Fotoradary

• Autor wątku Autor wątku ewawlkp
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
A ja mam inne doświadczenia w oparciu o kilkanaście spraw.
Multanova mierzy najbliższy obiekt i kilka innych w kadrze nie musi wpływać na wynik.
Ocena prawidłowości pomiaru nie jest banalna. Problem jest już w zrozumieniu o ktory kąt chodzi.
Nie bardzo widzę powód dlaczego ktoś miałby manipulować Twoje zdjęcie.
Inne argumenty mogą zostać uznane ale jest to rzadko spotykane więc lepiej mieć coś poważniejszego albo przyjąć karę na klatę jeśli faktycznie się przekroczyło.

Ja Ciebie w ogóle nie mogę zrozumieć. Znasz perfekt zagadnienia prawne, zagadnienia techniczne, dotyczące fotoradarów i nie bardzo wiem, o co Ci chodzi i dlaczego mam barć coś na "klatę" - jak powiadasz / taki policyjny uzus/. Gdybyś rozumiał istotę propagacji fal centymetrowych - to rozumiałbyś, że częstotliwość dopplerowska - odbita od obiektu jest inna i od obiektów /!/ jest jeszcze inna. Większość obiegowej wiedzy i najwyżej tzw. gałkologii jest udostępniana przez producenta i dystrybutora, ale jedynie w zakresie handlowym z przewagą na "nieomylność" urządzenia technicznego. Źle mnie zrozumiałeś. Mnie nie chodzi jakikolwiek inny kąt poza 22 stopnie, bo taki wymusza standard miernictwa elektrycznego i z konieczności zamieszczono to w specyfikacji. Każdy inny kąt /tolerancja 0,5 stopnia/ ustawienia jest niezgodny z zasadami miernictwa elektrycznego i choćby z tego powodu można zakwestionować w ogóle przydatność takiego dowodu. Mam w nosie, czy będzie większy, czy mniejszy i na jaką korzyść to ma działać - akurat nie miałeś racji - bo jak napisałem wcześniej - inny kąt, niż 22 stopnie powoduje tzw. stany nieustalone i analiza tego zagadnienia jest zupełnie bez znaczenia.
Zrozum, że nie ma takiego urządzenia technicznego , które byłoby selektywne dla częstotliwości 34..GHz niezależnie jaką gałką i pstryczkiem sobie będziesz manipulował. Jakieś nadzieje poprawy w tym zakresie może dopiero rozwiązać długość fali elektromagnetycznej /angstremy/ o wiązce bardziej skupionej - chodzi o laser.

Nie ja rozumiem przez selektywność tylko jest to jeden z ważniejszych parametrów w radiotechnice. Jeśli tego nie wiesz, to po co w ogóle mówisz o znajomości techniki fal radarowych /inaczej - znajomości radarów/. Wysyłana wiązka fal radarowych napotyka na obiekt odbijający te fale i powraca do falowodu z częstotliwością identyczną, z jaką została wysłana - jeśli obiekt jest statyczny. W przypadku oddalanie się obiektu - do odbiornika powraca tzw. częstotliwość dopplerowska - mniejsza od częstotliwości wysłanej o szybkość oddalania się obiektu i odwrotnie, gdy idzie o zbliżanie obiektu. Tak to można w skrócie określić. Nieco inaczej przedstawia się sytuacja, gdy obiektów odbijających fale radarowe jest więcej na drodze wiązki fal radarowych. Wówczas następuje wiele odbić pomiędzy obiektami i mimo, że są stosowany dość strome filtry selektywne, to nie da się zupełnie wyeliminowć interferencji /nakładania się fal/ i przez to pomiar obarczony jest znacznym błędem. Jest to problem techniczny, jednakże w interesie producentów i dystrybutorów nie leży obiektywna ocena z przyczyn handlowych. Zdarza się często, że pojazd o znacznych gabarytach namierzony radarem wykazuje zawrotną szybkość, której nie jest w ogóle w stanie rozwinąć. Tryb pracy w fotoradarze multanowa - oddalanie, zbliżanie, albo jedno i drugie - to właśnie nic innego jak załączanie odpowiednio stromych filtrów i markera wyświetlaczu - strzałka w górę, albo w dół. O ile stacjonarne fotoradary / na tzw maszcie/są instalowane fachowo i zapewne ich konserwacja jest należyta - to jestem więcej niż pewien, że stan przenośnych FR obsługiwanych przez jełopów ze SM/SG jest byle jaki. Tym bardziej budzi to moją wątpliwość.

Moje pytanie zmierzało do ustalenia co Ty rozumiesz pod tym pojęciem. O cyfrowej obróbce sygnału coś słyszałeś? Głosisz teorie rodem z lat gdy królowała technika analogowa.
Multanova 6F jest nowoczesnym urządzeniem CYFROWYM i to o czym piszesz ma się nijak do tego sprzętu.
Widziałem setki zdjęć z 6F i uważam, że jest bardzo rzetelnym sprzętem.
Czytaj uważnie co piszę-jeśli chodzi o kąt to pisałem, że WIĘKSZY działa na Twoją korzyść.

Nie będę z Tobą polemizował tylko wyjaśnię Ci, ze nic nie królowało, ani nie króluje. Nie ma znaczenia obróbka cyfrowa. Zanim to nastąpi, to sygnał w postaci fali elektromagnetycznej - Twoim zdaniem - z epoki analogowej, wpierw te informacje musi dostarczyć i bez znaczenia jest w jaki sposób jest wysyłany i próbkowany itd. Układ może być bardziej, bądź mniej selektywny, ale podlega zasadom fizyki, której nie można obejść. Wyraźnie napisałem, że częstotliwość dopplerowska dociera do falowodu już obarczona błędem. Ciekawe, ludzie wierzą, że technika cyfrowa czyni cuda i jest w stanie "oszukać" zjawiska fizyczne, te jak powiadasz - z epoki analogowej.

Kąt nie jest ważny, technologia nie jest ważna...
Jak niedługo wejdą radary 3D to będziesz twierdził, że nie mogą działać.

A ja Ci mówię, że się mylisz w całej swojej rozciągłości i polemizuję z Tobą tylko dlatego by ktoś po przeczytaniu tych tez nie pomyślał, że to jest rozsądna linia argumentacji.

Patrz, nie wiem w ogóle, o co Ci chodzi? Nie podważam dość zaawansowanej techniki dotyczącej fotoradarów. Jak każda zaawansowana technicznie dziedzina bywa zawodna i mój przypadek jest tego najlepszym przykładem. Zdecydowanie uważam, że należy przestrzegać przepisy ruchu drogowego. Jeżdżę autem od 1965 roku i niewiele zapłaciłem mandatów. Nie zgodzę się jednak, żeby SM/SG terroryzowały kierowców, bo przecież w ich zamyśle nie jest bezpieczeństwo ruchu drogowego - a wręcz przeciwnie - zamysł jak najczęstszych wykroczeń, bo chodzi o wyciągnięcie pieniędzy. W tym sensie jest to sprostytuowanie społeczne tej formacji - czy ich mocodawców. Być może w niektórych sądach panuje zwyczaj, że z "automatu" sprawa jest przegrana. Jednakże uważam, że jest to bezprawie. Ustawiczne zmiany przepisów, zarządzenia, uchwały etc,etc Raport NIK nie zostawia suchej nitki na procederze uprawianym przez SM/SG. Sądy nie powinny się w ogóle tym zajmować, bo wchodzą na tę samą drogę sprostytuowania społecznego. Powracając do technicznej kwestii FR, to bardzo dużo jednak zdjęć zostaje odrzucona - procesor takie zdjęcia opisuje - anulowane. Kto mi da gwarancję, że ten napis nie został wykasowany w moim przypadku. Jechałem wolno i nie przekroczyłem dozwolonej prędkości.
Robisz wrażenie jakbyś spełniał na tym forum jakąś misję - ostatni Twój akapit. Mnie zupełnie nie interesuje, czy moja argumentacja kogoś przekona, czy nie. Dzielę się po prostu swoimi doświadczeniami. Pozdrawiam Staś43

Nawet jeśli SM przestanie mierzyć to będzie to robić ITD i widać, że będzie jeszcze weselej. Już załatwili sobie to, że nie muszą okazywać zdjęć. Miejsca pomiaru wybierają jakby nie skończyli nawet kursu fizyki w zakresie szkoły podstawowej.

Ja jestem od pomiaru prędkości - na tym się znam i o tym się wypowiadać mogę. Polemizowałem bo nie znasz realiów urządzeń pomiarowych.

Ponieważ trochę różnych spraw sądowych z tej dziedziny widziałem to wyprowadziłem Cię z błędnego założenia, że w sądzie o sprawiedliwość czy zdrowy rozsądek chodzi. Oczywiście zdarzają się dociekliwi sędziowie i wtedy można taką argumentacją wygrać ale jest to zdecydowana mniejszość.

Pierwszy raz spotykam się z określeniem - "realia urządzeń pomiarowych" /?/ Jakaś nowomowa bynajmniej - nie techniczna. Jesteś woźnym w sądzie?

Nie, przeceniłem Twoje zdolności czytania ze zrozumieniem. Zakładałem, że potrafisz zrozumieć skróty myślowe ale jak widać nie koniecznie.

Baw no się tymi teoriami o falowodach, których nowoczesne radary nie posiadają.

JTB napisał:
Nie, przeceniłem Twoje zdolności czytania ze zrozumieniem. Zakładałem, że potrafisz zrozumieć skróty myślowe ale jak widać nie koniecznie.

Baw no się tymi teoriami o falowodach, których nowoczesne radary nie posiadają.

Otóż, falowód jest obwodem rezonansowym i zarazem anteną każdego układu nadawczo-odbiorczego pracującego w zakresie fal centymetrowych - jego wymiary odpowiadają lambdzie długości fali. Nie ma żadnych odbiorników ani nadajników fal elektromagnetycznych bez anteny i obwodu rezonansowego. Skoro o tym nie wiesz, to po kiego piszesz w ogóle o radarach. Zdaje się, że sam jesteś "skrótem myślowym".

Widzę, że w technice antenowej także zatrzymałeś się kilkadziesiąt lat temu...
To wyjaśnia Twój brak zrozumienia działania współczesnych radarów do pomiaru prędkości oraz twierdzenie, że to czy tamto jest nieistotne.

Wyobraź sobie, że po znanych Ci czasach QQE 05/40 wymyślono tranzystor, potem układ scalony, cyfrowy układ scalony, itd.

Podobnie jak po Mirado jeszcze kilka generacji radarów powstało.

Dla mnie to już koniec dyskusji z Tobą bo pomyliłeś fora - to forum nie jest o historii techniki.

Mistrzu prawa i radarów! Wszystkie diody - tunelowe, Gunna i inne mikrofalowe elementy nadawczo-odbiorcze znajdują się właśnie w falowodzie w odległości od siebie pół fali. To stanowi obwód rezonansowy i innej możliwości nie ma. Każdy radar musi składać się z falowodu. Po prostu tego nie jesteś w stanie zrozumieć. Piszesz o słynnej kukułce, a nawet zielonego pojęcia nie masz, że lampa ta nie mogła pracować w zakresie częstotliwości mikrofalowej. Coś gdzieś słyszałeś i wydaje Ci się, że jesteś mędrcem. Z tym falowodem dałeś po prostu ciała. Wynika z tego, że Twoja wiedza w dziedzinie radarów jest żadna.

Gdybyś wysilił swoją synapsę to byś zrozumiał, że kukułka była nawiązaniem do Twojej szeroko reklamowanej historii krótkofalarskiej.

Nie kompromituj się człowieku już więcej. :cool:

System monitorowania ruchu - American Systems drogowe, Inc
Traffic monitoring system - American Traffic Systems, Inc.
Tłumaczenie z języka: angielski
"Nowe urządzenie do ścigaczy Trap" firmy Dun na miesiąc, czerwiec..."System Multacard - Twoje 6F-radarowe pomiary w skrócie" Multanova AG Broszura nr...87 są montowane w krótkim odcinku WR-28 falowodu o UG599 flanger

Valentine 1 pionowo przed Multaradar C
www.radardetector.net/.../36651-valentine-1-mounted-vertically-agai...Tłumaczenie z języka: angielski
Mam problem teraz: w moim kraju oba radary są używane, Multanova 6F i Multaradar C. Montując V1 pionowo mogłem znacznie poprawić zasięg na Multanova 6F fotoradary, ale co to...nawet dodać specjalny falowód, aby przeciwdziałać pionowe i poziome efekt polaryzacji...Atny Pułapka GPS UM.

No coments! Pozdrawiam Staś43

JTB napisał:
Gdybyś wysilił swoją synapsę to byś zrozumiał, że kukułka była nawiązaniem do Twojej szeroko reklamowanej historii krótkofalarskiej.

Nie kompromituj się człowieku już więcej. :cool:

jako bierny uczestnik tej zajmującej dyskusji zdecydowanie popieram powyższe... i apeluję o jej zakończenie

Mattyah - jesteś klonem JTB? To więcej , niż pewne:lol:

nie, zaczynasz mnie po prostu męczyć swoim apodyktycznym zachowaniem - i brakiem szacunku dla rozmówcy :rolleyes:

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót