera NeuroCAr 2.0 i że prześlą mi nagranie na maila. Oraz że moim obowiązkiem jest wskazanie osoby która w tym dniu kierowała na podstawie art. 78 ust. 4 i 5 Prawo o ruchu drogowym. Jeżeli właściciel nie jest w stanie wskazać kierującego to może zaznaczyć w przesłanym oświadczeniu ("quiz") przypadek III czyli niewskazanie osoby i przyjęcie mandatu na siebie lub Sąd.

Tylko dlaczego mam płacić za kogoś jeżeli to SG powinna mieć wystarczające dowody na ukaranie...

Proszę o pomoc bo nie wiem co z tym dalej robić.

Z góry dziękuję :)

Dostaniesz nagranie, zobaczysz co na nim będzie i wtedy zaczniesz myśleć jak się obronić.

Witam serdecznie. Jakies 2 miesiace temu przyszlo pismo do firmy gdzie pracuje, ze pojazd ktorym sie poruszam w godzinach pracy zostal zlapany na fotoradar i ukarano kierujacego mandatem 200 zlotowym i 4 punktami karnymi. Bylem osobiscie w siedzibie itd w celu obejzenia zdjecia. Na zdjeciu widac bylo wyraznie, ze to ja kierowalem wiec postanowilem przyjac mandat i zaplacic. Jednak jak Pani zaczela mi wypisywac te papiery okazalo sie ze minelo juz 180 dni od wykroczenia i spawe musza skierowac do sadu. Tak dlugi okres wynikal z zaniedban ze strony ITD, nie z mojej. Pani zaczela sie wykrecac, ze auto w leasingu i ze przez to tak dlugo trwalo. Powiedzial, ze przyjdzie mi pismo z sadu o ukaranie mnie mandatem. I tu moje pytanie. Czy w zwiazku z tym niedopatrzeniem ze strony itd moge jeszcze jakos sie wymigac od tego mandatu? Jak dlugo mam czekac na ten wyrok z sadu? Jest jakis okres przedawnienia?

Przedawnienie jest po roku ale jak skierują wniosek do sądu to przedawnienie jest po dwóch latach.

Witam serdecznie!
Mam takie pytanie czy ITD może skierować sprawę bezpośrednio do sądu, bez wcześniejszej korespondencji z właścicielem pojazdu tzw. we wcześniejszych postach quizami?
Spotkał się ktoś z takim przypadkiem?

Nie za bardzo bo nawet nie wiadomo z jakiego artykułu i kogo bo z tablic znają tylko własciciela pojazdu a nie można właściciela pojazdu ciągać po sądach za prędkość czy za niewskazanie skoro nie wykonano żadnych czynności wyjaśniających.

Dostałem właśnie wyrok nakazowy z sądu za niewskazanie straży miejskiej z tym że skierowali wniosek do niewłaściwego sądu, nie ze względu na miejsce niewskazania(zamieszkania) tylko ze względu na lokalizacje fotoradaru. Co dalej? Jak zaskarżyć wyrok wiem, co z wnioskiem o skierowanie do innego sądu?

A co ma być ? Złóż wniosek do sądu o skierowanie sprawy do właściwego na podstawie art. 4 kw.

To jeszcze szybkie pytanko, jak kierują wniosek o ukaranie za nie wskazanie, to sprawa będzie w sądzie w pobliżu miejsca zamieszkania w w sądzie gdzie znajduje się gmina w której fotoradar zrobił foto ?

Macior09 w sądzie gdzie popełniłeś wykroczenie czyli w sądzie właściwym do miejsca twojego zamieszkania

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót