fotoradary nowy temat

• Autor wątku Autor wątku Janusz.C.M.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Octoman napisał:
niektórzy za bzdury wypisują.
Możliwe jest spełniające obowiązek wskazanie, uniemożliwiające skuteczne ukaranie wskazanego.
Przykład--------------
Zakładam że GITD jest organem, o którym mowa w Art. 78 ust 4 Ustawy z 20 lipca 1997 roku Prawo o ruchu drogowym.
Niniejszym spełniam obowiązek nałożony w tej ustawie na właściciela pojazdu, wskazując, że w oznaczonym przez Was czasie pojazd zarejestrowany pod numerem XXX ZZZZZ był powierzony do użytkowania panu:
Mr, Xxxxxx + address
Powyższe nie oznacza że wyżej wymieniony kierował tym samochodem w oznaczonym przez Was czasie.
-------koniec.

VelS napisał:
Możliwe jest spełniające obowiązek wskazanie, uniemożliwiające skuteczne ukaranie wskazanego.
Przykład--------------
Zakładam że GITD jest organem, o którym mowa w Art. 78 ust 4 Ustawy z 20 lipca 1997 roku Prawo o ruchu drogowym.
Niniejszym spełniam obowiązek nałożony w tej ustawie na właściciela pojazdu, wskazując, że w oznaczonym przez Was czasie pojazd zarejestrowany pod numerem XXX ZZZZZ był powierzony do użytkowania panu:
Mr, Xxxxxx + address
Powyższe nie oznacza że wyżej wymieniony kierował tym samochodem w oznaczonym przez Was czasie.
-------koniec.
I co z tego? Mr, Xxxxxx będzie zapytany czy przyznaje się do wykroczenia pierwotnego czy przekazał komuś innemu do użytkowania to auto w oznaczonym czasie - tak czy inaczej Właściciel Pojazdu zrobił swoje i nie będzie odpowiadał z art. 96 § 3 k.w.
VelS napisał:
Czy możesz podać w jakim akcie prawnym to upoważnienie jest udzielone?
Prawo o Ruchu Drogowym.

Octoman napisał:
I co z tego? Mr, Xxxxxx będzie zapytany czy przyznaje się do wykroczenia pierwotnego czy przekazał komuś innemu do użytkowania to auto w oznaczonym czasie
Tylko Mr Xxxxx ten obowiązek nie dotyczy.

Octoman napisał:
Prawo o Ruchu Drogowym.
Który artykuł?

VelS napisał:
Tylko Mr Xxxxx ten obowiązek nie dotyczy.
Hahaha. Dobra, druga żółta kartka zamienia się w czerwoną. Pierwsza to był ten tekst o "sporze sądowym", a teraz jeszcze to. Najpierw poczytaj Prawo o Ruchu Drogowym, a potem może przestaniesz pisać takie głupoty.
VelS napisał:
Który artykuł?
Nawet bym napisał, gdybyś za pierwszym razem o to zapytał, ale zamiast tego chciałeś nazwę ustawy. Teraz ją masz. Przeczytaj, a znajdziesz również to.

Octoman napisał:
Hahaha. Najpierw poczytaj Prawo o Ruchu Drogowym, a potem może przestaniesz pisać takie głupoty.

Rozumiem że uważasz że PoRD obowiązuje (a SM czy ITD maja narzędzia) do egzekwowania go od każdego mieszkańca kuli ziemskiej.

Śmiechu warte!

Art 127b.3.7 PoRD przyznaje SMiG prawo "żądania od właściciela lub posiadacza pojazdu wskazania komu powierzył pojazd do kierowania lub używania w oznaczonym czasie".

Twierdzę że nie ma analogicznego zapisu dającego ITD takie prawo.
Czy ktoś może wie gdzie takie uprawnienie jest zapisane ?

Witam. Szef dostał na firmę o to taka fotkę od sm na zdjęciu widać mnie i ma zamiar wskazać jako sprawce mnie. Do zdjęcia dołączono legalizacji. Mam zamiar odwołać się od mandatu pisząc, że dla tego fotoradaru zakres błędu to 3km/h myślicie, że to coś da ?? Dodaje wam zdjęcie możne jest coś na tym zdjęciu jeszcze nie tak np bus zaparkowany który widać na zdjęciu

DQsyZrQWcc-NUusuMjX9_awvqX4-gilaGi3bZJZ53Q=w348-h619-no

Zdjęcie wykonane o godzinie 8.54 fotoradar to multanova 6f
IMG_20150220_113611.jpg

Dodam jeszcze filmik z ulicy na którym był fotoradar. Ustawiony był kawałek za brama (0.20sek filmu) a auto ich oczywiście schowane w bramie po drugiej stronie ulicy widać masę metalowych obiektów ogrodzenia, znak, latarnie i auta.

https://www.youtube.com/watch?v=EWaV9KDkBtQ&feature=youtu.be

Czekam na pomoc

Witam,

z trzy tygodnie temu dostałem mandat od straży miejskiej we Wrocławiu. Na pierwszy rzut oka miałem przeświadczenie, że zdjęcie jest wykonane nieprawidłowo. Pierwsze zdjęcie w załącznikach.

Wiele razy słyszałem, że w tle zdjęcia nie mogą znajdować się słupy, znaki, drzewa, a już na pewno nie inne pojazdy. W instrukcji obsługi jest następujący punkt Drugie zdjęcie w załącznikach.

Zgodnie z powyższym napisałem następującego maila do SM:
Trzecie zdjęcie w załącznikach.

I otrzymałem następującą odpowiedź:
Czwarte zdjęcie w załącznikach.

Po otrzymaniu odpowiedzi zadzwoniłem do SM i dowiedziałem się, że fotoradar miał ustawioną wiązkę na 30 metrów, a ciężarówka w tle jechała na skrajnym pasie. --> wnioski:
- na zdjęciu nie sposób stwierdzić na którym pasie jest ciężarówka, ale moim zdaniem znajdowała się na lewym pasie;
- znalazłem to miejsce w Google Earth Pro i zmierzyłem odległość z dodatkowym uwzględnieniem zatoczek autobusowych i odległość wynosi 26,12 metra
Piąte zdjęcie w załącznikach.

Pytanie do Was, czy mam jakieś szanse, żeby pod przykrywką prawa nie oszukano mnie??? Słyszałem, że nie mam już większych szans, ewentualnie do sądu.

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Witam dostałem tydzień temu list z GITD z informacją o przekroczeniu z fotoradaru, Wraz z listem nie doszło do mnie żadne zdjęcie tylko 3 formularze mam wypełnić jeden z nich i odesłać w terminie określonym "Niezwłocznie" czyli dokładnie to nie wiem ile. Mandat jaki otrzymałem to 200 zł i 6Pkt karnych, I mam pytanie czy mogę jakoś dostać to zdjęcie czy jest to niemożliwe ? jestem współwłaścicielem tego pojazdu więc mandat przyszedł na właściciela, jeśli wypełnię wniosek nr2 w którym podam siebie jako kierującego to przyjdzie do mnie podobne wezwanie i też mandat 200 zł czy mogą nałożyć jakiś większy? oraz co stanie się jeśli nie odpowiem na ten list lub podam kogoś innego jako kierującego pojazdem lecz który nie przyjmie mandatu ?
Z góry dziękuję za odpowiedz. Pozdrawiam :)

Cześć, mam trochę inny problem niż wy. Przyszło oświadczenie do ojca z GITD z informacją o przekroczeniu prędkości wiadomo bez zdjęć i tu sprawa się komplikuje. Ojciec nie był kierowcą bo pożyczył mi swoje auto w tym dniu w raz z kolega byłem na wyjeździe, kierowaliśmy na zmianę, żaden z nas nie zauważył kiedy mogło być zrobione zdjęcie dlatego żaden z nas nie poczuwa się do odpowiedzialności. W oświadczeniu ojciec podał mnie, więc takie same oświadczenie przyszło teraz do mnie. Czy mogę napisać do nich prośbę o przesłanie zdjęcia gdyż tego dnia kierowców było kilku i bez zdjęcie nie jestem wstanie udzielić odpowiedzi kto był kierowcą? Proszę o szybką odpowiedz gdyż list dostałem 5dni temu. A mam to odesłać "niezwłocznie".

sagitt4rius napisał:
Czy mogę napisać do nich prośbę o przesłanie zdjęcia
Pytasz się czy możesz napisać prośbę i prosisz o szybką odpowiedź.
Brzmi ona => Tak możesz!

a czy udostępnią zdjęcie po napisaniu pisma czy trzeba się wybrać po to osobiście?

@ thekingpg

W tym przypadku ja bym mandatu nie przyjmował.

@night 95
Jeżeli dostałeś pismo od GiTD w którym masz mozłiwość wyboru pomiędzy przyjeciem mandatu a wskazaniem osób którym powierzyłes samochód to nie musisz na to pismo odpowiadać. Nie można być jednocześnie świadkiem i obwinionym. Jest wyrok TK w którym stwierdzono, ze wysyłanie takich pism nie ma podstaw prawnych.

@sagitt4rius
Nie musisz wskazywać kto w oznaczonym czasie kierował pojazdem. Jeżeli o to cię pytają to nie odpowiadaj.

Dostałem do wypełnienie oświadczenie w którym przyznaje sie ze to ja bylem kierowca, prośba o wskazanie innego kierowcy i trzecia opcja że nie wiem kto był kierowcą. Napisane jest również że jeśli nie odeśle im tego to sprawa zostanie skierowana do sądu. Odsyłać im to czy samą prośbę o udostępnienie zdjęcia?

Dostałem do wypełnienie oświadczenie w którym przyznaje sie ze to ja bylem kierowca, prośba o wskazanie innego kierowcy i trzecia opcja że nie wiem kto był kierowcą. Napisane jest również że jeśli nie odeśle im tego to sprawa zostanie skierowana do sądu. Odsyłać im to czy samą prośbę o udostępnienie zdjęcia? I czy udostępnią zdjęcie po napisaniu pisma czy trzeba się wybrać po to osobiście?

@sagitt4rius
@night95

Dostaliście pismo o którym pisałem w poprzednim wpisie.
Nie musicie na nie odpowiadać. Szanse na to, że GITD skieruje sprawę do sądu za "niewskazanie" są minimalne ( z różnych powodów ).
Jeżeli jednak odczuwacie potrzebę prowadzenia korespondencji z GITD a w tym czasie pojazd mogło użytkować kilka osób to możecie je wskazać. Na tym wasze obowiązki wynikające z PoRD się kończą. Niech sobie GITD dalej prowadzi dochodzenie i szuka kierującego. Gdyby jednak zachciało się im wzywać was w charakterze świadka, to przysługuje wam zwrot kosztów poniesionych na dotarcie od nich.

Więcej informacji znajdziecie we wcześniejszych wpisach...

Dzięki za odpowiedz :) Czyli wystarczy odpisać zwykły list w którym napiszę że pojazdem mogło kierować kilka osób jednocześnie i bez zdjęcia nie jestem w stanie stwierdzić kto to był w danym momencie to będzie wszystko ok? :)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót